Εμφάνιση απλής εγγραφής

The role of sugar and sweeteners in nutrition: A survey over the consumption and preference in the border islands (Leros-Lesvos).

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΠρινάρη, Ταξιαρχούλαel
dc.creatorΡήγα, Κατερίναel
dc.creatorPrinari, Taxiarchoulaen
dc.creatorRiga, Katerinaen
dc.date.accessioned2020-06-10T07:29:29Z
dc.date.available2020-06-10T07:29:29Z
dc.date.issued2020-06-10
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9502
dc.description.abstractH αναζήτηση της γλυκιάς γεύσης είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους. Γι’ αυτό η χρήση της ζάχαρης αλλά και άλλων γλυκαντικών ουσιών είναι καθημερινό φαινόμενο. Τα γλυκαντικά είναι ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα για να τους δώσουν γλυκιά γεύση, αντικαθιστώντας τη ζάχαρη. Ανήκουν σε μια ευρύτερη ομάδα ουσιών που ονομάζονται πρόσθετα τροφίμων και στόχος τους είναι η βελτίωση του προϊόντος με οποιοδήποτε τρόπο. Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως στόχο να μελετήσει τις γλυκαντικές ουσίες μέσα από βιβλιογραφικές αναφορές, αλλά και σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που συλλέξαμε μέσω των ερωτηματολογίων που μοιράστηκαν στα 2 νησιά, Λέρο και Μυτιλήνη, θέλοντας έτσι να κατανοήσουμε τις καταναλωτικές συνήθειες. Πραγματοποιήθηκε έρευνα με ερωτηματολόγια με δείγμα το καταναλωτικό κοινό των δύο νησιών για τη συλλογή περισσότερων πληροφοριών, οι οποίες είχαν καταλυτικό ρόλο στο συμπέρασμα της παρούσας πτυχιακής. Το δείγμα αφορά 150 άτομα εκ των οποίων τα 75 αφορούν στο νησί της Λέρου και τα υπόλοιπα 75 στο νησί της Μυτιλήνης. Αρχικά έγινε πλήρης βιβλιογραφική αναφορά στις γλυκαντικές ύλες, φυσικές και τεχνητές. Έπειτα, έγινε η παράθεση του ερωτηματολογίου, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων και η συζήτηση αυτών. Ο σκοπός είναι να δούμε αν το κοινό έχει γνώσεις για το θέμα και να καταλήξουμε στο αν η επιλογή προϊόντων που περιέχουν γλυκαντικά να γίνεται συνειδητά και όχι τυχαία, αλλά και να προβληματιστούμε σκεπτόμενοι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης των γλυκαντικών. Παράγοντες όπως , η επαγγελματική κατάσταση και η εκπαίδευση του κάθε ατόμου δεν φάνηκαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην κρίση αλλά και την επιλογή των γλυκαντικών. Αντίθετα παράγοντες όπως η ψυχολογική κατάσταση αλλά κ η γεωγραφική θέση διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη επιλογή και τα αποτελέσματα. Μετά τη συλλογή των πληροφοριών και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων , διαπιστώσαμε ότι στην πλειονότητα τους οι καταναλωτές δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τα υποκατάστατα ζάχαρης και για τις επιλογές που διαθέτουν.el
dc.description.abstractThe quest for the sweet taste is an innate characteristic of the human species. Hereby, the use of sugar and of other sweeteners is occured daily. Sweeteners are substances added to food in order to give them a sweet taste, replacing sugar. They belong to a wider group of substances called food additives, which are aiming to improve the product in any way. The purpose of this thesis is to study the sweeteners through bibliographical references, in combination with the information collected through questionnaires shared in both islands, Leros and Mytilene, in order to understand consumer habits. A research was made with questionnaires having as sample consumers from both islands, in order to collect more information, which played a key role in the conclusions of this thesis. The sample concerns 150 people, 75 of which are on the island of Leros and the remaining 75 on the island of Mytilene. Initially, a complete bibliographical reference was made to sweeteners, both natural and artificial. The questionnaire was then cited, its results presented and discussed. The purpose is to find out if the public was knowledgable of the subject and also to come to the conclusion: whether the choice of products with sweeteners is deliberate and not accidental, but also to ponder over the advantages and disadvantages of using sweeteners. Factors such as the professional status and the education level of each individual did not seem to have a major impact on their judgement and choice of sweeteners. On the contrary, factors such as the psychological state and thegeographical location played a decisive role in both, selection and results. After gathering the information and evaluating the results, it was found that most of the consumers are not sufficiently informed concerning the sugar substitutes and the options they offer.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΟ ρόλος της ζάχαρης και των γλυκαντικών ουσιών στη διατροφή: Έρευνα ως προς την κατανάλωση και την προτίμηση σε νησιά παραμεθορίου (Λέρος – Λέσβος).el
dc.titleThe role of sugar and sweeteners in nutrition: A survey over the consumption and preference in the border islands (Leros-Lesvos).en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΠρινάρη, Ταξιαρχούλαel
heal.creatorNameΡήγα, Κατερίναel
heal.creatorNamePrinari, Taxiarchoulaen
heal.creatorNameRiga, Katerinaen
heal.publicationDate2020-06-10
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9502
heal.abstractH αναζήτηση της γλυκιάς γεύσης είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους. Γι’ αυτό η χρήση της ζάχαρης αλλά και άλλων γλυκαντικών ουσιών είναι καθημερινό φαινόμενο. Τα γλυκαντικά είναι ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα για να τους δώσουν γλυκιά γεύση, αντικαθιστώντας τη ζάχαρη. Ανήκουν σε μια ευρύτερη ομάδα ουσιών που ονομάζονται πρόσθετα τροφίμων και στόχος τους είναι η βελτίωση του προϊόντος με οποιοδήποτε τρόπο. Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως στόχο να μελετήσει τις γλυκαντικές ουσίες μέσα από βιβλιογραφικές αναφορές, αλλά και σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που συλλέξαμε μέσω των ερωτηματολογίων που μοιράστηκαν στα 2 νησιά, Λέρο και Μυτιλήνη, θέλοντας έτσι να κατανοήσουμε τις καταναλωτικές συνήθειες. Πραγματοποιήθηκε έρευνα με ερωτηματολόγια με δείγμα το καταναλωτικό κοινό των δύο νησιών για τη συλλογή περισσότερων πληροφοριών, οι οποίες είχαν καταλυτικό ρόλο στο συμπέρασμα της παρούσας πτυχιακής. Το δείγμα αφορά 150 άτομα εκ των οποίων τα 75 αφορούν στο νησί της Λέρου και τα υπόλοιπα 75 στο νησί της Μυτιλήνης. Αρχικά έγινε πλήρης βιβλιογραφική αναφορά στις γλυκαντικές ύλες, φυσικές και τεχνητές. Έπειτα, έγινε η παράθεση του ερωτηματολογίου, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων και η συζήτηση αυτών. Ο σκοπός είναι να δούμε αν το κοινό έχει γνώσεις για το θέμα και να καταλήξουμε στο αν η επιλογή προϊόντων που περιέχουν γλυκαντικά να γίνεται συνειδητά και όχι τυχαία, αλλά και να προβληματιστούμε σκεπτόμενοι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης των γλυκαντικών. Παράγοντες όπως , η επαγγελματική κατάσταση και η εκπαίδευση του κάθε ατόμου δεν φάνηκαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην κρίση αλλά και την επιλογή των γλυκαντικών. Αντίθετα παράγοντες όπως η ψυχολογική κατάσταση αλλά κ η γεωγραφική θέση διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη επιλογή και τα αποτελέσματα. Μετά τη συλλογή των πληροφοριών και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων , διαπιστώσαμε ότι στην πλειονότητα τους οι καταναλωτές δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τα υποκατάστατα ζάχαρης και για τις επιλογές που διαθέτουν.el
heal.abstractThe quest for the sweet taste is an innate characteristic of the human species. Hereby, the use of sugar and of other sweeteners is occured daily. Sweeteners are substances added to food in order to give them a sweet taste, replacing sugar. They belong to a wider group of substances called food additives, which are aiming to improve the product in any way. The purpose of this thesis is to study the sweeteners through bibliographical references, in combination with the information collected through questionnaires shared in both islands, Leros and Mytilene, in order to understand consumer habits. A research was made with questionnaires having as sample consumers from both islands, in order to collect more information, which played a key role in the conclusions of this thesis. The sample concerns 150 people, 75 of which are on the island of Leros and the remaining 75 on the island of Mytilene. Initially, a complete bibliographical reference was made to sweeteners, both natural and artificial. The questionnaire was then cited, its results presented and discussed. The purpose is to find out if the public was knowledgable of the subject and also to come to the conclusion: whether the choice of products with sweeteners is deliberate and not accidental, but also to ponder over the advantages and disadvantages of using sweeteners. Factors such as the professional status and the education level of each individual did not seem to have a major impact on their judgement and choice of sweeteners. On the contrary, factors such as the psychological state and thegeographical location played a decisive role in both, selection and results. After gathering the information and evaluating the results, it was found that most of the consumers are not sufficiently informed concerning the sugar substitutes and the options they offer.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΟ ρόλος της ζάχαρης και των γλυκαντικών ουσιών στη διατροφή: Έρευνα ως προς την κατανάλωση και την προτίμηση σε νησιά παραμεθορίου (Λέρος – Λέσβος).el
heal.titleThe role of sugar and sweeteners in nutrition: A survey over the consumption and preference in the border islands (Leros-Lesvos).en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordπρόσθετα τροφίμων, γλυκαντικές ουσίες, Λέρος, Μυτιλήνη.el
heal.keywordfood additives, sweeteners, Leros, Mytilene.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΨαρουδάκη, Αντωνέλλαel
heal.advisorNamePsaroudaki, Antonellaen
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής