Εμφάνιση απλής εγγραφής

Organic farming system of pepper fruits in the greenhouse.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΓαλανάκη, Σοφίαel
dc.creatorGalanaki, Sofiaen
dc.date.accessioned2020-07-08T09:06:57Z
dc.date.available2020-07-08T09:06:57Z
dc.date.issued2020-06-04
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9571
dc.description.abstractΣτην παρούσα μελέτη, εξετάστηκε η θερμοκηπιακή πιπεριά σε συγκαλλιέργεια με κατιφέ (Tagetes erecta cv Crackerjack). Ο κατιφές, έχει διαπιστωθεί ότι δρα σαν φυτό «εξυγιαντής» σε φυτικά είδη όπως η πιπεριά. Θεωρείται ως είδος με ισχυρό αλληλοπαθητικό μηχανισμό ενάντια σε παθογόνα εδάφους όπως οι νηματώδεις. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια ουσία (α-terthienyl) που δρα ανασταλτικά απέναντι στα συγκεκριμένα παθογόνα. Βέβαια, δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί, από ποιο μέρος του φυτού εκκρίνεται και πιθανά σενάρια την τοποθετούν στις ρίζες ή το στέλεχος (Hooks, et.al., 2010). Το πείραμα που διεξήχθη στα πλαίσια της πτυχιακής μελέτης έλαβε χώρα από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Μάιο του 2017. Για την διατήρηση της ποικιλομορφίας των ειδών ούτως ώστε να παρέχονται περισσότερες παρατηρήσεις, στο υαλόφρακτο θερμοκήπιο εργαστηρίου Λαχανοκομίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, εγκαταστάθηκαν πέντε υβρίδια πιπεριάς σε συγκαλλιέργεια με κατιφέ (Tagetes erecta cv Crackerjack). Η Bellisa F1 που ανήκει στην κατηγορία του τύπου φλωρίνης, με καρπό κωνικό, έντονο κόκκινο χρώμα και μήκος μέτριο προς μακρύ. Το υβρίδιο αυτό, αναπτύσσει αραιό φύλλωμα και είναι ζωηρό. Είναι ανθεκτικό στην ίωση του κηλιδωτού μαρασμού και παρουσιάζει πολύ καλή συμπεριφορά στην τροφοπενία ασβεστίου και στο σκάσιμο της επιδερμίδας των καρπών (Bellisa RZ F1 (35-308), χ.χ). Η Raico F1, ανήκει στην κατηγορία του τύπου ντολμά. Ο καρπός της είναι χρώματος ανοιχτού πράσινου, με σχήμα σταθερό στην πάροδο της εξέλιξης της καλλιέργειας. Τέλος, παρουσιάζει ευρωστία και δίνει μεγάλη παραγωγή (Raico RZ F1, χχ). Η Sammy F1, είναι υπερπρώιμο υβρίδιο πιπεριάς τύπου κέρατο. Αποδίδει μεγάλη και σταθερή παραγωγή ενώ είναι πολύ ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Θεωρείται επίσης ζωηρό και εύρωστο φυτό (Sammy RZ F1 (35-92), χ.χ). H Zafiro F1, φυτό τύπου φλάσκα lamuyo, παρουσιάζει πολύ καλή καρπόδεση. Είναι υβρίδιο πολύ ζωηρό, εύρωστο και αποδίδει πολύ καλή παραγωγή ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα (Zafiro RZ F1, χ.χ). Τέλος, η Yanka F1, ήταν η μοναδική ποικιλία καυτερής πιπεριάς που εγκαταστάθηκε στο υαλόφρακτο θερμοκήπιο. Το υβρίδιο αυτό θεωρείται ως το πιο αξιόλογο εμπορικό υβρίδιο της αγοράς. Ο καρπός του είναι τύπου μακρύ καυτερό, χρώματος ανοιχτού πράσινου που προοδευτικά μεταλλάσσεται σε κόκκινο. Είναι φυτό εύρωστο, ζωηρό, με μεγάλη παραγωγή (Yanka RZ F1, χ.χ). Από τα παραπάνω υβρίδια που μελετήθηκαν, η Yanka F1 συγκεντρώνει την μεγαλύτερη συγκέντρωση καψαϊκίνης και αποτέλεσε πηγή ευρύτερης αναζήτησης ως προς την κατανομή της στα διάφορα μέρη διάθεσης του φυτού και τους παράγοντες που επιδρούν στη συσσώρευσή της στην πιπεριά. H καψαϊκίνη, συνιστά το 60-70% των καψαϊκινοειδών που είναι υπεύθυνα για την καυστικότητα στην πιπεριά. Η αίσθηση της καυστικότητας αποδίδεται στην ενεργοποίηση εξειδικευμένων νευρώνων, των αλγοϋποδοχέων ενώ η ένταση διαφοροποιείται δυνητικά από σε άνθρωπο. Από τις αρχές που προηγούμενου αιώνα η αίσθηση της καυστικότητας εκτιμάται σε βαθμούς της κλίμακας Scoville ενώ σήμερα προτείνονται πιο αντικειμενικές μεθόδοι. Η διακύμανση της καψαϊκίνης μπορεί να ελέγχεται από ποικίλους παράγοντες, όπως ο γονότυπος, το περιβάλλον, η μεταξύ τους συσχέτιση, το στάδιο ανάπτυξης, οι ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία, φωτισμός), το υψόμετρο καλλιέργειας, η αζωτούχος λίπανση, το υπόστρωμα κ.α. (Γαλανάκη & Γουμενάκη, 2017). Στην παρούσα μελέτη αναφέρονται εκτεταμένα οι παράγοντες που επιδρούν στη συσσώρευση της καψαϊκίνης στις πιπεριές. Η πειραματική διαδικασία ξεκινάει από το διάστημα της εγκατάστασης έως την απεγκατάσταση των φυτών από το θερμοκήπιο και η ενασχόληση αφορά σε όλες τις πρακτικές που εφαρμόστηκαν κατά το μεσοδιάστημα αυτό, όπως αρδεύσεις, λιπάνσεις, φυτοπροστασία, συγκομιδή κλπ. Κατά γενική ομολογία, η πειραματική διαδικασία καθώς και η μετέπειτα συγγραφή της πτυχιακής εργασίας στοχεύει στην κατά το δυνατόν βέλτιστη πρακτική και αποτύπωση συστημάτων οργάνωσης και παραγωγής βιολογικών πιπεριών με βάση την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία καθώς και την επάρκεια και την ασφαλή διάθεση στην αγορά. Τέλος, η παρούσα μελέτη αποσκοπεί σε έναν ενημερωμένο οδηγό ολοκληρωμένης διαχείρισης με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία σε συνάρτηση με τις εφαρμογές και την αποκομίζουσα γνώση στο πεδίο του πειράματος. el
dc.description.abstractOrganic farming is an alternative agricultural system which was originated at the begining of the 20th century and was spread worldwide at the end of 1980. The European Union uses a common policy to the practice of organic farming. Pepper fruit (Capsicum sp.) is native to southern North America and northern South America and belongs to the Solanaceae family. Many species are known today with most common the Capsicum annum. Pepper fruits are used for food and also in pharmaceutical industry for the accumulation of the fruit to capsaicin. Capsaicin is a secondary metabolite and with other related compounds are called capsaicinoids. Capsaicin is the principle responsible compound for the burning sensation which can potentially be different from person to person. The fluctuation of capsaicin is controlled by many factors such as the genotype, the environment and the relation between genotype and environment. Also, studies showed that the accumulation of capsaicin can be also controlled by the height of the cultivation, the environmental condition, the age of growth and more. The present study is referring to the organic cultivation techniques that have been used in the greenhouse of pepper fruits during the experiment which took place from October 2016 to May 2017. Five different types of Capsicum annum was cultivated in the greenhouse aiming to maintain the diversity and to provide the maximum possible information for the plants. This study showed that organic farming of pepper fruits in the greenhouse has positive results according to the average production and the plant health from pathogens and insects.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΣΓΕΠ), Τμήμα Γεωπονίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Agricultural Sciences (SAGRIS), Agriculture Dept.en
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.titleΣύστημα βιολογικής καλλιέργειας πιπεριάς στο θερμοκήπιο.el
dc.titleOrganic farming system of pepper fruits in the greenhouse.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΓαλανάκη, Σοφίαel
heal.creatorNameGalanaki, Sofiaen
heal.publicationDate2020-06-04
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9571
heal.abstractΣτην παρούσα μελέτη, εξετάστηκε η θερμοκηπιακή πιπεριά σε συγκαλλιέργεια με κατιφέ (Tagetes erecta cv Crackerjack). Ο κατιφές, έχει διαπιστωθεί ότι δρα σαν φυτό «εξυγιαντής» σε φυτικά είδη όπως η πιπεριά. Θεωρείται ως είδος με ισχυρό αλληλοπαθητικό μηχανισμό ενάντια σε παθογόνα εδάφους όπως οι νηματώδεις. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια ουσία (α-terthienyl) που δρα ανασταλτικά απέναντι στα συγκεκριμένα παθογόνα. Βέβαια, δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί, από ποιο μέρος του φυτού εκκρίνεται και πιθανά σενάρια την τοποθετούν στις ρίζες ή το στέλεχος (Hooks, et.al., 2010). Το πείραμα που διεξήχθη στα πλαίσια της πτυχιακής μελέτης έλαβε χώρα από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Μάιο του 2017. Για την διατήρηση της ποικιλομορφίας των ειδών ούτως ώστε να παρέχονται περισσότερες παρατηρήσεις, στο υαλόφρακτο θερμοκήπιο εργαστηρίου Λαχανοκομίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, εγκαταστάθηκαν πέντε υβρίδια πιπεριάς σε συγκαλλιέργεια με κατιφέ (Tagetes erecta cv Crackerjack). Η Bellisa F1 που ανήκει στην κατηγορία του τύπου φλωρίνης, με καρπό κωνικό, έντονο κόκκινο χρώμα και μήκος μέτριο προς μακρύ. Το υβρίδιο αυτό, αναπτύσσει αραιό φύλλωμα και είναι ζωηρό. Είναι ανθεκτικό στην ίωση του κηλιδωτού μαρασμού και παρουσιάζει πολύ καλή συμπεριφορά στην τροφοπενία ασβεστίου και στο σκάσιμο της επιδερμίδας των καρπών (Bellisa RZ F1 (35-308), χ.χ). Η Raico F1, ανήκει στην κατηγορία του τύπου ντολμά. Ο καρπός της είναι χρώματος ανοιχτού πράσινου, με σχήμα σταθερό στην πάροδο της εξέλιξης της καλλιέργειας. Τέλος, παρουσιάζει ευρωστία και δίνει μεγάλη παραγωγή (Raico RZ F1, χχ). Η Sammy F1, είναι υπερπρώιμο υβρίδιο πιπεριάς τύπου κέρατο. Αποδίδει μεγάλη και σταθερή παραγωγή ενώ είναι πολύ ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Θεωρείται επίσης ζωηρό και εύρωστο φυτό (Sammy RZ F1 (35-92), χ.χ). H Zafiro F1, φυτό τύπου φλάσκα lamuyo, παρουσιάζει πολύ καλή καρπόδεση. Είναι υβρίδιο πολύ ζωηρό, εύρωστο και αποδίδει πολύ καλή παραγωγή ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα (Zafiro RZ F1, χ.χ). Τέλος, η Yanka F1, ήταν η μοναδική ποικιλία καυτερής πιπεριάς που εγκαταστάθηκε στο υαλόφρακτο θερμοκήπιο. Το υβρίδιο αυτό θεωρείται ως το πιο αξιόλογο εμπορικό υβρίδιο της αγοράς. Ο καρπός του είναι τύπου μακρύ καυτερό, χρώματος ανοιχτού πράσινου που προοδευτικά μεταλλάσσεται σε κόκκινο. Είναι φυτό εύρωστο, ζωηρό, με μεγάλη παραγωγή (Yanka RZ F1, χ.χ). Από τα παραπάνω υβρίδια που μελετήθηκαν, η Yanka F1 συγκεντρώνει την μεγαλύτερη συγκέντρωση καψαϊκίνης και αποτέλεσε πηγή ευρύτερης αναζήτησης ως προς την κατανομή της στα διάφορα μέρη διάθεσης του φυτού και τους παράγοντες που επιδρούν στη συσσώρευσή της στην πιπεριά. H καψαϊκίνη, συνιστά το 60-70% των καψαϊκινοειδών που είναι υπεύθυνα για την καυστικότητα στην πιπεριά. Η αίσθηση της καυστικότητας αποδίδεται στην ενεργοποίηση εξειδικευμένων νευρώνων, των αλγοϋποδοχέων ενώ η ένταση διαφοροποιείται δυνητικά από σε άνθρωπο. Από τις αρχές που προηγούμενου αιώνα η αίσθηση της καυστικότητας εκτιμάται σε βαθμούς της κλίμακας Scoville ενώ σήμερα προτείνονται πιο αντικειμενικές μεθόδοι. Η διακύμανση της καψαϊκίνης μπορεί να ελέγχεται από ποικίλους παράγοντες, όπως ο γονότυπος, το περιβάλλον, η μεταξύ τους συσχέτιση, το στάδιο ανάπτυξης, οι ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία, φωτισμός), το υψόμετρο καλλιέργειας, η αζωτούχος λίπανση, το υπόστρωμα κ.α. (Γαλανάκη & Γουμενάκη, 2017). Στην παρούσα μελέτη αναφέρονται εκτεταμένα οι παράγοντες που επιδρούν στη συσσώρευση της καψαϊκίνης στις πιπεριές. Η πειραματική διαδικασία ξεκινάει από το διάστημα της εγκατάστασης έως την απεγκατάσταση των φυτών από το θερμοκήπιο και η ενασχόληση αφορά σε όλες τις πρακτικές που εφαρμόστηκαν κατά το μεσοδιάστημα αυτό, όπως αρδεύσεις, λιπάνσεις, φυτοπροστασία, συγκομιδή κλπ. Κατά γενική ομολογία, η πειραματική διαδικασία καθώς και η μετέπειτα συγγραφή της πτυχιακής εργασίας στοχεύει στην κατά το δυνατόν βέλτιστη πρακτική και αποτύπωση συστημάτων οργάνωσης και παραγωγής βιολογικών πιπεριών με βάση την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία καθώς και την επάρκεια και την ασφαλή διάθεση στην αγορά. Τέλος, η παρούσα μελέτη αποσκοπεί σε έναν ενημερωμένο οδηγό ολοκληρωμένης διαχείρισης με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία σε συνάρτηση με τις εφαρμογές και την αποκομίζουσα γνώση στο πεδίο του πειράματος. el
heal.abstractOrganic farming is an alternative agricultural system which was originated at the begining of the 20th century and was spread worldwide at the end of 1980. The European Union uses a common policy to the practice of organic farming. Pepper fruit (Capsicum sp.) is native to southern North America and northern South America and belongs to the Solanaceae family. Many species are known today with most common the Capsicum annum. Pepper fruits are used for food and also in pharmaceutical industry for the accumulation of the fruit to capsaicin. Capsaicin is a secondary metabolite and with other related compounds are called capsaicinoids. Capsaicin is the principle responsible compound for the burning sensation which can potentially be different from person to person. The fluctuation of capsaicin is controlled by many factors such as the genotype, the environment and the relation between genotype and environment. Also, studies showed that the accumulation of capsaicin can be also controlled by the height of the cultivation, the environmental condition, the age of growth and more. The present study is referring to the organic cultivation techniques that have been used in the greenhouse of pepper fruits during the experiment which took place from October 2016 to May 2017. Five different types of Capsicum annum was cultivated in the greenhouse aiming to maintain the diversity and to provide the maximum possible information for the plants. This study showed that organic farming of pepper fruits in the greenhouse has positive results according to the average production and the plant health from pathogens and insects.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΣΓΕΠ), Τμήμα Γεωπονίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Agricultural Sciences (SAGRIS), Agriculture Dept.en
heal.titleΣύστημα βιολογικής καλλιέργειας πιπεριάς στο θερμοκήπιο.el
heal.titleOrganic farming system of pepper fruits in the greenhouse.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordβιολογική καλλιέργεια, πιπεριά θερμοκηπίουel
heal.keywordorganic farming, greenhouse pepperen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΓουμενάκη, Ελένηel
heal.advisorNameGoumenaki, Elenien
heal.advisorID.emailegoumen@hmu.gr
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States