Εμφάνιση απλής εγγραφής

Metabolic and photosynthetic study of the effect of increased salinity on the Cretan variety P. Vulgaris Var. Asprocoli.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΓαλανάκη, Ελπίδα-Καλλιόπηel
dc.creatorGalanaki, Elpida-Kalliopien
dc.date.accessioned2023-07-25T08:55:16Z
dc.date.available2023-07-25T08:55:16Z
dc.date.issued2023-07-24
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10696
dc.description.abstractTα φυτά εκτίθενται συχνά σε μια πληθώρα δυσμενών περιβαλλοντικών συνθηκών που εμπλέκονται στα διάφορα στάδια του βιολογικού τους κύκλου και ως εκ τούτου αποτελούν σοβαρές απειλές για τη βιωσιμότητα της απόδοσης των καλλιεργειών. Η αλατότητα του εδάφους και του αρδευόμενου νερού, είναι μια από τις πιο σοβαρές αβιοτικές καταπονήσεις η οποία περιορίζει την παραγωγή θέτοντας σε κίνδυνο την διατροφική επάρκεια του πλανήτη ενώ αναμένεται να έχει καταστροφικές επιπτώσεις απώλειας γης παγκοσμίως τις επόμενες δεκαετίες. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκαν οι πρώτες αποκρίσεις όσον αφορά στη φωτοσύνθεση και σε καίριους μεταβολικούς παράγοντες φυτών φασολιάς της τοπικής ποικιλίας Ασπροκόλι σε συνθήκες αυξημένης αλατότητας. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι α) να αποσαφηνιστούν τα όρια ανοχής της ποικιλίας αυτής στην αλατότητα και β) να μελετηθούν οι πρώτες αντιδράσεις της βιολογίας ενός φυτού όσον αφορά στις αλλαγές που επάγονται στο μεταβολισμό και τη φωτοσύνθεση, με την επίδραση ήπιας έως έντονης καταπόνησης από αλατότητα. Με την διεξαγωγή του πειράματος αποδείχθηκε ότι το Phaseolus vulgaris var. ασπροκόλι παρουσίασε την αναμενόμενη ευαισθησία του στην αλατότητα ήδη από τις μικρότερες συγκεντρώσεις NaCl με τις φυσιολογικές παραμέτρους να μεταβάλλονται αισθητά.el
dc.description.abstractPlants are often exposed to a multitude of adverse environmental conditions involved in the various stages of their biological cycle and therefore pose serious threats to the sustainability of crop yield. Soil and irrigation water salinity is one of the most serious abiotic stresses that limits production, endangering the nutritional sufficiency of the planet and is expected to have devastating effects of land loss worldwide in the coming decades. In this work, the first responses regarding photosynthesis and key metabolic factors of bean plants of the local variety Asprocoli in conditions of increased salinity were studied. The purpose of the present study is a) to clarify the tolerance limits of this variety to salinity and b) to study the first reactions of the biology of a plant regarding the changes induced in metabolism and photosynthesis, with the effect of mild to intense stress from salinity. By conducting the experiment it was shown that Phaseolus vulgaris var. asprocoli showed its expected sensitivity to salinity even at the lowest NaCl concentrations with the physiological parameters changing noticeably.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., Σχολή Γεωπονικών Επιστημών (ΣΓΕΠ), ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Επιστήμη και Τεχνολογία στη Γεωπονίαel
dc.publisherH.M.U., School of Agricultural Sciences (SAGRIS), MSc in Applied Science and Technology in Agricultureen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.titleΜεταβολική και φωτοσυνθετική μελέτη της επίδρασης της αυξημένης αλατότητας στην κρητική ποικιλία p. Vulgaris Var. Ασπροκόλι.el
dc.titleMetabolic and photosynthetic study of the effect of increased salinity on the Cretan variety P. Vulgaris Var. Asprocoli.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΓαλανάκη, Ελπίδα-Καλλιόπηel
heal.creatorNameGalanaki, Elpida-Kalliopien
heal.publicationDate2023-07-24
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10696
heal.abstractTα φυτά εκτίθενται συχνά σε μια πληθώρα δυσμενών περιβαλλοντικών συνθηκών που εμπλέκονται στα διάφορα στάδια του βιολογικού τους κύκλου και ως εκ τούτου αποτελούν σοβαρές απειλές για τη βιωσιμότητα της απόδοσης των καλλιεργειών. Η αλατότητα του εδάφους και του αρδευόμενου νερού, είναι μια από τις πιο σοβαρές αβιοτικές καταπονήσεις η οποία περιορίζει την παραγωγή θέτοντας σε κίνδυνο την διατροφική επάρκεια του πλανήτη ενώ αναμένεται να έχει καταστροφικές επιπτώσεις απώλειας γης παγκοσμίως τις επόμενες δεκαετίες. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκαν οι πρώτες αποκρίσεις όσον αφορά στη φωτοσύνθεση και σε καίριους μεταβολικούς παράγοντες φυτών φασολιάς της τοπικής ποικιλίας Ασπροκόλι σε συνθήκες αυξημένης αλατότητας. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι α) να αποσαφηνιστούν τα όρια ανοχής της ποικιλίας αυτής στην αλατότητα και β) να μελετηθούν οι πρώτες αντιδράσεις της βιολογίας ενός φυτού όσον αφορά στις αλλαγές που επάγονται στο μεταβολισμό και τη φωτοσύνθεση, με την επίδραση ήπιας έως έντονης καταπόνησης από αλατότητα. Με την διεξαγωγή του πειράματος αποδείχθηκε ότι το Phaseolus vulgaris var. ασπροκόλι παρουσίασε την αναμενόμενη ευαισθησία του στην αλατότητα ήδη από τις μικρότερες συγκεντρώσεις NaCl με τις φυσιολογικές παραμέτρους να μεταβάλλονται αισθητά.el
heal.abstractPlants are often exposed to a multitude of adverse environmental conditions involved in the various stages of their biological cycle and therefore pose serious threats to the sustainability of crop yield. Soil and irrigation water salinity is one of the most serious abiotic stresses that limits production, endangering the nutritional sufficiency of the planet and is expected to have devastating effects of land loss worldwide in the coming decades. In this work, the first responses regarding photosynthesis and key metabolic factors of bean plants of the local variety Asprocoli in conditions of increased salinity were studied. The purpose of the present study is a) to clarify the tolerance limits of this variety to salinity and b) to study the first reactions of the biology of a plant regarding the changes induced in metabolism and photosynthesis, with the effect of mild to intense stress from salinity. By conducting the experiment it was shown that Phaseolus vulgaris var. asprocoli showed its expected sensitivity to salinity even at the lowest NaCl concentrations with the physiological parameters changing noticeably.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., Σχολή Γεωπονικών Επιστημών (ΣΓΕΠ), ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Επιστήμη και Τεχνολογία στη Γεωπονίαel
heal.academicPublisherH.M.U., School of Agricultural Sciences (SAGRIS), MSc in Applied Science and Technology in Agricultureen
heal.titleΜεταβολική και φωτοσυνθετική μελέτη της επίδρασης της αυξημένης αλατότητας στην κρητική ποικιλία p. Vulgaris Var. Ασπροκόλι.el
heal.titleMetabolic and photosynthetic study of the effect of increased salinity on the Cretan variety P. Vulgaris Var. Asprocoli.en
heal.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel
heal.typeMaster thesisen
heal.keywordφαινόλη, αλατότητα, ασκορβικό οξύ, χλωροφύλληel
heal.keywordphenol, salinity, ascorbic acid, chlorophyllen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΛουλακάκης, Κωνσταντίνοςel
heal.advisorNameLoulakakis, Konstantinosen
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States