• Ελληνικά
    • English
  • English 
    • Ελληνικά
    • English
  • Login
View Item 
  •   Apothesis Home
  • EΛ.ΜΕ.ΠΑ. / HMU
  • Πτυχιακές εργασίες / Bachelor Theses
  • View Item
  •   Apothesis Home
  • EΛ.ΜΕ.ΠΑ. / HMU
  • Πτυχιακές εργασίες / Bachelor Theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Ποικιλίες Κυπριακού οίνου με ιδιαίτερη έμφαση στον τοπικό οίνο Κουμανταρία. - Ποιότητα-Παραγωγή-Εμπόριο.

The varieties of Cypriot wine with special emphasis on the local wine Commandaria. Quality – Production – Trade.

Thumbnail
View/Open
XenofontosKaterina2021.pdf (1.807Mb)
Date
2021-06-18
Author
Ξενοφώντος, Κατερίνα
Xenofontos, Katerina
Metadata
Show full item record
Abstract
Η πτυχιακή αυτή περιγράφει την ιστορία του κρασιού στην Κύπρο και την παράδοση που το ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Παρουσιάζονται οι γηγενείς ποικιλίες αμπέλου του νησιού, όπου δύο από αυτές ενώνονται για να δημιουργήσουν το ξεχωριστό και μοναδικό κρασί της Κύπρου, την Κουμανταρία. Η Κουμανταρία, το γλυκόπιοτο αυτό κρασί, αποτελεί τον πρώτο οίνο που παράχθηκε στην Κύπρο. Είναι πιστοποιημένο προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π) και ίσως είναι το αρχαιότερο κρασί του κόσμου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της Κουμανταρίας, αλλά και στη διαδικασία παραγωγής της, η οποία παρασκευάζεται σύμφωνα με τους κανονισμούς παραγωγής των Π.Ο.Π προϊόντων. Επιπλέον, με στοιχεία από τον αντίστοιχο φορέα για τον κλάδο της οινοποιίας, περιγράφεται η παραγωγή της Κουμανταρίας αλλά και άλλων οίνων που παράγονται στο νησί και δίνονται επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή, την εξαγωγή και την κατανάλωση των κρασιών. Τέλος, συμπεριλαμβάνονται τα οφέλη κατανάλωσης οίνου στην υγεία και η προστασία που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό.
 
This dissertation describes the history of the wine in Cyprus and the tradition that follows it to this day. The indigenous varieties of the island are presented, which two of them come together to create the unique wine of Cyprus, Commandaria. Commandaria is a sweet wine and it is the first wine produced in Cyprus. Is a certified prodyct of Protect Designati9on of Origin (PDO), and it is propably the oldest wine in the world. Ephasis is given to the organoleptic characteristics of Commandaria, but also to its production process, in accordance with the regulation that is given for the production of PDO products. Furthermore, data collected from the corresponding department of the Ministry of Agricylture, are describing the production of Commandaria and other wines that are produced in the island, and also provides information on the production, export and consumption of these wines. Lastly, it describes the importance of wine consumption in and the benefits and protection that wine gives to human health.
 
URI
http://hdl.handle.net/20.500.12688/9919
Collections
  • Πτυχιακές εργασίες / Bachelor Theses [1088]

HMU Library & Information Center, Tel: (+30) 2810 379330, irepository@hmu.gr | User manual

Copyright © 2015 HMU | Terms of Use | Cookie policy | HMU

Developed by Netmechanics Netmechanics llc | Based on DSpace

ESPA 2007-2013
 

 

This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info

Browse

All of ApothesisCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsKeywordsAdvisorsThis CollectionBy Issue DateAuthorsKeywordsAdvisors

My Account

Login

HMU Library & Information Center, Tel: (+30) 2810 379330, irepository@hmu.gr | User manual

Copyright © 2015 HMU | Terms of Use | Cookie policy | HMU

Developed by Netmechanics Netmechanics llc | Based on DSpace

ESPA 2007-2013
 

 

This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info