• Αναλογία ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων στην σημερινή Μεσογειακή διατροφή, σε σχέση με την παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή, στην διατροφή των κατοίκων του Αγίου Νικολάου Κρήτης

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ατσαλή, Γεωργία- Χρυσάνθη
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-05-17
    Οι διατροφικές αλλαγές των τελευταίων αιώνων δημιούργησαν ένα μοντέλο επιλογών που προάγουν περισσότερο την ασθένεια και λιγότερο την υγεία. Πράγματι, η συχνότητα νοσημάτων που έχουν τη βάση τους κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό ...
  • Διατροφικές συνήθειες νέων στην περιοχή του Πειραιά. Σύγκρισή τους με το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βρυνιώτη, Παγώνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 18-10-2010
    Τις τελευταίες δεκαετίες, ο ρόλος της Μεσογειακής Διατροφής στην διατήρηση και προαγωγή της καλής υγείας του ανθρώπου, έχει τεκμηριωθεί μέσα από πολυάριθμες έρευνες. Στην παρούσα λοιπόν μελέτη, αναλύονται τα κύρια ...
  • Η διάδοση και η ωφέλεια των βιολογικών τροφίμων στο γενικό πληθυσμό

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κλαδίτης, Δημήτρης
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-08-31
    Η εργασία αυτή, πραγματεύεται την προώθηση των βιολογικών τροφίμων στο κατα-ναλωτικό κοινό και την ωφέλεια που αυτά παρέχουν στην υγεία του γενικού πληθυσμού. Τα βιολογικά τρόφιμα δεν περιέχουν χημικά παρασκευασμένες ουσίες ...
  • Η διατροφική αξία της σοκολάτας, η ιστορία της και οι ιδιότητες της στον ανθρώπινο οργανισμό.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Δεκουλάκου, Θεοδώρα; Μπαλαφούτη, Θεοδώρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 27-03-2013
    Στην παρούσα εργασία πραγματοποιείται βιβλιογραφική διερεύνηση της χρήσης και κατανάλωση σοκολάτας, καθώς και τις επιδράσεις της στην ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου. Η ιστορία της αρχίζει πολλά χρόνια πριν (500-600 ...
  • Η κατανάλωση βιολογικών τροφίμων στο νομό Ρεθύμνου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καντουνατάκη, Ελένη
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Στην παρούσα εργασία, στο πρώτο μέρος γίνεται μια εκτενής αναφορά στην βιολογική γεωργία, στην εξέλιξη της από την εμφάνιση της ως σήμερα. Παρουσιάζεται η Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία την στηρίζει και αναφέρονται οι μελέτες ...
  • Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή στην Κρήτη σήμερα: Διατροφικές συνήθειες υπερηλίκων σε δύο περιοχές της Κρήτης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Λερατάκη, Κλειώ; Πανουργιά, Παναγιώτα
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-07-21
    Στην αρχή της διατροφικής πορείας του ανθρώπου, οι διατροφικές συνήθειες και επιλογές εξαρτιόνταν κατά κύριο λόγο από το κλίμα, την αυτοφυή χλωρίδα και την γηγενή πανίδα. Σε μεταγενέστερη φάση, με την ανάπτυξη των κοινωνιών, ...
  • Η σημασία της επαρκούς πρόσληψης σιδήρου και φολικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μουρατίδου, Μαγδαληνή; Κοτζαγερίδου, Μαρία; Kotzageridou, Maria
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-12-04
    Μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για μια ανώδυνη εγκυμοσύνη και για έναν φυσιολογικό τοκετό, όπου η υγεία και η ευεξία μητέρας και νεογέννητου φτάνουν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια ...
  • Θρεπτική αξία του κρασιού: αντιοξειδωτικά και πιθανοί αντιθρεπτικοί παράγοντες.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τούντα, Δήμητρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Στην εργασία αυτή, γίνεται μια ανασκόπηση στην σπουδαιότητα που είχε ο οίνος από την αρχαιότητα έως σήμερα για την Ελλάδα και πώς αυτός επηρέασε τον υπόλοιπο κόσμο πολιτισμικά, πολιτικά και οικονομικά. Ο οίνος στο πρότυπο ...
  • Ο ρόλος των αλιευμάτων στη διατροφή και έρευνα επιπολασμού ως προς την κατανάλωσή τους σε τρείς περιοχές : Ηράκλειο, Ιθάκη, Κόρινθος.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Παξινού, Μαρία; Παπαγιαννοπούλου, Ιωάννα; Τσαγκαράκη, Όλγα
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 06-05-2008
    Στην παρούσα εργασία πραγματοποιείται μια βιβλιογραφική αναφορά σε ιστορικά στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση των αλιευμάτων στην Ελλάδα από την Μινωική εποχή και την Κλασσική Ελλάδα μέχρι την σύγχρονη εποχή. Παρακάτω ...
  • Οι διατροφικές συνήθειες στον ελλαδικό χώρο και ο ρόλος των άγριων χόρτων στην κρητική διατροφή με έμφαση στους κατοίκους της Σητείας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Διακοσσάβα, Αγγελική; Κωστάκη, Ελένη; Ντεγιάννη, Μαργαρίτα
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2012
    Τα διατροφικά πρότυπα διαφοροποιούνται ανάλογα με την τοποθεσία την οποία μελετάμε. Η Μεσογειακή διατροφή θεωρείται από τις κορυφαίες διατροφές ανά τον κόσμο, λόγω της θετικής επίδρασης των διάφορων συστατικών της σε ...
  • Συγκριτική μελέτη σε βάθος δεκαετίας αναγνώρισης και κατανάλωσης εδώδιμων αυτοφυών χόρτων στην Ανατολική Κρήτη(Παλαίκαστρο Σητείας).

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ελευθερίου, Χρυσαφούλα
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-07-24
    Συγκριτική μελέτη σε βάθος δεκαετίας αναγνώρισης και κατανάλωσης ευδώδιμων αυτοφυών χόρτων στην Ανατολική Κρήτη(Παλαίκαστρο Σητείας). Η μελέτη των διατροφικών συνηθειών πάνω στα χόρτα το 2016 στο Παλαίκαστρο Σητείας. ...
  • Τα αντιοξειδωτικά στα άγρια χόρτα και λαχανικά της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Νικηφοράκης, Εμμανουήλ; Συλλιγάρδου, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Στην παρούσα εργασία επιχειρείται βιβλιογραφική ανασκόπηση των ερευνών οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα και έχουν θέμα την μελέτη της χημικής σύστασης άγριων εδώδιμων φυτών ειδικά στον τομέα των αντιοξειδωτικών ...
  • Τα βιολογικά τρόφιμα στην Ελλάδα: Καλλιέργειες και θρεπτική αξία, καταγραφή της κατανάλωσης τους στη περιοχή του Πειραιά.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γουρδή, Ειρήνη-Παναγιώτα; Ηλιάδη, Αλεξάνδρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 05-05-2008
    Στη παρούσα εργασία γίνεται μια εκτενής αναφορά στη βιολογική γεωργία και στη βιολογική γεωργία στην ελλάδα, στη διατροφική αξία των βιολογικών τροφίμων καθώς και στην αγορά βιολογικών προϊόντων. Στο τελευταίο μέρος της ...
  • Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής τα οποία συμμετέχουν στο μεσογειακό διατροφικό πρότυπο. Έρευνα της κατανάλωσης άγριων χόρτων και λαχανικών στην επαρχία Ιεραπέτρας

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τσαγκαράκη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 20-10-2010
    Η παρούσα εργασία διερευνά την κατανάλωση άγριων εδώδιμων χόρτων στην περιοχή της Ιεράπετρας και χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στο θεωρητικό τμήμα της εργασίας γίνεται βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικά ...
  • Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στην παραδοσιακή και σύγχρονη διατροφή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κτιστάκη, Μαρία; Φούντα, Σπυριδούλα
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Οι τελευταίες δεκαετίες, χαρακτηρίστηκαν από αύξηση στο ενδιαφέρον επιστημόνων, βιομηχανιών, κυβερνήσεων και καταναλωτών πάνω στις διατροφικές πτυχές της υγείας. Σημαντικός όγκος επιστημονικών δεδομένων δείχνουν ότι οι ...
  • Τύποι παραδοσιακών ελληνικών τυριών και η θέση τους στην αγορά τροφίμων.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ροβά, Παρασκευή
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 13-03-2013
    Η Ελλάδα είναι χώρα που παρουσιάζει αφθονία σε παραδοσιακά τυριά, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν καταχωρηθεί ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π). Τα τυριά αυτά παρουσιάζουν διατροφικά πλεονεκτήματα ...
  • Υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε κηπευτικά προϊόντα. Κίνδυνοι και επιπτώσεις για την υγεία. Σχετική νομοθεσία και άποψη των καταναλωτών.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γεώργα, Ευαγγελία
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Η εργασία αυτή αφορά την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε προϊόντα αγροτικής προέλευσης. Αρχικά αναφέρονται οι διάφορες κατηγορίες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται σήμερα, καθώς ...