Εμφάνιση απλής εγγραφής

Cow’s milk allergy in infancy and toddlerhood: are plant based milk alternatives an appropriate solution?

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚουδουμνάκη, Ιουλία-Ελευθερίαel
dc.creatorΠετρίδου, Αικατερίνηel
dc.creatorKoudoumnaki, Ioulia-Eleftheriaen
dc.creatorPetridou, Aikaterinien
dc.date.accessioned2024-02-08T14:03:02Z
dc.date.available2024-02-08T14:03:02Z
dc.date.issued2024-02-08
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10922
dc.description.abstractΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη τροφική αλλεργία ανάμεσα στα παιδιά και στα βρέφη, και τα τελευταία χρόνια, τα περιστατικά εμφάνισής της παρουσιάζουν αύξηση. Το αγελαδινό γάλα είναι από τις κυρίαρχες τροφές στο στάδιο ανάπτυξης του ανθρώπου παρέχοντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης και του ασβεστίου, ώστε να προαχθεί ένα υγιές και σταθερό προφίλ ανάπτυξης. Ο αποκλεισμός του αγελαδινού γάλακτος σε βρέφη και παιδιά με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, γεννά ερωτήματα για το ποια είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση την αντικατάστασή του. ΣΚΟΠΟΣ: Η θρεπτική ανάλυση των φυτικών ροφημάτων του εμπορίου ως μία εναλλακτική επιλογή του αγελαδινού γάλακτος, και η μελέτη της επίδρασής τους στην υγεία και ανάπτυξη των βρεφών και των παιδιών. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Βιβλιογραφική μελέτη βασισμένη σε αναζήτηση πρόσφατης βιβλιογραφίας, κυρίως της τελευταίας δεκαετίας σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως: PubMed, Science Direct, Google Scholar, Karger Publishers, Cochrane Library, Scopus. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος δεν παρέχουν την ίδια θρεπτική αξία με το αγελαδινό γάλα. Στα βρέφη με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, η μόνη αποδεκτή επιλογή είναι το μητρικό γάλα και οι φόρμουλες, ενώ από τις φυτικές επιλογές, μόνο το ρόφημα σόγιας και βρώμης συστήνονται, αλλά όταν όλες οι άλλες επιλογές δεν είναι διαθέσιμες. Στα παιδιά, τα φυτικά ποτά μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή τους, αλλά το γεύμα τους πρέπει να συμπληρώνεται με άλλες πηγές πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών ώστε να ισορροπηθεί η διατροφή αξία του γεύματος με τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού. Η ενημέρωση των γονέων και των φροντιστών είναι απαραίτητη για τις επιπτώσεις της χρήσης ενός φυτικού ποτού σαν αντικατάσταση του αγελαδινού γάλακτος και της έλλειψης μιας ισορροπημένης διατροφής τη βρεφική και νηπιακή ηλικία. Η διαβούλευση με παιδίατρο και διαιτολόγο είναι απαραίτητη για την σύνθεση ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου και την παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος έχουν φτωχή διατροφική σύσταση σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα και επομένως δεν αποτελούν κατάλληλο υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος. Η άγνοια αυτής της πληροφορίας, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ανάπτυξη του βρέφους ή του παιδιού, λόγω των διατροφικών ελλείψεων που μπορούν να προκληθούν.el
dc.description.abstractINTRODUCTION: Cow's milk allergy is the most common food allergy among children and infants, and its occurrence has been increasing in the recent years. Cow's milk is one of the dominant foods in the human development stage providing all the necessary nutrients, including protein and calcium, to promote a healthy and stable growth profile. The exclusion of cow's milk in infants and children with cow's milk allergy raises questions about what is the best alternative to replacing it. AIM: The nutritional analysis of commercial plant -based milk substitutes as an alternative to cow's milk, and the study of their effect on the health and development of infants and children. METHODOLOGY: Bibliographic study based on a search of recent bibliography, mainly of the last decade on electronic platforms such as: PubMed, Science Direct, Google Scholar, Karger Publishers, Cochrane Library, Scopus. RESULTS: Plant-based milk substitutes do not provide the same nutritional value as cow's milk. In infants with cow's milk allergy, breast milk and formulas are the only acceptable option, while only soy and oat beverages are recommended from the plant-based options, but when all other options are not available. In children, Plant-based beverages can be incorporated into their diet, although their meal must be supplemented with other sources of protein and nutrients to balance the nutritional value of the meal with the nutritional needs of the child. Informing parents and caregivers about the effects of using a plant-based drink as a replacement for cow's milk and the lack of a balanced diet in infancy and infancy is essential. Consultation with a pediatrician and dietitian is essential for composing a balanced nutritional plan and monitoring the child's development. CONCLUSION: Plant-based milk substitutes have a poor nutritional composition compared to cow's milk and are therefore not a suitable substitute for cow's milk. Ignorance of this information can endanger the health and development of the infant or child due to the nutritional deficiencies that can be caused.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.titleΑλλεργία στο αγελαδινό γάλα κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία: Είναι τα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος του εμπορίου εναλλακτική λύση;el
dc.titleCow’s milk allergy in infancy and toddlerhood: are plant based milk alternatives an appropriate solution?en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚουδουμνάκη, Ιουλία-Ελευθερίαel
heal.creatorNameΠετρίδου, Αικατερίνηel
heal.creatorNameKoudoumnaki, Ioulia-Eleftheriaen
heal.creatorNamePetridou, Aikaterinien
heal.publicationDate2024-02-08
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10922
heal.abstractΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη τροφική αλλεργία ανάμεσα στα παιδιά και στα βρέφη, και τα τελευταία χρόνια, τα περιστατικά εμφάνισής της παρουσιάζουν αύξηση. Το αγελαδινό γάλα είναι από τις κυρίαρχες τροφές στο στάδιο ανάπτυξης του ανθρώπου παρέχοντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης και του ασβεστίου, ώστε να προαχθεί ένα υγιές και σταθερό προφίλ ανάπτυξης. Ο αποκλεισμός του αγελαδινού γάλακτος σε βρέφη και παιδιά με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, γεννά ερωτήματα για το ποια είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση την αντικατάστασή του. ΣΚΟΠΟΣ: Η θρεπτική ανάλυση των φυτικών ροφημάτων του εμπορίου ως μία εναλλακτική επιλογή του αγελαδινού γάλακτος, και η μελέτη της επίδρασής τους στην υγεία και ανάπτυξη των βρεφών και των παιδιών. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Βιβλιογραφική μελέτη βασισμένη σε αναζήτηση πρόσφατης βιβλιογραφίας, κυρίως της τελευταίας δεκαετίας σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως: PubMed, Science Direct, Google Scholar, Karger Publishers, Cochrane Library, Scopus. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος δεν παρέχουν την ίδια θρεπτική αξία με το αγελαδινό γάλα. Στα βρέφη με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, η μόνη αποδεκτή επιλογή είναι το μητρικό γάλα και οι φόρμουλες, ενώ από τις φυτικές επιλογές, μόνο το ρόφημα σόγιας και βρώμης συστήνονται, αλλά όταν όλες οι άλλες επιλογές δεν είναι διαθέσιμες. Στα παιδιά, τα φυτικά ποτά μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή τους, αλλά το γεύμα τους πρέπει να συμπληρώνεται με άλλες πηγές πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών ώστε να ισορροπηθεί η διατροφή αξία του γεύματος με τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού. Η ενημέρωση των γονέων και των φροντιστών είναι απαραίτητη για τις επιπτώσεις της χρήσης ενός φυτικού ποτού σαν αντικατάσταση του αγελαδινού γάλακτος και της έλλειψης μιας ισορροπημένης διατροφής τη βρεφική και νηπιακή ηλικία. Η διαβούλευση με παιδίατρο και διαιτολόγο είναι απαραίτητη για την σύνθεση ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου και την παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος έχουν φτωχή διατροφική σύσταση σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα και επομένως δεν αποτελούν κατάλληλο υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος. Η άγνοια αυτής της πληροφορίας, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ανάπτυξη του βρέφους ή του παιδιού, λόγω των διατροφικών ελλείψεων που μπορούν να προκληθούν.el
heal.abstractINTRODUCTION: Cow's milk allergy is the most common food allergy among children and infants, and its occurrence has been increasing in the recent years. Cow's milk is one of the dominant foods in the human development stage providing all the necessary nutrients, including protein and calcium, to promote a healthy and stable growth profile. The exclusion of cow's milk in infants and children with cow's milk allergy raises questions about what is the best alternative to replacing it. AIM: The nutritional analysis of commercial plant -based milk substitutes as an alternative to cow's milk, and the study of their effect on the health and development of infants and children. METHODOLOGY: Bibliographic study based on a search of recent bibliography, mainly of the last decade on electronic platforms such as: PubMed, Science Direct, Google Scholar, Karger Publishers, Cochrane Library, Scopus. RESULTS: Plant-based milk substitutes do not provide the same nutritional value as cow's milk. In infants with cow's milk allergy, breast milk and formulas are the only acceptable option, while only soy and oat beverages are recommended from the plant-based options, but when all other options are not available. In children, Plant-based beverages can be incorporated into their diet, although their meal must be supplemented with other sources of protein and nutrients to balance the nutritional value of the meal with the nutritional needs of the child. Informing parents and caregivers about the effects of using a plant-based drink as a replacement for cow's milk and the lack of a balanced diet in infancy and infancy is essential. Consultation with a pediatrician and dietitian is essential for composing a balanced nutritional plan and monitoring the child's development. CONCLUSION: Plant-based milk substitutes have a poor nutritional composition compared to cow's milk and are therefore not a suitable substitute for cow's milk. Ignorance of this information can endanger the health and development of the infant or child due to the nutritional deficiencies that can be caused.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΑλλεργία στο αγελαδινό γάλα κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία: Είναι τα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος του εμπορίου εναλλακτική λύση;el
heal.titleCow’s milk allergy in infancy and toddlerhood: are plant based milk alternatives an appropriate solution?en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordαλλεργία, αγελαδινό γάλα, φυτικά υποκατάστατα γάλακτος, παιδική ηλικία, βρεφική ηλικίαel
heal.keywordallergy, cow milk, plant-based milk substitutes, childhood, infantile ageen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΤαβλαδάκη, Θεονύμφηel
heal.advisorNameTavladaki, Theonymfien
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States