Εμφάνιση απλής εγγραφής

Assessing nutritional knowledge in men's national rowing team athletes and documenting their perceptions of nutrition and supplementation.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚαλέντζης, Νικόλαος-Αρσένιοςel
dc.creatorKalentzis, Nikolaos-Arseniosen
dc.date.accessioned2024-02-07T10:58:07Z
dc.date.available2024-02-07T10:58:07Z
dc.date.issued2024-02-07
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10921
dc.description.abstractΟ στόχος της παρούσας διπλωματικής ήταν η αξιολόγηση των γενικότερων γνώσεων αθλητικής διατροφής των αθλητών που υπήρξαν μέλη της εθνικής ομάδας κωπηλασίας ανδρών, καθώς επίσης και η καταγραφή των γνώσεων και αντιλήψεων των εν λόγω αθλητών για τα συμπληρώματα διατροφής. Στην έρευνα συμμετείχαν 8 άνδρες αθλητές κωπηλασίας, elite επιπέδου (mean ± SD : Ηλικία = 22,6 ± 1,85 έτη, Ύψος = 180,88 ± 6,29 cm, Βάρος = 81,63 ± 7,33 kg, Δείκτης Μάζας Σώματος = 24,95 ± 1,84 kg / m2 ). Τα άτομα επιλέχθηκαν με βασικό κριτήριο την παρουσία τους στην εθνική ομάδα κωπηλασίας, τουλάχιστον για μία φορά στην αθλητική τους σταδιοδρομία. H συλλογή δεδομένων επιτεύχθηκε μέσω ερωτηματολόγιου γνώσεων αθλητικής διατροφής και συμπληρωμάτων. Το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το NSKQ (Nutrition for Sports Knowledge Questionnaire), ένα επιστημονικά ελεγμένο και αξιόπιστο ερωτηματολόγιο, με στόχο να αντικατοπτριστεί το γνωστικό υπόβαθρο του ατόμου σχετικά με την αθλητική διατροφή και με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο μ.ό. βαθμολογίας που σημείωσαν οι αθλητές στην συμπλήρωση του ερωτηματολογίου NSKQ ήταν 46 % και απεικονίζει ένα φτωχό γνωστικό επίπεδο των αθλητών, σχετικά με τον ρόλο της διατροφής στον αθλητισμό και στην αύξηση της απόδοσης του αθλητή. Αναλυτικά για τον κάθε τομέα του ερωτηματολογίου, βρέθηκε μέτριο επίπεδο γνώσεων στους τομείς διαχείρισης του σωματικού βάρους (μ.ό. σκορ = 52 % ± 0,23 %) και κατανάλωσης αλκοόλ (μ.ό. σκορ = 56 % ± 0,24 %). Επιπρόσθετα, βρέθηκε φτωχό επίπεδο γνώσεων ως προς τα μακροθρεπτικά συστατικά (μ.ό. σκορ = 48 % ± 0,13 %), τα μικροθρεπτικά συστατικά (μ.ό. σκορ = 40 % ± 0,20%), την αθλητική διατροφή (μ.ό. σκορ = 46 % ± 0,22 %) και τα συμπληρώματα διατροφής (μ.ό. σκορ = 34 % ± 0,19 %). Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε μέσω στατιστικής σύγκρισης (Mann Whitney test, p / sig <.05) ότι όσοι αθλητές γνωρίζανε τους κινδύνους χρήσης των συμπληρωμάτων διατροφής έναντι όσων δεν τους γνωρίζανε, σημείωσαν καλύτερο σκορ στην υποκατηγορία «συμπληρώματα διατροφής» του ερωτηματολογίου και φάνηκε πως έχουν καλύτερο γνωστικό υπόβαθρο στα συμπληρώματα γενικότερα. Συμπερασματικά, παρατηρήθηκε χαμηλό επίπεδο διατροφικών γνώσεων, παράλληλα με φτωχό γνωστικό υπόβαθρο των Ελλήνων elite κωπηλατών γύρω από τα συμπληρώματα διατροφής και φαίνεται απαραίτητη η προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων γύρω από την σημασία της διατροφής και της σωστής χρήσης συμπληρωμάτων. Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη γενικότερα, για την αξιολόγηση των γνώσεων αθλητικής διατροφής και ορθής χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής από elite κωπηλάτες, τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.el
dc.description.abstractThe aim of this diploma thesis was to evaluate the general knowledge of sports nutrition of athletes who were members of the men's national rowing team, as well as to record the knowledge and perceptions of these athletes about dietary supplements. The survey involved 8 male, elite level rowing athletes (mean ± SD: Age = 22.6 ± 1.85 years, Height = 180.88 ± 6.29 cm, Weight = 81.63 ± 7.33 kg, Body Mass Index = 24.95 ± 1.84 kg / m2 ). The individuals were selected on the basis of their presence in the national rowing team, at least once in their rowing careers. The data collection was achieved through a questionnaire on sports nutrition knowledge and supplements. The questionnaire used was the NSKQ (Nutrition for Sports Knowledge Questionnaire), a scientifically tested and reliable questionnaire, with the aim of reflecting the individual's knowledge regarding sports nutrition and all that this entails. The average score scored by athletes in completing the NSKQ questionnaire was 46% and reflects a poor cognitive level of athletes, regarding the role of nutrition in sports and in increasing the performance of the athlete. In detail for each area of the questionnaire, a moderate level of knowledge was found in the areas of body weight management (average score = 52 % ± 0.23 %) and alcohol consumption (average score = 56 % ± 0.24 %). In addition, a poor level of knowledge was found on macronutrients (average score = 48 % ± 0.13 %), micronutrients (average score = 40 % ± 0.20%), sports nutrition (average score = 46 % ± 0.22 %) and food supplements (average score = 34 % ± 0.19 %). In addition, it was observed through statistical comparison (Mann Whitney test, p / sig <.05) that those athletes who knew the risks of using dietary supplements compared to those who did not know them, scored better in the subcategory "dietary supplements" of the questionnaire and they seemed to have a better cognitive background in supplements in general. In conclusion, a low level of nutritional knowledge was observed, along with a poor cognitive background of Greek elite rowers around dietary supplements and it seems necessary to promote educational programs about the importance of nutrition and the proper use of supplements. Further research is necessary in general, for the evaluation of sports nutrition knowledge and proper use of dietary supplements by elite rowers, both in national and international level.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.titleΑξιολόγηση διατροφικών γνώσεων στους αθλητές της εθνικής ομάδας κωπηλασίας ανδρών και καταγραφή των αντιλήψεών τους σχετικά με την διατροφή και τα συμπληρώματα.el
dc.titleAssessing nutritional knowledge in men's national rowing team athletes and documenting their perceptions of nutrition and supplementation.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚαλέντζης, Νικόλαος-Αρσένιοςel
heal.creatorNameKalentzis, Nikolaos-Arseniosen
heal.publicationDate2024-02-07
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10921
heal.abstractΟ στόχος της παρούσας διπλωματικής ήταν η αξιολόγηση των γενικότερων γνώσεων αθλητικής διατροφής των αθλητών που υπήρξαν μέλη της εθνικής ομάδας κωπηλασίας ανδρών, καθώς επίσης και η καταγραφή των γνώσεων και αντιλήψεων των εν λόγω αθλητών για τα συμπληρώματα διατροφής. Στην έρευνα συμμετείχαν 8 άνδρες αθλητές κωπηλασίας, elite επιπέδου (mean ± SD : Ηλικία = 22,6 ± 1,85 έτη, Ύψος = 180,88 ± 6,29 cm, Βάρος = 81,63 ± 7,33 kg, Δείκτης Μάζας Σώματος = 24,95 ± 1,84 kg / m2 ). Τα άτομα επιλέχθηκαν με βασικό κριτήριο την παρουσία τους στην εθνική ομάδα κωπηλασίας, τουλάχιστον για μία φορά στην αθλητική τους σταδιοδρομία. H συλλογή δεδομένων επιτεύχθηκε μέσω ερωτηματολόγιου γνώσεων αθλητικής διατροφής και συμπληρωμάτων. Το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το NSKQ (Nutrition for Sports Knowledge Questionnaire), ένα επιστημονικά ελεγμένο και αξιόπιστο ερωτηματολόγιο, με στόχο να αντικατοπτριστεί το γνωστικό υπόβαθρο του ατόμου σχετικά με την αθλητική διατροφή και με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο μ.ό. βαθμολογίας που σημείωσαν οι αθλητές στην συμπλήρωση του ερωτηματολογίου NSKQ ήταν 46 % και απεικονίζει ένα φτωχό γνωστικό επίπεδο των αθλητών, σχετικά με τον ρόλο της διατροφής στον αθλητισμό και στην αύξηση της απόδοσης του αθλητή. Αναλυτικά για τον κάθε τομέα του ερωτηματολογίου, βρέθηκε μέτριο επίπεδο γνώσεων στους τομείς διαχείρισης του σωματικού βάρους (μ.ό. σκορ = 52 % ± 0,23 %) και κατανάλωσης αλκοόλ (μ.ό. σκορ = 56 % ± 0,24 %). Επιπρόσθετα, βρέθηκε φτωχό επίπεδο γνώσεων ως προς τα μακροθρεπτικά συστατικά (μ.ό. σκορ = 48 % ± 0,13 %), τα μικροθρεπτικά συστατικά (μ.ό. σκορ = 40 % ± 0,20%), την αθλητική διατροφή (μ.ό. σκορ = 46 % ± 0,22 %) και τα συμπληρώματα διατροφής (μ.ό. σκορ = 34 % ± 0,19 %). Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε μέσω στατιστικής σύγκρισης (Mann Whitney test, p / sig <.05) ότι όσοι αθλητές γνωρίζανε τους κινδύνους χρήσης των συμπληρωμάτων διατροφής έναντι όσων δεν τους γνωρίζανε, σημείωσαν καλύτερο σκορ στην υποκατηγορία «συμπληρώματα διατροφής» του ερωτηματολογίου και φάνηκε πως έχουν καλύτερο γνωστικό υπόβαθρο στα συμπληρώματα γενικότερα. Συμπερασματικά, παρατηρήθηκε χαμηλό επίπεδο διατροφικών γνώσεων, παράλληλα με φτωχό γνωστικό υπόβαθρο των Ελλήνων elite κωπηλατών γύρω από τα συμπληρώματα διατροφής και φαίνεται απαραίτητη η προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων γύρω από την σημασία της διατροφής και της σωστής χρήσης συμπληρωμάτων. Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη γενικότερα, για την αξιολόγηση των γνώσεων αθλητικής διατροφής και ορθής χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής από elite κωπηλάτες, τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.el
heal.abstractThe aim of this diploma thesis was to evaluate the general knowledge of sports nutrition of athletes who were members of the men's national rowing team, as well as to record the knowledge and perceptions of these athletes about dietary supplements. The survey involved 8 male, elite level rowing athletes (mean ± SD: Age = 22.6 ± 1.85 years, Height = 180.88 ± 6.29 cm, Weight = 81.63 ± 7.33 kg, Body Mass Index = 24.95 ± 1.84 kg / m2 ). The individuals were selected on the basis of their presence in the national rowing team, at least once in their rowing careers. The data collection was achieved through a questionnaire on sports nutrition knowledge and supplements. The questionnaire used was the NSKQ (Nutrition for Sports Knowledge Questionnaire), a scientifically tested and reliable questionnaire, with the aim of reflecting the individual's knowledge regarding sports nutrition and all that this entails. The average score scored by athletes in completing the NSKQ questionnaire was 46% and reflects a poor cognitive level of athletes, regarding the role of nutrition in sports and in increasing the performance of the athlete. In detail for each area of the questionnaire, a moderate level of knowledge was found in the areas of body weight management (average score = 52 % ± 0.23 %) and alcohol consumption (average score = 56 % ± 0.24 %). In addition, a poor level of knowledge was found on macronutrients (average score = 48 % ± 0.13 %), micronutrients (average score = 40 % ± 0.20%), sports nutrition (average score = 46 % ± 0.22 %) and food supplements (average score = 34 % ± 0.19 %). In addition, it was observed through statistical comparison (Mann Whitney test, p / sig <.05) that those athletes who knew the risks of using dietary supplements compared to those who did not know them, scored better in the subcategory "dietary supplements" of the questionnaire and they seemed to have a better cognitive background in supplements in general. In conclusion, a low level of nutritional knowledge was observed, along with a poor cognitive background of Greek elite rowers around dietary supplements and it seems necessary to promote educational programs about the importance of nutrition and the proper use of supplements. Further research is necessary in general, for the evaluation of sports nutrition knowledge and proper use of dietary supplements by elite rowers, both in national and international level.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΑξιολόγηση διατροφικών γνώσεων στους αθλητές της εθνικής ομάδας κωπηλασίας ανδρών και καταγραφή των αντιλήψεών τους σχετικά με την διατροφή και τα συμπληρώματα.el
heal.titleAssessing nutritional knowledge in men's national rowing team athletes and documenting their perceptions of nutrition and supplementation.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordκωπηλασία, αθλητής, διατροφή, συμπληρώματα διατροφήςel
heal.keywordrowing, athlete, nutrition, dietary supplementsen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΒενιαμάκης, Ελευθέριοςel
heal.advisorNameVeniamakis, Eleftheriosen
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States