Εμφάνιση απλής εγγραφής

Dehydration rate and energy intake amateur soccer players depending on their position and environmental conditions during a match day and training.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΠοτήρη, Βαρβάραel
dc.creatorΤριανταφυλλάκη, Φωτεινήel
dc.creatorPotiri, Varvaraen
dc.creatorTriantafyllaki, Foteinien
dc.date.accessioned2021-05-27T08:44:33Z
dc.date.available2021-05-27T08:44:33Z
dc.date.issued2021-05-27
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9906
dc.description.abstractΤο ποδόσφαιρο θεωρείται ένα από τα πιο απαιτητικά σε ενέργεια αθλήματα. Η διαλειμματικού τύπου φυσική δραστηριότητα που το χαρακτηρίζει αποστραγγίζει τα αποθεματα γλυκογόνου στο σώμα καθώς και τα επίπεδα υγρών μέσω εφίδρωσης. Εξωτερικοί παράγοντες (περιβάλλον, θέση, τοποθεσία) μπορούν να αυξήσουν τις ενεργειακές ανάγκες των αθλητών. Κυρίαρχο ρόλο για κα- λύτερη απόδοση αλλά και ευεξία των αθλητών έχει η διατροφή καθώς και η πρόσληψη σε υγρά ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση της υδατικης ισορροπίας και η αξιολόγηση της θερμιδικής κατάστασης κατά την διάρκεια προπόνησης και αγώνα ερασιτεχνών ποδοσφαιρι- στών, καθώς και οι διαφορές και επιδράσεις από το περιβαλλόν, και την θέση που αγωνίζονται. Στην έρευνα έλαβαν μέρος δύο ερασιτεχνικές ομάδες ποδοσφαίρου (Τενεάτης Αθικίων και Πα- νελευσινιακός Ελευσίνας), A΄τοπικής κατηγορίας. Σκοπός της έρευνας ήταν να εξετάσει το πο- σοστό αφυδάτωσης σε συνάρτηση με τις κλιματικές συνθήκες. Επίσης, εξετάστηκε το ποσοστό λίπους και κατά πόσο αυτό συσχετίζεται με την θέση των παιχτών, την ένταση της άσκησης και τη διάρκεια κατά την οποία συμμετείχε ο κάθε αθλητής σε αυτή. Τέλος, λήφθηκε υπόψιν και η ημερήσια διαιτητική πρόσληψη των αθλητών που αφορά τρόφιμα και υγρά. Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν βρήκαν καμία στατιστικά σημαντική σχέση της υδατικής ι- σορροπίας με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά των παι- χτών. Στατιστικά σημαντική αρνητική σχέση όμως φάνηκε ότι είχε η υδατική ισορροπία με την Μηλικία των αθλητών (p<0,001). Όσον αφορά την θέση των παιχτών, οι τερματοφύλακες είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα αφυδάτωσης (p≤0,001) με ποσοστό 10%, αλλά και χαμηλότερα επίπεδα ενεργειακής πρόσληψης (p<0,002) με (1882±410 kcal) μαζί με τους αμυντικούς (2060±505 kcal) έναντι των μέσων (2319±871 kcal). Αναφορικά με τους υδατάνθρακες, επίσης οι τερματοφύλα- κες φάνηκε να καταναλώνουν χαμηλότερα επίπεδα (p<0,003), με ποσοστό (41,3±8,8) ενώ για τις πρωτεΐνες δεν υπήρξε σημαντικά στατιστική συσχέτιση με την θέση όπως συνέβη και με τη λι- πώδη μάζα. Όσον αφορά τις προπονήσεις και τους αγώνες, τα αποτελέσματα έδειξαν πως τις η- μέρες αγώνων η αφυδάτωση ήταν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τις ημέρες προπόνησης κατά 0,34 μονάδες (p=0,007). Επίσης, οι αθλητές με υψηλότερα επίπεδα υδάτωσης είχαν στατιστικά σημαντικά χαμηλότερη ενεργειακή πρόσληψη (p<0,05), και οριακά μη στατι- στικά σημαντική χαμηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων με ποσοστό (41,3±8,8) και υψηλότερη7 πρόσληψη λίπους με ποσοστό (36,8±8) (p~0,08). Τέλος, σχετικά με την πρόσληψη του λίπους από την διατροφή τα ποσοστά φάνηκαν χαμηλότερα σε ημέρες προπονήσεων (32,8±7) σε σχέση με ημέρες αγώνων (34,5±7), ενώ φάνηκε πως οι επιθετικοί ήταν εκείνοι που κατανάλωναν τα χαμηλότερα ποσοστά (29,9±5,5). Να σημειωθεί πως η συλλογή των διαιτολογικών ανακλίσεων έγινε από τους ίδιους του αθλητές επομένως πιθανόνα υπήρξαν αποκλίσεις όσον αφορά την ακριβή κατανάλωση των τροφών. Εν κατακλειδι, με βάση τις διατροφικές ανακλήσεις των αθλητών, φαίνεται πως είναι αναγκαία η διατροφική ενημέρωση τους αναφορικά με την επιλογή τροφών που θα οδηγήσει σε ευεξία και καλύτερη απόδοση, την πρόληψη της ενυδάτωσης και την πρόληψη και διατήρηση των επιπέ- δων σε ενέργεια. Αναφορικά με την αφυδάτωση και τις περιβαλλοντικές συνθήκες, δεν βρέθηκε κάποια συσχέτιση το οποίο μπορεί να οφείλεται στην περίοδο που διεξάχθη η έρευνα όπου η θερμοκρασία ήταν χαμηλή και σχεδόν η ίδια σε όλο το διάστημα.el
