Εμφάνιση απλής εγγραφής

Consumer preference and attitude towards organic foods and factors that influence their purchase.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚιοσελάκη, Ελένηel
dc.creatorΜαυραντωνάκη, Φωτεινήel
dc.creatorKioselaki, Elenien
dc.creatorMavrantonaki, Foteinien
dc.date.accessioned2021-05-27T09:16:09Z
dc.date.available2021-05-27T09:16:09Z
dc.date.issued2021-05-27
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9908
dc.description.abstractΗ δημοτικότητα των βιολογικών προϊόντων αυξάνεται, καθώς γίνονται γνωστά τα οφέλη που παρέχουν στην υγεία, το περιβάλλον, τα ζώα, την ασφάλεια τροφίμων και την τοπική οικονομία. Κάποιοι από τους παράγοντες που εμποδίζουν την αγορά αυτών, είναι η έλλειψη βιολογικής διαθεσιμότητας, η ανεπάρκεια εμπορίου, καθώς και οικονομικοί λόγοι. Στόχος της παρούσας έρευνας είναι να ελεγχθεί η κατανάλωση και η προτίμηση του Έλληνα πολίτη στα βιολογικά προϊόντα. Χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο για την καταναλωτική ιδεολογία των ερωτηθέντων, την ενημέρωση τους για τα βιολογικά προϊόντα, την κατανάλωσή τους και τα κίνητρα που επηρεάζουν την αγορά αυτών, καθώς και ερωτήσεις που αφορούν τον τρόπο ζωής τους. Τέλος, εκτός από τα δημογραφικά στοιχεία ζητήθηκε και η συμπλήρωση του Mediterranean diet score. Από τους 210 ερωτηθέντες το 31,9% ήταν άνδρες, η μέση ηλικία των ερωτηθέντων ήταν 29,4 χρόνια (±10,6), εργαζόμενοι ήταν το 55,7% και με μέτριο ετήσιο εισόδημα το 71,0%. Από την εκτίμηση του ΔΜΣ το 60,0% είχε φυσιολογικό βάρος ή ήταν ελλιποβαρείς, ενώ το 40,0% ήταν υπέρβαροι/παχύσαρκοι. Για το 57,6% η επιλογή βιολογικών προϊόντων «Προάγει την υγεία» ενώ για το 45,2% ότι «Σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα». Το 71,0% ανέφερε ότι αποτελεί σπουδαίο κίνητρο η επιλογή ενός βιολογικού προϊόντος λόγω της «Υγείας» και 50,5% ότι είναι «Πιο φρέσκα προϊόντα». Υψηλό ποσοστό ανέφερε ως «σημαντικό» παράγοντα τις «Υψηλές Τιμές» αλλά «καθόλου σημαντικό» τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Η «Συμμετοχή σε εθελοντικές οργανώσεις» και η «Ταξινόμηση και ανακύκλωση των απόβλητων» ήταν επικρατέστερες από τους ερωτηθέντες. Το 41% καταναλώνει «Κόκκινο κρέας και παράγωγα προϊόντα» 8-10 μερίδες/εβδομάδα ενώ το 56,2% καταναλώνει «Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα» >30 μερίδες/εβδομάδα. Η «Χρήση ελαιόλαδου στο μαγείρεμα» ήταν καθημερινή στο 71%. Το 75,7% έχει μέτρια συμμόρφωση με την μεσογειακή διατροφής ενώ το 23,8% υψηλή. Οι καταναλωτές δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι σχετικά με τις μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας αλλά επιθυμούν να ενημερωθούν, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για το περιβάλλον και τη προστασία του. Οι ερωτηθέντες καταναλώνουν περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα βιολογικά προϊόντα με τις υψηλές τιμές να φρενάρουν την ένταξη τους στην καθημερινότητα τους.el
dc.description.abstractThe popularity of organic products is growing as the benefits they provide to health, the environment, animals, food safety and the local economy become known. Some of the factors that hinder the purchase of these are the lack of biological availability, the lack of trade, as well as economic reasons. The aim of this research is to control the consumption and preference of the Greek citizen for organic products. A questionnaire was used for the consumer ideology of the respondents, their information about organic products, their consumption and the motivations that influence their purchase, as well as questions regarding their lifestyle. Finally, in addition to the demographic data, the completion of the Mediterranean diet score was requested. Of the 210 respondents, 31.9% were men, the average age of the respondents was 29.4 years (± 10.6), employees were 55.7% and with a moderate annual income of 71.0%. From the BMI estimate, 60.0% were normal weight or underweight, while 40.0% were overweight / obese. For 57.6% the choice of organic products "Promotes health" while for 45.2% that "Respects human rights". 71.0% stated that it is a great motivation to choose an organic product due to "Health" and 50.5% that it is "Fresher products". A high percentage cited "High Prices" as an "important" factor, but organoleptic characteristics as "not at all important". "Participation in voluntary organizations" and "Waste classification and recycling" were predominant among the respondents. 41% consume "Red meat and by-products" 8-10 servings / week while 56.2% consume "Whole dairy products"> 30 servings / week. "Use of olive oil in cooking" was 71% daily. 75.7% have moderate compliance with the Mediterranean diet while 23.8% high. Consumers are not fully informed about organic farming methods but want to be informed, there is an increased interest in the environment and its protection. Respondents consume more than once a week organic product with high prices to slow down their integration into their daily lives.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΠροτίμηση και συμπεριφορά του καταναλωτή προς τα βιολογικά τρόφιμα και παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά αυτών.el
dc.titleConsumer preference and attitude towards organic foods and factors that influence their purchase.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚιοσελάκη, Ελένηel
heal.creatorNameΜαυραντωνάκη, Φωτεινήel
heal.creatorNameKioselaki, Elenien
heal.creatorNameMavrantonaki, Foteinien
heal.publicationDate2021-05-27
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9908
heal.abstractΗ δημοτικότητα των βιολογικών προϊόντων αυξάνεται, καθώς γίνονται γνωστά τα οφέλη που παρέχουν στην υγεία, το περιβάλλον, τα ζώα, την ασφάλεια τροφίμων και την τοπική οικονομία. Κάποιοι από τους παράγοντες που εμποδίζουν την αγορά αυτών, είναι η έλλειψη βιολογικής διαθεσιμότητας, η ανεπάρκεια εμπορίου, καθώς και οικονομικοί λόγοι. Στόχος της παρούσας έρευνας είναι να ελεγχθεί η κατανάλωση και η προτίμηση του Έλληνα πολίτη στα βιολογικά προϊόντα. Χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο για την καταναλωτική ιδεολογία των ερωτηθέντων, την ενημέρωση τους για τα βιολογικά προϊόντα, την κατανάλωσή τους και τα κίνητρα που επηρεάζουν την αγορά αυτών, καθώς και ερωτήσεις που αφορούν τον τρόπο ζωής τους. Τέλος, εκτός από τα δημογραφικά στοιχεία ζητήθηκε και η συμπλήρωση του Mediterranean diet score. Από τους 210 ερωτηθέντες το 31,9% ήταν άνδρες, η μέση ηλικία των ερωτηθέντων ήταν 29,4 χρόνια (±10,6), εργαζόμενοι ήταν το 55,7% και με μέτριο ετήσιο εισόδημα το 71,0%. Από την εκτίμηση του ΔΜΣ το 60,0% είχε φυσιολογικό βάρος ή ήταν ελλιποβαρείς, ενώ το 40,0% ήταν υπέρβαροι/παχύσαρκοι. Για το 57,6% η επιλογή βιολογικών προϊόντων «Προάγει την υγεία» ενώ για το 45,2% ότι «Σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα». Το 71,0% ανέφερε ότι αποτελεί σπουδαίο κίνητρο η επιλογή ενός βιολογικού προϊόντος λόγω της «Υγείας» και 50,5% ότι είναι «Πιο φρέσκα προϊόντα». Υψηλό ποσοστό ανέφερε ως «σημαντικό» παράγοντα τις «Υψηλές Τιμές» αλλά «καθόλου σημαντικό» τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Η «Συμμετοχή σε εθελοντικές οργανώσεις» και η «Ταξινόμηση και ανακύκλωση των απόβλητων» ήταν επικρατέστερες από τους ερωτηθέντες. Το 41% καταναλώνει «Κόκκινο κρέας και παράγωγα προϊόντα» 8-10 μερίδες/εβδομάδα ενώ το 56,2% καταναλώνει «Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα» >30 μερίδες/εβδομάδα. Η «Χρήση ελαιόλαδου στο μαγείρεμα» ήταν καθημερινή στο 71%. Το 75,7% έχει μέτρια συμμόρφωση με την μεσογειακή διατροφής ενώ το 23,8% υψηλή. Οι καταναλωτές δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι σχετικά με τις μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας αλλά επιθυμούν να ενημερωθούν, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για το περιβάλλον και τη προστασία του. Οι ερωτηθέντες καταναλώνουν περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα βιολογικά προϊόντα με τις υψηλές τιμές να φρενάρουν την ένταξη τους στην καθημερινότητα τους.el
heal.abstractThe popularity of organic products is growing as the benefits they provide to health, the environment, animals, food safety and the local economy become known. Some of the factors that hinder the purchase of these are the lack of biological availability, the lack of trade, as well as economic reasons. The aim of this research is to control the consumption and preference of the Greek citizen for organic products. A questionnaire was used for the consumer ideology of the respondents, their information about organic products, their consumption and the motivations that influence their purchase, as well as questions regarding their lifestyle. Finally, in addition to the demographic data, the completion of the Mediterranean diet score was requested. Of the 210 respondents, 31.9% were men, the average age of the respondents was 29.4 years (± 10.6), employees were 55.7% and with a moderate annual income of 71.0%. From the BMI estimate, 60.0% were normal weight or underweight, while 40.0% were overweight / obese. For 57.6% the choice of organic products "Promotes health" while for 45.2% that "Respects human rights". 71.0% stated that it is a great motivation to choose an organic product due to "Health" and 50.5% that it is "Fresher products". A high percentage cited "High Prices" as an "important" factor, but organoleptic characteristics as "not at all important". "Participation in voluntary organizations" and "Waste classification and recycling" were predominant among the respondents. 41% consume "Red meat and by-products" 8-10 servings / week while 56.2% consume "Whole dairy products"> 30 servings / week. "Use of olive oil in cooking" was 71% daily. 75.7% have moderate compliance with the Mediterranean diet while 23.8% high. Consumers are not fully informed about organic farming methods but want to be informed, there is an increased interest in the environment and its protection. Respondents consume more than once a week organic product with high prices to slow down their integration into their daily lives.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΠροτίμηση και συμπεριφορά του καταναλωτή προς τα βιολογικά τρόφιμα και παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά αυτών.el
heal.titleConsumer preference and attitude towards organic foods and factors that influence their purchase.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordβιολογική γεωργία, συμβατική, προϊόντα, καταναλωτής, Ελλάδα.el
heal.keywordorganic farming, conventional, product, consumer, Greece.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΣφακιανάκη, Ειρήνηel
heal.advisorNameSfakianaki, Eirinien
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής