Εμφάνιση απλής εγγραφής

Vegan diet: Health promotion and philosophical lifestyle - research on the adoption of the standard in Greece.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΓκιόκα, Άνναel
dc.creatorGkioka, Annaen
dc.date.accessioned2020-12-10T09:38:31Z
dc.date.available2020-12-10T09:38:31Z
dc.date.issued2020-12-04
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9744
dc.description.abstractΣκοπός της έρευνας ήταν η αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών των αυστηρά χορτοφάγων (vegan) και η συσχέτιση τους με την προαγωγή της υγείας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας με τη μέθοδο δειγματοληψίας ευκολίας. Χρησιμοποιήθηκαν δύο ερωτηματολόγια, τα οποία εμπεριείχαν ποιοτικές ερωτήσεις: το πρώτο αφορούσε τη φυσική δραστηριότητα, ενώ το δεύτερο τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) και ήταν προσαρμοσμένο στις διατροφικές συνήθειες των αυστηρά χορτοφάγων. Το πλήθος των ερωτηθέντων ήταν 96 άτομα και η ηλικία τους κυμαινόταν από 18-80 ετών. Αρχικά, εξετάζοντας το σύνολο του δείγματος (n=96), παρατηρήθηκαν θετικές συσχετίσεις στις εξής κατηγορίες: tofu και οινοπνευματώδη ποτά, tofu και αναπληρώματα γαλακτοκομικών προϊόντων, tofu και ταχίνι, τηλεόραση και υπολογιστής, ελάχιστες ώρες καθιστικών δραστηριοτήτων και οινοπνευματώδη ποτά, οινοπνευματώδη ποτά και λαχανικά, οινοπνευματώδη ποτά και υπολογιστής, οινοπνευματώδη ποτά και τηλεόραση, οινοπνευματώδη ποτά και νερό, οινοπνευματώδη ποτά και όσπρια, οινοπνευματώδη ποτά και φρούτα (η συγκεκριμένη συσχέτιση αναφέρεται και στη βιβλιογραφία (Sydney Heiss, 2017), όσπρια και tofu, όσπρια και σόγια. Αντίθετα, αρνητική συσχέτιση παρατηρήθηκε ανάμεσα στις ελάχιστες ώρες καθιστικών δραστηριοτήτων και τους ξηρούς καρπούς, στην ηλικία και τα οινοπνευματώδη ποτά, στους ξηρούς καρπούς και την τηλεόραση, στα όσπρια και το tofu, στα πατατάκια και τα λαχανικά. Έπειτα, εξετάζοντας το δείγμα με βάση την άσκηση και το φύλο παρατηρήθηκαν οι παρακάτω θετικές συσχετίσεις: i) για τους άνδρες που δεν αθλούνται: στο tofu και τα οινοπνευματώδη ποτά, στις ελάχιστες ώρες καθιστικών δραστηριοτήτων και τα οινοπνευματώδη ποτά, στα οινοπνευματώδη ποτά και τον υπολογιστή, στα οινοπνευματώδη ποτά και τα φρούτα. ii) για τις γυναίκες που δεν αθλούνται: στο tofu και τα αναπληρώματα γαλακτοκομικών προϊόντων, στο tofu και το ταχίνι, iii) για τους άνδρες που αθλούνται: στην τηλεόραση και τον υπολογιστή, στα οινοπνευματώδη ποτά και την τηλεόραση, iv) για τις γυναίκες που αθλούνται: στα οινοπνευματώδη ποτά και τα όσπρια, v) για τις γυναίκες και για τους άνδρες που δεν αθλούνται: στα λαχανικά και τα οινοπνευματώδη ποτά, στα όσπρια και τη σόγια. Στη συνέχεια, για τους άνδρες που αθλούνται παρατηρήθηκαν αρνητικές συσχετίσεις στις ελάχιστες ώρες καθιστικών δραστηριοτήτων και τους ξηρούς καρπούς, στην ηλικία και τα οινοπνευματώδη ποτά, στα όσπρια και το tofu, ενώ για τις γυναίκες που δεν αθλούνται στα λαχανικά και τα πατατάκια. Τέλος, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές συσχετίσεις ανάμεσα στους ξηρούς καρπούς και την τηλεόραση και ανάμεσα στα οινοπνευματώδη ποτά και το νερό.el
dc.description.abstractThe purpose of the research was the assessment of vegan dietary habits and their correlations to health promotion. The research was carried out in the center of Athens using the method of convenience sampling. Two sets of questionnaires containing qualitative questions were used: the first concerned physical activity and the second concerned the frequency of food consumption (FFQ) and was customized to the eating habits of vegans. There were 96 respondents whose age ranged from 18-80 years old. To begin with, the positive correlations observed by examining the whole sample (n=96) concerned the following categories: tofu and alcoholic beverages, tofu and dairy substitutes, tofu and tahini, television and computer use, the few hours of sedentary activity and alcoholic beverages, alcoholic beverages and vegetables, alcoholic beverages and computer use, alcoholic beverages and television, alcoholic beverages and water, alcoholic beverages and legumes, alcoholic beverages and fruits [(this correlation is also mentioned in the bibliography (Sydney Heiss, 2017)], legumes and tofu, legumes and soy. By contrast, a negative correlation was observed between the few hours of sedentary activity and nuts, age and alcoholic beverages, nuts and television, legumes and tofu, and crisps and vegetables. Then, by examining the sample based on exercise levels and gender, the following positive correlations were observed: i) for men who do not exercise: tofu and alcoholic beverages, the few hours of sedentary activity and alcoholic beverages, alcoholic beverages and computer use, alcoholic beverages and fruits, ii) women who do not exercise: tofu and dairy substitutes, tofu and tahini, iii) men who exercise: television and computer use, alcoholic beverages and television, iv) women who exercise: alcohol and legumes, v) women and men who do not exercise: vegetables and alcoholic beverages, legumes and soy. Subsequently, negative correlations were observed between the few hours of sedentary activity and nuts, age and alcoholic beverages, legumes and tofu for men who exercise, while for women who do not exercise between vegetables and crisps. Finally, no significant correlations were observed between nuts and television or alcoholic beverages and water.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΑποκλειστικά φυτοφαγική διατροφή (vegan): Προαγωγή υγείας και φιλοσοφική στάση ζωής – έρευνα υιοθέτησης του προτύπου στην Ελλάδα.el
dc.titleVegan diet: Health promotion and philosophical lifestyle - research on the adoption of the standard in Greece.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΓκιόκα, Άνναel
heal.creatorNameGkioka, Annaen
heal.publicationDate2020-12-04
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9744
heal.abstractΣκοπός της έρευνας ήταν η αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών των αυστηρά χορτοφάγων (vegan) και η συσχέτιση τους με την προαγωγή της υγείας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας με τη μέθοδο δειγματοληψίας ευκολίας. Χρησιμοποιήθηκαν δύο ερωτηματολόγια, τα οποία εμπεριείχαν ποιοτικές ερωτήσεις: το πρώτο αφορούσε τη φυσική δραστηριότητα, ενώ το δεύτερο τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) και ήταν προσαρμοσμένο στις διατροφικές συνήθειες των αυστηρά χορτοφάγων. Το πλήθος των ερωτηθέντων ήταν 96 άτομα και η ηλικία τους κυμαινόταν από 18-80 ετών. Αρχικά, εξετάζοντας το σύνολο του δείγματος (n=96), παρατηρήθηκαν θετικές συσχετίσεις στις εξής κατηγορίες: tofu και οινοπνευματώδη ποτά, tofu και αναπληρώματα γαλακτοκομικών προϊόντων, tofu και ταχίνι, τηλεόραση και υπολογιστής, ελάχιστες ώρες καθιστικών δραστηριοτήτων και οινοπνευματώδη ποτά, οινοπνευματώδη ποτά και λαχανικά, οινοπνευματώδη ποτά και υπολογιστής, οινοπνευματώδη ποτά και τηλεόραση, οινοπνευματώδη ποτά και νερό, οινοπνευματώδη ποτά και όσπρια, οινοπνευματώδη ποτά και φρούτα (η συγκεκριμένη συσχέτιση αναφέρεται και στη βιβλιογραφία (Sydney Heiss, 2017), όσπρια και tofu, όσπρια και σόγια. Αντίθετα, αρνητική συσχέτιση παρατηρήθηκε ανάμεσα στις ελάχιστες ώρες καθιστικών δραστηριοτήτων και τους ξηρούς καρπούς, στην ηλικία και τα οινοπνευματώδη ποτά, στους ξηρούς καρπούς και την τηλεόραση, στα όσπρια και το tofu, στα πατατάκια και τα λαχανικά. Έπειτα, εξετάζοντας το δείγμα με βάση την άσκηση και το φύλο παρατηρήθηκαν οι παρακάτω θετικές συσχετίσεις: i) για τους άνδρες που δεν αθλούνται: στο tofu και τα οινοπνευματώδη ποτά, στις ελάχιστες ώρες καθιστικών δραστηριοτήτων και τα οινοπνευματώδη ποτά, στα οινοπνευματώδη ποτά και τον υπολογιστή, στα οινοπνευματώδη ποτά και τα φρούτα. ii) για τις γυναίκες που δεν αθλούνται: στο tofu και τα αναπληρώματα γαλακτοκομικών προϊόντων, στο tofu και το ταχίνι, iii) για τους άνδρες που αθλούνται: στην τηλεόραση και τον υπολογιστή, στα οινοπνευματώδη ποτά και την τηλεόραση, iv) για τις γυναίκες που αθλούνται: στα οινοπνευματώδη ποτά και τα όσπρια, v) για τις γυναίκες και για τους άνδρες που δεν αθλούνται: στα λαχανικά και τα οινοπνευματώδη ποτά, στα όσπρια και τη σόγια. Στη συνέχεια, για τους άνδρες που αθλούνται παρατηρήθηκαν αρνητικές συσχετίσεις στις ελάχιστες ώρες καθιστικών δραστηριοτήτων και τους ξηρούς καρπούς, στην ηλικία και τα οινοπνευματώδη ποτά, στα όσπρια και το tofu, ενώ για τις γυναίκες που δεν αθλούνται στα λαχανικά και τα πατατάκια. Τέλος, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές συσχετίσεις ανάμεσα στους ξηρούς καρπούς και την τηλεόραση και ανάμεσα στα οινοπνευματώδη ποτά και το νερό.el
heal.abstractThe purpose of the research was the assessment of vegan dietary habits and their correlations to health promotion. The research was carried out in the center of Athens using the method of convenience sampling. Two sets of questionnaires containing qualitative questions were used: the first concerned physical activity and the second concerned the frequency of food consumption (FFQ) and was customized to the eating habits of vegans. There were 96 respondents whose age ranged from 18-80 years old. To begin with, the positive correlations observed by examining the whole sample (n=96) concerned the following categories: tofu and alcoholic beverages, tofu and dairy substitutes, tofu and tahini, television and computer use, the few hours of sedentary activity and alcoholic beverages, alcoholic beverages and vegetables, alcoholic beverages and computer use, alcoholic beverages and television, alcoholic beverages and water, alcoholic beverages and legumes, alcoholic beverages and fruits [(this correlation is also mentioned in the bibliography (Sydney Heiss, 2017)], legumes and tofu, legumes and soy. By contrast, a negative correlation was observed between the few hours of sedentary activity and nuts, age and alcoholic beverages, nuts and television, legumes and tofu, and crisps and vegetables. Then, by examining the sample based on exercise levels and gender, the following positive correlations were observed: i) for men who do not exercise: tofu and alcoholic beverages, the few hours of sedentary activity and alcoholic beverages, alcoholic beverages and computer use, alcoholic beverages and fruits, ii) women who do not exercise: tofu and dairy substitutes, tofu and tahini, iii) men who exercise: television and computer use, alcoholic beverages and television, iv) women who exercise: alcohol and legumes, v) women and men who do not exercise: vegetables and alcoholic beverages, legumes and soy. Subsequently, negative correlations were observed between the few hours of sedentary activity and nuts, age and alcoholic beverages, legumes and tofu for men who exercise, while for women who do not exercise between vegetables and crisps. Finally, no significant correlations were observed between nuts and television or alcoholic beverages and water.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΑποκλειστικά φυτοφαγική διατροφή (vegan): Προαγωγή υγείας και φιλοσοφική στάση ζωής – έρευνα υιοθέτησης του προτύπου στην Ελλάδα.el
heal.titleVegan diet: Health promotion and philosophical lifestyle - research on the adoption of the standard in Greece.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordαυστηρή χορτοφαγία, διατροφικές συνήθειες, αυστηρά χορτοφάγοι, προώθηση υγείας.el
heal.keywordvegan diet, dietary habits, vegans, health promotion.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΨαρουδάκη, Αντωνίαel
heal.advisorNamePsaroudaki, Antoniaen
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής