Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nutrition and lung cancer.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΜανωλής, Φίλιπποςel
dc.creatorManolis, Filipposen
dc.date.accessioned2020-03-31T09:29:49Z
dc.date.available2020-03-31T09:29:49Z
dc.date.issued2020-03-31
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9309
dc.description.abstractΟ καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μια χρόνια κατάσταση, που συνοδεύεται από προβλήματα, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στα σωματικά προβλήματα που εμφανίζονται και τη σχέση τους με τις διατροφικές συνήθειες των ασθενών καθώς και στους παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση, την εξέλιξη και την κλινική εκδήλωση της νόσου. Συγκεκριμένα, αναλύονται διάφορα διατροφικά πρότυπα, όπως η Μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα DASH, πρότυπα που ασκούν θετική επίδραση στον καρκίνο πνεύμονα, αλλά και πρότυπα, όπως η Δυτικού τύπου διατροφή, όπου βρέθηκε να έχει επιβαρυντική δράση. Επιπρόσθετα, αναλύονται τα μακροθρεπτικά καθώς και αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία) και η επίδρασή τους στην εμφάνιση και εξέλιξη της νόσου, ενώ γίνεται αναφορά και στην επίδραση διαφόρων τροφίμων στον καρκίνο του πνεύμονα. Πολλά τρόφιμα περιέχουν θρεπτικά συστατικά που επηρεάζουν κατά κάποιο τρόπο την εμφάνιση, την εξάπλωση, αλλά και την καλύτερη καταπολέμηση του καρκίνου του πνεύμονα. Το λυκοπένιο, το σελήνιο, η ρετινόλη, οι φλαβονόλες, τα καροτενοειδή, η λουτεΐνη και οι βιταμίνες C, Ε και D είναι μερικά από τα συστατικά που έχουν μελετηθεί και φάνηκε να βοηθούν στην περίπτωση του καρκίνου πνεύμονα ενώ η χρήση κάποιων συμπληρωμάτων όπως του β-καροτένιου δείχνει να αυξάνει τη θνησιμότητα. Στο τελευταίο κεφάλαιο της παρούσας πτυχιακής, παρουσιάζονται οι πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διατροφική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα καθώς και οι απαιτήσεις του οργανισμού σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Ακόμη, αναλύεται η χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια της ασθένειας και κατά πόσο αυτά ευεργετούν ή αποτελούν κίνδυνο για τους ασθενείς. Τα αποτελέσματα της μελέτης συμβάλλουν στη θεωρητική κατανόηση των διατροφικών παραγόντων που σχετίζονται με την πρόληψη ή την πρόκληση του καρκίνου πνεύμονα.el
dc.description.abstractLung cancer is a chronic condition, accompanied by problems, not only physically but also psychologically. The present thesis focuses mainly on the physical problems that arise and their relation to the dietary habits of the patients as well as on the factors that affect the development and clinical manifestation of the disease. In particular, dietary patterns such as the Mediterranean diet and DASH have been presented, patterns which act positively on lung cancer, while the Western diet was found to have harmful effects macronutrients as well as several micronutrients (vitamins, trace elements) are developed, each having a different effect. In addition, reference is made to the effect of food on lung cancer. Many foods contain nutrients that somehow affect the fight against lung cancer. Lycopene, selenium, retinol, flavonols, carotenoids, lutein and vitamins C and E, D are the ingredients that have been studied and found to help in the case of lung cancer while using some supplements such as β-carotene shows to increase mortality. In the last chapter of the thesis, the latest guidelines for dietary management of lung cancer, and the role of nutrition in the body's nutritional requirements and energy demands are presented in detail. Also, the effect of use of dietary supplements is analyzed during the disease. The results of the study contribute to the theoretical understanding of dietary factors associated with the prevention or induction of lung cancer.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΔιατροφή και καρκίνος του πνεύμονα.el
dc.titleNutrition and lung cancer.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΜανωλής, Φίλιπποςel
heal.creatorNameManolis, Filipposen
heal.publicationDate2020-03-31
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9309
heal.abstractΟ καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μια χρόνια κατάσταση, που συνοδεύεται από προβλήματα, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στα σωματικά προβλήματα που εμφανίζονται και τη σχέση τους με τις διατροφικές συνήθειες των ασθενών καθώς και στους παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση, την εξέλιξη και την κλινική εκδήλωση της νόσου. Συγκεκριμένα, αναλύονται διάφορα διατροφικά πρότυπα, όπως η Μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα DASH, πρότυπα που ασκούν θετική επίδραση στον καρκίνο πνεύμονα, αλλά και πρότυπα, όπως η Δυτικού τύπου διατροφή, όπου βρέθηκε να έχει επιβαρυντική δράση. Επιπρόσθετα, αναλύονται τα μακροθρεπτικά καθώς και αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία) και η επίδρασή τους στην εμφάνιση και εξέλιξη της νόσου, ενώ γίνεται αναφορά και στην επίδραση διαφόρων τροφίμων στον καρκίνο του πνεύμονα. Πολλά τρόφιμα περιέχουν θρεπτικά συστατικά που επηρεάζουν κατά κάποιο τρόπο την εμφάνιση, την εξάπλωση, αλλά και την καλύτερη καταπολέμηση του καρκίνου του πνεύμονα. Το λυκοπένιο, το σελήνιο, η ρετινόλη, οι φλαβονόλες, τα καροτενοειδή, η λουτεΐνη και οι βιταμίνες C, Ε και D είναι μερικά από τα συστατικά που έχουν μελετηθεί και φάνηκε να βοηθούν στην περίπτωση του καρκίνου πνεύμονα ενώ η χρήση κάποιων συμπληρωμάτων όπως του β-καροτένιου δείχνει να αυξάνει τη θνησιμότητα. Στο τελευταίο κεφάλαιο της παρούσας πτυχιακής, παρουσιάζονται οι πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διατροφική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα καθώς και οι απαιτήσεις του οργανισμού σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Ακόμη, αναλύεται η χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια της ασθένειας και κατά πόσο αυτά ευεργετούν ή αποτελούν κίνδυνο για τους ασθενείς. Τα αποτελέσματα της μελέτης συμβάλλουν στη θεωρητική κατανόηση των διατροφικών παραγόντων που σχετίζονται με την πρόληψη ή την πρόκληση του καρκίνου πνεύμονα.el
heal.abstractLung cancer is a chronic condition, accompanied by problems, not only physically but also psychologically. The present thesis focuses mainly on the physical problems that arise and their relation to the dietary habits of the patients as well as on the factors that affect the development and clinical manifestation of the disease. In particular, dietary patterns such as the Mediterranean diet and DASH have been presented, patterns which act positively on lung cancer, while the Western diet was found to have harmful effects macronutrients as well as several micronutrients (vitamins, trace elements) are developed, each having a different effect. In addition, reference is made to the effect of food on lung cancer. Many foods contain nutrients that somehow affect the fight against lung cancer. Lycopene, selenium, retinol, flavonols, carotenoids, lutein and vitamins C and E, D are the ingredients that have been studied and found to help in the case of lung cancer while using some supplements such as β-carotene shows to increase mortality. In the last chapter of the thesis, the latest guidelines for dietary management of lung cancer, and the role of nutrition in the body's nutritional requirements and energy demands are presented in detail. Also, the effect of use of dietary supplements is analyzed during the disease. The results of the study contribute to the theoretical understanding of dietary factors associated with the prevention or induction of lung cancer.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΔιατροφή και καρκίνος του πνεύμονα.el
heal.titleNutrition and lung cancer.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordκαρκίνος πνεύμονα, διατροφή, διατροφικές συνήθειες, θρεπτικά συστατικά, διατροφική υποστήριξη.el
heal.keywordlung cancer, nutrients, dietary habits, energy requirements, food, nutrition support.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΜαρκάκη, Αναστασίαel
heal.advisorNameΚανέλλος, Παναγιώτηςel
heal.advisorNameMarkaki, Anastasiaen
heal.advisorNameKanellos, Panagiotisen
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής