Εμφάνιση απλής εγγραφής

Food choice and compliance Mediterranean diet: Agrinio.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΤσόλκα, Ιωάνναel
dc.creatorTsolka, Ioannaen
dc.date.accessioned2020-11-05T10:11:36Z
dc.date.available2020-11-05T10:11:36Z
dc.date.issued2020-11-05
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9714
dc.description.abstractΗ επιλογή τροφίμων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη καλή υγεία του οργανισμού. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση των παραγόντων που συμβάλλουν στην επιλογή τροφίμων και η συμμόρφωση με τη μεσογειακή διατροφή. Σε επιστημονικό υπόβαθρο υπάρχουν μελέτες βάσει των οποίων οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή τροφίμων μπορεί να είναι είτε βιολογικοί, είτε συναισθηματικοί, ή ακόμα και κοινωνικοί. Για τη διεξαγωγή της παρούσας έρευνας χρησιμοποιήθηκε η ποσοτική προσέγγιση. Το εργαλείο που επιλέχθηκε για τη συλλογή των δεδομένων ήταν το ερωτηματολόγιο, ενώ το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 110 άτομα που διαμένουν στην περιοχή του Αγρινίου. Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι τα άτομα επιλέγου τα τρόφιμα λαμβάνοντας περισσότερο υπόψη τους τους βιολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες, όπως είναι η γεύση των τροφίμων, η καλή μυρωδιά, καθώς και το γεγονός να μην είναι ακριβά, να διατίθενται εύκολα και να μπορούν να προετοιμαστούν εύκολα και σε σύντομο χρόνο. Οι συναισθηματικοί παράγοντες, είναι επίσης σημαντικοί αλλά έχουν δευτερεύουσα σημασία σε σχέση με τους βιολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Επίσης, δεν παρατηρήθηκε σημαντική μεταβολή στους παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές, με βάση το φύλο των ατόμων. Τέλος, οι πολίτες του Αγρινίου φαίνεται να είναι αρκετά συμμορφωμένοι με τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής.el
dc.description.abstractThe food choice is a key factor in the good health of the body. The purpose of this thesis is to investigate the factors that contribute to food choice and compliance with Mediterranean diet. According to scientific studies the factors affecting food choice may be biological, emotional, or even social. The present study was conducted with the quantitative approach. The questionnaire was selected as the tool for data collection, and the sample consisted of 110 people residing in the region of Agrinio. The results of the study found that people choosing foods taking more into biological and social factors such as food taste, good smell and the fact that foods are not expensive, easily available and can be prepared easily and quickly. Emotional factors are also important, but they are of secondary importance to biological and social factors. Also, there was no significant change in factors influencing dietary choices, based on the sex of individuals. Finally, the citizens of Agrinio seem to be quite compliant with the standards of the Mediterranean diet.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΕπιλογή Τροφίμων και Συμμόρφωση στη Μεσογειακή Διατροφή: Αγρίνιο.el
dc.titleFood choice and compliance Mediterranean diet: Agrinio.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΤσόλκα, Ιωάνναel
heal.creatorNameTsolka, Ioannaen
heal.publicationDate2020-11-05
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9714
heal.abstractΗ επιλογή τροφίμων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη καλή υγεία του οργανισμού. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση των παραγόντων που συμβάλλουν στην επιλογή τροφίμων και η συμμόρφωση με τη μεσογειακή διατροφή. Σε επιστημονικό υπόβαθρο υπάρχουν μελέτες βάσει των οποίων οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή τροφίμων μπορεί να είναι είτε βιολογικοί, είτε συναισθηματικοί, ή ακόμα και κοινωνικοί. Για τη διεξαγωγή της παρούσας έρευνας χρησιμοποιήθηκε η ποσοτική προσέγγιση. Το εργαλείο που επιλέχθηκε για τη συλλογή των δεδομένων ήταν το ερωτηματολόγιο, ενώ το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 110 άτομα που διαμένουν στην περιοχή του Αγρινίου. Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι τα άτομα επιλέγου τα τρόφιμα λαμβάνοντας περισσότερο υπόψη τους τους βιολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες, όπως είναι η γεύση των τροφίμων, η καλή μυρωδιά, καθώς και το γεγονός να μην είναι ακριβά, να διατίθενται εύκολα και να μπορούν να προετοιμαστούν εύκολα και σε σύντομο χρόνο. Οι συναισθηματικοί παράγοντες, είναι επίσης σημαντικοί αλλά έχουν δευτερεύουσα σημασία σε σχέση με τους βιολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Επίσης, δεν παρατηρήθηκε σημαντική μεταβολή στους παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές, με βάση το φύλο των ατόμων. Τέλος, οι πολίτες του Αγρινίου φαίνεται να είναι αρκετά συμμορφωμένοι με τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής.el
heal.abstractThe food choice is a key factor in the good health of the body. The purpose of this thesis is to investigate the factors that contribute to food choice and compliance with Mediterranean diet. According to scientific studies the factors affecting food choice may be biological, emotional, or even social. The present study was conducted with the quantitative approach. The questionnaire was selected as the tool for data collection, and the sample consisted of 110 people residing in the region of Agrinio. The results of the study found that people choosing foods taking more into biological and social factors such as food taste, good smell and the fact that foods are not expensive, easily available and can be prepared easily and quickly. Emotional factors are also important, but they are of secondary importance to biological and social factors. Also, there was no significant change in factors influencing dietary choices, based on the sex of individuals. Finally, the citizens of Agrinio seem to be quite compliant with the standards of the Mediterranean diet.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΕπιλογή Τροφίμων και Συμμόρφωση στη Μεσογειακή Διατροφή: Αγρίνιο.el
heal.titleFood choice and compliance Mediterranean diet: Agrinio.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordεπιλογή τροφίμων, βιολογικοί παράγοντες, συναισθηματικοί παράγοντες, κοινωνικοί παράγοντες, μεσογειακή διατροφή, διαιτητική πρόσληψη.el
heal.keywordfood choice, biological agents, emotional factors, social factors, mediterranean diet, dietary recruitment.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΣφακιανάκη, Ειρήνηel
heal.advisorNameSfakianaki, Eirinien
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής