Εμφάνιση απλής εγγραφής

Actions and perspectives of the european project “MD.net” Mediterranean Diet-When Brand Meets people.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΓεωργάκη, Δωροθέαel
dc.creatorGeorgaki, Dorotheaen
dc.date.accessioned2020-06-10T09:39:30Z
dc.date.available2020-06-10T09:39:30Z
dc.date.issued2020-06-10
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9504
dc.description.abstractΗ μεσογειακή δίαιτα είναι η κληρονομιά πολλών χιλιετιών που έχει προκύψει από τις διάφορες ανταλλαγές μεταξύ των πολιτισμών, των ανθρώπων αλλά και του φαγητού σε όλες της χώρες της Μεσογείου. Με τον όρο “Μεσογειακή Διατροφή” δηλώνουμε την ύπαρξη ορισμένων κοινών διαιτητικών χαρακτηριστικών στις χώρες αυτές. Το 2009, στο Διεθνές Συνέδριο στην Ιταλία με θέμα «Η μεσογειακή δίαιτα ως μοντέλο βιώσιμης διατροφής», αναλύθηκε ως μοντέλο βιώσιμης διατροφής λόγω των θρεπτικών, περιβαντολλογικών, οικονομικών και κοινωνικοπολιτισμικών της διαστάσεων στον πυρήνα λογικής της βιωσιμότητας, και το 2010 καταχωρήθηκε στο κατάλογο της UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Η Κρητική Δίαιτα είναι η επιτομή της Μεσογειακής Δίαιτας και έχει πρωταρχικό ρόλο στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη, των νεοπλασιών κ.α. Για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες του 21ου αιώνα είναι κεκτημένο ο στρατηγικός σχεδιασμός της Πολιτικής να προηγείται των θεσμικών και νομοθετικών παρεμβάσεων. Στόχος του συνόλου της νομοθεσίας και των προτύπων που έχει θεσπίσει η Ε.Ε στους τομείς της γεωργίας, της εκτροφής ζώων και της παραγωγής τροφίμων είναι η προστασία της υγείας. Ένα εκτενές σύνολο νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων στο εσωτερικό της Ευρώπης καθώς και στα εισαγόμενα και εξαγόμενα προϊόντα. Το 2014 δημιουργήθηκε το Διεθνές Ίδρυμα Μεσογειακής Διατροφής (IFMeD) που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την υγιεινή και βιώσιμη διατροφή ως κεντρικό ζήτημα και στην προώθηση των διεθνών συμφωνιών συνεργασίας με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την υποστήριξη και επιδίωξη αξιών και ωφελειών της Μεσογειακής Διατροφής. Η Ε.Ε χρηματοδοτεί ένα ευρύ φάσμα έργων και προγραμμάτων σε διάφορους τομής. Ένα από τα μεγαλύτερα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία είναι το ΕΤΠΑ που χρηματοδοτεί και προγράμματα εδαφικής συνεργασίας γνωστά και ως INTERREG. Η εδαφική συνεργασία είναι ένα από τα βασικά μέσα της Ε.Ε. που υποστηρίζει τη διασυνοριακή συνεργασία μέσω της χρηματοδότησης σχεδίων. Το Interreg Mediterranean είναι ένα διακρατικό πρόγραμμα (Interreg B) της ευρωπαϊκής συνεργασίας για τη μεσόγειο, με βασικό στόχο τη προώθηση της αειφόρο ανάπτυξης στη μεσογειακή περιοχή, προωθώντας καινοτόμες ιδέες, πρακτικήΓεωργάκη Δωροθέα, Η δράση και οι προοπτικές του ευρωπαικού έργου “MD net” Mediterranean Diet-When Brand Meets People Πτυχιακή Εργασία v και λογική χρήση των πόρων, υποστηρίζοντας την κοινωνική ενσωμάτωση μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης της εδαφικής συνεργασίας. Το έργο ¨MD net¨ «Mediterranean Diet - When brand Meets People –Διατροφή στη Μεσόγειο – Όταν το Brand Name συναντά τους πολίτες» εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας (1), του προγράμματος “Προώθηση της ικανότητας καινοτομίας στη Μεσόγειο για την ανάπτυξη έξυπνης και βιώσιμης ανάπτυξης”. Έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να ανάδειξη τη Μεσογειακή Δίαιτα. Οι δράσεις του αφορούν ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων και παραδόσεων σχετικά με τον πολιτισμό, το τοπίο, τον τρόπο ζωής, τους τρόπους εργασίας για την παραγωγή των τοπικών προϊόντων (καλλιέργειες, συγκομιδή, αλιεία, κτηνοτροφία, διατήρηση, επεξεργασία, μαγείρεμα, διανομή και κατανάλωση τροφίμων). Χρησιμοποιεί παραδοσιακά και δημιουργικά μέτρα ξεκινώντας με την συνεργασία των ομάδων του τετραπλού έλικα και σε ομάδες δραστηριοτήτων, ώστε να παράγει γνώση και στρατηγικές κοινής χρήσης, τρόπους ευφυούς μάρκετινγκ για την ενίσχυση της κοινής ταυτότητας και των τοπικών (π.χ. κρητικών) ιδιαιτεροτήτων, ενίσχυση της δημιουργικότητας, τη καινοτομία στην οικονομία, τις συνεργατικές εκπαιδεύσεις για την καινοτομία, τη κεφαλαιοποίηση αποτελεσμάτων σε σχέση και με την εφαρμογή των θεματικών προτεραιοτήτων της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης. Πιστεύω λοιπών πως τέτοιου είδους προγράμματα δίνουν αρκετές ευκαιρίες, αλλά θα πρέπει να έχουν μια συνεχόμενη ροή οι δράσεις και οι εκδηλώσεις ‘ώστε να δίνουν πληροφορίες χωρίς να ξεχαστούν. Στο τέλος του προγράμματος όσοι έχουν πάρει μέρος θα έχουν αποκομίσει αρκετές γνώσεις που θα μπορούν να τις αξιοποιήσουν ο καθένας πάνω στον τομέα του. Τα αποτελέσματα τέτοιων προγραμμάτων εξελίσσονται αργά αλλά σταθερά γιατί οι βάσεις υπάρχουν.el
dc.description.abstractMediterranean diet is the heritage of many millennia which is the result of many exchanges not only among cultures and people but also derives from the cuisine of the countries of the Mediterranean. The term “Mediterranean diet” signifies the existence of specific common dietary characteristics in these countries. In 2009, in the International Congress in Italy the topic discussed was “The Mediterranean diet as a model of sustainable nutrition”. It was analysed as a model of such a nutrition because of its nutrients, environmental, financial and sociocultural aspects within the scope of sustainability, and in 2010 it was registered as insubstantial cultural heritage. Cretan diet is the epitome of the Mediterranean diet and plays a cardinal role in the prevention of cardiovascular diseases, diabetes, neophasia, etc. .The planning of the policy which precedes the institutional and legislative interferences is a vested right in the European communities of the 21st century. The main goal of the legislation in its entity and the prototypes which the European Union has laid down in the sectors of agriculture, animal breeding and production of foods is the protection of health. The European legislation covers the whole procedure of production and processing, imported and exported goods all over Europe. In 2014 the International Foundation of Mediterranean Diet (IFMeD) was established. Its main target is to raise people’s awareness concerning the healthy and sustainable nutrition and the promotion of the international cooperation agreements either with public or private agents with a view to supporting and pursuing values and benefits of the Mediterranean Diet. European Union finances a wide range of works and programmes in various sectors. One of the biggest investment factors is the ETPA which provides the funds to territorial cooperation programmes, known as INTERREG. Territorial cooperation is one of the basic media of the U.N. that supports the cooperation across borders through funding. Interreg Mediterranean is a programme among countries of the European cooperation for the Mediterranean (Interreg B) with the principal aim to promote development in the Mediterrranean area, boost innovative ideas and the practical and sensible use of the sources while at the same time it supports the social integration through the complete approach of the territorial cooperation.Γεωργάκη Δωροθέα, Η δράση και οι προοπτικές του ευρωπαικού έργου “MD net” Mediterranean Diet-When Brand Meets People Πτυχιακή Εργασία vii The work “MDnet Mediterranean Diet-When brand Meets People” is incorporated in the priority axis 1 of the programme “Promotion of the novel ability in the Mediterranean for the clever and sustainable development. The aim is to encounter the challenges and demonstrate the Mediterranean Diet. Its activity concerns a total of skills, knowledge and traditions regarding civilization, scenery, way of life, work conditions for the production of the local products (farming, harvest, fishing, cattle rearing, preservation, cooking distribution and consumption of foods). It also uses traditional and creative measures starting with the cooperation of the groups in activity groups in order to produce knowledge and common use strategies, ways of smart marketing for the reinforcement of the common identity and the local distinctive features, reinforcement of creativity, novelty in finance, training for the novelty, capitalization of the results in connection to the application of thematic priorities of the Clever Strategic Expertise. Therefore, it is my belief that such programmes offer plenty of opportunities, although their actions should be continuous in order to provide information without being forgotten. The participants at the end of the programme should have gained enough knowledge to be utilized by each one separately. The results may develop slowly but the bases exist.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΗ δράση και οι προοπτικές του ευρωπαϊκού έργου “MD net” Mediterranean Diet-When Brand Meets People.el
dc.titleActions and perspectives of the european project “MD.net” Mediterranean Diet-When Brand Meets people.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΓεωργάκη, Δωροθέαel
heal.creatorNameGeorgaki, Dorotheaen
heal.publicationDate2020-06-10
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9504
heal.abstractΗ μεσογειακή δίαιτα είναι η κληρονομιά πολλών χιλιετιών που έχει προκύψει από τις διάφορες ανταλλαγές μεταξύ των πολιτισμών, των ανθρώπων αλλά και του φαγητού σε όλες της χώρες της Μεσογείου. Με τον όρο “Μεσογειακή Διατροφή” δηλώνουμε την ύπαρξη ορισμένων κοινών διαιτητικών χαρακτηριστικών στις χώρες αυτές. Το 2009, στο Διεθνές Συνέδριο στην Ιταλία με θέμα «Η μεσογειακή δίαιτα ως μοντέλο βιώσιμης διατροφής», αναλύθηκε ως μοντέλο βιώσιμης διατροφής λόγω των θρεπτικών, περιβαντολλογικών, οικονομικών και κοινωνικοπολιτισμικών της διαστάσεων στον πυρήνα λογικής της βιωσιμότητας, και το 2010 καταχωρήθηκε στο κατάλογο της UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Η Κρητική Δίαιτα είναι η επιτομή της Μεσογειακής Δίαιτας και έχει πρωταρχικό ρόλο στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη, των νεοπλασιών κ.α. Για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες του 21ου αιώνα είναι κεκτημένο ο στρατηγικός σχεδιασμός της Πολιτικής να προηγείται των θεσμικών και νομοθετικών παρεμβάσεων. Στόχος του συνόλου της νομοθεσίας και των προτύπων που έχει θεσπίσει η Ε.Ε στους τομείς της γεωργίας, της εκτροφής ζώων και της παραγωγής τροφίμων είναι η προστασία της υγείας. Ένα εκτενές σύνολο νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων στο εσωτερικό της Ευρώπης καθώς και στα εισαγόμενα και εξαγόμενα προϊόντα. Το 2014 δημιουργήθηκε το Διεθνές Ίδρυμα Μεσογειακής Διατροφής (IFMeD) που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την υγιεινή και βιώσιμη διατροφή ως κεντρικό ζήτημα και στην προώθηση των διεθνών συμφωνιών συνεργασίας με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την υποστήριξη και επιδίωξη αξιών και ωφελειών της Μεσογειακής Διατροφής. Η Ε.Ε χρηματοδοτεί ένα ευρύ φάσμα έργων και προγραμμάτων σε διάφορους τομής. Ένα από τα μεγαλύτερα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία είναι το ΕΤΠΑ που χρηματοδοτεί και προγράμματα εδαφικής συνεργασίας γνωστά και ως INTERREG. Η εδαφική συνεργασία είναι ένα από τα βασικά μέσα της Ε.Ε. που υποστηρίζει τη διασυνοριακή συνεργασία μέσω της χρηματοδότησης σχεδίων. Το Interreg Mediterranean είναι ένα διακρατικό πρόγραμμα (Interreg B) της ευρωπαϊκής συνεργασίας για τη μεσόγειο, με βασικό στόχο τη προώθηση της αειφόρο ανάπτυξης στη μεσογειακή περιοχή, προωθώντας καινοτόμες ιδέες, πρακτικήΓεωργάκη Δωροθέα, Η δράση και οι προοπτικές του ευρωπαικού έργου “MD net” Mediterranean Diet-When Brand Meets People Πτυχιακή Εργασία v και λογική χρήση των πόρων, υποστηρίζοντας την κοινωνική ενσωμάτωση μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης της εδαφικής συνεργασίας. Το έργο ¨MD net¨ «Mediterranean Diet - When brand Meets People –Διατροφή στη Μεσόγειο – Όταν το Brand Name συναντά τους πολίτες» εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας (1), του προγράμματος “Προώθηση της ικανότητας καινοτομίας στη Μεσόγειο για την ανάπτυξη έξυπνης και βιώσιμης ανάπτυξης”. Έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να ανάδειξη τη Μεσογειακή Δίαιτα. Οι δράσεις του αφορούν ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων και παραδόσεων σχετικά με τον πολιτισμό, το τοπίο, τον τρόπο ζωής, τους τρόπους εργασίας για την παραγωγή των τοπικών προϊόντων (καλλιέργειες, συγκομιδή, αλιεία, κτηνοτροφία, διατήρηση, επεξεργασία, μαγείρεμα, διανομή και κατανάλωση τροφίμων). Χρησιμοποιεί παραδοσιακά και δημιουργικά μέτρα ξεκινώντας με την συνεργασία των ομάδων του τετραπλού έλικα και σε ομάδες δραστηριοτήτων, ώστε να παράγει γνώση και στρατηγικές κοινής χρήσης, τρόπους ευφυούς μάρκετινγκ για την ενίσχυση της κοινής ταυτότητας και των τοπικών (π.χ. κρητικών) ιδιαιτεροτήτων, ενίσχυση της δημιουργικότητας, τη καινοτομία στην οικονομία, τις συνεργατικές εκπαιδεύσεις για την καινοτομία, τη κεφαλαιοποίηση αποτελεσμάτων σε σχέση και με την εφαρμογή των θεματικών προτεραιοτήτων της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης. Πιστεύω λοιπών πως τέτοιου είδους προγράμματα δίνουν αρκετές ευκαιρίες, αλλά θα πρέπει να έχουν μια συνεχόμενη ροή οι δράσεις και οι εκδηλώσεις ‘ώστε να δίνουν πληροφορίες χωρίς να ξεχαστούν. Στο τέλος του προγράμματος όσοι έχουν πάρει μέρος θα έχουν αποκομίσει αρκετές γνώσεις που θα μπορούν να τις αξιοποιήσουν ο καθένας πάνω στον τομέα του. Τα αποτελέσματα τέτοιων προγραμμάτων εξελίσσονται αργά αλλά σταθερά γιατί οι βάσεις υπάρχουν.el
heal.abstractMediterranean diet is the heritage of many millennia which is the result of many exchanges not only among cultures and people but also derives from the cuisine of the countries of the Mediterranean. The term “Mediterranean diet” signifies the existence of specific common dietary characteristics in these countries. In 2009, in the International Congress in Italy the topic discussed was “The Mediterranean diet as a model of sustainable nutrition”. It was analysed as a model of such a nutrition because of its nutrients, environmental, financial and sociocultural aspects within the scope of sustainability, and in 2010 it was registered as insubstantial cultural heritage. Cretan diet is the epitome of the Mediterranean diet and plays a cardinal role in the prevention of cardiovascular diseases, diabetes, neophasia, etc. .The planning of the policy which precedes the institutional and legislative interferences is a vested right in the European communities of the 21st century. The main goal of the legislation in its entity and the prototypes which the European Union has laid down in the sectors of agriculture, animal breeding and production of foods is the protection of health. The European legislation covers the whole procedure of production and processing, imported and exported goods all over Europe. In 2014 the International Foundation of Mediterranean Diet (IFMeD) was established. Its main target is to raise people’s awareness concerning the healthy and sustainable nutrition and the promotion of the international cooperation agreements either with public or private agents with a view to supporting and pursuing values and benefits of the Mediterranean Diet. European Union finances a wide range of works and programmes in various sectors. One of the biggest investment factors is the ETPA which provides the funds to territorial cooperation programmes, known as INTERREG. Territorial cooperation is one of the basic media of the U.N. that supports the cooperation across borders through funding. Interreg Mediterranean is a programme among countries of the European cooperation for the Mediterranean (Interreg B) with the principal aim to promote development in the Mediterrranean area, boost innovative ideas and the practical and sensible use of the sources while at the same time it supports the social integration through the complete approach of the territorial cooperation.Γεωργάκη Δωροθέα, Η δράση και οι προοπτικές του ευρωπαικού έργου “MD net” Mediterranean Diet-When Brand Meets People Πτυχιακή Εργασία vii The work “MDnet Mediterranean Diet-When brand Meets People” is incorporated in the priority axis 1 of the programme “Promotion of the novel ability in the Mediterranean for the clever and sustainable development. The aim is to encounter the challenges and demonstrate the Mediterranean Diet. Its activity concerns a total of skills, knowledge and traditions regarding civilization, scenery, way of life, work conditions for the production of the local products (farming, harvest, fishing, cattle rearing, preservation, cooking distribution and consumption of foods). It also uses traditional and creative measures starting with the cooperation of the groups in activity groups in order to produce knowledge and common use strategies, ways of smart marketing for the reinforcement of the common identity and the local distinctive features, reinforcement of creativity, novelty in finance, training for the novelty, capitalization of the results in connection to the application of thematic priorities of the Clever Strategic Expertise. Therefore, it is my belief that such programmes offer plenty of opportunities, although their actions should be continuous in order to provide information without being forgotten. The participants at the end of the programme should have gained enough knowledge to be utilized by each one separately. The results may develop slowly but the bases exist.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΗ δράση και οι προοπτικές του ευρωπαϊκού έργου “MD net” Mediterranean Diet-When Brand Meets People.el
heal.titleActions and perspectives of the european project “MD.net” Mediterranean Diet-When Brand Meets people.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordμεσογειακή διατροφή, βιώσιμη ανάπτυξη, στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης, βιώσιμη διατροφή.el
heal.keywordmediterranean diet, sustainable development, smart specialization strategy.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΤσικαλάκης, Γεώργιοςel
heal.advisorNameTsikalakis, Georgiosen
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής