• Αντιμετώπιση δυσλιπιδαιμιών: σύγχρονες εφαρμογές υγιεινοδιαιτητικής αγωγής.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Φωτιάδου, Αθανασία
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 01-07-2013
    ∆υσλιπιδαιµία είναι η γενικότερη διαταραχή της µεταβολικής ισορροπίας των λιπιδίων. H δυσλιπιδαιµία ανάλογα µε την αιτιολογία της, διακρίνεται σε πρωτοπαθή όταν οφείλεται σε κληρονοµικά αίτια και σε δευτεροπαθή όταν είναι ...
  • Αξιολόγηση συμπεριφοράς υγείας μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την διαμόρφωση στάσεων σε θέματα διατροφής.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Κασσαράς, Βασίλειος; Ξυνόροδος, Γεώργιος; Βαρδαρός, Στυλιανός
    Επιβλέπων καθηγητής: Δαφέρμου, Μαρία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 27-09-2010
    Η πτυχιακή αυτη εργασία πραγματεύεται τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών 10-11 ετών (Ε' δημοτικού) συμφωνα με το σωματομετρικό ελεγχο. Η εργασία περιλαμβάνει δυο μερη, το γενικό και το ειδικό.Στο γενικό μέρος θα παρατεθούν ...
  • Αξιολόγηση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού επεισοδίου τα επόμενα 10 έτη : ο ρόλος της παχυσαρκίας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Βαβουράκη, Πηνελόπη; Βουλγαράκη, Χρυσούλα; Κοντογιάννη, Αικατερίνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Κλεισιάρης, Χρήστος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-10-02
    Εισαγωγή: Νοσήματα και συνήθειες όπως υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ θεωρούνται οι κυριότεροι παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τον «καρδιαγγειακό κίνδυνο». Πόσο όμως αυξάνει αυτός ο κίνδυνος ...
  • Βαραϊατρικές επεμβάσεις - ορμονικές, διατροφικές μετεγχειρητικές και αντιμετώπισή τους

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μιχαήλ, Μιχάλης; Παπαμιχαήλ, Δημήτρης
    Επιβλέπων καθηγητής: Παπαδάκη, Αγγελική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 30-03-2011
    Η παχυσαρκία αποτελεί ένα επίπονο πρόβλημα που ταλανίζει πολλούς ανθρώπους, διαφόρων ηλικιών. Οι επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οργανισμό επιφέρει κινδύνους και επιπλοκές. Για το λόγο αυτό, πολλά παχύσαρκα άτομα δοκιμάζουν ...
  • Βαριατρική χειρουργική και μετεγχειρητική διατροφική και ψυχολογική εκτίμηση

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κουνδουράκη, Αγγελική
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-05-09
    Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια προβλήματα της Δημόσιας Υγείας. Είναι μια πολυπαραγοντική νόσος που μπορεί να οφείλεται σε γενετική προδιάθεση, σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, στην αυξημένη κατανάλωση ...
  • Βιταμίνη D, η συσχέτισή της με την παχυσαρκία και το διαβήτη.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μακρή, Αφροδίτη
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-06-2012
    ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνήσει, εάν τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D3 (25-OH) σχετίζονται με την παχυσαρκία και αν ναι ποιος βιολογικός μηχανισμός μπορεί να λαμβάνει δράση. ΜΕΘΟΔΟΣ: Ένα σύνολο ...
  • Δημοφιλείς δίαιτες – Απήχηση, οφέλη και σύγκρισή τους με τη μεσογειακή διατροφή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γουλενά, Μαρία; Ζώρζου, Κυριακή; Καραγιάννη, Ήρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Τράνακας, Βασίλειος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-12-04
    Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας και από τους ειδικούς ονομάστηκε «επιδημία του 21ου αιώνα». Τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων στη χώρα μας συνεχώς αυξάνονται, όπως ...
  • Διατροφή - Εντερικό μικροβίωμα & σύνδεση με την παχυσαρκία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σταμούλου, Εμμανουέλα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-12-05
    Το εντερικό μικροβίωμα του ανθρώπου αποτελείται από βακτήρια, μύκητες, ζύμες, αρχαία και ιούς. Τα δύο κυρίαρχα φύλλα βακτηρίων του ανθρώπινου εντερικού μικροβιώματος είναι τα Firmicutes και τα Bacteroidetes, τα οποία ...
  • Διατροφή και άσκηση για την επίτευξη επιθυμητού βάρους σε παιδιά και εφήβους.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βαγιώτα, Βασιλική; Σπάτουλας, Παναγιώτης
    Επιβλέπων καθηγητής: Τράνακας, Βασίλειος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 11-09-2015
    Η παχυσαρκία σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά προβλήματα για τις προηγμένες κοινωνίες. Πολλοί παράγοντες φαίνεται ότι συμβάλλουν στην αύξηση της συχνότητας με την οποία εμφανίζεται, και πολλοί τρόποι ...
  • Διατροφή και άσκηση για τον έλεγχο του βάρους.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Νικολάου, Ιάκωβος
    Επιβλέπων καθηγητής: Τρανάκας, Βασίλειος; Κωστάκη, Άννα
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-07-2014
    Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία ορίζεται ως µη οµαλή ή υπερβολική συσσώρευση λίπους που µπορεί να βλάψει την υγεία. Η αιτιολογία της παχυσαρκίας είναι πολυπαραγοντική, και αφορά πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις µεταξύ του ...
  • Διατροφή και παχυσαρκία σε παιδιά 10-11 ετών.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Κλείδη, Στέλλα; Κρουσανιωτάκη, Αγάπη
    Επιβλέπων καθηγητής: Δαφέρμου, Μαρία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 15-06-2009
    Η παρούσα ερευνητική εργασία έχει ως σκοπό να καταγράψει, να μελετήσει και να αναλύσει τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών της Ε’ τάξης Δημοτικού και των παραγόντων που διαμορφώνουν τις συνήθειες αυτές και συντελούν στην ...
  • Διατροφικές συνήθειες των εφήβων σε αγροτικές περιοχές της νοτιοανατολικής Κρήτης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βασιλακάκη, Νίκη
    Επιβλέπων καθηγητής: Παπαδάκη, Αγγελική Τσικαλάκης Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-06-2012
    Η παχυσαρκία αποτελεί μια νόσο που οφείλεται σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, ενώ αποδεδειγμένα σχετίζεται με πληθώρα προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και διάφοροι τύποι καρκίνου. Ο Παγκόσμιος ...
  • Διατροφική παρέμβαση σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε γαστρική παράκαμψη.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Δουκάκη, Χαρίκλεια-Ρομίνα; Παναγιωτοπούλου, Κωνσταντίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Γαλάνης, Χρήστος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 22-10-2010
    Η παχυσαρκία είναι σήμερα η μεγαλύτερη μη λοιμώδης επιδημία στον πλανήτη. Δεν αποτελεί απλώς μια "κατάσταση που προδιαθέτει σε ασθένειες" αλλά είναι η ίδια μια νόσος, η οποία μάλιστα έχει βαριά πρόγνωση. Ο βαθμός της ...
  • Διατροφογενετική και παχυσαρκία (με έμφαση στην παιδική παχυσαρκία)

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Δαριβάκης, Εμμανουήλ
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία; Γκούσκου, Καλλιόπη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-06-01
    Πολλές ασθένειες και διαταραχές σχετίζονται με την κακή διατροφή με την έννοια της έλλειψης σημαντικών θρεπτικών συστατικών, της ανισσόροπης κατανάλωσης μακροθρεπτικών συστατικών, ή ακόμα και τις τοξικές συγκεντρώσεις ...
  • Διερεύνηση της ψυχογενούς βουλιμίας στις γυναίκες κατά την περίοδο της εφηβείας- μέσης ηλικίας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Αβραμάκη, Αθηνά; Μαρή, Αικατερίνη; Χαλκιαδάκη, Αργυρώ
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαραλαμπάκη, Ελένη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2008
    Αναφορικά με το τι μπορεί να γίνει προκειμένου να προληφθούν περιπτώσεις βουλιμίας αλλά και για να αντιμετωπισθούν οι ήδη υπάρχουσες, θα λέγαμε ότι χρειάζεται να υπάρξει ενημέρωση γύρω από το θέμα. Η διατροφική εκπαίδευση ...
  • Διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών και συσχέτιση αυτών με την κατάσταση θρέψης: μελέτη σε έφηβους Ανατολικής Κρήτης

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Παπαδοπούλου, Σουλτάνα; Ριζούλη, Μαριάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Ανδρουλάκη, Καλλιόπη; Μπορμπουδάκη, Λένα
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-07-17
    Ένας σημαντικός αριθμός πρόσφατων μελετών υποδεικνύει ότι οι διατροφικές συνήθειες των εφήβων, και ιδιαίτερα αναφορικά με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο τόσο από το μεσογειακό ...
  • Διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών και συσχέτιση αυτών με την κατάσταση θρέψης: μελέτη σε εφήβους Αττικής-Πειραιά και σύγκριση με εφήβους Ανατολικής Κρήτης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γεροθανάση, Γκαλίνα; Δελλαπόρτα, Ευαγγελία
    Επιβλέπων καθηγητής: Ανδρουλάκη, Καλλιόπη; Μπορμπουδάκη, Ελένη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-07-16
    Ένας σημαντικός αριθμός πρόσφατων μελετών υποδεικνύει ότι οι διατροφικές συνήθειες των εφήβων απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από το μεσογειακό πρότυπο διατροφής. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη των ...
  • Εκτίμηση θρέψης βαριατρικών ασθενών πριν και μετά από επιμήκη γαστρεκτομή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνα; Φωτοπούλου, Ηλέκτρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 05-02-2016
    Λίγα είναι γνωστά για την κατάσταση θρέψης των παχύσαρκων ασθενών πριν και μετά από LSG. Σκοπός: Εκτίμηση θρέψης βαριατρικών ασθενών. Υλικό – Μεθοδολογία: 14 ασθενείς εξετάστηκαν προεγχειρητικά και πρώιμα μετεγχειρητικά ...
  • Εκτίμηση της συστηματικής χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας στην Ελλάδα: Η συνεργασία Ιατρών - Διαιτολόγων.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βλαχάβα, Μαρία; Σταυράκη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί η έκταση χρήσης ορλιστάτης και σιμπουτραμίνης από Έλληνες Γιατρούς για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και οι παρενέργειες. Επίσης, να αξιολογηθεί η συνεργασία Γιατρών και Διαιτολόγων ...
  • Εκτίμηση των διατροφικών συνηθειών και διερεύνηση παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση παχυσαρκίας σε μαθητές/τριες τρίτης λυκείου που συμμετέχουν σε πανελλήνιες εξετάσεις

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Δίκαιος, Φώτης; Χατζηαδάμ, Ιωάννα-Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Τράνακας, Βασίλειος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-05-19
    Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση των μαθητών κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες εξετάσεις αλλά και κατά το διάστημα διεξαγωγής τους. Οι γνωσιακές λειτουργίες βρίσκονται σε άμεση σχέση με ...