• Ελληνικά
    • English
  • English 
    • Ελληνικά
    • English
  • Login
View Item 
  •   Apothesis Home
  • EΛ.ΜΕ.ΠΑ. / HMU
  • Πτυχιακές εργασίες / Bachelor Theses
  • View Item
  •   Apothesis Home
  • EΛ.ΜΕ.ΠΑ. / HMU
  • Πτυχιακές εργασίες / Bachelor Theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Πρόσληψη λίπους και διατροφικές συνήθειες γυναικών που εμφάνισαν σακχαρώδη διαβήτης κύησης.

Fat intake and eating habits of women who developed gestational diabetes.

Thumbnail
View/Open
MakridouSofia2020.pdf (2.745Mb)
Date
2021-05-06
Author
Μακρίδου, Σοφία
Makridou, Sofia
Metadata
Show full item record
Abstract
Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης είναι μια κοινή επιπλοκή η οποία συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στο πρώτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας γίνεται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση του σακχαρώδη διαβήτη της κύησης. Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα αίτια εμφάνισής του, τα χαρακτηριστικά του, η παθοφυσιολογία του, οι τρόποι για την έγκαιρη διάγνωσή του καθώς και τρόποι για την αντιμετώπισή του. Στο δεύτερο κεφάλαιο αφού αναφέρονται κάποια διατροφικά χαρακτηριστικά τα οποία συμβάλουν στην πρόληψη του διαβήτη γίνετε έμφαση στο λίπος. Γενικότερα οι γυναίκες οι οποίες χαρακτηρίζονται με υψηλά ποσοστά λίπους πριν την κύηση έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη της κύησης. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας έγινε μια έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίου σε γυναίκες που έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη κύησης κυρίως όσο αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες έως και ένα χρόνο πριν την σύλληψη. Οι γυναίκες αυτές είναι κάτοικοι Αθηνών. Τέλος, έγινε σύγκριση των αποτελεσμάτων αυτών με τα αποτελέσματα του πανεπιστημίου του Πόζναν στο οποίο χρησιμοποιήθηκε το ίδιο ερωτηματολόγιο σε 56 έγκυες γυναίκες.
 
Gestational diabetes is a common complication that occurs during pregnancy. The first chapter of this paper provides a literature review of gestational diabetes. Specifically, are mentioned the causes of its appearance, its characteristics, its pathophysiology, the ways for its early diagnosis and the ways for its treatment. In the second chapter, after mentioning some nutritional characteristics that help prevent diabetes, the focus concentrates on fat. In general, women who are characterized by high levels of fat before pregnancy are more likely to develop gestational diabetes. In the context of this dissertation, a survey was conducted using a questionnaire on women who suffered from gestational diabetes mainly in terms of their eating habits up to one year before pregnancy. These women are residents of Athens. Finally, these results were compared with the results of the University of Poznan in which the same questionnaire was used on 56 pregnant women.
 
URI
http://hdl.handle.net/20.500.12688/9873
Collections
  • Πτυχιακές εργασίες / Bachelor Theses [821]

HMU Library & Information Center, Tel: (+30) 2810 379330, irepository@hmu.gr | User manual

Copyright © 2015 HMU | Terms of Use | Cookie policy | HMU

Developed by Netmechanics Netmechanics llc | Based on DSpace

ESPA 2007-2013
 

 

This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info

Browse

All of ApothesisCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsKeywordsAdvisorsThis CollectionBy Issue DateAuthorsKeywordsAdvisors

My Account

Login

HMU Library & Information Center, Tel: (+30) 2810 379330, irepository@hmu.gr | User manual

Copyright © 2015 HMU | Terms of Use | Cookie policy | HMU

Developed by Netmechanics Netmechanics llc | Based on DSpace

ESPA 2007-2013
 

 

This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info