Εμφάνιση απλής εγγραφής

Aflatoxin m1 and her presence in the milk and dairy products- new data.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΛυρώνης, Λάζαροςel
dc.creatorΤσιλίκης, Ευάγγελοςel
dc.creatorLyronis, Lazarosen
dc.creatorTsilikis, Evangelosen
dc.date.accessioned2021-03-29T08:15:23Z
dc.date.available2021-03-29T08:15:23Z
dc.date.issued2021-03-29
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9827
dc.description.abstractΤο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν επιμολυνθεί με αφλατοξίνη Μ1 αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα παγκοσμίως, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η αφλατοξίνη Μ1 στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τον άνθρωπο καθώς και για την υγεία των ζώων. Στην παρούσα εργασία θα παρουσιασθούν αποτελέσματα ερευνών που σχετίζονται με την παρουσία αφλατοξίνης Μ1 στα γαλακτοκομικά προϊόντα και το πώς η παρουσία της μπορεί να επηρεαστεί από τα διάφορα στάδια επεξεργασίας, τα οποία μπορούν να παρέχουν χρήσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες για την ανάπτυξη μελετών, για την εκτίμηση του κινδύνου και στρατηγικές για την διαχείριση του κινδύνου. Οι επιδράσεις που σχετίζονται με την πρόσληψη της αφλατοξίνης είναι πολύ σοβαρές και μπορούν να πυροδοτήσουν ποικίλο αριθμό επιπτώσεων στην υγεία, ειδικά αν ληφθούν υπόψιν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθεί η ποιότητα της ζωοτροφής των θηλαστικών με σκοπό την αποφυγή της μετάλλαξης της αφλατοξίνης Β1 σε Μ1 και για να υιοθετηθούν προληπτικά μέτρα για να αποφευχθούν οι ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης μυκοτοξίνης. Ακόμη, θα παρουσιασθούν αποτελέσματα από έρευνες που σχετίζονται με την εμφάνιση και την σταθερότητα των αφλατοξινών στα γαλακτοκομικά προϊόντα προκειμένου να αποφευχθούν οι τοξικολογικές επιδράσεις στον άνθρωπο και στα ζώα. Επιπλέον, οι μυκοτοξίνες στο γάλα μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου και των ζώων. H υψηλή μόλυνση στη ζωοτροφή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά επίπεδα μυκοτοξίνης στο γάλα. Η μετάδοση των μυκοτοξινών στο γάλα είναι πιθανή και η παρουσία τους μπορεί να μειώσει την παραγωγή γάλακτος ή την σύστασή του. Συμπερασματικά, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση σχετικά με μεθόδους όπου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξάλειψη ή στη σημαντική μείωση των αφλατοξινών στα γαλακτοκομικά προϊόντα και επιπλέον κρίνεται σημαντικό να θεσπίσουν όλα τα κράτη ασφαλή όρια για τη συγκέντρωση των αφλατοξινών.el
dc.description.abstractMilk and dairy products contaminated with aflatoxin M1 are a major worldwide problem, especially in developing countries. Aflatoxin M1 in milk and dairy products could pose a risk to humans as well as to animal health. In this study we would like to present the results of a research related to the presence of aflatoxin M1 in dairy products and how this fact can be affected by the various processing steps, which can provide useful and reliable information concerning the development of studies for the assessment of risk factor and risk management strategies. The effects associated with aflatoxin’s intake are profoundly serious and can trigger a wide range of health effects, especially if long-term effects are considered. Therefore, it is particularly important to control the quality of mammalian feed to avoid the mutation of aflatoxin B1 to M1 and to adopt preventive measures to avoid the ideal conditions for the development of mycotoxin. Furthermore, we’ll present results from studies related to the occurrence and stability of aflatoxins in dairy products in order to avoid toxicological effects on humans and animals. In addition, mycotoxins in milk can pose a risk to human and animal health. High contamination in animal feed can lead to significant levels of mycotoxin in milk. The transmission of mycotoxins to milk is possible to happen, and their presence may reduce milk production or composition. In conclusion, there is a need for further investigation into methods that could help eliminate or significantly reduce aflatoxins in dairy products and, in addition, it is important for all states to set safe limits for aflatoxin concentrations.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΑφλατοξίνη Μ1 και η παρουσία της στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα – νέα δεδομένα.el
dc.titleAflatoxin m1 and her presence in the milk and dairy products- new data.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΛυρώνης, Λάζαροςel
heal.creatorNameΤσιλίκης, Ευάγγελοςel
heal.creatorNameLyronis, Lazarosen
heal.creatorNameTsilikis, Evangelosen
heal.publicationDate2021-03-29
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9827
heal.abstractΤο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν επιμολυνθεί με αφλατοξίνη Μ1 αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα παγκοσμίως, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η αφλατοξίνη Μ1 στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τον άνθρωπο καθώς και για την υγεία των ζώων. Στην παρούσα εργασία θα παρουσιασθούν αποτελέσματα ερευνών που σχετίζονται με την παρουσία αφλατοξίνης Μ1 στα γαλακτοκομικά προϊόντα και το πώς η παρουσία της μπορεί να επηρεαστεί από τα διάφορα στάδια επεξεργασίας, τα οποία μπορούν να παρέχουν χρήσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες για την ανάπτυξη μελετών, για την εκτίμηση του κινδύνου και στρατηγικές για την διαχείριση του κινδύνου. Οι επιδράσεις που σχετίζονται με την πρόσληψη της αφλατοξίνης είναι πολύ σοβαρές και μπορούν να πυροδοτήσουν ποικίλο αριθμό επιπτώσεων στην υγεία, ειδικά αν ληφθούν υπόψιν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθεί η ποιότητα της ζωοτροφής των θηλαστικών με σκοπό την αποφυγή της μετάλλαξης της αφλατοξίνης Β1 σε Μ1 και για να υιοθετηθούν προληπτικά μέτρα για να αποφευχθούν οι ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης μυκοτοξίνης. Ακόμη, θα παρουσιασθούν αποτελέσματα από έρευνες που σχετίζονται με την εμφάνιση και την σταθερότητα των αφλατοξινών στα γαλακτοκομικά προϊόντα προκειμένου να αποφευχθούν οι τοξικολογικές επιδράσεις στον άνθρωπο και στα ζώα. Επιπλέον, οι μυκοτοξίνες στο γάλα μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου και των ζώων. H υψηλή μόλυνση στη ζωοτροφή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά επίπεδα μυκοτοξίνης στο γάλα. Η μετάδοση των μυκοτοξινών στο γάλα είναι πιθανή και η παρουσία τους μπορεί να μειώσει την παραγωγή γάλακτος ή την σύστασή του. Συμπερασματικά, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση σχετικά με μεθόδους όπου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξάλειψη ή στη σημαντική μείωση των αφλατοξινών στα γαλακτοκομικά προϊόντα και επιπλέον κρίνεται σημαντικό να θεσπίσουν όλα τα κράτη ασφαλή όρια για τη συγκέντρωση των αφλατοξινών.el
heal.abstractMilk and dairy products contaminated with aflatoxin M1 are a major worldwide problem, especially in developing countries. Aflatoxin M1 in milk and dairy products could pose a risk to humans as well as to animal health. In this study we would like to present the results of a research related to the presence of aflatoxin M1 in dairy products and how this fact can be affected by the various processing steps, which can provide useful and reliable information concerning the development of studies for the assessment of risk factor and risk management strategies. The effects associated with aflatoxin’s intake are profoundly serious and can trigger a wide range of health effects, especially if long-term effects are considered. Therefore, it is particularly important to control the quality of mammalian feed to avoid the mutation of aflatoxin B1 to M1 and to adopt preventive measures to avoid the ideal conditions for the development of mycotoxin. Furthermore, we’ll present results from studies related to the occurrence and stability of aflatoxins in dairy products in order to avoid toxicological effects on humans and animals. In addition, mycotoxins in milk can pose a risk to human and animal health. High contamination in animal feed can lead to significant levels of mycotoxin in milk. The transmission of mycotoxins to milk is possible to happen, and their presence may reduce milk production or composition. In conclusion, there is a need for further investigation into methods that could help eliminate or significantly reduce aflatoxins in dairy products and, in addition, it is important for all states to set safe limits for aflatoxin concentrations.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΑφλατοξίνη Μ1 και η παρουσία της στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα – νέα δεδομένα.el
heal.titleAflatoxin m1 and her presence in the milk and dairy products- new data.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordαφλατοξίνη Μ1, αφλατοξίνη Β1, μυκοτοξίνη, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα el
heal.keywordaflatoxin M1, aflatoxin B1, mycotoxin, milk, dairy productsen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΛαπιδάκης, Νικόλαοςel
heal.advisorNameLapidakis, Nikolaosen
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής