• Διατροφικές συνήθειες, ψυχολογική κατάσταση και συμπτώματα ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση από χώρες του δυτικού κόσμου.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γαλανομάτη, Μαριέττα; Γκαράνης, Νικόλαος Χρήστος
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2023-01-12
    Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια χρόνια αυτοάνοση φλεγμονώδης νόσος που εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση και προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η αιτιολογία της δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί ωστόσο ...
  • Διερεύνηση των γνώσεων Ελλήνων κοιλιοκακικών ασθενών γύρω από τη δίαιτα ελεύθερης γλουτένης.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κοτσώνη, Εμμανουέλα Καλλιόπη; Στρουμπάκη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-03-03
    Στην παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση για την νόσο της κοιλιοκάκης και την δίαιτα ελεύθερης γλουτένης που ακολουθεί η συγκεκριμένη ομάδα ασθενών, ενώ ταυτόχρονα παρατίθενται τρόποι προστασίας ...
  • Μετάφραση και αξιολόγηση του ερωτηματολογίου συμμόρφωσης στη δίαιτα ελεύθερη γλουτένης «CDAT» σε Έλληνες κοιλιοκακικούς ασθενείς.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τρουγκάκου, Δέσποινα Δήμητρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-04-05
    Στην παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση για την νόσο της κοιλιοκάκης και την δίαιτα ελεύθερης γλουτένης που ακολουθεί η συγκεκριμένη ομάδα ασθενών. Επιπλέον, μεταφράστηκε το ερωτηματολόγιο ...
  • Σόγια προϊόντα σόγιας: Βιοδραστικά συστατικά, οφέλη – κίνδυνοι για την υγεία και διατροφικές συστάσεις.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μαρινάκη, Νικολέτα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-11-10
    Η σόγια είναι ένα όσπριο και κατατάσσεται στην κατηγορία των ψυχανθών, γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων χρησιμοποιείται κυρίως για ζωοτροφές. Μπορεί να βρεθεί σε διάφορα άλλα προϊόντα πέρα της κλασσικής σόγιας∙ κάποια πιο ...
  • Σσχέση μεταξύ συνδρόμου διαπερατού εντέρου και αυτοάνοσων νοσημάτων: Ο ρόλος της διατροφής.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κρεούζης, Βασίλειος
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-10-13
    Το έντερο εξαιτίας της επίδρασης πολλών επιβλαβών παραγόντων χάνει την λειτουργικότητα του. Κατά αυτόν τον τρόπο το Σύνδρομο Διαπερατού ή Διαρρέοντος Εντέρου έχει φανεί ότι σχετίζεται με την ανάπτυξη ποικίλων αυτοάνοσων ...
  • Συμμόρφωση στη δίαιτα άνευ γλουτένης και ποιότητα ζωής κοιλιοκακικών ασθενών από την περιοχή της Αττικής.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μανίδης, Αλέξιος
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2023-10-02
    Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση νόσος που έχει ως μοναδική θεραπεία την αυστηρή αποχή από τη γλουτένη εφ’ όρου ζωής. Αυτό είναι δύσκολο καθώς η γλουτένη υπάρχει σε πολλά τρόφιμα αλλά υπάρχει και κίνδυνος επιμόλυνσης ...
  • Τα αντιοξειδωτικά του κρασιού. Προσδιορισμός αντιοξειδωτικής ικανότητας Kρητικών κρασιών.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τσακίρης, Αντώνιος
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-12-10
    Το κρασί αποτελεί αδιαμφισβήτητα βασικό στοιχείο της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής και του ελληνικού πολιτισμού. Τα τελευταία χρόνια, σε διεθνές κυρίως επίπεδο, έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που διερευνούν τις πιθανές ...
  • Το ακρυλαµίδιο στα τρόφιµα.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βαμβάκη, Κυριακή; Νομικού, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-07-14
    Το ακρυλαµίδιο είναι µια µη πτητική, υδατοδιαλυτή, κρυσταλλική ένωση η οποία βρίσκεται κυρίως στις επεξεργασµένες τροφές και κυρίως στις τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Συνεπώς, το ακρυλαµίδιο απαντάται συχνότερα ...
  • Τύποι καφέ, μέθοδοι επεξεργασίας και επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μαργέλος, Παναγιώτης; Σαμαριτάκης, Ιωάννης; Τριανταφυλλόπουλος, Νικόλαος
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-04-20
    Η παρούσα εργασία κάνει αναφορά στον καφέ, τις ποικιλίες του, τον τρόπο επεξεργασίας του, τη χημική σύσταση και πως το καβούρδισμα επηρεάζει αυτήν καθώς και τις επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου από την κατανάλωση. Ο καφές ...