Επιλογή Τροφίμων και Συμμόρφωση στη Μεσογειακή Διατροφή: Αγρίνιο.
Food choice and compliance Mediterranean diet: Agrinio.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2020-11-05Συγγραφέας
Τσόλκα, Ιωάννα
Tsolka, Ioanna
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η επιλογή τροφίμων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη καλή υγεία του οργανισμού. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση των παραγόντων που συμβάλλουν στην επιλογή τροφίμων και η συμμόρφωση με τη μεσογειακή διατροφή. Σε επιστημονικό υπόβαθρο υπάρχουν μελέτες βάσει των οποίων οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή τροφίμων μπορεί να είναι είτε βιολογικοί, είτε συναισθηματικοί, ή ακόμα και κοινωνικοί. Για τη διεξαγωγή της παρούσας έρευνας χρησιμοποιήθηκε η ποσοτική προσέγγιση. Το εργαλείο που επιλέχθηκε για τη συλλογή των δεδομένων ήταν το ερωτηματολόγιο, ενώ το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 110 άτομα που διαμένουν στην περιοχή του Αγρινίου. Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι τα άτομα επιλέγου τα τρόφιμα λαμβάνοντας περισσότερο υπόψη τους τους βιολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες, όπως είναι η γεύση των τροφίμων, η καλή μυρωδιά, καθώς και το γεγονός να μην είναι ακριβά, να διατίθενται εύκολα και να μπορούν να προετοιμαστούν εύκολα και σε σύντομο χρόνο. Οι συναισθηματικοί παράγοντες, είναι επίσης σημαντικοί αλλά έχουν δευτερεύουσα σημασία σε σχέση με τους βιολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Επίσης, δεν παρατηρήθηκε σημαντική μεταβολή στους παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές, με βάση το φύλο των ατόμων. Τέλος, οι πολίτες του Αγρινίου φαίνεται να είναι αρκετά συμμορφωμένοι με τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής. The food choice is a key factor in the good health of the body. The purpose of this thesis is to investigate the factors that contribute to food choice and compliance with Mediterranean diet. According to scientific studies the factors affecting food choice may be biological, emotional, or even social. The present study was conducted with the quantitative approach. The questionnaire was selected as the tool for data collection, and the sample consisted of 110 people residing in the region of Agrinio. The results of the study found that people choosing foods taking more into biological and social factors such as food taste, good smell and the fact that foods are not expensive, easily available and can be prepared easily and quickly. Emotional factors are also important, but they are of secondary importance to biological and social factors. Also, there was no significant change in factors influencing dietary choices, based on the sex of individuals. Finally, the citizens of Agrinio seem to be quite compliant with the standards of the Mediterranean diet.
Συλλογές
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την λειτουργία του.
Συνέχεια
Περισσότερες πληροφορίες