Φυτοφαγική διατροφή σε αθλητές αντοχής, θετικές και αρνητικές επιδράσεις και συστάσεις για τη βέλτιστη υγεία των αθλητών καθώς και την απόδοση τους.
Vegetarian diet in endurance athletes, positive and negative consequences and recommendations for the improved health of athletes as well as their performance.
Date
2024-02-09Author
Βλαζάκης, Στυλιανός
Χατζάκη, Ευαγγελία
Vlazakis, Stylianos
Chatzaki, Evangelia
Metadata
Show full item recordAbstract
Η χορτοφαγία, δηλαδή η αποχή από το κρέας και η μη κατανάλωση προϊόντων που προέρχονται από αυτό, υιοθετείται όλο και περισσότερο ως πιθανή προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας ενός ατόμου και της αθλητικής απόδοσης σε όλο το φάσμα του αθλητισμού. Η επικρατούσα άποψη πως η ενέργεια για όλες τις μυϊκές κινήσεις προέρχεται από την οξείδωση των πρωτεϊνών, διαψεύστηκε από πολλές έρευνες και αποδείχθηκε πως οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά οξέα ήταν το κύριο καύσιμο για τη μυϊκή δραστηριότητα. Αρκετοί αθλητές αντοχής που ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες αποδεικνύουν ότι το υψηλό επίπεδο απόδοσης και αντοχής μπορεί να επιτευχθεί με αυτού του είδους τη διατροφή. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χορτοφαγία είναι η καλύτερη διατροφική σύσταση για αθλητές αντοχής αφού επηρεάζει θετικά ορισμένες παραμέτρους όπως τη μεγαλύτερη πρόσληψη υδατανθράκων, τη μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, τη μειωμένη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Τα βασικά οφέλη για τους χορτοφάγους αθλητές αντοχής σε σύγκριση με τους μη χορτοφάγους είναι η υψηλότερη πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων, διαιτητικών ινών, αντιοξειδωτικών βιταμινών C και E, φολικού οξέος, μαγνησίου, καλίου και νατρίου, καροτενοειδών και άλλων φυτοχημικών. Όμως ένα χορτοφαγικό πλάνο διατροφής αλλάζει ουσιαστικά τις προσλήψεις μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών. Βασικά θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το ιώδιο και η βιταμίνη Β12 είναι πιο δύσκολο να ληφθούν από φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Μια ευρέως χρησιμοποιούμενη προσέγγιση για τους χορτοφάγους αθλητές αντοχής, αποτελούν τα συμπληρώματα διατροφής για την κάλυψη των αναγκών σε θρεπτικά συστατικά.Σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι η ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας για έχει θετικές και αρνητικές επιδράσεις της χορτοφαγικής διατροφής στα αθλήματα αντοχής . Vegetarianism, i.e. abstention from meat and non-consumption of products derived from it, is increasingly being adopted as a possible approach to improve a human's health and athletic performance across the spectrum of sports. The prevailing opinion that the energy for all muscle movements comes from the oxidation of proteins, was refuted by many studies and it was proved that carbohydrates and fatty acids were the main fuel for muscle activity. Several successful endurance athletes that follow vegetarian diets prove that the high level of performance and endurance can be achieved with this type of diet. Researches have shown that vegetarianism is the best dietary recommendation for endurance athletes since it positively affects certain parameters such as higher carbohydrate intake, greater variety of nutrients, reduced inflammation, and oxidative stress. The key benefits for vegetarian endurance athletes compared to non-vegetarians are the higher intake of complex carbohydrates, dietary fiber, antioxidant vitamins C and E, folic acid, magnesium, potassium and sodium, carotenoids and other phytochemicals. However a vegetarian diet plan fundamentally changes the intakes of macronutrients and micronutrients. Essential nutrients such as omega-3, iron, calcium, iodine, and vitamin B12 are more difficult to obtain from plant-based foods. A widely used approach for vegetarian endurance athletes is dietary supplements to meet nutrient needs. The purpose of this thesis is to review the existing literature on having positive and negative effects of the vegetarian diet on endurance sports.
Collections
The following license files are associated with this item:
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info