Εμφάνιση απλής εγγραφής

Current status, opportunities and prospects of the implementation of precision viticulture for the production of quality wines in the Cretan wineries.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΘεοχαρόπουλος, Ιωάννηςel
dc.creatorTheocharopoulos, Ioannisen
dc.date.accessioned2023-10-09T08:16:29Z
dc.date.available2023-10-09T08:16:29Z
dc.date.issued2023-10-06
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10805
dc.description.abstractΜε την εκμηχάνιση της γεωργίας και τη μεγέθυνση των αμπελώνων, ο γεωργός έχασε τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τα διάφορα μέρη τους σύμφωνα με τις ανάγκες που θεωρούσε ότι είχαν. Ως λύση σε αυτό, προτείνεται η υιοθέτηση της Αμπελουργίας Ακριβείας, μίας συνεχούς κυκλικής διαδικασίας που μέσω της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων και της οριοθέτησης ζωνών διαχείρισης, βοηθά τον αμπελουργό να λάβει στοχευμένες αποφάσεις, για κάθε ζώνη, σχετικά με την εφαρμογή των εισροών και των καλλιεργητικών πρακτικών. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό χρησιμοποιούνται τεχνικές για την χαρτογράφηση της χωρικής και χρονικής παραλλακτικότητας των αμπελώνων και για τη διαφοροποιημένη διαχείρισή τους, όπως η τηλεπισκόπηση, η χαρτογράφηση της παραγωγής, οι αισθητήρες φυλλώματος, η μέτρησης της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του εδάφους, οι αισθητήρες χειρός και ο επιλεκτικός τρυγητός. Από την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου στα 30 οινοποιεία – μέλη του «Δικτύου Οινοποιών Κρήτης», διαπιστώθηκε ότι τα οινοποιεία της Κρήτης έχουν βασικές γνώσεις για την Αμπελουργία Ακριβείας, αλλά κρατούν θετική στάση για την υιοθέτησή της στο μέλλον. Η πιο διαδεδομένη και επωφελής τεχνική ακριβείας είναι αυτή του επιλεκτικού τρυγητού. Τα οινοποιεία θα υιοθετούσαν την Αμπελουργία Ακριβείας προκειμένου να επιτύχουν καλύτερο έλεγχο παραγωγής και ποιότητας, αποτελεσματικότερη εφαρμογή φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και νερού και μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ φαίνεται να προβληματίζονται για παράγοντες όπως το κόστος και οι τεχνικές γνώσεις που απαιτεί η στροφή προς τη διαφοροποιημένη διαχείριση των αμπελώνων. Αντίθετα, οι παράγοντες που επηρεάζουν την υιοθέτηση της Αμπελουργίας Ακριβείας από τα οινοποιεία της Κρήτης είναι η ενημέρωση οινοποιείων και παραγωγών, η νοοτροπία των παραγωγών, ο απαιτούμενος χρόνος εφαρμογής, η συμβουλευτική υποστήριξη, η (μεγάλη) έκταση των αμπελώνων και η διεξαγωγή περισσότερης έρευνας.el
dc.description.abstractWith agriculture’s mechanization and vineyards’ enlargement, farmer loses the possibility to manage their different parts according to the needs he considered they have. As a solution to this, the adoption of Precision Viticulture is proposed, namely of a continuous circular process that, through data collection and analysis and the delineation of management zones, helps farmer to take targeted decisions, for each zone, regarding the application of inputs and cultivation practices. To achieve this, techniques for mapping vineyards’ spatial and temporal variation and for their diversified management are used, like remote sensing, yield mapping, crop sensors, measurement of ground’s electrical conductivity, hand sensors and selective harvesting. From the survey, carried out using a questionnaire in the 30 wineries - members of "the Wines of Crete", it was found that the wineries in Crete have basic knowledge of Precision Viticulture, but have a positive attitude towards its adoption in the future. The most common and useful precision technique is that of selective harvesting. Wineries would adopt Precision Viticulture in order to achieve better production and quality control, more efficient application of pesticides, fertilizers and water and reduce production cost, and they seem to be concerned about factors such as cost and the technical knowledge being required for the shift to diversified management of vineyards. On the contrary, the factors that affect the adoption of Precision Viticulture from the Cretan wineries are the information received by wineries and producers, the mentality of producers, the time needed for its implementation, the technical support by consultants, the (large) area of vineyards and the conduct of more research.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., Σχολή Γεωπονικών Επιστημών (ΣΓΕΠ), ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Επιστήμη και Τεχνολογία στη Γεωπονίαel
dc.publisherH.M.U., School of Agricultural Sciences (SAGRIS), MSc in Applied Science and Technology in Agricultureen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.titleΥφιστάμενη κατάσταση, δυνατότητες και προοπτικές εφαρμογής της αμπελουργίας ακριβείας για την παραγωγή οίνων ποιότητας στα οινοποιεία της Κρήτης.el
dc.titleCurrent status, opportunities and prospects of the implementation of precision viticulture for the production of quality wines in the Cretan wineries.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΘεοχαρόπουλος, Ιωάννηςel
heal.creatorNameTheocharopoulos, Ioannisen
heal.publicationDate2023-10-06
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10805
heal.abstractΜε την εκμηχάνιση της γεωργίας και τη μεγέθυνση των αμπελώνων, ο γεωργός έχασε τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τα διάφορα μέρη τους σύμφωνα με τις ανάγκες που θεωρούσε ότι είχαν. Ως λύση σε αυτό, προτείνεται η υιοθέτηση της Αμπελουργίας Ακριβείας, μίας συνεχούς κυκλικής διαδικασίας που μέσω της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων και της οριοθέτησης ζωνών διαχείρισης, βοηθά τον αμπελουργό να λάβει στοχευμένες αποφάσεις, για κάθε ζώνη, σχετικά με την εφαρμογή των εισροών και των καλλιεργητικών πρακτικών. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό χρησιμοποιούνται τεχνικές για την χαρτογράφηση της χωρικής και χρονικής παραλλακτικότητας των αμπελώνων και για τη διαφοροποιημένη διαχείρισή τους, όπως η τηλεπισκόπηση, η χαρτογράφηση της παραγωγής, οι αισθητήρες φυλλώματος, η μέτρησης της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του εδάφους, οι αισθητήρες χειρός και ο επιλεκτικός τρυγητός. Από την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου στα 30 οινοποιεία – μέλη του «Δικτύου Οινοποιών Κρήτης», διαπιστώθηκε ότι τα οινοποιεία της Κρήτης έχουν βασικές γνώσεις για την Αμπελουργία Ακριβείας, αλλά κρατούν θετική στάση για την υιοθέτησή της στο μέλλον. Η πιο διαδεδομένη και επωφελής τεχνική ακριβείας είναι αυτή του επιλεκτικού τρυγητού. Τα οινοποιεία θα υιοθετούσαν την Αμπελουργία Ακριβείας προκειμένου να επιτύχουν καλύτερο έλεγχο παραγωγής και ποιότητας, αποτελεσματικότερη εφαρμογή φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και νερού και μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ φαίνεται να προβληματίζονται για παράγοντες όπως το κόστος και οι τεχνικές γνώσεις που απαιτεί η στροφή προς τη διαφοροποιημένη διαχείριση των αμπελώνων. Αντίθετα, οι παράγοντες που επηρεάζουν την υιοθέτηση της Αμπελουργίας Ακριβείας από τα οινοποιεία της Κρήτης είναι η ενημέρωση οινοποιείων και παραγωγών, η νοοτροπία των παραγωγών, ο απαιτούμενος χρόνος εφαρμογής, η συμβουλευτική υποστήριξη, η (μεγάλη) έκταση των αμπελώνων και η διεξαγωγή περισσότερης έρευνας.el
heal.abstractWith agriculture’s mechanization and vineyards’ enlargement, farmer loses the possibility to manage their different parts according to the needs he considered they have. As a solution to this, the adoption of Precision Viticulture is proposed, namely of a continuous circular process that, through data collection and analysis and the delineation of management zones, helps farmer to take targeted decisions, for each zone, regarding the application of inputs and cultivation practices. To achieve this, techniques for mapping vineyards’ spatial and temporal variation and for their diversified management are used, like remote sensing, yield mapping, crop sensors, measurement of ground’s electrical conductivity, hand sensors and selective harvesting. From the survey, carried out using a questionnaire in the 30 wineries - members of "the Wines of Crete", it was found that the wineries in Crete have basic knowledge of Precision Viticulture, but have a positive attitude towards its adoption in the future. The most common and useful precision technique is that of selective harvesting. Wineries would adopt Precision Viticulture in order to achieve better production and quality control, more efficient application of pesticides, fertilizers and water and reduce production cost, and they seem to be concerned about factors such as cost and the technical knowledge being required for the shift to diversified management of vineyards. On the contrary, the factors that affect the adoption of Precision Viticulture from the Cretan wineries are the information received by wineries and producers, the mentality of producers, the time needed for its implementation, the technical support by consultants, the (large) area of vineyards and the conduct of more research.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., Σχολή Γεωπονικών Επιστημών (ΣΓΕΠ), ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Επιστήμη και Τεχνολογία στη Γεωπονίαel
heal.academicPublisherH.M.U., School of Agricultural Sciences (SAGRIS), MSc in Applied Science and Technology in Agricultureen
heal.titleΥφιστάμενη κατάσταση, δυνατότητες και προοπτικές εφαρμογής της αμπελουργίας ακριβείας για την παραγωγή οίνων ποιότητας στα οινοποιεία της Κρήτης.el
heal.titleCurrent status, opportunities and prospects of the implementation of precision viticulture for the production of quality wines in the Cretan wineries.en
heal.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel
heal.typeMaster thesisen
heal.keywordαμπελουργία ακριβείας, οινοποίηση, παραγωγή κρασιούel
heal.keywordprecision viticulture, viticulture, wine productionen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΚονταξάκης, Εμμανουήλel
heal.advisorNameKontaxakis, Emmanouilen
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States