Πολιτική προώθησης της Μεσογειακής Διατροφής στα σχολεία της Περιφέρειας Κρήτης.
Promotion of Mediterranean diet in the schools of the Region of Crete.
Abstract
Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί πλέον μέρος της πολιτισμικής κληρονομίας και της παράδοσης μας. Είναι παγκοσμίως γνωστή και δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία από τους ερευνητές ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα και τα πιο ωφέλιμα για τον οργανισμό διατροφικά πρότυπα, αφού στηρίζεται στα καλά λιπαρά, τα θαλασσινά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Επιπλέον, ολόκληρη η φιλοσοφία της στηρίζεται στην κατανάλωση αγνών και μη επεξεργασμένων προϊόντων και αυτός είναι ο λόγος που κάνει το παρόν πρότυπο να λειτουργεί σαν ασπίδα για τον οργανισμό, ενάντια σε πολλές ασθένειες απ’ τις πιο απλές ως τις χρόνιες και θανατηφόρες.
Έχοντας καταγωγή από την Κρήτη και μεγαλώνοντας στην επαρχία, είχα την τύχη η οικογένεια μου να ακολουθεί μια σωστή διατροφή, αφού είχαμε και προϊόντα δικής μας παραγωγής. Παρ’ όλα αυτά ένα μέλος της οικογένειας μου διαγνώστηκε με κακοήθη καρκινικό όγκο στο εσωτερικό του δεξιού χεριού, στην παλάμη όπου είχε ως αποτέλεσμα να τυλίξει τα δυο νεύρα που οδηγούν στον δείκτη και τον μέσο. Μετά το χειρουργείο που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μετά από πολλές συζητήσεις με γιατρούς και διαιτολόγους το άτομο αυτό της οικογένειας μου στράφηκε στη Μεσογειακή Διατροφή. Μείωσε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αύξησε την κατανάλωση σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και σε βότανα από τα δικά μας βουνά που δεν έχουν και συντηρητικά. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά καθώς σε διάστημα 5 χρόνων από την εμφάνιση του όγκου δεν είχαμε μετάσταση του σε άλλο σημείο του σώματος, αλλά ούτε και επανεμφάνιση που ήταν πολύ πιθανό, αλλά παράλληλα βελτιώθηκαν και άλλα προβλήματα υγείας όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καλύτερη ρύθμιση του θυρεοειδή και προβλήματα πέψης. Μετά από αυτή την περιπέτεια και οι υπόλοιπη στην οικογένεια ακολουθήσαμε τη Μεσογειακή Διατροφή που βοήθησε συνολικά στην βελτίωση της υγείας μας. Με αφορμή όσα προανέφερα, αποφάσισα να ασχοληθώ με το θέμα της Μεσογειακής Διατροφής και κατά πόσο φροντίζει η ‘πολιτεία’ να διδάξει στα παιδιά από μικρή ηλικία την αξία του διατροφικού προτύπου, ώστε να προφυλαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο από οποιαδήποτε ασθένεια.
Σκοπός της παρούσας έρευνας, είναι να δούμε κατά πόσο οι φορείς που συσχετίζονται με την υγεία, μπορούν να βοηθήσουν ή αν ήδη βοηθάνε στην ενημέρωση των παιδιών για τα σωστά διατροφικά πρότυπα και κυρίως για τη Μεσογειακή Διατροφή. Επομένως, θα μελετήσουμε τις δράσεις, τα προγράμματα και τα σχέδια που υλοποιούνται από τους φορείς υγείας, αγροτικής ανάπτυξης αλλά και από τους ιθύνοντες της περιφέρειας Κρήτης ώστε τα νέα παιδιά να αποκτήσουν καλές βάσεις όσον αφορά τα σωστά διατροφικά πρότυπα.
Η διατροφή μας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή μας. Μας προφυλάσσει ή αντίστοιχα μας εκθέτει σε κινδύνους. Η διατροφή είναι η καλύτερη πρόληψη για τις ασθένειες, αλλά και η καλύτερη θεραπεία ενάντια σε αυτές. Σίγουρα πρέπει να αντιληφθούμε ότι όταν υπάρχει ένα πρόβλημα υγείας πέρα από τα φάρμακα που θα μας συστήσουν πρέπει να στραφούμε στη διατροφή, καθώς με λάθος διατροφή και πολλά φάρμακα το πρόβλημα θα γιγαντώνετε και δε υπάρχει σημαντική βελτίωση. Άλλωστε η διατροφή μπορεί πολλές φορές να μειώσει τη χρήση των φαρμάκων, ίσως και να την εξαλείψει. The Mediterranean Diet has become part of our cultural heritage and our tradition. It is known worldwide and there is no doubt, as far as research is concerned, that it is one of the best and most beneficial nutritional standards for the human health since it contains good fats, seafood and fruits and vegetables. In addition, the philosophy of the diet advocates the consumption of pure, non-processed ingredients and this is the reason which makes this particular diet function as a shield for the system against diseases both mild as well as chronic or even fatal.
Having being born on Crete and grown up in a small town I was lucky in that my family followed a correct diet especially since we were able to grow some of our own produce. Despite this a member of my family was diagnosed with a type of malignant tumor inside the right palm which had enveloped the two nerves of the pointer and the middle finger. After a successful surgery and following numerous discussions with both doctors and dietitians, this family member focused on the Mediterranean Diet. The intake of red meat was reduced and increased was the consumption of fruits, vegetables, olive oil, nuts and wild herbs from our own nearby mountains which have no additives or preservatives. The results were impressive since, in the space of five years from the initial appearance of the tumor, not only were there no metastases anywhere in the body nor a reappearance of it, which was very probable, but instead, several other health issues such as gastroesophageal reflux, problematic thyroid regulation and poor digestion were improved. After this, the rest of the family resolved to practice this diet and this helped improve our health as a whole. Due to everything I have said above, I have decided to examine the issue of the Mediterranean Diet and to what extent does the “state” care to inform young children of the value of this nutritional model so they can be protected as much as possible from disease.
The aim of this paper is to examine if and how much health related agencies can help or are already helping to educate youngsters about the right dietary patterns, and in particular about the Mediterranean Diet. We will, therefore, take a close look at the actions, programs and projects that are being implemented by the health agencies, rural development agencies and Cretan regional authorities to ensure that the young children can establish a good foundation as far as proper nutrition is concerned.
Our diet is one of the most important, if not the most important, component of our lives. It can protect us or, conversely, expose us to risks. Proper diet is the best prevention against diseases, as well as the best therapy for them. We must surely recognize that when a health problem arises, in addition to the medicines we are given we should also turn to our diet, as a poor diet in conjunction with many drugs will exacerbate the problem and there will be no significant improvement. After all, proper diet can often limit the use of medicines, and may even eliminate the diseases.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info