Εμφάνιση απλής εγγραφής

Eating habits and nutritional attitudes about nutrition of first-year students of the Department of Nutrition and Dietetics of Hellenic Mediterranean University.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚοσιώνη, Μαρία-Άνναel
dc.creatorKosioni, Maria-Annaen
dc.date.accessioned2024-02-13T15:53:58Z
dc.date.available2024-02-13T15:53:58Z
dc.date.issued2024-02-13
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10934
dc.description.abstractΣτη σημερινή εποχή, η υγιεινή διατροφή απασχολεί όλο και περισσότερο τον άνθρωπο. Η εισαγωγή των νέων στο Πανεπιστήμιο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής τους, καθώς εκείνη την περίοδο όπου οι περισσότεροι φοιτητές απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον, μπορούν να διαμορφωθούν συμπεριφορές και να παρατηρηθούν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, σε σχέση με την περίοδο πριν την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για αυτό τον λόγο, κρίνεται απαραίτητη η διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών που υιοθετούν οι νέοι πριν, αλλά και μετά την ένταξή τους στην φοιτητική ζωή. Εξαιτίας των απότομων αλλαγών που υφίστανται οι φοιτητές απομακρυνόμενοι από την οικογενειακή εστία είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στον σχηματισμό υγιεινών διατροφικών επιλογών και κατά επέκταση και συνηθειών. Σε αυτή την μελέτη, πήραν μέρος 127 (100 γυναίκες και 27 άντρες) πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, με τους 122 νέους να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 18 έως 26 ετών και οι υπόλοιποι 5 να είναι μεγαλύτεροι από 26 ετών. Το ερωτηματολόγιο μοιράστηκε ηλεκτρονικά στους φοιτητές του δείγματος, το οποίο αποτελούταν από τέσσερις ενότητες. Αυτές οι ενότητες περιλάμβαναν ερωτήσεις σχετικά με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του δείγματος, ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων πριν την έναρξη της φοίτησης, ερωτήσεις σχετικά με την φυσική δραστηριότητα, τα διατροφικά πιστεύω και τις διατροφικές γνώσεις πριν την είσοδό τους στο Πανεπιστήμιο, αλλά και ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν με την έναρξη των σπουδών τους. Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, η πλειοψηφία των ατόμων, το 70,9% (90/127), είχαν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος. «Ικανοποιητικές» θεωρήθηκαν οι απαντήσεις που αφορούσαν την κατηγορία των διατροφικών γνώσεων, ενώ «μη ικανοποιητικές» για την κατηγορία της φυσικής δραστηριότητας και των διατροφικών πιστεύω. Παράλληλα, το 7,1% των ατόμων ήταν σωματικά αδρανείς με το 42,5% να δηλώνει ότι η κατάσταση βάρους τους τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε και το 53,5% ότι καταναλώνει πρωινό. Από το ερωτηματολόγιο κατανάλωσης τροφίμων, τα άτομα φαίνεται να έχουν μειωμένη πρόσληψη ψαριών (μικρών/μεγάλων) και θαλασσινών, ενώ παρατηρήθηκε αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, γάλακτος και μειωμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος και γλυκισμάτων, την περίοδο πριν την ένταξή τους στο Πανεπιστήμιο. Επιπλέον, στις θετικές διατροφικές συνήθειες περιλαμβάνεται και η αποφυγή της συχνής κατανάλωσης γευμάτων από έξω, αναψυκτικών, καθώς και η συχνή κατανάλωση πρωινού και νερού για το μεγαλύτερο μέρος του δείγματος. Με την έναρξη των σπουδών το 44,9% του δείγματος δήλωσε μείωση στην συνολική πρόσληψη φαγητού και το 38,6% ότι παρέμεινε σταθερή. Επίσης, σημειώθηκε μείωση στην κατανάλωση γλυκισμάτων και αύξηση στην πρόσληψη λαχανικών. Επομένως, φάνηκε ότι οι πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, πριν από την έναρξη των σπουδών τους είχαν διαμορφώσει εν μέρη υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Με την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι νέοι καλούνται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες τόσο στην θέσπιση όσο και στην εφαρμογή υγιεινότερων διατροφικών συνηθειών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με την ένταξή τους στο Πανεπιστήμιο οι φοιτητές πραγματοποίησαν κάποιες θετικές αλλαγές ως προς τις διατροφικές τους συμπεριφορές.el
dc.description.abstractIn today's age, healthy eating is more and more of a concern to people. The admission of young people to university is an important part of their life, as during that period when most students move away from their family environment attitudes can be formed and changes in their lifestyle can be observed, compared to the period before they entered into higher education. For this reason, it is considered necessary to investigate the eating habits adopted by young people before, but also after their inclusion in student life. Due to the sudden changes that students experience when moving away from the family home, they are likely to face difficulties in forming healthy food choices and, by extension, habits. In this study, 127 (100 women and 27 men) first-year students of the Department of Nutrition and Dietetics, of Hellenic Mediterranean University, took part, with 122 young people belonging to the age group of 18 to 26 years and the remaining 5 being older than 26 years old. The questionnaire was distributed electronically to the sampled students and consisted of four sections. These sections included questions about the demographic characteristics of the sample, a pre-college food frequency questionnaire, questions about physical activity, dietary beliefs, and nutritional knowledge before entering the University, and questions about the nutritional changes that took place at the start of their studies. Based on the survey findings, the majority of subjects, 70.9% (90/127), had a normal body mass index. The answers were considered "satisfactory" concerning the category of nutritional knowledge, while "unsatisfactory" was for the category of physical activity and nutritional beliefs. At the same time, 7.1% of people were physically inactive with 42.5% stating that their weight status increased in the last year and 53.5% that they eat breakfast. From the food consumption questionnaire, individuals appear to have a reduced intake of fish (small/large) and seafood, while the consumption of fruit, vegetables and milk was increased. A reduced intake of red meat and sweets was observed in the period before joining the University. In addition, positive eating habits include avoiding frequent eating out and soft drinks, as well as frequent breakfast and water consumption for most of the sample. At the start of the studies, 44.9% of the sample stated a decrease in total food intake and 38.6% that it remained stable. There was also a decrease in the consumption of sweets and an increase in the intake of vegetables. Therefore, it appeared that the first-year students of the Department of Nutrition and Dietetics, of the Hellenic Mediterranean University, before the start of their studies, had partially formed healthy eating habits. Upon entering higher education, young people are expected to face difficulties in both establishing and implementing healthier eating habits. The results showed that upon joining the University, the students made some positive changes in their eating behaviors.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.titleΔιατροφικές συνήθειες και στάσεις απέναντι στη διατροφή πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.el
dc.titleEating habits and nutritional attitudes about nutrition of first-year students of the Department of Nutrition and Dietetics of Hellenic Mediterranean University.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚοσιώνη, Μαρία-Άνναel
heal.creatorNameKosioni, Maria-Annaen
heal.publicationDate2024-02-13
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10934
heal.abstractΣτη σημερινή εποχή, η υγιεινή διατροφή απασχολεί όλο και περισσότερο τον άνθρωπο. Η εισαγωγή των νέων στο Πανεπιστήμιο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής τους, καθώς εκείνη την περίοδο όπου οι περισσότεροι φοιτητές απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον, μπορούν να διαμορφωθούν συμπεριφορές και να παρατηρηθούν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, σε σχέση με την περίοδο πριν την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για αυτό τον λόγο, κρίνεται απαραίτητη η διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών που υιοθετούν οι νέοι πριν, αλλά και μετά την ένταξή τους στην φοιτητική ζωή. Εξαιτίας των απότομων αλλαγών που υφίστανται οι φοιτητές απομακρυνόμενοι από την οικογενειακή εστία είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στον σχηματισμό υγιεινών διατροφικών επιλογών και κατά επέκταση και συνηθειών. Σε αυτή την μελέτη, πήραν μέρος 127 (100 γυναίκες και 27 άντρες) πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, με τους 122 νέους να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 18 έως 26 ετών και οι υπόλοιποι 5 να είναι μεγαλύτεροι από 26 ετών. Το ερωτηματολόγιο μοιράστηκε ηλεκτρονικά στους φοιτητές του δείγματος, το οποίο αποτελούταν από τέσσερις ενότητες. Αυτές οι ενότητες περιλάμβαναν ερωτήσεις σχετικά με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του δείγματος, ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων πριν την έναρξη της φοίτησης, ερωτήσεις σχετικά με την φυσική δραστηριότητα, τα διατροφικά πιστεύω και τις διατροφικές γνώσεις πριν την είσοδό τους στο Πανεπιστήμιο, αλλά και ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν με την έναρξη των σπουδών τους. Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, η πλειοψηφία των ατόμων, το 70,9% (90/127), είχαν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος. «Ικανοποιητικές» θεωρήθηκαν οι απαντήσεις που αφορούσαν την κατηγορία των διατροφικών γνώσεων, ενώ «μη ικανοποιητικές» για την κατηγορία της φυσικής δραστηριότητας και των διατροφικών πιστεύω. Παράλληλα, το 7,1% των ατόμων ήταν σωματικά αδρανείς με το 42,5% να δηλώνει ότι η κατάσταση βάρους τους τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε και το 53,5% ότι καταναλώνει πρωινό. Από το ερωτηματολόγιο κατανάλωσης τροφίμων, τα άτομα φαίνεται να έχουν μειωμένη πρόσληψη ψαριών (μικρών/μεγάλων) και θαλασσινών, ενώ παρατηρήθηκε αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, γάλακτος και μειωμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος και γλυκισμάτων, την περίοδο πριν την ένταξή τους στο Πανεπιστήμιο. Επιπλέον, στις θετικές διατροφικές συνήθειες περιλαμβάνεται και η αποφυγή της συχνής κατανάλωσης γευμάτων από έξω, αναψυκτικών, καθώς και η συχνή κατανάλωση πρωινού και νερού για το μεγαλύτερο μέρος του δείγματος. Με την έναρξη των σπουδών το 44,9% του δείγματος δήλωσε μείωση στην συνολική πρόσληψη φαγητού και το 38,6% ότι παρέμεινε σταθερή. Επίσης, σημειώθηκε μείωση στην κατανάλωση γλυκισμάτων και αύξηση στην πρόσληψη λαχανικών. Επομένως, φάνηκε ότι οι πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, πριν από την έναρξη των σπουδών τους είχαν διαμορφώσει εν μέρη υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Με την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι νέοι καλούνται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες τόσο στην θέσπιση όσο και στην εφαρμογή υγιεινότερων διατροφικών συνηθειών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με την ένταξή τους στο Πανεπιστήμιο οι φοιτητές πραγματοποίησαν κάποιες θετικές αλλαγές ως προς τις διατροφικές τους συμπεριφορές.el
heal.abstractIn today's age, healthy eating is more and more of a concern to people. The admission of young people to university is an important part of their life, as during that period when most students move away from their family environment attitudes can be formed and changes in their lifestyle can be observed, compared to the period before they entered into higher education. For this reason, it is considered necessary to investigate the eating habits adopted by young people before, but also after their inclusion in student life. Due to the sudden changes that students experience when moving away from the family home, they are likely to face difficulties in forming healthy food choices and, by extension, habits. In this study, 127 (100 women and 27 men) first-year students of the Department of Nutrition and Dietetics, of Hellenic Mediterranean University, took part, with 122 young people belonging to the age group of 18 to 26 years and the remaining 5 being older than 26 years old. The questionnaire was distributed electronically to the sampled students and consisted of four sections. These sections included questions about the demographic characteristics of the sample, a pre-college food frequency questionnaire, questions about physical activity, dietary beliefs, and nutritional knowledge before entering the University, and questions about the nutritional changes that took place at the start of their studies. Based on the survey findings, the majority of subjects, 70.9% (90/127), had a normal body mass index. The answers were considered "satisfactory" concerning the category of nutritional knowledge, while "unsatisfactory" was for the category of physical activity and nutritional beliefs. At the same time, 7.1% of people were physically inactive with 42.5% stating that their weight status increased in the last year and 53.5% that they eat breakfast. From the food consumption questionnaire, individuals appear to have a reduced intake of fish (small/large) and seafood, while the consumption of fruit, vegetables and milk was increased. A reduced intake of red meat and sweets was observed in the period before joining the University. In addition, positive eating habits include avoiding frequent eating out and soft drinks, as well as frequent breakfast and water consumption for most of the sample. At the start of the studies, 44.9% of the sample stated a decrease in total food intake and 38.6% that it remained stable. There was also a decrease in the consumption of sweets and an increase in the intake of vegetables. Therefore, it appeared that the first-year students of the Department of Nutrition and Dietetics, of the Hellenic Mediterranean University, before the start of their studies, had partially formed healthy eating habits. Upon entering higher education, young people are expected to face difficulties in both establishing and implementing healthier eating habits. The results showed that upon joining the University, the students made some positive changes in their eating behaviors.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΔιατροφικές συνήθειες και στάσεις απέναντι στη διατροφή πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.el
heal.titleEating habits and nutritional attitudes about nutrition of first-year students of the Department of Nutrition and Dietetics of Hellenic Mediterranean University.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordδιατροφικές συνήθειες, φυσική δραστηριότητα, φοιτητής/τριαel
heal.keywordeating habits, physical activity, university studenten
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΣφακιανάκη, Ειρήνηel
heal.advisorNameSfakianaki, Eirinien
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States