Show simple item record

Eating habits and body composition of students of the Department of Nutrition and Dietetics ELMEPA.

Dublin Core metadata

dc.creatorΛορέντζου, Αγγελικήel
dc.creatorΠανταζάρα, Σάρραel
dc.creatorΠαπαδάκη, Νίκηel
dc.creatorLorentzou, Angelikien
dc.creatorPantazara, Sarrael
dc.creatorPapadaki, Nikiel
dc.date.accessioned2021-06-17T07:21:12Z
dc.date.available2021-06-17T07:21:12Z
dc.date.issued2021-06-17
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9914
dc.description.abstractΗ φοιτητική ζωή αποτελεί αναμφίβολα μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής και στις συνήθειες των νέων. Η απομάκρυνση από την οικογενειακή εστία και η έλλειψη προγράμματος μπορεί να οδηγήσουν τους φοιτητές σε μια ανεπαρκή διατροφή και έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η εκτίμηση της κατάστασης βάρους, της σύστασης σώματος και των διατροφικών συνηθειών σε φοιτητές του τμήματος επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ Κρήτης. Αρχικά για τις ανθρωπομετρικές μετρήσεις, χρησιμοποιήσαμε έναν ζυγό ακριβείας για την μέτρηση του βάρους, ένα αναστημόμετρο για την μέτρηση του ύψους και μία μεζούρα για την μέτρηση των περιμέτρων. Για την εύρεση της σύστασης σώματός τους, χρησιμοποιήθηκε η μη παρεμβατική μέθοδος της βιοηλεκτρικής εμπέδησης (ΒΙΑ), όπου συλλέχθηκαν τα ανάλογα δεδομένα. Επίσης, για την διαιτητική πρόσληψη μοιράστηκε ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ), το οποίο βασίστηκε στο πρότυπο “Διατροφικό ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, των Bountziouka V., et al., NMDV 2011”. Το δείγμα της παρούσης μελέτης αποτελούνταν από 118 φοιτητές, ηλικίας 18-26 ετών εκ των οποίων οι 9 ήταν άνω των 26 ετών. Από τους 118 φοιτητές, οι 36 ήταν άνδρες (30,5%) και οι 82 γυναίκες (69,5%). Το 71,2% των συμμετεχόντων είχαν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος, το 22,9% ήταν υπέρβαροι, ενώ μόλις το 3,4% και 2,5% ήταν λιποβαρείς και παχύσαρκοι, αντίστοιχα. Ειδικότερα, το 50% των ανδρών είχαν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος, ενώ στις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 80,5%. Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου FFQ έδειξαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των φοιτητών του τμήματος, δεν καταναλώνει συγκεκριμένα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, όσπρια, θαλασσινά) με τη συχνότητα που προτείνεται από τον εθνικό διατροφικό οδηγό. Στις θετικές διατροφικές συνήθειες περιλαμβάνονται η αποφυγή της συχνής κατανάλωσης γευμάτων τύπου fast food και αναψυκτικών και η συχνή κατανάλωση πρωινού και νερού σε επαρκείς ποσότητες. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι διατροφή των φοιτητών δεν συνάδει σε μεγάλο βαθμό με το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφήςel
dc.description.abstractStudent life is undoubtedly a major change in the lifestyle and habits of young people. Moving away from the family home and a lack of a program can lead students to an inadequate diet and an unhealthy lifestyle. The aim of this study was to assess the weight status, body composition and eating habits of students of the Department of Nutrition & Dietetics of ELMEPA Crete. Materials - Methods: Initially for anthropometric measurements, we used a high accuracy weight scale to measure weight, a height meter to measure height and a measuring tape to measure perimeters. To find their body composition, the non-invasive method of bioelectrical impedance (BIA) was used where the respective data were collected. A food frequency questionnaire was also distributed, which was based on the standard "Nutritional food frequency questionnaire, by Bountziouka V., et al., NMDV 2011" for their dietary intake. Results: The sample of the present study consisted of 118 students aged 18-26 years of which 9 were over 26 years old. 36 were men (30,5%) and 82 women (69,5%), of the 118 students. 71,2% of participants had a normal body mass index, 22,9% were overweight while only 3,4% and 2,5% were underweight and obese, respectively. In particular, 50% of men had a normal body mass index while in women the corresponding percentage was 80,5%. The results of the FFQ questionnaire showed that a significant percentage of the students of the department do not consume specific foods (fruits, vegetables, dairy, legumes, seafood) with the frequency recommended by the national nutrition guide. Positive eating habits include avoiding frequent consumption of fast food and soft drinks and frequent consumption of breakfast and water in sufficient quantities. The results show that the students' diet is not largely in line with the model of the Mediterranean Dieten
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΔιατροφικές συνήθειες και σύσταση σώματος φοιτητών του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας ΕΛΜΕΠΑ.el
dc.titleEating habits and body composition of students of the Department of Nutrition and Dietetics ELMEPA.en

healMeta

heal.creatorNameΛορέντζου, Αγγελικήel
heal.creatorNameΠανταζάρα, Σάρραel
heal.creatorNameΠαπαδάκη, Νίκηel
heal.creatorNameLorentzou, Angelikien
heal.creatorNamePantazara, Sarrael
heal.creatorNamePapadaki, Nikiel
heal.publicationDate2021-06-17
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9914
heal.abstractΗ φοιτητική ζωή αποτελεί αναμφίβολα μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής και στις συνήθειες των νέων. Η απομάκρυνση από την οικογενειακή εστία και η έλλειψη προγράμματος μπορεί να οδηγήσουν τους φοιτητές σε μια ανεπαρκή διατροφή και έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η εκτίμηση της κατάστασης βάρους, της σύστασης σώματος και των διατροφικών συνηθειών σε φοιτητές του τμήματος επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ Κρήτης. Αρχικά για τις ανθρωπομετρικές μετρήσεις, χρησιμοποιήσαμε έναν ζυγό ακριβείας για την μέτρηση του βάρους, ένα αναστημόμετρο για την μέτρηση του ύψους και μία μεζούρα για την μέτρηση των περιμέτρων. Για την εύρεση της σύστασης σώματός τους, χρησιμοποιήθηκε η μη παρεμβατική μέθοδος της βιοηλεκτρικής εμπέδησης (ΒΙΑ), όπου συλλέχθηκαν τα ανάλογα δεδομένα. Επίσης, για την διαιτητική πρόσληψη μοιράστηκε ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ), το οποίο βασίστηκε στο πρότυπο “Διατροφικό ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, των Bountziouka V., et al., NMDV 2011”. Το δείγμα της παρούσης μελέτης αποτελούνταν από 118 φοιτητές, ηλικίας 18-26 ετών εκ των οποίων οι 9 ήταν άνω των 26 ετών. Από τους 118 φοιτητές, οι 36 ήταν άνδρες (30,5%) και οι 82 γυναίκες (69,5%). Το 71,2% των συμμετεχόντων είχαν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος, το 22,9% ήταν υπέρβαροι, ενώ μόλις το 3,4% και 2,5% ήταν λιποβαρείς και παχύσαρκοι, αντίστοιχα. Ειδικότερα, το 50% των ανδρών είχαν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος, ενώ στις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 80,5%. Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου FFQ έδειξαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των φοιτητών του τμήματος, δεν καταναλώνει συγκεκριμένα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, όσπρια, θαλασσινά) με τη συχνότητα που προτείνεται από τον εθνικό διατροφικό οδηγό. Στις θετικές διατροφικές συνήθειες περιλαμβάνονται η αποφυγή της συχνής κατανάλωσης γευμάτων τύπου fast food και αναψυκτικών και η συχνή κατανάλωση πρωινού και νερού σε επαρκείς ποσότητες. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι διατροφή των φοιτητών δεν συνάδει σε μεγάλο βαθμό με το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφήςel
heal.abstractStudent life is undoubtedly a major change in the lifestyle and habits of young people. Moving away from the family home and a lack of a program can lead students to an inadequate diet and an unhealthy lifestyle. The aim of this study was to assess the weight status, body composition and eating habits of students of the Department of Nutrition & Dietetics of ELMEPA Crete. Materials - Methods: Initially for anthropometric measurements, we used a high accuracy weight scale to measure weight, a height meter to measure height and a measuring tape to measure perimeters. To find their body composition, the non-invasive method of bioelectrical impedance (BIA) was used where the respective data were collected. A food frequency questionnaire was also distributed, which was based on the standard "Nutritional food frequency questionnaire, by Bountziouka V., et al., NMDV 2011" for their dietary intake. Results: The sample of the present study consisted of 118 students aged 18-26 years of which 9 were over 26 years old. 36 were men (30,5%) and 82 women (69,5%), of the 118 students. 71,2% of participants had a normal body mass index, 22,9% were overweight while only 3,4% and 2,5% were underweight and obese, respectively. In particular, 50% of men had a normal body mass index while in women the corresponding percentage was 80,5%. The results of the FFQ questionnaire showed that a significant percentage of the students of the department do not consume specific foods (fruits, vegetables, dairy, legumes, seafood) with the frequency recommended by the national nutrition guide. Positive eating habits include avoiding frequent consumption of fast food and soft drinks and frequent consumption of breakfast and water in sufficient quantities. The results show that the students' diet is not largely in line with the model of the Mediterranean Dieten
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΔιατροφικές συνήθειες και σύσταση σώματος φοιτητών του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας ΕΛΜΕΠΑ.el
heal.titleEating habits and body composition of students of the Department of Nutrition and Dietetics ELMEPA.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordδιατροφικές συνήθειες, σύσταση σώματος, φυσική δραστηριότητα, κάπνισμα, πρωινό.el
heal.keywordeating habits, body composition, physical activity, smoking, breakfast.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΣφακιανάκη, Ειρήνηel
heal.advisorNameSfakianaki, Eirinien
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record