Εμφάνιση απλής εγγραφής

Evaluation of the nutritional status of Alzheimer's patients and their association with pathological conditions.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΝικολάου, Κωνσταντίνοςel
dc.creatorΣαραφίδης, Μιχαήλel
dc.creatorNikolaou, Konstantinosen
dc.creatorSarafidis, Michailen
dc.date.accessioned2020-12-21T10:00:45Z
dc.date.available2020-12-21T10:00:45Z
dc.date.issued2020-12-21
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9747
dc.description.abstractΣκοπός μας είναι να αποδείξουμε εάν υπάρχει τη σχέση που μπορεί να έχουν οι ώρες που θυσιάζουν οι φροντιστές για την φροντίδα των ασθενών με Alzheimer με τοις διατροφικές διαταραχές που μπορεί να προκαλέσει η κατάσταση αυτή οδηγώντας σε πιθανές παθολογικές διαταραχές όπως παχυσαρκία και υποθρεψία. Καθώς και τα λανθασμένα διατροφικά πρότυπα και συνήθειες που μπορεί να έχουν αποκτήσει μέσω αυτής της κατάστασης .Για το σκοπό αυτό λοιπόν χρησιμοποιήθηκαν τα ερωτηματολόγια τα οποία συντάξαμε εμείς οι ίδιοι, ένα τροποποιημένο FFQ ,το MMA ,το SCAR-F. Επίσης για την μέτρηση των ανθρωπομετρικών στοιχείων χρησιμοποιήθηκε μία μη εκτατή μεζούρα, μία ζυγαριά βιοηλεκτρικής εμπέδησης (BIA, ) καθώς και ένα αναστημόμετρο και για την αξιολόγηση των στοιχείων αυτών το πρόγραμμα Soma pro. Εξετάστηκαν λοιπόν συνολικά 50 Φροντιστές ηλικίας 18 έως 80 χρόνων. Οι 42 από αυτούς ήταν γυναίκες και οι 8 από αυτούς άντρες. Η έρευνα λοιπόν αυτή πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε συγκεκριμένα και εγκεκριμένα κέντρα φροντίδας ατόμων με αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα λοιπόν που προέκυψαν από την έρευνα αυτή είναι ότι ο μεγαλύτερος αριθμός του δείγματος όσον αφορά το δείκτη μάζας σώματος εντάσσεται με ποσοστό 40 % στους φυσιολογικούς όμως υπάρχει και ένα 30 % που κατατάσσεται σε κάποιο βαθμό παχυσαρκίας. Επίσης η πλειονότητα του δείγματος με ποσοστό 96 % έχει φυσιολογική θρέψη αλλά το 42% του δείγματος διατρέχει σημαντικά αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών επιπλοκών και το 20 % του δείγματος αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών επιπλοκών . Η πλειοψηφία του δείγματος σε ποσοστό 70 % ήταν μη καπνιστές και το 46 % του δείγματος ανέφερε ότι ασχολείται περισσότερο από 10 ώρες με κάποιο ασθενή με Αλτσχάιμερ .Τέλος το 48 % του δείγματος δήλωσε ότι παίρνει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής λόγω κάποιας διατροφικής ανεπαρκές. Τελειώνοντας λοιπόν την έρευνα συμπεράναμε ότι οι φροντιστές των ατόμων με αλτσχάιμερ διατρέχουν αυξημένο και πολύ αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών επιπλοκών λόγω του διαταραγμένου βάρους, που πιθανών να οφείλετε στην πολύωρη και κουραστική φροντιδα που προσφέρουν στους ασθενής με αλτσχάιμερ καθώς και στα λανθασμένα διατροφικά προτύπα που ακολουθούν προκαλώντας έτσι και πολλές διατροφικές ανεπαρκές στον οργανισμό τους, αξιοσημείωτο είναι ότι δεν διατρέχουν και κανένα κίνδυνο υποθρεψίας.el
dc.description.abstractOur goal is to demonstrate whether there is a relationship between caregivers' hours of occupation for Alzheimer's patients and the eating disorders that can lead to possible pathological disorders such as obesity and malnutrition. As well as the wrong eating patterns and habits that they may have acquired through this situation. For this purpose, the questionnaires that we drafted ourselves, a modified FFQ, the MMA, the SCAR-F were used for this purpose. A non-expansive measuring tape, a bioelectric weighing scale (BIA,) as well as a resuscitation meter were also used to measure the anthropometric data, and the Soma pro program was used to evaluate these data. So a total of 50 caregivers aged 18 to 80 were examined. 42 of them were women and 8 of them were men. This research was therefore carried out in Athens and Thessaloniki in specific and approved centers for the care of people with Alzheimer's. So the results of this research are that the largest number of the sample in terms of body mass index is included with a percentage of 40% in normal but there is also a 30% that is classified to some extent obesity. Also, the majority of the sample with 96% has normal nutrition but 42% of the sample is at significantly increased risk of metabolic complications and 20% of the sample is at increased risk of metabolic complications. The majority of the sample was 70% non-smokers and 46% said they had been working with an Alzheimer's patient for more than 10 hours. Eventually 48% said they were taking a dietary supplement due to an inadequate diet. Concluding the research, we deduced that caregivers of people with Alzheimer's are at increased and very increased risk of metabolic complications due to the disturbed weight, which may be due to the long and tedious care they offer to patients with Alzheimer's and the wrong dietary patterns that they follow, thus causing many nutritional deficiencies in their body, it is noteworthy that they do not run any risk of malnutrition.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΑξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης φροντιστών ασθενών με Alzheimer και η σύνδεση τους με παθολογικές καταστάσεις.el
dc.titleEvaluation of the nutritional status of Alzheimer's patients and their association with pathological conditions.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΝικολάου, Κωνσταντίνοςel
heal.creatorNameΣαραφίδης, Μιχαήλel
heal.creatorNameNikolaou, Konstantinosen
heal.creatorNameSarafidis, Michailen
heal.publicationDate2020-12-21
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9747
heal.abstractΣκοπός μας είναι να αποδείξουμε εάν υπάρχει τη σχέση που μπορεί να έχουν οι ώρες που θυσιάζουν οι φροντιστές για την φροντίδα των ασθενών με Alzheimer με τοις διατροφικές διαταραχές που μπορεί να προκαλέσει η κατάσταση αυτή οδηγώντας σε πιθανές παθολογικές διαταραχές όπως παχυσαρκία και υποθρεψία. Καθώς και τα λανθασμένα διατροφικά πρότυπα και συνήθειες που μπορεί να έχουν αποκτήσει μέσω αυτής της κατάστασης .Για το σκοπό αυτό λοιπόν χρησιμοποιήθηκαν τα ερωτηματολόγια τα οποία συντάξαμε εμείς οι ίδιοι, ένα τροποποιημένο FFQ ,το MMA ,το SCAR-F. Επίσης για την μέτρηση των ανθρωπομετρικών στοιχείων χρησιμοποιήθηκε μία μη εκτατή μεζούρα, μία ζυγαριά βιοηλεκτρικής εμπέδησης (BIA, ) καθώς και ένα αναστημόμετρο και για την αξιολόγηση των στοιχείων αυτών το πρόγραμμα Soma pro. Εξετάστηκαν λοιπόν συνολικά 50 Φροντιστές ηλικίας 18 έως 80 χρόνων. Οι 42 από αυτούς ήταν γυναίκες και οι 8 από αυτούς άντρες. Η έρευνα λοιπόν αυτή πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε συγκεκριμένα και εγκεκριμένα κέντρα φροντίδας ατόμων με αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα λοιπόν που προέκυψαν από την έρευνα αυτή είναι ότι ο μεγαλύτερος αριθμός του δείγματος όσον αφορά το δείκτη μάζας σώματος εντάσσεται με ποσοστό 40 % στους φυσιολογικούς όμως υπάρχει και ένα 30 % που κατατάσσεται σε κάποιο βαθμό παχυσαρκίας. Επίσης η πλειονότητα του δείγματος με ποσοστό 96 % έχει φυσιολογική θρέψη αλλά το 42% του δείγματος διατρέχει σημαντικά αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών επιπλοκών και το 20 % του δείγματος αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών επιπλοκών . Η πλειοψηφία του δείγματος σε ποσοστό 70 % ήταν μη καπνιστές και το 46 % του δείγματος ανέφερε ότι ασχολείται περισσότερο από 10 ώρες με κάποιο ασθενή με Αλτσχάιμερ .Τέλος το 48 % του δείγματος δήλωσε ότι παίρνει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής λόγω κάποιας διατροφικής ανεπαρκές. Τελειώνοντας λοιπόν την έρευνα συμπεράναμε ότι οι φροντιστές των ατόμων με αλτσχάιμερ διατρέχουν αυξημένο και πολύ αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών επιπλοκών λόγω του διαταραγμένου βάρους, που πιθανών να οφείλετε στην πολύωρη και κουραστική φροντιδα που προσφέρουν στους ασθενής με αλτσχάιμερ καθώς και στα λανθασμένα διατροφικά προτύπα που ακολουθούν προκαλώντας έτσι και πολλές διατροφικές ανεπαρκές στον οργανισμό τους, αξιοσημείωτο είναι ότι δεν διατρέχουν και κανένα κίνδυνο υποθρεψίας.el
heal.abstractOur goal is to demonstrate whether there is a relationship between caregivers' hours of occupation for Alzheimer's patients and the eating disorders that can lead to possible pathological disorders such as obesity and malnutrition. As well as the wrong eating patterns and habits that they may have acquired through this situation. For this purpose, the questionnaires that we drafted ourselves, a modified FFQ, the MMA, the SCAR-F were used for this purpose. A non-expansive measuring tape, a bioelectric weighing scale (BIA,) as well as a resuscitation meter were also used to measure the anthropometric data, and the Soma pro program was used to evaluate these data. So a total of 50 caregivers aged 18 to 80 were examined. 42 of them were women and 8 of them were men. This research was therefore carried out in Athens and Thessaloniki in specific and approved centers for the care of people with Alzheimer's. So the results of this research are that the largest number of the sample in terms of body mass index is included with a percentage of 40% in normal but there is also a 30% that is classified to some extent obesity. Also, the majority of the sample with 96% has normal nutrition but 42% of the sample is at significantly increased risk of metabolic complications and 20% of the sample is at increased risk of metabolic complications. The majority of the sample was 70% non-smokers and 46% said they had been working with an Alzheimer's patient for more than 10 hours. Eventually 48% said they were taking a dietary supplement due to an inadequate diet. Concluding the research, we deduced that caregivers of people with Alzheimer's are at increased and very increased risk of metabolic complications due to the disturbed weight, which may be due to the long and tedious care they offer to patients with Alzheimer's and the wrong dietary patterns that they follow, thus causing many nutritional deficiencies in their body, it is noteworthy that they do not run any risk of malnutrition.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΑξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης φροντιστών ασθενών με Alzheimer και η σύνδεση τους με παθολογικές καταστάσεις.el
heal.titleEvaluation of the nutritional status of Alzheimer's patients and their association with pathological conditions.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordδιατροφική αξιολόγηση φροντιστών ατόμων με αλτσχάιμερ., παχυσαρκία , διατροφικές ελλείψειςel
heal.keywordnutritional assessment of caregivers with Alzheimer's disease, obesity, nutritional deficienciesen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΣφακιανάκη, Ειρήνηel
heal.advisorNameSfakianaki, Eirinien
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής