Εμφάνιση απλής εγγραφής

The nutritional value of carob and its potential health benefits.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚηπαράκη, Δήμητραel
dc.creatorΤσιροπούλου, Αδαμαντίαel
dc.creatorΚiparaki, Dimitraen
dc.creatorTsiropoulou, Adamantiaen
dc.date.accessioned2020-05-26T08:45:05Z
dc.date.available2020-05-26T08:45:05Z
dc.date.issued2020-05-26
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9478
dc.description.abstractΗ χαρουπιά (Ceratonia siliqua L.) είναι ένα αειθαλές δέντρο το οποίο ανήκει στην οικογένεια Leguminosae (υποοικογένεια Caesalpiniodeae). Η καλλιέργεια της χαρουπιάς εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς και έχει μεγάλη κοινωνικοοικονομική αξία. Σκοπός της πτυχιακής εργασίας ήταν η παρουσίαση της διατροφικής αξίας του χαρουπιού καθώς και τα οφέλη της κατανάλωσης του στην υγεία και στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων ασθενειών. Έγινε ανασκόπηση της πρόσφατης ελληνικής και αγγλόφωνης βιβλιογραφίας σε επιστημονικές βάσεις δεδομένων (Pubmed, Medline, Google Scholar, Research Gate). Από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε ότι η χαρουπιά χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές (χαρουπάλευρο ή σκόνη χαρουπιού, ολόκληρος ο καρπός, ο πυρήνας του καρπού, χαρουπόμελο. Το χαρούπι χαρακτηρίζεται από υψηλό περιεχόμενο σε σάκχαρα, (σουκρόζη, γλυκόζη και φρουκτόζη), πρωτεΐνη, διαιτητικές ίνες, πολυφαινόλες (ταννίνες, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα), ιχνοστοιχεία (K, Ca, Mg, Na, Cu, Fe, Mn, Zn), καθώς και χαμηλό περιεχόμενο σε λιπίδια. Επιπρόσθετα, στους σπόρους της χαρουπιάς βρίσκεται ένας σημαντικός αριθμός κυκλιτολών όπως είναι η D-pinitol. Το ενδοσπέρμιο του σπόρου του χαρουπιού περιέχει το υδατοδιαλυτό κόμμι το οποίο είναι ένας πολυσακχαρίτης (γαλακτομανάνη) ο οποίος αποτελείται από 16%–20% D-γαλακτόζη και and 80%–84% D-μανόζη ενώ το φύτρο χαρουπιού περιέχει υψηλή συγκέντρωση πρωτεΐνης καρουβίνης. Το χαρούπι και τα προϊόντα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο του κακάου, ως γλυκαντικό ενώ δεν περιέχουν γλουτένη, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη. Η κατανάλωση του χαρουπιού έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία για του ανθρώπου, ειδικά όσο αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση σημαντικών νοσημάτων όπως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η υπερλιπιδαιμία και οι γαστρεντερικές διαταραχές. Η υψηλή διατροφική αξία του χαρουπιού και οι θετικές επιδράσεις στην προώθηση της υγείας, ενισχύουν την ανάγκη ενσωμάτωσης του στη καθημερινή διατροφή.el
dc.description.abstractCarob (Ceratonia siliqua L.) is an evergreen tree belonging to the Leguminosae family (subfamily Caesalpiniodeae). Carob cultivation serves multiple purposes and it is of great socio-economic value. The purpose of the thesis was to present the nutritional value of carob as well as the benefits of its consumption regarding health and the treatment of specific diseases. A systematic review was conducted in scientific databases Pubmed, Medline, Google Scholar, Research Gate), searching recent Greek and English papers. From the literature review, it was found that carob is used in various forms (carob powder, whole fruit, carob honey). Carob is characterized by a high content of sugars, (sucrose, glucose, fructose), dietary fiber, polyphenols (tannins, flavonoids, phenolic acids), micronutrients (K, Ca, Mg, Na, Cu, Fe, Mn, Zn), and low lipid content. In addition, a significant number cyclitols of carob seeds such as D-pinitol. The endosperm of carob contains the water-soluble gum which is a polysaccharide (lactomannan) which consists of 16% –20% D-galactose and 80% –84% D-mannose. The carob and its products can be used as a substitute for cocoa, as a sweetener and the fact that they don’t contain gluten, is making them suitable for patients with celiac disease. Eating carob has multiple health benefits for humans, especially in the prevention and treatment of major diseases such as colon cancer, diabetes, cardiovascular disease, hyperlipidemia and gastrointestinal disorders. The high nutritional value of carob and its positive effects on health promote the need to incorporate it into our daily diet.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΗ θρεπτική αξία του χαρουπιού και τα πιθανά οφέλη του στην υγεία.el
dc.titleThe nutritional value of carob and its potential health benefits.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚηπαράκη, Δήμητραel
heal.creatorNameΤσιροπούλου, Αδαμαντίαel
heal.creatorNameΚiparaki, Dimitraen
heal.creatorNameTsiropoulou, Adamantiaen
heal.publicationDate2020-05-26
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9478
heal.abstractΗ χαρουπιά (Ceratonia siliqua L.) είναι ένα αειθαλές δέντρο το οποίο ανήκει στην οικογένεια Leguminosae (υποοικογένεια Caesalpiniodeae). Η καλλιέργεια της χαρουπιάς εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς και έχει μεγάλη κοινωνικοοικονομική αξία. Σκοπός της πτυχιακής εργασίας ήταν η παρουσίαση της διατροφικής αξίας του χαρουπιού καθώς και τα οφέλη της κατανάλωσης του στην υγεία και στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων ασθενειών. Έγινε ανασκόπηση της πρόσφατης ελληνικής και αγγλόφωνης βιβλιογραφίας σε επιστημονικές βάσεις δεδομένων (Pubmed, Medline, Google Scholar, Research Gate). Από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε ότι η χαρουπιά χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές (χαρουπάλευρο ή σκόνη χαρουπιού, ολόκληρος ο καρπός, ο πυρήνας του καρπού, χαρουπόμελο. Το χαρούπι χαρακτηρίζεται από υψηλό περιεχόμενο σε σάκχαρα, (σουκρόζη, γλυκόζη και φρουκτόζη), πρωτεΐνη, διαιτητικές ίνες, πολυφαινόλες (ταννίνες, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα), ιχνοστοιχεία (K, Ca, Mg, Na, Cu, Fe, Mn, Zn), καθώς και χαμηλό περιεχόμενο σε λιπίδια. Επιπρόσθετα, στους σπόρους της χαρουπιάς βρίσκεται ένας σημαντικός αριθμός κυκλιτολών όπως είναι η D-pinitol. Το ενδοσπέρμιο του σπόρου του χαρουπιού περιέχει το υδατοδιαλυτό κόμμι το οποίο είναι ένας πολυσακχαρίτης (γαλακτομανάνη) ο οποίος αποτελείται από 16%–20% D-γαλακτόζη και and 80%–84% D-μανόζη ενώ το φύτρο χαρουπιού περιέχει υψηλή συγκέντρωση πρωτεΐνης καρουβίνης. Το χαρούπι και τα προϊόντα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο του κακάου, ως γλυκαντικό ενώ δεν περιέχουν γλουτένη, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη. Η κατανάλωση του χαρουπιού έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία για του ανθρώπου, ειδικά όσο αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση σημαντικών νοσημάτων όπως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η υπερλιπιδαιμία και οι γαστρεντερικές διαταραχές. Η υψηλή διατροφική αξία του χαρουπιού και οι θετικές επιδράσεις στην προώθηση της υγείας, ενισχύουν την ανάγκη ενσωμάτωσης του στη καθημερινή διατροφή.el
heal.abstractCarob (Ceratonia siliqua L.) is an evergreen tree belonging to the Leguminosae family (subfamily Caesalpiniodeae). Carob cultivation serves multiple purposes and it is of great socio-economic value. The purpose of the thesis was to present the nutritional value of carob as well as the benefits of its consumption regarding health and the treatment of specific diseases. A systematic review was conducted in scientific databases Pubmed, Medline, Google Scholar, Research Gate), searching recent Greek and English papers. From the literature review, it was found that carob is used in various forms (carob powder, whole fruit, carob honey). Carob is characterized by a high content of sugars, (sucrose, glucose, fructose), dietary fiber, polyphenols (tannins, flavonoids, phenolic acids), micronutrients (K, Ca, Mg, Na, Cu, Fe, Mn, Zn), and low lipid content. In addition, a significant number cyclitols of carob seeds such as D-pinitol. The endosperm of carob contains the water-soluble gum which is a polysaccharide (lactomannan) which consists of 16% –20% D-galactose and 80% –84% D-mannose. The carob and its products can be used as a substitute for cocoa, as a sweetener and the fact that they don’t contain gluten, is making them suitable for patients with celiac disease. Eating carob has multiple health benefits for humans, especially in the prevention and treatment of major diseases such as colon cancer, diabetes, cardiovascular disease, hyperlipidemia and gastrointestinal disorders. The high nutritional value of carob and its positive effects on health promote the need to incorporate it into our daily diet.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΗ θρεπτική αξία του χαρουπιού και τα πιθανά οφέλη του στην υγεία.el
heal.titleThe nutritional value of carob and its potential health benefits.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordχαρούπι, θρεπτική αξία, διατροφική σύσταση, οφέλη υγείας.el
heal.keywordnutritional value, nutritional content, carob, ceratonia siliqua L., health benefits.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΣφακιανάκη, Ειρήνηel
heal.advisorNameSfakianaki, Eirinien
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής