Εμφάνιση απλής εγγραφής

Evaluation of extraction methods for bee propolis.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΒαρδάκα, Φωτεινή-Παρασκευήel
dc.creatorVardaka, Foteini-Paraskevien
dc.date.accessioned2020-04-29T09:47:23Z
dc.date.available2020-04-29T09:47:23Z
dc.date.issued2020-04-29
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9398
dc.description.abstractΗ πρόπολη είναι μια φυσική ρητινώδης ουσία και αποτελεί προϊόν της μέλισσας, Apis mellifera. Πρόκειται για ένα υλικό που φτιάχνουν οι μέλισσες συλλέγοντας φυτικές ρητίνες και αναμειγνύοντάς τες με κερί, γύρη, μέλι και αιθέρια έλαια από τα φυτά. Χρησιμοποιείται για την αποστείρωση των κελιών στα οποία γεννάει η βασίλισσα, για να ταριχεύουν μεγαλόσωμους εχθρούς που αδυνατούν να τους αποσύρουν εκτός της κυψέλης, για να ενώνουν τμήματα της κυψέλης μεταξύ τους και να κλείνουν κάθε άνοιγμα της κυψέλης, εκτός από μία είσοδο. Επιπλέον, για τον άνθρωπο έχει ποικίλες φαρμακολογικές ιδιότητες. Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στην αξιολόγηση μεθόδων εκχύλισης της πρόπολης. Κύριος στόχος ήταν η εύρεση της ταχύτερης και ευκολότερης μεθόδου εκχύλισης, που συνδυάζει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ολικά φαινολικά συστατικά και την μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα. Οι μέθοδοι που επιλέχθηκαν είναι η κλασσική μέθοδος, η μέθοδος των μικροκυμάτων και η μέθοδος της ανάδευσης. Κονιορτοποιημένη πρόπολη (1 g) αναμείχθηκε με 10 mL διαλύτη (αιθανόλη:νερό 70:30) και υποβλήθηκε σε εκχύλιση με τις προαναφερθείσες μεθόδους. Σε κάθε δοκιμή, έγιναν τρεις επαναλήψεις. Κατά τη κλασσική μέθοδο, το δείγμα διατηρήθηκε σε σκοτεινό μέρος για 3 και 7 μέρες, αναδεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα (μερικές φορές την ημέρα). Στη μέθοδο των μικροκυμάτων, κάθε δείγμα εκχυλίστηκε για διαστήματα 10 δευτερολέπτων, με μεσοδιάστημα 2 λεπτών για να κρυώσει. Έγιναν δύο δοκιμές, στην πρώτη τα δείγματα υποβλήθηκαν στην επίδραση των μικροκυμάτων για δύο διαστήματα και στην άλλη για τρία. Στη μέθοδο της ανάδευσης, τα δείγματα αναδεύτηκαν για 24 και 48 ώρες, στις 150 στροφές ανά λεπτό. Στην περίπτωση της 24ωρης ανάδευσης, έγιναν δύο δοκιμές, με διαφορετική ποσότητα πρόπολης (2 g). Για την αξιολόγηση των εκχυλισμάτων, μετρήθηκε το ολικό φαινολικό περιεχόμενο, με τη μέθοδο Folin – Ciocalteau, ενώ για τον προσδιορισμό της αντιοξειδωτικής ικανότητας των εκχυλισμάτων, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της 1,1-διφαίνυλο-2-πικρυλοϋδράζυλο ελεύθερης ρίζας (DPPH). Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας, η κλασσική εκχύλιση, είναι μια απλή και εύκολη μέθοδος, που απαιτεί αρκετό χρόνο, προσφέροντας εκχύλισμα, με μία ικανοποιητική περιεκτικότητα σε ολικά φαινολικά συστατικά (Κα – 79,9 mg GAE / g πρόπολης), καθώς και σε αντιοξειδωτική δράση (700 mg Trolox / g πρόπολης). Επίσης, η μέθοδος των μικροκυμάτων, αποτελεί την ταχύτερη μέθοδο εκχύλισης, δίνοντας ένα αξιοσέβαστο περιεχόμενο σε ολικά φαινολικά, (Μβ – 84,3 mg GAE / g πρόπολης), έχοντας όμως την μικρότερη αντιοξειδωτική ικανότητα (575 mg Trolox / g πρόπολης). Τέλος, η μέθοδος ανάδευσης, έχει τη δυνατότητα να παράξει εκχυλίσματα πλούσια σε φαινολικά συστατικά (Αβ – 166,5 mg GAE / g πρόπολης), αλλά και με πολύ μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα, μέσα σε ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα (1774 mg Trolox / g πρόπολης). Το δείγμα Αβ είχε διπλάσια ποσότητα πρόπολης, οπότε ήταν λογικό να περιέχει το εκχύλισμα περισσότερα φαινολικά συστατικά και να έχει υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση. Τα δείγματα Αα και Αγ είχαν παρόμοια περιεκτικότητα σε φαινολικά (119,1 και 122 mg GAE / g πρόπολης αντίστοιχα) και παρόμοια αντιοξειδωτική δράση (978 και 926 mg Trolox / g πρόπολης αντίστοιχα), που σημαίνει ότι η εκχύλιση για επιπλέον 24 ώρες στο Αγ δεν έδωσε καλύτερα αποτελέσματα. Σαν τελικά συμπεράσματα, μπορούμε να πούμε τα εξής:  Και οι τρεις μέθοδοι έδωσαν ικανοποιητικά αποτελέσματα.  Η μέθοδος της ανάδευσης έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα σε 24 ώρες.  Ανάδευση για 48 ώρες δεν έδωσε καλύτερα αποτελέσματα από τις 24 ώρες.  Η μέθοδος των μικροκυμάτων, αν και ταχύτατη, δε δίνει ικανοποιητική ποσότητα φαινολικών στο εκχύλισμα.  Η επίδραση των μικροκυμάτων ενδέχεται να οδηγεί σε καταστροφή φαινολικών ουσιών ή εκχύλιση κηρών.  Χρειάζεται να συνεχιστεί η έρευνα, βελτιώνοντας τις συνθήκες των μεθόδων που μελετήθηκαν (π.χ. τροποποίηση του pH του διαλύτη) και αξιολογώντας και άλλες μεθόδους εκχύλισης (π.χ. υπερήχους).el
dc.description.abstractPropolis is a natural resinous product of the honeybee, consisting of plant resin, beeswax, bee pollen, honey and plant essential oils. Inside the hive it is used to sterilize the cell for the queen to lay eggs, to embalm large enemies unable to pull outside after they are dead, and to stick together different parts of the hive. Aside from that, propolis has numerous pharmacological properties for humans. The aim of this thesis was to evaluate different extraction procedures to isolate phenolic components from propolis. Three techniques were evaluated, the maceration technique (MAC), microwave assisted extraction (MAE) and agitation (AGI). Crushed propolis (1 g) was mixed with 10 mL of solvent ethanolic of 70% in water prior to extraction. Three replications were made for each trial. For MAC, samples were kept in the dark for 3 or 7 days (two trials), with frequent daily manual agitation. For MAE, samples were extracted for 10 seconds and left to cool down for 2 minutes. This was repeated two or three times (two trials). For AGI, samples were agitated at 150 rpm for 24 or 48 hours, while for the 24-hour trial, two samples were extracted, the one having 2 g (instead of 1 g) of propolis. The extracts were evaluated for their total phenolic content with the Folin – Ciocalteau assay and antioxidant potential with the DPPH assay. MAC is a simple and easy to carry procedure, yet time consuming, but still providing extracts with an adequate amount of phenolics (up to 79,9 mg GAE / g propolis) and antioxidant potential (up to 700 mg Trolox / g propolis). MAE is very fast, providing extracts with phenolic compounds up to 84,3 mg GAE / g propolis; however it showed the lowest antioxidant activity (up to 575 mg Trolox / g propolis). Finally, AGI gave the best results, leading to extracts with total phenolic compounds up to 122 mg GAE / g propolis and antioxidant activity up to 978 mg Trolox / g propolis. Utilizing double proportion of propolis led to richer extracts, but the phenolic compounds and antioxidant capacity were not doubled. Agitation for 48 hours did not increase either the phenolics or the antioxidant activity of the extracts compared to 24 hours. Conclusively, we can say that all three methods gave adequate results. Agitation for 24 hours gave the best results, commensurate with 48-hour agitation. Microwave assisted extraction is fast, yet not effective. More research is needed to optimize the extraction conditions (e.g. pH adjustment) of the methods investigated, while also evaluating more extraction techniques such as sonication.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΣΓΕΠ), Τμήμα Γεωπονίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Agricultural Sciences (SAGRIS), Agriculture Dept.en
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.titleΑξιολόγηση μεθόδων εκχύλισης της προπόλης των μελισσών.el
dc.titleEvaluation of extraction methods for bee propolis.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΒαρδάκα, Φωτεινή-Παρασκευήel
heal.creatorNameVardaka, Foteini-Paraskevien
heal.publicationDate2020-04-29
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9398
heal.abstractΗ πρόπολη είναι μια φυσική ρητινώδης ουσία και αποτελεί προϊόν της μέλισσας, Apis mellifera. Πρόκειται για ένα υλικό που φτιάχνουν οι μέλισσες συλλέγοντας φυτικές ρητίνες και αναμειγνύοντάς τες με κερί, γύρη, μέλι και αιθέρια έλαια από τα φυτά. Χρησιμοποιείται για την αποστείρωση των κελιών στα οποία γεννάει η βασίλισσα, για να ταριχεύουν μεγαλόσωμους εχθρούς που αδυνατούν να τους αποσύρουν εκτός της κυψέλης, για να ενώνουν τμήματα της κυψέλης μεταξύ τους και να κλείνουν κάθε άνοιγμα της κυψέλης, εκτός από μία είσοδο. Επιπλέον, για τον άνθρωπο έχει ποικίλες φαρμακολογικές ιδιότητες. Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στην αξιολόγηση μεθόδων εκχύλισης της πρόπολης. Κύριος στόχος ήταν η εύρεση της ταχύτερης και ευκολότερης μεθόδου εκχύλισης, που συνδυάζει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ολικά φαινολικά συστατικά και την μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα. Οι μέθοδοι που επιλέχθηκαν είναι η κλασσική μέθοδος, η μέθοδος των μικροκυμάτων και η μέθοδος της ανάδευσης. Κονιορτοποιημένη πρόπολη (1 g) αναμείχθηκε με 10 mL διαλύτη (αιθανόλη:νερό 70:30) και υποβλήθηκε σε εκχύλιση με τις προαναφερθείσες μεθόδους. Σε κάθε δοκιμή, έγιναν τρεις επαναλήψεις. Κατά τη κλασσική μέθοδο, το δείγμα διατηρήθηκε σε σκοτεινό μέρος για 3 και 7 μέρες, αναδεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα (μερικές φορές την ημέρα). Στη μέθοδο των μικροκυμάτων, κάθε δείγμα εκχυλίστηκε για διαστήματα 10 δευτερολέπτων, με μεσοδιάστημα 2 λεπτών για να κρυώσει. Έγιναν δύο δοκιμές, στην πρώτη τα δείγματα υποβλήθηκαν στην επίδραση των μικροκυμάτων για δύο διαστήματα και στην άλλη για τρία. Στη μέθοδο της ανάδευσης, τα δείγματα αναδεύτηκαν για 24 και 48 ώρες, στις 150 στροφές ανά λεπτό. Στην περίπτωση της 24ωρης ανάδευσης, έγιναν δύο δοκιμές, με διαφορετική ποσότητα πρόπολης (2 g). Για την αξιολόγηση των εκχυλισμάτων, μετρήθηκε το ολικό φαινολικό περιεχόμενο, με τη μέθοδο Folin – Ciocalteau, ενώ για τον προσδιορισμό της αντιοξειδωτικής ικανότητας των εκχυλισμάτων, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της 1,1-διφαίνυλο-2-πικρυλοϋδράζυλο ελεύθερης ρίζας (DPPH). Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας, η κλασσική εκχύλιση, είναι μια απλή και εύκολη μέθοδος, που απαιτεί αρκετό χρόνο, προσφέροντας εκχύλισμα, με μία ικανοποιητική περιεκτικότητα σε ολικά φαινολικά συστατικά (Κα – 79,9 mg GAE / g πρόπολης), καθώς και σε αντιοξειδωτική δράση (700 mg Trolox / g πρόπολης). Επίσης, η μέθοδος των μικροκυμάτων, αποτελεί την ταχύτερη μέθοδο εκχύλισης, δίνοντας ένα αξιοσέβαστο περιεχόμενο σε ολικά φαινολικά, (Μβ – 84,3 mg GAE / g πρόπολης), έχοντας όμως την μικρότερη αντιοξειδωτική ικανότητα (575 mg Trolox / g πρόπολης). Τέλος, η μέθοδος ανάδευσης, έχει τη δυνατότητα να παράξει εκχυλίσματα πλούσια σε φαινολικά συστατικά (Αβ – 166,5 mg GAE / g πρόπολης), αλλά και με πολύ μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα, μέσα σε ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα (1774 mg Trolox / g πρόπολης). Το δείγμα Αβ είχε διπλάσια ποσότητα πρόπολης, οπότε ήταν λογικό να περιέχει το εκχύλισμα περισσότερα φαινολικά συστατικά και να έχει υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση. Τα δείγματα Αα και Αγ είχαν παρόμοια περιεκτικότητα σε φαινολικά (119,1 και 122 mg GAE / g πρόπολης αντίστοιχα) και παρόμοια αντιοξειδωτική δράση (978 και 926 mg Trolox / g πρόπολης αντίστοιχα), που σημαίνει ότι η εκχύλιση για επιπλέον 24 ώρες στο Αγ δεν έδωσε καλύτερα αποτελέσματα. Σαν τελικά συμπεράσματα, μπορούμε να πούμε τα εξής:  Και οι τρεις μέθοδοι έδωσαν ικανοποιητικά αποτελέσματα.  Η μέθοδος της ανάδευσης έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα σε 24 ώρες.  Ανάδευση για 48 ώρες δεν έδωσε καλύτερα αποτελέσματα από τις 24 ώρες.  Η μέθοδος των μικροκυμάτων, αν και ταχύτατη, δε δίνει ικανοποιητική ποσότητα φαινολικών στο εκχύλισμα.  Η επίδραση των μικροκυμάτων ενδέχεται να οδηγεί σε καταστροφή φαινολικών ουσιών ή εκχύλιση κηρών.  Χρειάζεται να συνεχιστεί η έρευνα, βελτιώνοντας τις συνθήκες των μεθόδων που μελετήθηκαν (π.χ. τροποποίηση του pH του διαλύτη) και αξιολογώντας και άλλες μεθόδους εκχύλισης (π.χ. υπερήχους).el
heal.abstractPropolis is a natural resinous product of the honeybee, consisting of plant resin, beeswax, bee pollen, honey and plant essential oils. Inside the hive it is used to sterilize the cell for the queen to lay eggs, to embalm large enemies unable to pull outside after they are dead, and to stick together different parts of the hive. Aside from that, propolis has numerous pharmacological properties for humans. The aim of this thesis was to evaluate different extraction procedures to isolate phenolic components from propolis. Three techniques were evaluated, the maceration technique (MAC), microwave assisted extraction (MAE) and agitation (AGI). Crushed propolis (1 g) was mixed with 10 mL of solvent ethanolic of 70% in water prior to extraction. Three replications were made for each trial. For MAC, samples were kept in the dark for 3 or 7 days (two trials), with frequent daily manual agitation. For MAE, samples were extracted for 10 seconds and left to cool down for 2 minutes. This was repeated two or three times (two trials). For AGI, samples were agitated at 150 rpm for 24 or 48 hours, while for the 24-hour trial, two samples were extracted, the one having 2 g (instead of 1 g) of propolis. The extracts were evaluated for their total phenolic content with the Folin – Ciocalteau assay and antioxidant potential with the DPPH assay. MAC is a simple and easy to carry procedure, yet time consuming, but still providing extracts with an adequate amount of phenolics (up to 79,9 mg GAE / g propolis) and antioxidant potential (up to 700 mg Trolox / g propolis). MAE is very fast, providing extracts with phenolic compounds up to 84,3 mg GAE / g propolis; however it showed the lowest antioxidant activity (up to 575 mg Trolox / g propolis). Finally, AGI gave the best results, leading to extracts with total phenolic compounds up to 122 mg GAE / g propolis and antioxidant activity up to 978 mg Trolox / g propolis. Utilizing double proportion of propolis led to richer extracts, but the phenolic compounds and antioxidant capacity were not doubled. Agitation for 48 hours did not increase either the phenolics or the antioxidant activity of the extracts compared to 24 hours. Conclusively, we can say that all three methods gave adequate results. Agitation for 24 hours gave the best results, commensurate with 48-hour agitation. Microwave assisted extraction is fast, yet not effective. More research is needed to optimize the extraction conditions (e.g. pH adjustment) of the methods investigated, while also evaluating more extraction techniques such as sonication.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΣΓΕΠ), Τμήμα Γεωπονίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Agricultural Sciences (SAGRIS), Agriculture Dept.en
heal.titleΑξιολόγηση μεθόδων εκχύλισης της προπόλης των μελισσών.el
heal.titleEvaluation of extraction methods for bee propolis.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordhoney, propolis, bee products, antioxidantsen
heal.keywordμέλι, πρόπολη, μελισσοκομικά προϊόντα, αντιοξειδωτικάel
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΑλυσσανδράκης, Ελευθέριοςel
heal.advisorNameAlyssandrakis, Elefhteriosen
heal.advisorID.emailealiss@hmu.gr
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States