Εμφάνιση απλής εγγραφής

Food Choice and Relationship with Mediterranean Diet of Residents from Arilla Magoulades Corfu.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΜουζακίτη, Ιωάνναel
dc.creatorMouzakiti, Ioannaen
dc.date.accessioned2020-04-01T09:39:20Z
dc.date.available2020-04-01T09:39:20Z
dc.date.issued2020-04-01
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9312
dc.description.abstractΣκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων στην περιοχή Αρίλλα Μαγουλάδων Κέρκυρας. Ειδικότερα μελετώνται τα επίπεδα συμμόρφωσης τους με την μεσογειακή διατροφή, καθώς και οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή τροφίμων και διαμορφώνουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Για την διερεύνηση των επιπέδων προσκόλλησης στην μεσογειακή διατροφή χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης Mediterranean Diet Score, ενώ για την διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την επιλογή των τροφίμων που καταναλώνουν οι συμμετέχοντες χρησιμοποιήθηκε το Food Choice Questionnaire (FCQ). Η έρευνα διεξήχθη σε ένα δείγμα 78 κατοίκων της περιοχής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα συμμόρφωσης στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής ήταν μέτρια στην πλειοψηφία των κατοίκων του δείγματος. Οι γυναίκες παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα προσκόλλησης στην μεσογειακή διατροφή, σε σύγκριση με τους άνδρες. Οι παράγοντες που βρέθηκαν ότι επηρεάζουν περισσότερο την επιλογή τροφίμων ήταν η υγεία, τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά, η σύσταση τροφίμου, η ευκολία, η διαθεσιμότητα, η τιμή και ο έλεγχος του βάρους. Η ανάλυση της συσχέτισης μεταξύ της προσκόλλησης στην μεσογειακή διατροφή και των παραγόντων που επηρεάζουν την επιλογή τροφίμων, έδειξε ότι τα άτομα που επηρεάζονται στην επιλογή τροφίμων περισσότερο από την υγεία, τον έλεγχο του βάρους και την ελκυστικότητα, ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα προσκόλλησης στην μεσογειακή διατροφή. Το εύρημα αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι λίγο περισσότερο από 1 στους 2 συμμετέχοντες του δείγματος είχαν φυσιολογικό βάρος. Λαμβάνοντας υπόψη τα καλά τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία από την τήρηση του προτύπου μεσογειακής διατροφής, είναι σημαντικό οι αρχές δημόσιας υγείας της χώρας, να αναλάβουν δράσεις ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα προσκόλλησης στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής.el
dc.description.abstractThe purpose of the present study is to investigate the eating habits of residents in Arillas Magoulades area of Corfu. In particular, their levels of compliance with the Mediterranean diet are studied, as well as the factors that influence food choices and shape their eating habits. The Mediterranean Diet Score was used to investigate levels of adherence to the Mediterranean diet, while the Food Choice Questionnaire (FCQ) was used to investigate the factors that influence participants' choice of foods. The survey was conducted on a sample of 78 residents in the area. The results showed that compliance levels in the Mediterranean diet were moderate in the majority of the sample population. Women showed higher levels of adherence to the Mediterranean diet compared to men. The factors that were found to most influence food choice were health, sensory characteristics, physical content, convenience, availability, price and weight control. Analysis of the association between adherence to Mediterranean diet and factors affecting food choice showed that individuals who were more influenced by food choice than health, weight control, and sensory attraction were more likely to have higher levels of attachment in the Mediterranean diet. This finding is justified by the fact that just over 1 in 2 participants in the sample had normal weight. Given the well-documented health benefits of adhering to the Mediterranean diet standard, it is important that the country's public health authorities take action to increase adherence to the Mediterranean dietary pattern.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΕπιλογή τροφίμων και συσχέτιση με την Μεσογειακή Διατροφή κατοίκων από την περιοχή Αρίλλα Μαγουλάδων Κέρκυρας.el
dc.titleFood Choice and Relationship with Mediterranean Diet of Residents from Arilla Magoulades Corfu.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΜουζακίτη, Ιωάνναel
heal.creatorNameMouzakiti, Ioannaen
heal.publicationDate2020-04-01
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9312
heal.abstractΣκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων στην περιοχή Αρίλλα Μαγουλάδων Κέρκυρας. Ειδικότερα μελετώνται τα επίπεδα συμμόρφωσης τους με την μεσογειακή διατροφή, καθώς και οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή τροφίμων και διαμορφώνουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Για την διερεύνηση των επιπέδων προσκόλλησης στην μεσογειακή διατροφή χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης Mediterranean Diet Score, ενώ για την διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την επιλογή των τροφίμων που καταναλώνουν οι συμμετέχοντες χρησιμοποιήθηκε το Food Choice Questionnaire (FCQ). Η έρευνα διεξήχθη σε ένα δείγμα 78 κατοίκων της περιοχής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα συμμόρφωσης στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής ήταν μέτρια στην πλειοψηφία των κατοίκων του δείγματος. Οι γυναίκες παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα προσκόλλησης στην μεσογειακή διατροφή, σε σύγκριση με τους άνδρες. Οι παράγοντες που βρέθηκαν ότι επηρεάζουν περισσότερο την επιλογή τροφίμων ήταν η υγεία, τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά, η σύσταση τροφίμου, η ευκολία, η διαθεσιμότητα, η τιμή και ο έλεγχος του βάρους. Η ανάλυση της συσχέτισης μεταξύ της προσκόλλησης στην μεσογειακή διατροφή και των παραγόντων που επηρεάζουν την επιλογή τροφίμων, έδειξε ότι τα άτομα που επηρεάζονται στην επιλογή τροφίμων περισσότερο από την υγεία, τον έλεγχο του βάρους και την ελκυστικότητα, ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα προσκόλλησης στην μεσογειακή διατροφή. Το εύρημα αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι λίγο περισσότερο από 1 στους 2 συμμετέχοντες του δείγματος είχαν φυσιολογικό βάρος. Λαμβάνοντας υπόψη τα καλά τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία από την τήρηση του προτύπου μεσογειακής διατροφής, είναι σημαντικό οι αρχές δημόσιας υγείας της χώρας, να αναλάβουν δράσεις ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα προσκόλλησης στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής.el
heal.abstractThe purpose of the present study is to investigate the eating habits of residents in Arillas Magoulades area of Corfu. In particular, their levels of compliance with the Mediterranean diet are studied, as well as the factors that influence food choices and shape their eating habits. The Mediterranean Diet Score was used to investigate levels of adherence to the Mediterranean diet, while the Food Choice Questionnaire (FCQ) was used to investigate the factors that influence participants' choice of foods. The survey was conducted on a sample of 78 residents in the area. The results showed that compliance levels in the Mediterranean diet were moderate in the majority of the sample population. Women showed higher levels of adherence to the Mediterranean diet compared to men. The factors that were found to most influence food choice were health, sensory characteristics, physical content, convenience, availability, price and weight control. Analysis of the association between adherence to Mediterranean diet and factors affecting food choice showed that individuals who were more influenced by food choice than health, weight control, and sensory attraction were more likely to have higher levels of attachment in the Mediterranean diet. This finding is justified by the fact that just over 1 in 2 participants in the sample had normal weight. Given the well-documented health benefits of adhering to the Mediterranean diet standard, it is important that the country's public health authorities take action to increase adherence to the Mediterranean dietary pattern.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΕπιλογή τροφίμων και συσχέτιση με την Μεσογειακή Διατροφή κατοίκων από την περιοχή Αρίλλα Μαγουλάδων Κέρκυρας.el
heal.titleFood Choice and Relationship with Mediterranean Diet of Residents from Arilla Magoulades Corfu.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordμεσογειακή διατροφή, επιλογή τροφίμων, προσκόλληση, πρότυπα διατροφής, περιοχή Αρίλλας Μαγουλάδων, Κέρκυρα.el
heal.keywordmediterranean diet, food selection, adherence, dietary patterns, area Arillas Magoulades, Corfu.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΣφακιανάκη, Ειρήνηel
heal.advisorNameSfakianaki, Eirinien
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής