Μέτρα για την εξασφάλιση ποιότητας των τροφίμων μέσα από την Κ.Α.Π (Κοινή Αγροτική Πολιτική).
Measures to ensure the quality of food through the CAP (Common Agricultural Policy).

Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2022-06-02Συγγραφέας
Κορούνη, Τζέσικα
Ψαρά, Μαρία
Korouni, Tzesika
Psara, Maria
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί ένα σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας το οποίο
απασχολεί έντονα τους καταναλωτές, τις κυβερνήσεις και τους παραγωγούς. Η
διασφάλιση ασφάλειας των τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για αυτό το λόγο είναι
αναγκαία η λήψη των απαραίτητων μέτρων στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής
Πολιτικής (ΚΑΠ). Οι ποικίλες ασθένειες που σχετίζονται με την κατανάλωση των
τροφίμων, η ανάγκη τήρησης των επιτρεπτών ορίων διαφόρων χημικών ουσιών
(λιπάσματα, φυτοπροστατευτικές ουσίες, κτηνιατρικά φάρμακα), ο έντονος
οικονομικός ανταγωνισμός από τρίτες χώρες έχουν οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση
(ΕΕ) στην θεσμοθέτηση ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου, στην εφαρμογή του
καθεστώτος της Πολλαπλής Συμμόρφωσης και εξειδικευμένων προτύπων και
αυστηρών ελέγχων των παραγωγών. Η προώθηση της παραγωγής προϊόντων
ποιότητας αλλά και Προϊόντων Προστατευόμενης Γεωργικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε),
Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) μπορεί να συνεισφέρει στην παραγωγή
ασφαλών τροφίμων τα οποία χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα. Στα πλαίσια της
εφαρμογής της ΚΑΠ, η ΕΕ στοχεύει στην προστασία των συμφερόντων του
ευρωπαίου καταναλωτή, στην βελτίωση της αειφορίας της ευρωπαϊκής γεωργίας και
κτηνοτροφίας και στην εξασφάλιση της υψηλής ποιότητας των ευρωπαϊκών
προϊόντων διατροφής. Food safety is an important public health issue that is of great concern to consumers,
governments and producers. Ensuring food safety is vital, which is why it is necessary
to take the necessary measures under the Common Agricultural Policy (CAP). The
various diseases related to food consumption, the need to comply with the permissible
limits of various chemicals (fertilizers, plant protection products, veterinary
medicines), the intense economic competition from third countries have led the
European Union (EU) to legislate a implementation of the Cross-Compliance regime
and specialized standards and strict controls of producers. The promotion of the
production of quality products but also Products of Protected Agricultural Indication
(PGI), Products of Designation of Origin (PDO) can contribute to the production of
safe foods which are characterized by high quality. In implementing the CAP, the EU
aims to protect the interests of the European consumer, to improve the sustainability
of European agriculture and livestock and to ensure the high quality of European food
products.
Συλλογές
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την λειτουργία του.
Συνέχεια
Περισσότερες πληροφορίες