Εμφάνιση απλής εγγραφής

Adherence to the Mediterranean diet and intestinal health of students of the Department of Nutrition and Dietetics.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΓέρου, Μιχαέλλαel
dc.creatorΜόνα, Μαρίαel
dc.creatorΦαραγγιτάκη, Φωτεινή Ιωάνναel
dc.creatorGerou, Michaellaen
dc.creatorMona, Mariaen
dc.creatorFarangitaki, Foteini Ioannaen
dc.date.accessioned2021-05-27T09:04:12Z
dc.date.available2021-05-27T09:04:12Z
dc.date.issued2021-05-27
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9907
dc.description.abstractΤο γαστρεντερικό ή πεπτικό σύστημα αποτελείται από τον γαστρεντερικό σωλήνα που εκτείνεται από τη στοματική κοιλότητα έως το παχύ έντερο, το πάγκρεας, το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη και είναι υπεύθυνο για την τέλεση της πέψης, της απορρόφησης και αποβολής ουσιών, καθώς και για την προστασία του οργανισμού από εισερχόμενους εισβολείς. Η αποτελεσματική πέψη και απορρόφηση της τροφής, η απουσία γαστρεντερικής ασθένειας, ένα φυσιολογικό και σταθερό εντερικό μικροβίωμα, ένα αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα και η ύπαρξη γενικότερης ευεξίας, χρησιμοποιούνται άτυπα από την επιστημονική κοινότητα με σκοπό την αξιολόγηση ενός υγιούς ΓΣ συστήματος. Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της εντερικής υγείας παίζει ο εντερικός φραγμός στον οποίο απαντώνται τρεις μορφολογικά διαφορετικοί φραγμοί: ο βιολογικός, ο μηχανικός και ο ανοσοποιητικός καθώς και το εντερικό μικροβίωμα. Ο ανθρώπινος οργανισμός και το εντερικό μικροβίωμα συμβιώνουν ομαλά, ωστόσο υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν τη συμβίωση αυτή μεταβάλλοντας το μικροβίωμα όπως η ηλικία, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, η διατροφή, καθώς και η ύπαρξη βεβαρημένου ιατρικού ιστορικού. Επιπρόσθετα, η επιλογή συγκεκριμένων διαιτητικών προτύπων μπορεί να επηρεάσει τη σύσταση του ανθρώπινου μικροβιώματος. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνηθεί ο βαθμός προσκόλλησης των φοιτητών του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας στη Μεσογειακή διατροφή, η ύπαρξη γαστρεντερική υγείας καθώς και η συσχέτιση μεταξύ τους. Στη μελέτη συμμετείχαν 129 φοιτητές Διατροφής και Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ, στους οποίους δόθηκε ηλεκτρονικά ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο, μέσα από το οποίο ήταν δυνατό να προσδιοριστούν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του δείγματος, η αξιολόγηση της προσκόλλησης στη Μεσογειακή Διατροφή, η ανίχνευση γαστρεντερικών συμπτωμάτων και παθήσεων και η ανίχνευση του ΣΕΕ. Τα δεδομένα αναλύθηκαν με το στατιστικό πακέτο SPSS vs26. Ο τόπος διαμονής του δείγματος φάνηκε να σχετίζεται σημαντικά με τη βαθμολογία στο MedDiet Score (p=0.003). Επιπλέον, σημαντική σχέση βρέθηκε μεταξύ της μέτριας συμμόρφωσης στη Μεσογειακή Διατροφή και της απουσίας κοιλιακού πόνου με αλλαγή στη συχνότητα της αφόδευσης (p=0.005). Το φύλο φάνηκε να σχετίζεται σημαντικά με γαστρεντερικά συμπτώματα όπως κοιλιακός πόνος μετά το φαγητό, ναυτία, μεταγευματική πληρότητα, και δυσφαγία έπειτα από κατανάλωση υγρών τροφίμων (p= 0.035,p= 0.015, p= 0.027 και p= 0.020 αντίστοιχα). Επιπλέον, το κάπνισμα συσχετίστηκε στατιστικά σημαντικά με τα γαστρεντερικά συμπτώματα ναυτίας και δυσκολίας στην κατάποση υγρών τροφίμων (p=0,031 και p=0.022). Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι η πλειονότητα του δείγματος δεν αντιμετώπιζε κάποιο γαστρεντερικό σύμπτωμα σε σοβαρό βαθμό έντασης με τη διάγνωση του ΣΕΕ να αφορά στο 13.2% του συνολικού δείγματος της μελέτης. Επιπλέον, οι φοιτητές που δήλωσαν ως τόπο διαμονής τους αστική περιοχή εμφάνιζαν μεγαλύτερη προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή σε σχέση με εκείνους που δήλωσαν κωμόπολη (p=0.003). Ακόμη, φάνηκε ότι η μέτρια προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή συσχετίστηκε με την παρουσία κοιλιακού πόνου με αλλαγή στη σύσταση κοπράνων (p=0.05). Επίσης βρέθηκε ότι τα άτομα που διέμεναν μόνιμα σε κωμοπόλεις εμφάνιζαν σε μεγαλύτερη ένταση τρία από τα τέσσερα κριτήρια διάγνωσης του ΣΕΕ (p=0.023, p=0.017, p=0.035). Επιπρόσθετα, φάνηκε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων αναφορικά με την ένταση ορισμένων γαστρεντερικών συμπτωμάτων με τις γυναίκες να τα βιώνουν εντονότερα σε σχέση με τους άνδρες. Στην παρούσα μελέτη το κάπνισμα σχετίστηκε στατιστικά σημαντικά με τα γαστρεντερικά συμπτώματα ναυτίας και δυσκολίας στην κατάποση υγρών τροφίμων (p=0.031, p=0.022 αντίστοιχα). Επιπλέον, φάνηκε ότι τα περισσότερα άτομα τα οποία δήλωσαν ότι βίωναν κοιλιακό πόνο με αλλαγή στη σύσταση κοπράνων φοιτούσαν στο 1ο και 2ο έτος αλλά και στο 7ο και 8ο εξάμηνο φοίτησης (p=0.007).el
dc.description.abstractThe gastrointestinal or digestive system consists of the gastrointestinal tract that extends from the oral cavity to the colon, pancreas, liver and gallbladder and is responsible for the digestion, absorption and elimination of nutrients, as well as for protecting the body from incoming invaders. Criteria used by the scientific community to evaluate a healthy gastrointestinal system are the effective digestion and absorption of food, the absence of gastrointestinal disease, a normal and stable intestinal microbiome, an effective immune system and a quality of life. The intestinal barrier as well as the gut microbiome plays an important role in the intestinal health. The gut barrier consists of the biological, mechanical and immune barrier. The human body and the gut microbiome coexist in a symbiotic manner, however there are factors that can disrupt this symbiosis by altering the microbiome such as age, medication, diet and a severe medical history. In addition, the choice of specific dietary patterns may affect the composition of the human microbiome. The aim of this study is to investigate the adherence of students of Nutrition and Dietetics Department of Sitia in Mediterranean diet, the existence of gastrointestinal health and the association between them. The study involved 129 students of Nutrition and Dietetics Department. A specially designed questionnaire was given via Google Forms to the students on order to determine the demographic characteristics of the sample, the adherence to the Mediterranean Diet, the detection of gastrointestinal symptoms and IBS. After statistical analysis, the place of residence appeared to be significantly related to the Med Diet score (p=0.003). In addition, an important relationship was found between moderate adherence in Mediterranean Diet and abdominal pain with a change in the defecation frequency (p=0.005). Gender appeared to be significantly associated with gastrointestinal symptoms such as abdominal pain after eating, nausea, postprandial fullness, and dysphagia after eating liquid foods (p= 0.035, p= 0.015, p= 0.027 και p= 0.020 relatively). In addition, smoking was significantly associated with gastrointestinal symptoms like nausea and difficulty in swallowing liquid foods (p=0,031 και p=0.022). The results of the present study showed that the majority of the sample did not experience any severe gastrointestinal symptom and that 13.2% of the total sample was found to meet the Rome IV Criteria for IBS. Moreover, students who lived in urban areas showed a greater adherence to the Mediterranean Diet compared to those who lived in smaller towns (p=0.003). Furthermore, it appeared that moderate adherence to the Mediterranean Diet was associated with the presence of abdominal pain with a change in fecal composition (p=0.05). It was also found that people living permanently in towns felt more intensively the three of the four criteria for diagnosing IBS (p=0.023, p=0.017, p=0.035). In addition, it appeared that there are gender differences in the intensity of certain gastrointestinal symptoms with women experiencing them more strongly than men. In this study smoking was significantly associated with gastrointestinal symptoms such as nausea and difficulty swallowing liquid foods (p=0.031, p=0.022 respectively). In addition, it appeared that most people who reported experienced abdominal pain with a change in fecal composition attended the 1st and 2nd year and the 7th and 8th semester of their study (p=0.007).en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΒαθμός προσκόλλησης στη Μεσογειακή́ διατροφή και εντερική υγεία φοιτητών του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας.el
dc.titleAdherence to the Mediterranean diet and intestinal health of students of the Department of Nutrition and Dietetics.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΓέρου, Μιχαέλλαel
heal.creatorNameΜόνα, Μαρίαel
heal.creatorNameΦαραγγιτάκη, Φωτεινή Ιωάνναel
heal.creatorNameGerou, Michaellaen
heal.creatorNameMona, Mariaen
heal.creatorNameFarangitaki, Foteini Ioannaen
heal.publicationDate2021-05-27
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9907
heal.abstractΤο γαστρεντερικό ή πεπτικό σύστημα αποτελείται από τον γαστρεντερικό σωλήνα που εκτείνεται από τη στοματική κοιλότητα έως το παχύ έντερο, το πάγκρεας, το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη και είναι υπεύθυνο για την τέλεση της πέψης, της απορρόφησης και αποβολής ουσιών, καθώς και για την προστασία του οργανισμού από εισερχόμενους εισβολείς. Η αποτελεσματική πέψη και απορρόφηση της τροφής, η απουσία γαστρεντερικής ασθένειας, ένα φυσιολογικό και σταθερό εντερικό μικροβίωμα, ένα αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα και η ύπαρξη γενικότερης ευεξίας, χρησιμοποιούνται άτυπα από την επιστημονική κοινότητα με σκοπό την αξιολόγηση ενός υγιούς ΓΣ συστήματος. Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της εντερικής υγείας παίζει ο εντερικός φραγμός στον οποίο απαντώνται τρεις μορφολογικά διαφορετικοί φραγμοί: ο βιολογικός, ο μηχανικός και ο ανοσοποιητικός καθώς και το εντερικό μικροβίωμα. Ο ανθρώπινος οργανισμός και το εντερικό μικροβίωμα συμβιώνουν ομαλά, ωστόσο υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν τη συμβίωση αυτή μεταβάλλοντας το μικροβίωμα όπως η ηλικία, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, η διατροφή, καθώς και η ύπαρξη βεβαρημένου ιατρικού ιστορικού. Επιπρόσθετα, η επιλογή συγκεκριμένων διαιτητικών προτύπων μπορεί να επηρεάσει τη σύσταση του ανθρώπινου μικροβιώματος. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνηθεί ο βαθμός προσκόλλησης των φοιτητών του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας στη Μεσογειακή διατροφή, η ύπαρξη γαστρεντερική υγείας καθώς και η συσχέτιση μεταξύ τους. Στη μελέτη συμμετείχαν 129 φοιτητές Διατροφής και Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ, στους οποίους δόθηκε ηλεκτρονικά ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο, μέσα από το οποίο ήταν δυνατό να προσδιοριστούν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του δείγματος, η αξιολόγηση της προσκόλλησης στη Μεσογειακή Διατροφή, η ανίχνευση γαστρεντερικών συμπτωμάτων και παθήσεων και η ανίχνευση του ΣΕΕ. Τα δεδομένα αναλύθηκαν με το στατιστικό πακέτο SPSS vs26. Ο τόπος διαμονής του δείγματος φάνηκε να σχετίζεται σημαντικά με τη βαθμολογία στο MedDiet Score (p=0.003). Επιπλέον, σημαντική σχέση βρέθηκε μεταξύ της μέτριας συμμόρφωσης στη Μεσογειακή Διατροφή και της απουσίας κοιλιακού πόνου με αλλαγή στη συχνότητα της αφόδευσης (p=0.005). Το φύλο φάνηκε να σχετίζεται σημαντικά με γαστρεντερικά συμπτώματα όπως κοιλιακός πόνος μετά το φαγητό, ναυτία, μεταγευματική πληρότητα, και δυσφαγία έπειτα από κατανάλωση υγρών τροφίμων (p= 0.035,p= 0.015, p= 0.027 και p= 0.020 αντίστοιχα). Επιπλέον, το κάπνισμα συσχετίστηκε στατιστικά σημαντικά με τα γαστρεντερικά συμπτώματα ναυτίας και δυσκολίας στην κατάποση υγρών τροφίμων (p=0,031 και p=0.022). Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι η πλειονότητα του δείγματος δεν αντιμετώπιζε κάποιο γαστρεντερικό σύμπτωμα σε σοβαρό βαθμό έντασης με τη διάγνωση του ΣΕΕ να αφορά στο 13.2% του συνολικού δείγματος της μελέτης. Επιπλέον, οι φοιτητές που δήλωσαν ως τόπο διαμονής τους αστική περιοχή εμφάνιζαν μεγαλύτερη προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή σε σχέση με εκείνους που δήλωσαν κωμόπολη (p=0.003). Ακόμη, φάνηκε ότι η μέτρια προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή συσχετίστηκε με την παρουσία κοιλιακού πόνου με αλλαγή στη σύσταση κοπράνων (p=0.05). Επίσης βρέθηκε ότι τα άτομα που διέμεναν μόνιμα σε κωμοπόλεις εμφάνιζαν σε μεγαλύτερη ένταση τρία από τα τέσσερα κριτήρια διάγνωσης του ΣΕΕ (p=0.023, p=0.017, p=0.035). Επιπρόσθετα, φάνηκε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων αναφορικά με την ένταση ορισμένων γαστρεντερικών συμπτωμάτων με τις γυναίκες να τα βιώνουν εντονότερα σε σχέση με τους άνδρες. Στην παρούσα μελέτη το κάπνισμα σχετίστηκε στατιστικά σημαντικά με τα γαστρεντερικά συμπτώματα ναυτίας και δυσκολίας στην κατάποση υγρών τροφίμων (p=0.031, p=0.022 αντίστοιχα). Επιπλέον, φάνηκε ότι τα περισσότερα άτομα τα οποία δήλωσαν ότι βίωναν κοιλιακό πόνο με αλλαγή στη σύσταση κοπράνων φοιτούσαν στο 1ο και 2ο έτος αλλά και στο 7ο και 8ο εξάμηνο φοίτησης (p=0.007).el
heal.abstractThe gastrointestinal or digestive system consists of the gastrointestinal tract that extends from the oral cavity to the colon, pancreas, liver and gallbladder and is responsible for the digestion, absorption and elimination of nutrients, as well as for protecting the body from incoming invaders. Criteria used by the scientific community to evaluate a healthy gastrointestinal system are the effective digestion and absorption of food, the absence of gastrointestinal disease, a normal and stable intestinal microbiome, an effective immune system and a quality of life. The intestinal barrier as well as the gut microbiome plays an important role in the intestinal health. The gut barrier consists of the biological, mechanical and immune barrier. The human body and the gut microbiome coexist in a symbiotic manner, however there are factors that can disrupt this symbiosis by altering the microbiome such as age, medication, diet and a severe medical history. In addition, the choice of specific dietary patterns may affect the composition of the human microbiome. The aim of this study is to investigate the adherence of students of Nutrition and Dietetics Department of Sitia in Mediterranean diet, the existence of gastrointestinal health and the association between them. The study involved 129 students of Nutrition and Dietetics Department. A specially designed questionnaire was given via Google Forms to the students on order to determine the demographic characteristics of the sample, the adherence to the Mediterranean Diet, the detection of gastrointestinal symptoms and IBS. After statistical analysis, the place of residence appeared to be significantly related to the Med Diet score (p=0.003). In addition, an important relationship was found between moderate adherence in Mediterranean Diet and abdominal pain with a change in the defecation frequency (p=0.005). Gender appeared to be significantly associated with gastrointestinal symptoms such as abdominal pain after eating, nausea, postprandial fullness, and dysphagia after eating liquid foods (p= 0.035, p= 0.015, p= 0.027 και p= 0.020 relatively). In addition, smoking was significantly associated with gastrointestinal symptoms like nausea and difficulty in swallowing liquid foods (p=0,031 και p=0.022). The results of the present study showed that the majority of the sample did not experience any severe gastrointestinal symptom and that 13.2% of the total sample was found to meet the Rome IV Criteria for IBS. Moreover, students who lived in urban areas showed a greater adherence to the Mediterranean Diet compared to those who lived in smaller towns (p=0.003). Furthermore, it appeared that moderate adherence to the Mediterranean Diet was associated with the presence of abdominal pain with a change in fecal composition (p=0.05). It was also found that people living permanently in towns felt more intensively the three of the four criteria for diagnosing IBS (p=0.023, p=0.017, p=0.035). In addition, it appeared that there are gender differences in the intensity of certain gastrointestinal symptoms with women experiencing them more strongly than men. In this study smoking was significantly associated with gastrointestinal symptoms such as nausea and difficulty swallowing liquid foods (p=0.031, p=0.022 respectively). In addition, it appeared that most people who reported experienced abdominal pain with a change in fecal composition attended the 1st and 2nd year and the 7th and 8th semester of their study (p=0.007).en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΒαθμός προσκόλλησης στη Μεσογειακή́ διατροφή και εντερική υγεία φοιτητών του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας.el
heal.titleAdherence to the Mediterranean diet and intestinal health of students of the Department of Nutrition and Dietetics.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordεντερική υγεία, εντερικός φραγμός, μικροβίωμα, διαιτητικά πρότυπα, μεσογειακή διατροφή, κετογονική διατροφή, χορτοφαγική διατροφή, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.el
heal.keywordintestinal health, intestinal barrier, gut microbiome, dietary patterns, mediterranean diet, ketogenic diet, vegetarian diet, irritable bowel syndrome.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΑνδρουλάκη, Καλλιόπηel
heal.advisorNameAndroulaki, Kalliopien
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής