Το χαρούπι και τα παράγωγά του: τρόποι επεξεργασίας, διατροφολογικές και φαρμακευτικές εφαρμογές.
Carob and carob products: ways of processing, nutrition and pharmaceutical applications.
Date
2021-03-29Author
Κουρμούλη, Στυλιανή
Χαλεπάκη, Άρτεμης
Kourmouli, Styliani
Chalepaki, Artemis
Metadata
Show full item recordAbstract
Το χαρούπι είναι ένα φυτό το οποίο συναντάται στη λεκάνη της Μεσογείου και γίνεται ολοένα και πιο γνωστό τα τελευταία χρόνια για τις πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητές του καθώς και τις χρήσεις του στη βιομηχανία τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών. Είναι πλούσιο σε ίνες, πρωτεΐνες , πολυφαινόλες και βιταμίνες και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε πληθυσμιακές ομάδες με τροφικές αλλεργίες, δυσανεξία στη γλουτένη ή στις πρωτεΐνες του γάλακτος, αφού τους επιτρέπει να καταναλώνουν προϊόντα με αλεύρι καθώς και γλυκίσματα. Ορισμένα από τα πιο γνωστά προϊόντα του χαρουπιού είναι το χαρουπάλευρο και το χαρουπόμελο, τα οποία προέρχονται από επεξεργασία τόσο του σπόρου όσο και του φύτρου του. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να περιγράψει το φυτό αυτό, τις διαδικασίες επεξεργασίας του καθώς και τις χρήσεις του από τον άνθρωπο. Carob is a plant that grows in the Mediterranean region, widely known within the last few decades for its multiple beneficial properties, as well as its uses in food, pharmaceutical and cosmetics industry. Rich in fibers, proteins, polyphenols and vitamins, it is particularly useful in people with food allergies and intolerance that are not able to consume gluten or milk products, as well as deserts that contain it. Some of the most popular products that are derived from carob are carob flower and honey. The purpose of this thesis is to describe this plant, its unique characteristics and the ways through which it is processed.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info