Εμφάνιση απλής εγγραφής

Fresh vegetable salads ready for consumption, a new branch of post-harvest physiology and technology, and a new way of eating vegetables. Comparison of consumer intentions between Heraklion, Crete and Worms, Germany.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΓκλέα, Ματάιel
dc.creatorGklea, Mataien
dc.date.accessioned2021-05-16T16:09:49Z
dc.date.available2021-05-16T16:09:49Z
dc.date.issued2021-05-13
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9889
dc.description.abstractΤα φρούτα και τα λαχανικά είναι προϊόντα φυτικής προέλευσης τα οποία μπορούν να καταναλωθούν στη αρχική τους μορφή χωρίς να υποστούν κάποια επεξεργασία ή μετατροπή. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών, καθώς αναζητούν ολοένα και πιο πολύ την υγιεινή διατροφή. Κατά την αλλαγή αυτή οι καταναλωτές στράφηκαν στα φρέσκα τυποποιημένα κομμένα λαχανικά έτοιμα για χρήση (FCFV) τα οποία είναι προϊόντα όπου έχουν πλυθεί, ξεφλουδιστεί, τεμαχιστεί και συσκευαστεί σε σφραγισμένες πολυμερείς μεμβράνες ή δίσκους (Garcia et al., 2002). Στην Ευρώπη τα FCFV είναι ένας από τους αναδυόμενους τομείς στην βιομηχανία του Αγρο-Διατροφικού τομέα. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η παραγωγή αυτή χαρακτηρίζεται από μια ενδιαφέρουσα προοδευτική αύξηση του εμπορίου που ήταν παρόμοια σε όλες τις δυτικές χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανόμενης της Γερμανίας ( Ismea, 2011). Στην πτυχιακή αυτή πραγματοποιήθηκε έρευνα μεταξύ δύο πόλεων, του Ηρακλείου, Ελλάδας και της πόλης Βόρμς, Γερμανίας της οποίας επίκεντρο ήταν η ανάλυση ενός νέου κλάδου της μετασυλλεκτικής φυσιολογίας και τεχνολογίας των προϊόντων FCFV. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα μεγέθους 200 ατόμων 100 έκαστος για κάθε πόλη. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο το οποίο συμπεριλάμβανε 18 ερωτήσεις για την καλύτερη κατανόηση των διατροφικών συνήθειων, της γνώσης τους για την αλλοίωση της θρεπτικής αξίας των προϊόντων αυτών καθώς και τις μελλοντικές τους επιθυμίες και προσδοκίες. Τα δεδομένα που προέκυψαν αναλύθηκαν σε διαγράμματα καθώς και πίνακες από όπου μετατράπηκαν σε ποσοστά (%) για την καλύτερη επεξεργασίας τους. Τα συμπεράσματα που παρουσιάζονται δίνουν με σαφήνεια μια γενική εικόνα σχετικά με τις διαφορές που υφίστανται μεταξύ των δυο πόλεων. Πιο συγκεκριμένα, τα κύρια αποτελέσματα δείχνουν ότι στη πόλη Βόρμς οι κάτοικοι δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στα προϊόντα FCFV καθώς τα έχουν συμπεριλάβει στη καθημερινή τους διατροφή σε αντίθεση με την πόλη του Ηρακλείου από όπου οι κάτοικοι έδειξαν δισταγμό στην επιλογή των προϊόντων αυτών καθώς και στην ενσωματώσει τους στη καθημερινή τους διατροφή. Κοινός παρανομαστείς αποτέλεσε η ανησυχία των κατοίκων από όπου δήλωσαν άγνοια ή ακόμη και προτροπή των προϊόντων αυτών όσον αφορά την αλλοίωση της θρεπτικής τους αξίας όσο και της καθαρότητας του προϊόντος αυτού (υπολείμματα θρέψης και φυτοφαρμάκων). Αυτός ήταν και ο σκοπός της έρευνας αυτής, η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων για την σύγκριση των διατροφικών συνηθειών μεταξύ των πόλεων.el
dc.description.abstractFruits and vegetables are products of plant origin which can be consumed in their original form without undergoing any processing or conversion. However, in recent years it has been a significant change in the lifestyle and the eating habits of consumers, as they increasingly seek healthy eating. During this change, consumers turned to fresh cut fruits and vegetables (FCFV), which are products that have been washed, peeled, chopped and packaged in sealed polymer films or trays (Garcia et al., 2002). In Europe FCFV is one of the emerging sectors in the Agri-Food industry. In Fact, in recent years this production is characterized by an interesting progressive increase in trade that was similar in all Western European countries including Germany (Ismea, 2011). This research was carried out between two cities, Heraklion, Greece and Worms, Germany. The main focus of it was the analysis of a new branch of post-harvest physiology and technology of FCFV products. The research was held on a sample of 200 people, 100 each for each city. Respondents were asked to answer a questionnaire which included 18 questions for a better understanding of eating habits, knowledge of the deterioration of the nutritional value of these products and their future desires and expectations. The resulting data were analyzed in charts as well as tables from which they were converted into percentages (%) for better processing. The conclusions presented, clearly give an overview of the differences between the two cities. Specifically, the main results show that in the city of Worms the residents show a special preference for FCFV products as they had already included into their daily diet in contrast to the city of Heraklion from where the residents showed hesitation in choosing these products as well as including them into their daily diet. A common denominator was the concern of residents, from which they both expressed ignorance or even urging these products regarding the alteration of their nutritional value besides the purity of this product (lubrication and pesticide residues). This was the purpose of this research, the evaluation of the results for comparison of eating habits between the cities.  en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΣΓΕΠ), Τμήμα Γεωπονίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Agricultural Sciences (SAGRIS), Agriculture Dept.en
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.titleΝωπές σαλάτες λαχανικών, ένας νέος κλάδος της μετασυλλεκτικής φυσιολογίας και τεχνολογίας, και ένας νέος τρόπος κατανάλωσης λαχανικών. Σύγκριση των καταναλωτικών προθέσεων ανάμεσα στο Ηράκλειο Κρήτης και το Βορμς της Γερμανίας.el
dc.titleFresh vegetable salads ready for consumption, a new branch of post-harvest physiology and technology, and a new way of eating vegetables. Comparison of consumer intentions between Heraklion, Crete and Worms, Germany.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΓκλέα, Ματάιel
heal.creatorNameGklea, Mataien
heal.publicationDate2021-05-13
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9889
heal.abstractΤα φρούτα και τα λαχανικά είναι προϊόντα φυτικής προέλευσης τα οποία μπορούν να καταναλωθούν στη αρχική τους μορφή χωρίς να υποστούν κάποια επεξεργασία ή μετατροπή. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών, καθώς αναζητούν ολοένα και πιο πολύ την υγιεινή διατροφή. Κατά την αλλαγή αυτή οι καταναλωτές στράφηκαν στα φρέσκα τυποποιημένα κομμένα λαχανικά έτοιμα για χρήση (FCFV) τα οποία είναι προϊόντα όπου έχουν πλυθεί, ξεφλουδιστεί, τεμαχιστεί και συσκευαστεί σε σφραγισμένες πολυμερείς μεμβράνες ή δίσκους (Garcia et al., 2002). Στην Ευρώπη τα FCFV είναι ένας από τους αναδυόμενους τομείς στην βιομηχανία του Αγρο-Διατροφικού τομέα. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η παραγωγή αυτή χαρακτηρίζεται από μια ενδιαφέρουσα προοδευτική αύξηση του εμπορίου που ήταν παρόμοια σε όλες τις δυτικές χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανόμενης της Γερμανίας ( Ismea, 2011). Στην πτυχιακή αυτή πραγματοποιήθηκε έρευνα μεταξύ δύο πόλεων, του Ηρακλείου, Ελλάδας και της πόλης Βόρμς, Γερμανίας της οποίας επίκεντρο ήταν η ανάλυση ενός νέου κλάδου της μετασυλλεκτικής φυσιολογίας και τεχνολογίας των προϊόντων FCFV. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα μεγέθους 200 ατόμων 100 έκαστος για κάθε πόλη. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο το οποίο συμπεριλάμβανε 18 ερωτήσεις για την καλύτερη κατανόηση των διατροφικών συνήθειων, της γνώσης τους για την αλλοίωση της θρεπτικής αξίας των προϊόντων αυτών καθώς και τις μελλοντικές τους επιθυμίες και προσδοκίες. Τα δεδομένα που προέκυψαν αναλύθηκαν σε διαγράμματα καθώς και πίνακες από όπου μετατράπηκαν σε ποσοστά (%) για την καλύτερη επεξεργασίας τους. Τα συμπεράσματα που παρουσιάζονται δίνουν με σαφήνεια μια γενική εικόνα σχετικά με τις διαφορές που υφίστανται μεταξύ των δυο πόλεων. Πιο συγκεκριμένα, τα κύρια αποτελέσματα δείχνουν ότι στη πόλη Βόρμς οι κάτοικοι δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στα προϊόντα FCFV καθώς τα έχουν συμπεριλάβει στη καθημερινή τους διατροφή σε αντίθεση με την πόλη του Ηρακλείου από όπου οι κάτοικοι έδειξαν δισταγμό στην επιλογή των προϊόντων αυτών καθώς και στην ενσωματώσει τους στη καθημερινή τους διατροφή. Κοινός παρανομαστείς αποτέλεσε η ανησυχία των κατοίκων από όπου δήλωσαν άγνοια ή ακόμη και προτροπή των προϊόντων αυτών όσον αφορά την αλλοίωση της θρεπτικής τους αξίας όσο και της καθαρότητας του προϊόντος αυτού (υπολείμματα θρέψης και φυτοφαρμάκων). Αυτός ήταν και ο σκοπός της έρευνας αυτής, η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων για την σύγκριση των διατροφικών συνηθειών μεταξύ των πόλεων.el
heal.abstractFruits and vegetables are products of plant origin which can be consumed in their original form without undergoing any processing or conversion. However, in recent years it has been a significant change in the lifestyle and the eating habits of consumers, as they increasingly seek healthy eating. During this change, consumers turned to fresh cut fruits and vegetables (FCFV), which are products that have been washed, peeled, chopped and packaged in sealed polymer films or trays (Garcia et al., 2002). In Europe FCFV is one of the emerging sectors in the Agri-Food industry. In Fact, in recent years this production is characterized by an interesting progressive increase in trade that was similar in all Western European countries including Germany (Ismea, 2011). This research was carried out between two cities, Heraklion, Greece and Worms, Germany. The main focus of it was the analysis of a new branch of post-harvest physiology and technology of FCFV products. The research was held on a sample of 200 people, 100 each for each city. Respondents were asked to answer a questionnaire which included 18 questions for a better understanding of eating habits, knowledge of the deterioration of the nutritional value of these products and their future desires and expectations. The resulting data were analyzed in charts as well as tables from which they were converted into percentages (%) for better processing. The conclusions presented, clearly give an overview of the differences between the two cities. Specifically, the main results show that in the city of Worms the residents show a special preference for FCFV products as they had already included into their daily diet in contrast to the city of Heraklion from where the residents showed hesitation in choosing these products as well as including them into their daily diet. A common denominator was the concern of residents, from which they both expressed ignorance or even urging these products regarding the alteration of their nutritional value besides the purity of this product (lubrication and pesticide residues). This was the purpose of this research, the evaluation of the results for comparison of eating habits between the cities.  en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΣΓΕΠ), Τμήμα Γεωπονίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Agricultural Sciences (SAGRIS), Agriculture Dept.en
heal.titleΝωπές σαλάτες λαχανικών, ένας νέος κλάδος της μετασυλλεκτικής φυσιολογίας και τεχνολογίας, και ένας νέος τρόπος κατανάλωσης λαχανικών. Σύγκριση των καταναλωτικών προθέσεων ανάμεσα στο Ηράκλειο Κρήτης και το Βορμς της Γερμανίας.el
heal.titleFresh vegetable salads ready for consumption, a new branch of post-harvest physiology and technology, and a new way of eating vegetables. Comparison of consumer intentions between Heraklion, Crete and Worms, Germany.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordλαχανικά, νωπά τεμαχισμένα λαχανικά, σαλάτα, μετασυλλεκτική φυσιολογίαel
heal.keywordvegetables, fresh-cut vegetables, salad, postharvest physiologyen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΔραγασάκη, Μαγδαληνήel
heal.advisorNameDragasaki, Magdalinien
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States