Αξιολόγηση κινδύνων από τη χρήση και κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών/τροφίμων.
Risk assessment of consumption of genetically modified organisms/foods.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2021-05-10Συγγραφέας
Βουτσικάκη, Όλγα
Voutsikaki, Olga
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας έχει οδηγήσει σε μια σειρά από δυναμικά και πλέον χρήσιμα εργαλεία όπως η τροποποίηση της γενετικής σύνθεσης οργανισμών. Όχι μόνο ο γεωργικός κλάδος αλλά και οι υπόλοιποι ερευνούν τις συνέπειες της εφαρμογής της. Είναι αλήθεια, πως η γενετική τροποποίηση οργανισμών έχει δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για μια νέα αναπαραγωγική περίοδο του αγροτικού τομέα. Η υιοθέτηση και η αποδοχή των νέων τεχνολογιών από τους γεωργούς και το ευρύ κοινό αντίστοιχα, αποτελούν καίριους μοχλούς για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενώ αναγνωρίζεται το δυναμικό της τεχνολογικής ανάπτυξης για τη βιωσιμότητα της γεωργίας, υπάρχει δυσπιστία και παγκόσμια τάση για αυξημένη ρύθμιση των νέων τεχνολογιών στη γεωργία, ιδίως των βιοτεχνολογιών που έχουν ως αντικείμενο τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, είτε επειδή υπάρχει ανησυχία σχετικά με την ασφάλειά τους είτε για λόγους δεοντολογίας. Στο πλαίσιο αυτής της διπλωματικής εργασίας γίνεται παρουσίαση, μαζί με άλλα στοιχεία, των πιθανών κινδύνων των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και τροφίμων στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και τα ζώα καθώς επίσης και των πλεονεκτημάτων τους. Τέλος, η αντίληψη του κόσμου, η νομοθεσία που διέπει τους οργανισμούς αυτούς και τα τρόφιμα αλλά και αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών είναι θέματα που παρουσιάζονται με έμφαση στις μελέτες που αφορούν τους κινδύνους της χρήσης και κατανάλωσης αυτών. The evolution of biotechnology has led to the use of a series of useful tools such as genetic engineering, which can be used to modify the genetic composition of organisms. Not only the agricultural sector but others as well are investigating the consequences of the application of genetic engineering and modification. It is true that the genetic modification of organisms has created fertile ground for a new breeding season of the agricultural sector. The adoption and acceptance of new technologies by farmers and the general public respectively, are keys for maintaining the competitiveness of European agriculture worldwide. While recognizing the potential of technological development for agricultural sustainability, there is distrust and a global trend towards increased regulation of new technologies in agriculture, especially biotechnologies that target genetically modified organisms, either because of safety concerns or for ethical reasons. In the context of this dissertation, a presentation is made, along with other elements, of the potential risks of genetically modified organisms and foods to the environment, humans and animals, as well as their benefits. Finally, the perception of the world, the legislation about these organisms and foods, but also the results of scientific researches are issues that are presented with emphasis on studies on the risks of their use and consumption.
Συλλογές
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την λειτουργία του.
Συνέχεια
Περισσότερες πληροφορίες