Εμφάνιση απλής εγγραφής

Production and foreign trade of olive oil over the last 15 years.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚαργάκη, Αικατερίνηel
dc.creatorΧαμαλάκη, Μαρίαel
dc.creatorKargaki, Aikaterinien
dc.creatorChamalaki, Mariaen
dc.date.accessioned2020-03-26T18:02:11Z
dc.date.available2020-03-26T18:02:11Z
dc.date.issued2020-03-25
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9294
dc.description.abstractΣτη σημερινή εποχή, η μεσογειακή διατροφή αποτελεί άυλη πολιτιστική κληρονομιά και καθοριστικό της γνώρισμα είναι η χρήση του ελαιολάδου. Στη χώρα μας καλλιεργούνται σχεδόν 150 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, τα οποία καλύπτουν περισσότερα από 12 εκατομμύρια στρέμματα γης. Τα τελευταία δεδομένα επισημαίνουν ότι οι παραγωγοί ελαιολάδου στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 750 χιλιάδες με την ετήσια παραγωγή ελαιολάδου να κυμαίνεται από 300 μέχρι και 400 χιλιάδες τόνους. Η χώρα μας αποτελεί την 3η πιο μεγάλη δύναμη παραγωγής ελαιολάδου σε διεθνές επίπεδο. Δυστυχώς, όμως, τα 3/4 της παραγωγικής της δράσης εξάγεται χύμα στο εξωτερικό, με μόλις το 20% να τυποποιείται. Το γεγονός αυτό ως επί το πλείστον έχει σαν βασικότερη συνέπεια να κατέχει μονάχα το 3% του μεριδίου σε εξαγωγές προς άλλα κράτη. Την ίδια ώρα, όμως, χώρες όπως είναι για παράδειγμα η Ιταλία κατέχουν περισσότερο από το 50%. Το πιο μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών της χώρας μας εστιάζει στην Ιταλία. Αυτό έχει σαν βασικότερη συνέπεια να αναμιγνύουν το ελαιόλαδο της χώρας μας με το ιταλικό, εξευγενίζοντας το δικό τους αγαθό. Με αυτόν τον τρόπο κατακτούν τις αγορές, εξάγοντας τυποποιημένο ελαιόλαδο καλύτερης ποιότητας σε σχέση με την αρχική. Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι από την περίοδο του ’99, όπου το ποσοστό εξαγωγής χύμα ελαιολάδου προς την Ιταλία ήταν 84%, την περίοδο του 2002 έπεσε στο 74%, αντικαθιστώντας το χύμα με τυποποιημένο αγαθό αυτής της μορφής. Στόχος της συγκεκριμένης εργασίας αποτελεί η διεξοδική μελέτη και η εκτενής έρευνα που αφορά την παραγωγή και το εξωτερικό εμπόριο των τελευταίων 15 ετών. Για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος θα υλοποιηθεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση, όπου θα γίνει χρήση διεθνών, ελληνικών αλλά και διαδικτυακών βιβλιογραφικών πηγών.el
dc.description.abstractNowadays, the Mediterranean diet is an intangible cultural heritage and its utility is the decisive feature. In our country, almost 150 million olive trees are cultivated, which cover more than 12 million acres of land. The latest figures indicate that Greek olive oil producers exceed 750 thousand with annual olive oil production ranging from 300 to 400 thousand tons. Our country is the 3rd largest producer of olive oil internationally. Unfortunately, however, 3/4 of its production activity is exported in bulk abroad, with only 20% being standardized. For the most part, this fact accounts for only 3% of the export share to other countries. At the same time, however, countries such as Italy, for example, hold more than 50%. The largest share of our country's exports focuses on Italy. This is the main consequence of mixing our country's olive oil with the Italian, refining their own good. In this way they conquer the markets by exporting better quality standardized olive oil than the original. At this point, it is important to know that since the '99, where the bulk of olive oil exports to Italy was 84%, in 2002 it dropped to 74%, replacing bulk with standardized form of this kind. The purpose of this work is the in-depth study and extensive research on production and foreign trade over the past 15 years. To achieve this goal a bibliographic review will be carried out, using international, Greek and online bibliographical sources.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (ΣΕΔΟ), Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμούel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Management and Economic Sciences (SMES), Business Administration and Tourism Dept.en
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.titleΠαραγωγή και εξωτερικό εμπόριο ελαιόλαδου τα τελευταία 15 χρόνια.el
dc.titleProduction and foreign trade of olive oil over the last 15 years.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚαργάκη, Αικατερίνηel
heal.creatorNameΧαμαλάκη, Μαρίαel
heal.creatorNameKargaki, Aikaterinien
heal.creatorNameChamalaki, Mariaen
heal.publicationDate2020-03-25
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9294
heal.abstractΣτη σημερινή εποχή, η μεσογειακή διατροφή αποτελεί άυλη πολιτιστική κληρονομιά και καθοριστικό της γνώρισμα είναι η χρήση του ελαιολάδου. Στη χώρα μας καλλιεργούνται σχεδόν 150 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, τα οποία καλύπτουν περισσότερα από 12 εκατομμύρια στρέμματα γης. Τα τελευταία δεδομένα επισημαίνουν ότι οι παραγωγοί ελαιολάδου στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 750 χιλιάδες με την ετήσια παραγωγή ελαιολάδου να κυμαίνεται από 300 μέχρι και 400 χιλιάδες τόνους. Η χώρα μας αποτελεί την 3η πιο μεγάλη δύναμη παραγωγής ελαιολάδου σε διεθνές επίπεδο. Δυστυχώς, όμως, τα 3/4 της παραγωγικής της δράσης εξάγεται χύμα στο εξωτερικό, με μόλις το 20% να τυποποιείται. Το γεγονός αυτό ως επί το πλείστον έχει σαν βασικότερη συνέπεια να κατέχει μονάχα το 3% του μεριδίου σε εξαγωγές προς άλλα κράτη. Την ίδια ώρα, όμως, χώρες όπως είναι για παράδειγμα η Ιταλία κατέχουν περισσότερο από το 50%. Το πιο μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών της χώρας μας εστιάζει στην Ιταλία. Αυτό έχει σαν βασικότερη συνέπεια να αναμιγνύουν το ελαιόλαδο της χώρας μας με το ιταλικό, εξευγενίζοντας το δικό τους αγαθό. Με αυτόν τον τρόπο κατακτούν τις αγορές, εξάγοντας τυποποιημένο ελαιόλαδο καλύτερης ποιότητας σε σχέση με την αρχική. Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι από την περίοδο του ’99, όπου το ποσοστό εξαγωγής χύμα ελαιολάδου προς την Ιταλία ήταν 84%, την περίοδο του 2002 έπεσε στο 74%, αντικαθιστώντας το χύμα με τυποποιημένο αγαθό αυτής της μορφής. Στόχος της συγκεκριμένης εργασίας αποτελεί η διεξοδική μελέτη και η εκτενής έρευνα που αφορά την παραγωγή και το εξωτερικό εμπόριο των τελευταίων 15 ετών. Για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος θα υλοποιηθεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση, όπου θα γίνει χρήση διεθνών, ελληνικών αλλά και διαδικτυακών βιβλιογραφικών πηγών.el
heal.abstractNowadays, the Mediterranean diet is an intangible cultural heritage and its utility is the decisive feature. In our country, almost 150 million olive trees are cultivated, which cover more than 12 million acres of land. The latest figures indicate that Greek olive oil producers exceed 750 thousand with annual olive oil production ranging from 300 to 400 thousand tons. Our country is the 3rd largest producer of olive oil internationally. Unfortunately, however, 3/4 of its production activity is exported in bulk abroad, with only 20% being standardized. For the most part, this fact accounts for only 3% of the export share to other countries. At the same time, however, countries such as Italy, for example, hold more than 50%. The largest share of our country's exports focuses on Italy. This is the main consequence of mixing our country's olive oil with the Italian, refining their own good. In this way they conquer the markets by exporting better quality standardized olive oil than the original. At this point, it is important to know that since the '99, where the bulk of olive oil exports to Italy was 84%, in 2002 it dropped to 74%, replacing bulk with standardized form of this kind. The purpose of this work is the in-depth study and extensive research on production and foreign trade over the past 15 years. To achieve this goal a bibliographic review will be carried out, using international, Greek and online bibliographical sources.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (ΣΕΔΟ), Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμούel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Management and Economic Sciences (SMES), Business Administration and Tourism Dept.en
heal.titleΠαραγωγή και εξωτερικό εμπόριο ελαιόλαδου τα τελευταία 15 χρόνια.el
heal.titleProduction and foreign trade of olive oil over the last 15 years.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordελαιόλαδο, εμπόριο, παραγωγή, εξαγωγέςel
heal.keywordolive oil, commerce, production, exportsen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΘωμαΐδης, Κλεάνθηςel
heal.advisorNameThomaidis, Kleanthisen
heal.advisorID.emailkthomaidis@hmu.gr
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States