dc.description.abstractFootball is considered one of the most energy-intensive sports. The intermittent physical activity associated with football drains the glycogen stores in the body, as well as the fluid levels, through sweating. Further, external factors such as environment, playing position and match location can increase the energy needs of athletes. Nutrition has a key role for better performance but also for the well-being of athletes, as well as the intake of nutrients in order to avoid dehydration. The purpose of the current study is to investigate the water balance of amateur football players and assess the caloric status during training and match. Further we aim at exploring the effect of the environment, and the playing position on footballers’ performance. Two amateur soccer teams,Teneatis Athikion and Panelefsiniakos Elefsinas, took part in the research. More precisely, we examined the rate of dehydration in relation to climatic conditions, the percentage of fat and whether it is related to players, the intensity of exercise and the length of time that each athlete participated in it, as well as the daily dietary intake of athletes in terms of food and fluids. The results of the study showed that water balance, environmental conditions, anthropometric characteristics of players and age were significantly correlated. As for the position of the players, the goalkeepers had the lowest levels of dehydration (p≤0,001) (10%) as well as the lowest levels of energy intake along with the defenders (p <0.002) (1882±410 kcal) compared to the midfielders(2319±871 kcal).. In terms of carbohydrate intake, goalkeepers also seemed to consume lower levels of carbohydrates (p <0.003) (41,3±8,8%), while for protein intake there was no statistically significant correlation between protein levels and position nor between protein levels and fat mass. As for training and competitions, on race days the results showed that dehydration was significantly higher by 0.34 points (p=0,007). Also, athletes with higher levels of hydration had statistically significantly lower energy intake (p <0.05), and marginally non-statistically significantly lower carbohydrate intake(41,3±8,8%) or higher fat intake (36,8±8%) (p ~ 0.08). Finally, the fat intake percentages appeared lower on race days (32,8±7%) compared to training days(34,5±7%), whilst the attackers fat intake persentages were the lowest in the group(29,9±5,5%). In the current study there was one main limitation that may have influenced the results. More precisely, the daily routines of amateur groups may have interfered with the collection of the da9 ta, as the collection of dietary deviations were self-reported by the athletes themselves. This may have led to possible discrepancies in the exact consumption of food. Therefore, based on the dietary deviations of the athletes, it seems that it is necessary to inform them nutritionally regarding the choice of foods that will lead to well-being and better performance. Regarding dehydration and environmental conditions, no correlation was found which may be due to the period during which the research was conducted where the temperature was low and almost the same throughout.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΠοσοστό αφυδάτωσης και ενεργειακή πρόσληψη ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών ανάλογα με την θέση και τις περιβαλλοντικές συνθήκες κατά την διάρκεια αγώνα και προπόνη- σης.el
dc.titleDehydration rate and energy intake amateur soccer players depending on their position and environmental conditions during a match day and training.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΠοτήρη, Βαρβάραel
heal.creatorNameΤριανταφυλλάκη, Φωτεινήel
heal.creatorNamePotiri, Varvaraen
heal.creatorNameTriantafyllaki, Foteinien
heal.publicationDate2021-05-27
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9906
heal.abstractΤο ποδόσφαιρο θεωρείται ένα από τα πιο απαιτητικά σε ενέργεια αθλήματα. Η διαλειμματικού τύπου φυσική δραστηριότητα που το χαρακτηρίζει αποστραγγίζει τα αποθεματα γλυκογόνου στο σώμα καθώς και τα επίπεδα υγρών μέσω εφίδρωσης. Εξωτερικοί παράγοντες (περιβάλλον, θέση, τοποθεσία) μπορούν να αυξήσουν τις ενεργειακές ανάγκες των αθλητών. Κυρίαρχο ρόλο για κα- λύτερη απόδοση αλλά και ευεξία των αθλητών έχει η διατροφή καθώς και η πρόσληψη σε υγρά ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση της υδατικης ισορροπίας και η αξιολόγηση της θερμιδικής κατάστασης κατά την διάρκεια προπόνησης και αγώνα ερασιτεχνών ποδοσφαιρι- στών, καθώς και οι διαφορές και επιδράσεις από το περιβαλλόν, και την θέση που αγωνίζονται. Στην έρευνα έλαβαν μέρος δύο ερασιτεχνικές ομάδες ποδοσφαίρου (Τενεάτης Αθικίων και Πα- νελευσινιακός Ελευσίνας), A΄τοπικής κατηγορίας. Σκοπός της έρευνας ήταν να εξετάσει το πο- σοστό αφυδάτωσης σε συνάρτηση με τις κλιματικές συνθήκες. Επίσης, εξετάστηκε το ποσοστό λίπους και κατά πόσο αυτό συσχετίζεται με την θέση των παιχτών, την ένταση της άσκησης και τη διάρκεια κατά την οποία συμμετείχε ο κάθε αθλητής σε αυτή. Τέλος, λήφθηκε υπόψιν και η ημερήσια διαιτητική πρόσληψη των αθλητών που αφορά τρόφιμα και υγρά. Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν βρήκαν καμία στατιστικά σημαντική σχέση της υδατικής ι- σορροπίας με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά των παι- χτών. Στατιστικά σημαντική αρνητική σχέση όμως φάνηκε ότι είχε η υδατική ισορροπία με την Μηλικία των αθλητών (p<0,001). Όσον αφορά την θέση των παιχτών, οι τερματοφύλακες είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα αφυδάτωσης (p≤0,001) με ποσοστό 10%, αλλά και χαμηλότερα επίπεδα ενεργειακής πρόσληψης (p<0,002) με (1882±410 kcal) μαζί με τους αμυντικούς (2060±505 kcal) έναντι των μέσων (2319±871 kcal). Αναφορικά με τους υδατάνθρακες, επίσης οι τερματοφύλα- κες φάνηκε να καταναλώνουν χαμηλότερα επίπεδα (p<0,003), με ποσοστό (41,3±8,8) ενώ για τις πρωτεΐνες δεν υπήρξε σημαντικά στατιστική συσχέτιση με την θέση όπως συνέβη και με τη λι- πώδη μάζα. Όσον αφορά τις προπονήσεις και τους αγώνες, τα αποτελέσματα έδειξαν πως τις η- μέρες αγώνων η αφυδάτωση ήταν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τις ημέρες προπόνησης κατά 0,34 μονάδες (p=0,007). Επίσης, οι αθλητές με υψηλότερα επίπεδα υδάτωσης είχαν στατιστικά σημαντικά χαμηλότερη ενεργειακή πρόσληψη (p<0,05), και οριακά μη στατι- στικά σημαντική χαμηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων με ποσοστό (41,3±8,8) και υψηλότερη7 πρόσληψη λίπους με ποσοστό (36,8±8) (p~0,08). Τέλος, σχετικά με την πρόσληψη του λίπους από την διατροφή τα ποσοστά φάνηκαν χαμηλότερα σε ημέρες προπονήσεων (32,8±7) σε σχέση με ημέρες αγώνων (34,5±7), ενώ φάνηκε πως οι επιθετικοί ήταν εκείνοι που κατανάλωναν τα χαμηλότερα ποσοστά (29,9±5,5). Να σημειωθεί πως η συλλογή των διαιτολογικών ανακλίσεων έγινε από τους ίδιους του αθλητές επομένως πιθανόνα υπήρξαν αποκλίσεις όσον αφορά την ακριβή κατανάλωση των τροφών. Εν κατακλειδι, με βάση τις διατροφικές ανακλήσεις των αθλητών, φαίνεται πως είναι αναγκαία η διατροφική ενημέρωση τους αναφορικά με την επιλογή τροφών που θα οδηγήσει σε ευεξία και καλύτερη απόδοση, την πρόληψη της ενυδάτωσης και την πρόληψη και διατήρηση των επιπέ- δων σε ενέργεια. Αναφορικά με την αφυδάτωση και τις περιβαλλοντικές συνθήκες, δεν βρέθηκε κάποια συσχέτιση το οποίο μπορεί να οφείλεται στην περίοδο που διεξάχθη η έρευνα όπου η θερμοκρασία ήταν χαμηλή και σχεδόν η ίδια σε όλο το διάστημα.el
heal.abstractFootball is considered one of the most energy-intensive sports. The intermittent physical activity associated with football drains the glycogen stores in the body, as well as the fluid levels, through sweating. Further, external factors such as environment, playing position and match location can increase the energy needs of athletes. Nutrition has a key role for better performance but also for the well-being of athletes, as well as the intake of nutrients in order to avoid dehydration. The purpose of the current study is to investigate the water balance of amateur football players and assess the caloric status during training and match. Further we aim at exploring the effect of the environment, and the playing position on footballers’ performance. Two amateur soccer teams,Teneatis Athikion and Panelefsiniakos Elefsinas, took part in the research. More precisely, we examined the rate of dehydration in relation to climatic conditions, the percentage of fat and whether it is related to players, the intensity of exercise and the length of time that each athlete participated in it, as well as the daily dietary intake of athletes in terms of food and fluids. The results of the study showed that water balance, environmental conditions, anthropometric characteristics of players and age were significantly correlated. As for the position of the players, the goalkeepers had the lowest levels of dehydration (p≤0,001) (10%) as well as the lowest levels of energy intake along with the defenders (p <0.002) (1882±410 kcal) compared to the midfielders(2319±871 kcal).. In terms of carbohydrate intake, goalkeepers also seemed to consume lower levels of carbohydrates (p <0.003) (41,3±8,8%), while for protein intake there was no statistically significant correlation between protein levels and position nor between protein levels and fat mass. As for training and competitions, on race days the results showed that dehydration was significantly higher by 0.34 points (p=0,007). Also, athletes with higher levels of hydration had statistically significantly lower energy intake (p <0.05), and marginally non-statistically significantly lower carbohydrate intake(41,3±8,8%) or higher fat intake (36,8±8%) (p ~ 0.08). Finally, the fat intake percentages appeared lower on race days (32,8±7%) compared to training days(34,5±7%), whilst the attackers fat intake persentages were the lowest in the group(29,9±5,5%). In the current study there was one main limitation that may have influenced the results. More precisely, the daily routines of amateur groups may have interfered with the collection of the da9 ta, as the collection of dietary deviations were self-reported by the athletes themselves. This may have led to possible discrepancies in the exact consumption of food. Therefore, based on the dietary deviations of the athletes, it seems that it is necessary to inform them nutritionally regarding the choice of foods that will lead to well-being and better performance. Regarding dehydration and environmental conditions, no correlation was found which may be due to the period during which the research was conducted where the temperature was low and almost the same throughout.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΠοσοστό αφυδάτωσης και ενεργειακή πρόσληψη ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών ανάλογα με την θέση και τις περιβαλλοντικές συνθήκες κατά την διάρκεια αγώνα και προπόνη- σης.el
heal.titleDehydration rate and energy intake amateur soccer players depending on their position and environmental conditions during a match day and training.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordποδόσφαιρο, διατροφή , αφυδάτωση, θέση αθλητή, περιβαλλοντικές συνθήκες.el
heal.keywordfootball, nutrition, dehydration, athlete position, environmental conditions.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΒενιαμάκης, Ελευθέριοςel
heal.advisorNameVeniamakis, Eleftheriosen
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής