Κριτήρια επιλογής τροφίμων και Μεσογειακή Διατροφή.
Food selection criteria and Mediterranean diet.
Date
2021-06-01Author
Κουζάλη, Δήμητρα
Πυλαρινού, Αικατερίνη Ιωάννα
Σαμαρτζή, Αικατερίνη
Kouzali, Dimitra
Pylarinou, Aikaterini Ioanna
Samartzi, Aikaterini
Metadata
Show full item recordAbstract
Ο σκοπός της παρούσης πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση των παραγόντων που καθορίζουν τις διατροφικές επιλογές των ανθρώπων και του βαθμού συμμόρφωσης στη μεσογειακή διατροφή ανάλογα με ορισμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά.
Για την υλοποίηση της έρευνας μας, χρησιμοποιήσαμε την μέθοδο της δειγματοληψίας που δόθηκαν ερωτηματολόγια FCQ και MedDietScore και μετέπειτα αναλύθηκαν με το πρόγραμμα SPSS Statistics.
Ως προς τα περιγραφικά χαρακτηριστικά του συνολικού δείγματος το 58,4% ήταν γυναίκες και το 41,6% άνδρες. Το δείγμα χαρακτηρίστηκε φυσιολογικό με ποσοστό 60% σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Από την στατιστική ανάλυση των δεδομένων βρέθηκε ότι το 1,2 % είχε χαμηλή συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή, το 77,6% μέτρια συμμόρφωση και 21,2% υψηλή συμμόρφωση
Tο δείγμα κατά πλειοψηφία παρουσίασε μέτρια συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή. Το συνολικό δείγμα είχε ως σημαντικότερο κριτήριο επιλογής τροφίμων το κόστος. Οι γυναίκες διαπιστώθηκε ότι έχουν ως σημαντικότερο κριτήριο την υγεία ενώ οι άνδρες το κόστος, καθώς οι απαντήσεις των γυναικών υπερτερούν έναντι των ανδρών. The purpose of this research project is to investigate the factors that determine people’s food choices and whether there is compliance to the Mediterranean diet according to certain demographics.
The process of doing our thesis is by the sampling method where FCQ and MedDietScore questionnaires were given and analyzed with SPSS Statistics.
From the descriptive characteristics of the overall sample 58.4% were women and 41.6% were men. 60% of the total sample was normal weight. After statistical analysis of the data, it was found that 1.2% had low compliance with Mediterranean diet, 77.6% moderate compliance and 21.2% high compliance.
The majority of the sample showed moderate compliance with the Mediterranean diet. The overall sample had the most important food selection criterion the cost. Women were found to have health as the most important criterion while men had the cost. Women’s responses are superior to those of men.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info