Εμφάνιση απλής εγγραφής

Olive oil and its contribution to prevention of cardiovascular diseases.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΜαγκιώση, Αθανασίαel
dc.creatorΠίνδη, Βασιλικήel
dc.creatorMagkiosi, Athanasiaen
dc.creatorPindi, Vasilikien
dc.date.accessioned2021-03-03T10:24:55Z
dc.date.available2021-03-03T10:24:55Z
dc.date.issued2021-03-03
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9787
dc.description.abstractΤο ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή λίπους στη Μεσογειακή διατροφή, η οποία συνδέεται με χαμηλή θνησιμότητα για καρδιαγγειακές παθήσεις. Παρ 'όλα αυτά, τα δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση ελαιόλαδου και τα πρωτεύοντα τελικά σημεία για καρδιαγγειακές παθήσεις είναι σπάνια. Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων που παρέχουν στοιχεία για τα οφέλη της κατανάλωσης ελαιόλαδου σε δευτερεύοντα τελικά σημεία για τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα οφέλη από την κατανάλωση ελαιόλαδου υπερβαίνουν την απλή μείωση της χοληστερόλης των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας(LDL) σε σύγκριση με εκείνη των κορεσμένων λιπαρών και αναδύεται ένα ευρύ φάσμα οφελών στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που συνδέονται με την κατανάλωση ελαιόλαδου. Στην παρούσα εργασία, περιγράφουμε το καρδιαγγειακό σύστημα, τις νόσους που σχετίζονται με αυτό καθώς και επεκτεινόμαστε στο ελαιόλαδο, τη σύσταση του, τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους και τα βιολογικά και κλινικά αποτελέσματα που σχετίζονται με την κατανάλωσή του στον μεταβολισμό των λιποπρωτεϊνών, την οξειδωτική βλάβη, τη φλεγμονή, την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, την αρτηριακή πίεση και τη θρόμβωση. Επιπρόσθετα, αναφερόμαστε σε διάφορες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί και έχουν εκθειάσειαποδεικτικά στοιχεία για τα οφέλη των δευτερευόντων συστατικών του ελαιόλαδου στην υγεία των ανθρώπων. Ας σημειωθεί ότι το ευρύ φάσμα των αντι-αθηρογενετικών επιδράσεων που συνδέονται με την κατανάλωση ελαιόλαδουθα μπορούσε να συμβάλει στην εξήγηση των χαμηλότερων ποσοστών θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα που παρατηρούνται στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, σε σύγκριση με άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, παρά την υψηλή επικράτηση των παραγόντων κινδύνου στεφανιαίας καρδιακής νόσου.Τέλος, αναφέρουμε τα οφέλη του ελαιόλαδου και το πως συμβάλλει στην πρωτογενή πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και εκθέτουμε διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες για την καρδιαγγειακή φροντίδα.el
dc.description.abstractOlive oil is the primary source of fat in the Mediterranean diet (MedD), which is associated with low mortality for cardiovascular disease. However, data concerning olive oil consumption and primary endpoints for cardiovascular disease are rare.However, a large body of data exists providing evidence of the benefits of olive oil consumption on secondary endpoints for cardiovascular disease. The benefits of olive oil consumption are beyond mere reduction of the low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C) compared with that of saturated fats, and a broad spectrum of benefits on cardiovascular risk factors is now emerging associated with olive oil consumption. In this thesis, we describe the cardiovascular system, the diseases associated with it and expand on olive oil, its composition, its antioxidant properties and most important biological and clinical effects related to its consumption on lipoprotein metabolism, oxidative damage, inflammation, endothelial dysfunction, blood pressure and thrombosis. In addition, we are referring to various studies that have been carried out and have provided evidence of the benefits of the minor components of olive oil to human health. It should be noted It should be noted that the wide range of anti-atherogenic effects associated with olive oil consumption could contribute to explain the lower rates of cardiovascular mortality found in Southern European and Mediterranean countries in comparison with other westernized countries, despite a high prevalence of coronary heart disease risk factors. Finally, we mention the benefits of olive oil and how it contributes to primary prevention of cardiovascular disease and set out nutritional guidelines for cardiovascular care.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΤο ελαιόλαδο και η συμβολή του στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.el
dc.titleOlive oil and its contribution to prevention of cardiovascular diseases.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΜαγκιώση, Αθανασίαel
heal.creatorNameΠίνδη, Βασιλικήel
heal.creatorNameMagkiosi, Athanasiaen
heal.creatorNamePindi, Vasilikien
heal.publicationDate2021-03-03
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9787
heal.abstractΤο ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή λίπους στη Μεσογειακή διατροφή, η οποία συνδέεται με χαμηλή θνησιμότητα για καρδιαγγειακές παθήσεις. Παρ 'όλα αυτά, τα δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση ελαιόλαδου και τα πρωτεύοντα τελικά σημεία για καρδιαγγειακές παθήσεις είναι σπάνια. Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων που παρέχουν στοιχεία για τα οφέλη της κατανάλωσης ελαιόλαδου σε δευτερεύοντα τελικά σημεία για τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα οφέλη από την κατανάλωση ελαιόλαδου υπερβαίνουν την απλή μείωση της χοληστερόλης των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας(LDL) σε σύγκριση με εκείνη των κορεσμένων λιπαρών και αναδύεται ένα ευρύ φάσμα οφελών στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που συνδέονται με την κατανάλωση ελαιόλαδου. Στην παρούσα εργασία, περιγράφουμε το καρδιαγγειακό σύστημα, τις νόσους που σχετίζονται με αυτό καθώς και επεκτεινόμαστε στο ελαιόλαδο, τη σύσταση του, τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους και τα βιολογικά και κλινικά αποτελέσματα που σχετίζονται με την κατανάλωσή του στον μεταβολισμό των λιποπρωτεϊνών, την οξειδωτική βλάβη, τη φλεγμονή, την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, την αρτηριακή πίεση και τη θρόμβωση. Επιπρόσθετα, αναφερόμαστε σε διάφορες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί και έχουν εκθειάσειαποδεικτικά στοιχεία για τα οφέλη των δευτερευόντων συστατικών του ελαιόλαδου στην υγεία των ανθρώπων. Ας σημειωθεί ότι το ευρύ φάσμα των αντι-αθηρογενετικών επιδράσεων που συνδέονται με την κατανάλωση ελαιόλαδουθα μπορούσε να συμβάλει στην εξήγηση των χαμηλότερων ποσοστών θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα που παρατηρούνται στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, σε σύγκριση με άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, παρά την υψηλή επικράτηση των παραγόντων κινδύνου στεφανιαίας καρδιακής νόσου.Τέλος, αναφέρουμε τα οφέλη του ελαιόλαδου και το πως συμβάλλει στην πρωτογενή πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και εκθέτουμε διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες για την καρδιαγγειακή φροντίδα.el
heal.abstractOlive oil is the primary source of fat in the Mediterranean diet (MedD), which is associated with low mortality for cardiovascular disease. However, data concerning olive oil consumption and primary endpoints for cardiovascular disease are rare.However, a large body of data exists providing evidence of the benefits of olive oil consumption on secondary endpoints for cardiovascular disease. The benefits of olive oil consumption are beyond mere reduction of the low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C) compared with that of saturated fats, and a broad spectrum of benefits on cardiovascular risk factors is now emerging associated with olive oil consumption. In this thesis, we describe the cardiovascular system, the diseases associated with it and expand on olive oil, its composition, its antioxidant properties and most important biological and clinical effects related to its consumption on lipoprotein metabolism, oxidative damage, inflammation, endothelial dysfunction, blood pressure and thrombosis. In addition, we are referring to various studies that have been carried out and have provided evidence of the benefits of the minor components of olive oil to human health. It should be noted It should be noted that the wide range of anti-atherogenic effects associated with olive oil consumption could contribute to explain the lower rates of cardiovascular mortality found in Southern European and Mediterranean countries in comparison with other westernized countries, despite a high prevalence of coronary heart disease risk factors. Finally, we mention the benefits of olive oil and how it contributes to primary prevention of cardiovascular disease and set out nutritional guidelines for cardiovascular care.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΤο ελαιόλαδο και η συμβολή του στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.el
heal.titleOlive oil and its contribution to prevention of cardiovascular diseases.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordκαρδιαγγειακές παθήσεις, ελαιόλαδο, μεσογειακή διατροφή, θνησιμότητα, παράγοντες κινδύνου.el
heal.keywordcardiovascular diseases, olive oil, mediterranean diet, mortality, risk factors.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΣφακιανάκη, Ειρήνηel
heal.advisorNameSfakianaki, Eirinien
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής