Δευτερογενής πρόληψη εμφράγματος μυοκαρδίου με διατροφική παρέμβαση με κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης.
Secondary prevention of myocardial infarction by dietary intervention with peanut consumption.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2024-02-09Συγγραφέας
Κουτρουλή, Ασπασία
Koutrouli, Aspasia
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Καρδιακή προσβολή (έμφραγμα) είναι η αιφνίδια διακοπή της ροής του αίματος που
προκαλείται από απόφραξη μίας αρτηρίας που αιματώνει την καρδιά και έτσι τα
κύτταρά της δεν οξυγονώνονται σωστά. Μετά από την πρώτη καρδιακή προσβολή οι
περισσότεροι άνθρωπο επιβιώνουν και μπορούν και επιστρέψουν στην κανονική τους
ζωή, ζώντας για πολλά χρόνια ακόμα. Για να επιτευχθεί όμως αυτό θα πρέπει να γίνουν
κάποιες ριζικές αλλαγές στην ζωή τους. Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής και η αλλαγή του
τρόπου ζωής και των συνηθειών είναι απαραίτητες στην κατεύθυνση της δευτερογενούς
πρόληψης. Με τον όρο «αλλαγή του τρόπου ζωής» εννοούμε ότι οι ασθενείς αυτοί,
επειδή ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για άλλο καρδιακό επεισόδιο, θα πρέπει
να λαμβάνουν καθημερινά και χωρίς παραλήψεις την φαρμακευτική τους αγωγή όπως
έχει καθοριστεί από τον ιατρό τους. Να γίνει εντατική υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση από
διαιτολόγο, που θα περιλαμβάνει την διακοπή του καπνίσματος, μία δίαιτα πτωχή σε
κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα, πλούσια σε φυτικές ίνες και κατανάλωση τροφίμων
εμπλουτισμένων με φυτικές στερόλες και στανόλες, οι οποίες αναμένεται να μειώσουν
την LDL χοληστερίνη κατά 10%.Τα Φιστίκια Αιγίνης περιέχουν «υγιεινά» λιπίδια, χαμηλό
αριθμό θερμίδων και πολλές φυτικές ίνες, όπως και λειτουργικά συστατικά (π.χ.
φυτοστερόλες). Είναι επομένως από τους ξηρούς καρπούς που έχουν ιδιαίτερο δυναμικό
στη δευτερογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών. Ο σκοπός αυτής της πτυχιακής
εργασίας είναι να μελετήσουμε αν ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
λαμβάνοντας διατροφή που έχει ως τρόφιμο αναφοράς το φιστίκι Αιγίνης, έχουν
καλύτερη έκβαση, σε σύγκριση με ασθενείς που λαμβάνουν την τυπική μεσογειακή
διατροφή ακλουθώντας τις διεθνείς συστάσεις για την δίαιτα των καρδιοπαθών. A heart attack (Myocardial infarction) is the sudden stoppage of blood flow caused by a
blockage in an artery that supplies blood to the heart, so that its cells are not properly
oxygenated. After the first heart attack, most people survive and can return to their
normal lives, living for many more years. But in order to achieve this, some radical
changes will have to be made in their lives. Taking medication and changing lifestyle and
habits are essential in the direction of secondary prevention. By "lifestyle change" we
mean that these patients, because they belong to the high-risk group for another heart
attack, should take their medication daily and without skipping a beat as determined by
their doctor. To undergo an intensive healthy dietary intervention by a dietitian, which
will include smoking cessation, a diet low in saturated and trans fatty acids, rich in plant
fiber and consumption of foods enriched with plant sterols and stanols, which are
expected to reduce LDL cholesterol by 10 %.Pistachios contain "healthy" lipids, low calorie
count and lots of fiber, as well as functional ingredients (e.g. phytosterols). It is therefore
one of the nuts that have particular potential in the secondary prevention of
cardiovascular diseases. The purpose of this thesis is to study whether patients with acute
myocardial infarction receiving a diet that has pistachios as a reference food have a better
outcome, compared to patients receiving the typical Mediterranean diet following the
international recommendations for the diet of heart patients.
Συλλογές
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την λειτουργία του.
Συνέχεια
Περισσότερες πληροφορίες