• Διατροφικές διαταραχές και αθλητισμός. Προσδιορισμός, αιτίες και συχνότητα εμφάνισης σε αθλητές και αθλήτριες.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ζουρίδη, Ειρήνη; Σκόρδου, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Τράνακας, Βασίλειος; Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-05-13
    Οι διατροφικές διαταραχές είναι σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές που χαρακτηρίζονται από επίμονη διαταραχή της κατανάλωσης φαγητού ή της συμπεριφοράς που σχετίζεται με το φαγητό και οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα μεταβλητή ή ...
  • Διατροφικές συνήθειες και αντιλήψεις των εγκύων στο νομό Ηρακλείου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βολωνάκη, Γεωργία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Γνωρίζουμε ότι κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης η διατροφή της μητέρας έχει πολλές επιπτώσεις στην υγεία του μωρού. Η σωστή διατροφή αυτής, εξασφαλίζει μια όσο το δυνατό ομαλή εγκυμοσύνη και εύκολη γεννά καθώς επίσης και ...
  • Διατροφικές συνήθειες και στάσεις απέναντι στη διατροφή πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κοσιώνη, Μαρία-Άννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2024-02-13
    Στη σημερινή εποχή, η υγιεινή διατροφή απασχολεί όλο και περισσότερο τον άνθρωπο. Η εισαγωγή των νέων στο Πανεπιστήμιο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής τους, καθώς εκείνη την περίοδο όπου οι περισσότεροι φοιτητές ...
  • Διατροφικές συνήθειες και στάση απέναντι στην διατροφή φοιτητών στην Ελλάδα.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σουλαντίκα, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-06-02
    Οι διατροφικές συνήθειες των ατόμων φαίνεται να έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, και να έχουν απομακρυνθεί από το Μεσογειακό πρότυπο προς ένα «δυτικό» πρότυπο κατανάλωσης, γεγονός που πιθανόν να επιφέρει ποικίλες επιπτώσεις ...
  • Διατροφικές συνήθειες και σύσταση σώματος φοιτητών του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας ΕΛΜΕΠΑ.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Λορέντζου, Αγγελική; Πανταζάρα, Σάρρα; Παπαδάκη, Νίκη; Pantazara, Sarra; Papadaki, Niki
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-06-17
    Η φοιτητική ζωή αποτελεί αναμφίβολα μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής και στις συνήθειες των νέων. Η απομάκρυνση από την οικογενειακή εστία και η έλλειψη προγράμματος μπορεί να οδηγήσουν τους φοιτητές σε μια ανεπαρκή ...
  • Διατροφικές συνήθειες κατά το πρώτο στάδιο της εφηβείας μεταξύ 12-14 ετών στις περιοχές Ηρακλείου και Σητείας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ροδαρου, Αναστασία; Καλομοίρη, Ανδρονίκη
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Παχυσαρκία, όπως και η λέξη υπονοεί, σημαίνει αύξηση του σωματικού λίπους. Αποτελεί συχνή μεταβολική πάθηση και χαρακτηρίζεται από αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από 20% του κανονικού βάρους σώματος που οφείλεται κυρίως ...
  • Διατροφικές συνήθειες μαθητών Στ΄ δημοτικού σε δυο διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας (Κομοτηνή- Χανιά).

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αρμεντζίδου, Ειρήνη; Πολυχρονάκη, Δέσποινα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-05-27
    Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον για την υιοθέτηση ενός υγιεινού προτύπου διατροφής έχει αυξηθεί σημαντικά. Είναι γνωστό ότι οι διατροφικές συνήθειες αλλά και οι διατροφικές γνώσεις που παρατηρούνται κατά την παιδική και ...
  • Διατροφικές συνήθειες μαραθωνοδρόμων. Χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και εργογόνων μεθόδων/ουσιών ως μέσα ενίσχυσης της αθλητικής τους επίδοσης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γκρέμου, Αθηνά
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-05-13
    Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας, είναι να γίνει μία διερεύνηση των διατροφικών αναγκών των μαραθωνοδρόμων, σε προαγωνιστικό, αγωνιστικό και μεταγωνιστικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιείται μία εκτενής ...
  • Διατροφικές συνήθειες νέων ηλικίας 18-28 ετών στο νομό Λασιθίου Κρήτης, συσχετισμός τους με την Κρητική Μεσογειακή Διατροφή και κατά πόσο κυριαρχεί στην ζωή τους.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κουτρουγιαννιού, Μαρία; Προκοπίου, Ανδρούλλα; Ψυχούλα, Μαλαματένια– Σάρρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 18-01-2016
    Ο ρόλος της κρητικής Μεσογειακής διατροφής έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι συμβάλλει στην καλή υγεία του ανθρώπου και στην πρόληψη διάφορων ασθενειών ( π.χ μεταβολικό σύνδρομο, καρκίνος και Alzheimer). Στην παρούσα λοιπόν ...
  • Διατροφική αξιολόγηση των εβδομαδιαίων σιτηρεσιών στους νηπιακούς και παιδικούς σταθμούς των νομών Λασιθίου και Ηρακλείου Κρήτης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αποστόλου, Αλεξάνδρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Το κεφάλαιο της διατροφής αποτελεί αντικείμενο πολύ μεγάλου επιστημονικού αλλά και πρακτικού ενδιαφέροντος. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σαφές ότι η υγεία μας, η υγεία των ενηλίκων, εξαρτάται κατά μεγάλο ποσοστό από την ...
  • Διατροφική αξιολόγηση φοιτητών του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛΜΕΠΑ.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κωστοπούλου, Ζωή; Λάγγαρη, Ιουλιανή
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-04-07
    Η παρουσία της πανδημίας του Covid-19 την τελευταία περίοδο σε παγκόσμιο επίπεδο αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, καθώς προκλήθηκαν ξαφνικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μέσω της κοινωνικής ...
  • Διατροφική αξιολόγηση, σωματική δραστηριότητα και δεκαετής καρδιαγγεικός κίνδυνος δείγματος ηλικίας 65-85 ετών στην κρητική ύπαιθρο.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γαλανάκη, Χρυσαυγή
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 21-01-2016
    Εισαγωγή: Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την 1η αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μόνο στην Ελλάδα κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους, λόγω κάποιου νοσήματος του καρδιαγγειακού συστήματος 50.000 άτομα περίπου. Στην Ευρώπη, 4,35 εκατομμύρια ...
  • Διατροφική παρέμβαση σε εγκύους με διαβήτη κύησης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μάλλιου, Ευγενία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-11-05
    Σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι η ανάδειξη της αποτελεσματικότητας της διατροφικής παρέμβασης στον έλεγχος του σακχάρου των εγκύων σε διάστημα δυο εβδομάδων, ώστε να αποφύγουν τη χρήση ινσουλίνης, καθώς και επίτευξη ...
  • Διαχείριση υγρών στην νόσο- η περίπτωση στην χρόνια ηπατοπάθεια.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Θέμελη, Ρόζα; Παπάζη, Βασιλική
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-10-18
    Η χρόνια ηπατοπάθεια προκύπτει από μια ποικιλία νοσημάτων όπως είναι οι χρόνιες ηπατίτιδες (B και C κυρίως), το ηπατοκαρκίνωμα, η αλκοολική και η μη αλκοολική ηπατοπάθεια και η κίρρωση του ήπατος. Συχνές επιπλοκές είναι η ...
  • Δυσανεξία στη λακτόζη και ο ρόλος της διατροφικής ετικέτας.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Χατζηηλία, Ευαγγελία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-10-18
    H λακτόζη ανήκει στους πολυσακχαρίτες, συγκεκριμένα χαρακτηρίζεται ως ένας πολύ σημαντικός δισακχαρίτης στην διατροφή των ανθρώπων ο οποίος υδρολύεται σε 2 μονοσακχαρίτες χάρη στο ένζυμο λακτάση. Πρόκειται για το κυρίαρχο ...
  • Εγκυμοσύνη: παράγοντες που επηρεάζουν την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης και διατροφικές συνήθειες.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κέκια, Δήμητρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Η εγκυμοσύνη είναι η πιο όμορφη στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας. Η απόκτηση μωρού είναι κάτι θαυμάσιο και η πραγματοποίησή του μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα πιο αξιόλογα γεγονότα της ζωής του ανθρώπου. Συνεπώς, όλοι εκείνοι ...
  • Εγκυρότητα του μαθηματικού υπολογισμού του Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού: Βιβλιογραφική ανασκόπηση.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μέριανου, Χριστιάνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-07-23
    Οι ανθρωπομετρικές μελέτες έχουν ως ακρογωνιαίο λίθο το εκάστοτε άτομο, ενώ βασικός στόχος αυτών είναι να προσδιοριστούν οι δείκτες εκείνοι που σχετίζονται με διαφορές που παρατηρούνται ακόμα και σε άτομα που ανήκουν στο ...
  • Επίδραση ερασιτεχνικής άσκησης στο γυμναστήριο σε: Διατροφικές συνήθειες, ανθρωπομετρικούς δείκτες και εικόνα σώματος των ασκουμένων.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μιχαήλ, Κυριακούλα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Η εργασία αυτή έχει σαν στόχο να διεξάγει συμπεράσματα που αφορούν τις διατροφικές συνήθειες των ασκούμενων οι οποίοι γυμνάζονται σε γυμναστήρια. Πέρα από αυτό θελήσαμε επίσης να βρούμε τυχόν διαφορές στις σωματομετρικές ...
  • Επιλογή Τροφίμων και Συμμόρφωση στη Μεσογειακή Διατροφή: Αγρίνιο.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τσόλκα, Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-11-05
    Η επιλογή τροφίμων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη καλή υγεία του οργανισμού. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση των παραγόντων που συμβάλλουν στην επιλογή τροφίμων και η συμμόρφωση με τη ...
  • Επιλογή τροφίμων και συσχέτιση με την Μεσογειακή Διατροφή κατοίκων από την περιοχή Αρίλλα Μαγουλάδων Κέρκυρας.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μουζακίτη, Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-04-01
    Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων στην περιοχή Αρίλλα Μαγουλάδων Κέρκυρας. Ειδικότερα μελετώνται τα επίπεδα συμμόρφωσης τους με την μεσογειακή διατροφή, καθώς και οι ...