• H εφαρμογή “ProTrainer” για σωματική υγεία και ισορροπία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.Εφ), Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.
    Συγγραφείς: Γωνιανός, Ευάγγελος; Μαυρίδης, Στυλιανός
    Επιβλέπων καθηγητής: Παπαδάκης, Νικόλαος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 22-09-2015
    Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελεί ένα οδηγό φυσικής κατάστασης , εκγύμνασης και διατροφής σε ηλεκτρονική μορφή μέσω των σύγχρονων ‘έξυπνων’ τηλεφώνων βασισμένο σε λειτουργικό Android. Πρόκειται για έναν οδηγό που στόχο ...
  • Αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα: πόσο ασφαλής θεωρείται πλέον η κατανάλωση του από τον άνθρωπο.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ζαχάρη, Αικατερίνη Ερμιόνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Λαπιδάκης, Νικόλαος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-07-23
    Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως σκοπό την ανάλυση και τη μελέτη μέσα από επιστημονικές μελέτες του γάλακτος και των προϊόντων του και κατά πόσο θεωρείται ασφαλής η κατανάλωση του για τον άνθρωπο . Ειδικότερα η εργασία ...
  • Ανασκόπηση των ελεύθερων σε θερμίδες δημοφιλών εμπορικών διατροφικών σχημάτων και των επιδράσεων τους στην υγεία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Φαρδελάκη, Αικατερίνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Παπαδάκη, Αγγελική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-06-2012
    Σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι να περιγραφούν λεπτομερώς οι εμπορικές δίαιτες Montignac, Atkins και South Beach, οι οποίες έχουν ως βασικό κοινό χαρακτηριστικό το ότι είναι ελεύθερες θερμίδων, και να περιγραφεί αναλυτικά ...
  • Δημοφιλείς δίαιτες – Απήχηση, οφέλη και σύγκρισή τους με τη μεσογειακή διατροφή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γουλενά, Μαρία; Ζώρζου, Κυριακή; Καραγιάννη, Ήρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Τράνακας, Βασίλειος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-12-04
    Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας και από τους ειδικούς ονομάστηκε «επιδημία του 21ου αιώνα». Τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων στη χώρα μας συνεχώς αυξάνονται, όπως ...
  • Διαιτητική αντιμετώπιση της παιδικής επιληψίας μέσω κετογονικής δίαιτας: Εφαρμογές, ενδείξεις, αντεδείξεις, επιπλοκές.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Παντερή, Μαρία; Τζορμπατζάκη, Ελίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 27-06-2012
    Η Κετογονική δίαιτα (ΚΔ) έχει αναγνωριστεί ως ένα ισχυρό μέσο αντιμετώπισης της παιδικής φαρμακοανθεκτικής επιληψίας. Αρκετά χρόνια πριν φαίνεται να χρησιμοποιείται η νηστεία, μια διατροφή με αυστηρό περιορισμό τροφίμων ...
  • Διατιτική ρύθμιση της λιπιδαιμίας των διαβητικών.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Πετράκη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαράκη, Μαρία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 07-05-2008
    Η παρούσα εργασία ασχολείται με ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά τη διαιτητική ρύθμιση της λιπιδαιμίας των διαβητικών. Η κυριότερη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, είναι οι επιπλοκές της ...
  • Διατροφή - Εντερικό μικροβίωμα & σύνδεση με την παχυσαρκία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σταμούλου, Εμμανουέλα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-12-05
    Το εντερικό μικροβίωμα του ανθρώπου αποτελείται από βακτήρια, μύκητες, ζύμες, αρχαία και ιούς. Τα δύο κυρίαρχα φύλλα βακτηρίων του ανθρώπινου εντερικού μικροβιώματος είναι τα Firmicutes και τα Bacteroidetes, τα οποία ...
  • Διατροφή και αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κρητσωτάκη, Χρυσούλα; Μανίκα, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Τράνακας, Βασίλειος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-04-04
    Οι τραυματισμοί αποτελούν ένα αναπόφευκτο κομμάτι στη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων, ανεξάρτητα από το επίπεδο συμμετοχής του ατόμου, καθώς μπορεί να συμβούν τόσο σε άτομα τα οποία αθλούνται περιστασιακά όσο και ...
  • Διατροφικά προβλήματα των ασθενών με Β-Θαλασσαιμία: Διερεύνηση διατροφικών γνώσεων σε δείγμα ασθενών.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βασιλαντωνάκη, Θεοπούλα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-12-05
    Η νόσος του Cooley ή β-θαλασσαιμία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο κοινές κληρονομικές παθήσεις του αίματος. Περίπου το 1,5% του πληθυσμού παγκοσμίως είναι φορείς της β-μεσογειακής αναιμίας. Oι ασθενείς με β-θαλασσαιμία ...
  • Διατροφική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και η συμβολή του διαιτολόγου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καλύβα, Ρόζα-Μαρία; Κουρούπη, Ελένη
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Ο σακχαρώδης διαβήτης απασχολεί την ιατρική κοινότητα εδώ και 3500 χρόνια. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι (γνωστός και ως ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης) οφείλεται στην καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος ...
  • Διερεύνηση διατροφικών διαταραχών σε εφήβους αθλητές στίβου στους νόμους Xανιών – Ρεθύμνου

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κιλιτζιράκη, Σοφία - Ελένη
    Επιβλέπων καθηγητής: Ανδρουλάκη, Καλλιόπη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-07-27
    Η ανάγκη για επιπλέον επιδόσεις καλύτερους χρόνους και πρωτιές σπρώχνει εκούσια ή ακούσια τους νεαρούς αθλητές σε λανθασμένες διατροφικές συνήθειες - διαταραχές με αποτέλεσμα να είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανερχόμενα ...
  • Δυνατότητες και προοπτικές για καλύτερη ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Ανωγεινάκη, Νεκταρία; Τερζιδάκης, Μάρκος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2008
    Σκοπός της διερεύνησης του θέματος της πτυχιακής είναι αρχικά η προσέγγιση των αναγκών της γεροντικής ηλικίας και έπειτα η κατανόηση από τα νέα άτομα ότι ακολουθώντας σωστές πρακτικές (διατροφή συνήθειες προφυλάξεις ...
  • Εκτίμηση της συστηματικής χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας στην Ελλάδα: Η συνεργασία Ιατρών - Διαιτολόγων.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βλαχάβα, Μαρία; Σταυράκη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί η έκταση χρήσης ορλιστάτης και σιμπουτραμίνης από Έλληνες Γιατρούς για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και οι παρενέργειες. Επίσης, να αξιολογηθεί η συνεργασία Γιατρών και Διαιτολόγων ...
  • Η γλουτένη στη διατροφή μας και ο ρόλος της στα αυτοάνοσα νοσήματα.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σπανού, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Ταβλαδάκη, Θεονύμφη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-12-14
    Η γλουτένη αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής του ανθρώπου. Δεν είναι καινούριο συστατικό αφού καταναλώνεται από την αρχαιότητα. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια έρχεται στο προσκήνιο με αρνητικό τρόπο καθώς ...
  • Η διατροφική κατάσταση των παιδιών και των εφήβων με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής -υπερκινητικότητας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βεργή, Αθηνά Άννα; Καρβέλα, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-07-23
    Η ΔΕΠΥ είναι μία από τις πιο διαδεδομένες διαταραχές στην παιδική ηλικία και ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή. Είναι μια πολυπαραγοντική διαταραχή με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και με αυξημένο τον κίνδυνο συνοσυρότητας, εκ ...
  • Η επίδραση της δίαιτας στη ρύθμιση του θυρεοειδή.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καραγκούνη, Αικατερίνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-06-20
    Η παρούσα εργασία είχε στόχο να διερευνήσει την επίδραση της δίαιτας στη ρύθμιση του θυρεοειδή. Δείγμα ευκολίας 100 ατόμων με ασθένεια ή χωρίς ασθένεια του θυρεοειδή συλλέχθηκε για τους σκοπούς της έρευνας. Στη συγκεκριμένη ...
  • Η ινουλίνη και η συμβολή της στην υγεία μέσω της διατροφής.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ζαμπίτογλου, Χρήστος; Χαραλαμπόπουλος, Ευάγγελος
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψυλινάκης, Εμμανουήλ
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 18-01-2016
    Η διατροφή του ανθρώπου συνδέεται στενά με την υγεία του, την οποία και επηρεάζει . Η επιλογή καλής και ισορροπημένης διατροφής αποτελεί προϋπόθεση για την υγεία του ατόμου και βελτιώνει τις δραστηριότητες του, ενώ παράλληλα ...
  • Η συμμόρφωση σε έναν υγιεινοδιαιτητικό τρόπο ζωής, ομάδας καρκινοπαθών στην Έδεσσα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Λιπαρίνης, Αθανάσιος; Πραντσίδου, Πετρούλα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-02-20
    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) 1 στους 3 κατοίκους του πλανήτη θα προσβληθεί σε κάποια φάση της ζωής του από καρκίνο. Στη χώρα μας, με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ...
  • Κάπνισμα-διατροφή-υγεία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Λαδιά, Χρυσούλα; Τσακιράκη, Σοφία
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 14-09-2015
    Στη σημερινή εποχή το κάπνισμα αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου και διάφορων καρδιοαναπνευστικών παθήσεων του ανθρώπινου οργανισμού. Οι ουσίες που εμπεριέχονται στο καπνό είναι άκρως επικίνδυνες ακόμα ...
  • Κρητική διατροφή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ηράκλειο)
    Συγγραφείς: Δραγάσης, Κωνσταντίνος
    Επιβλέπων καθηγητής: Τζωρακολευθεράκης, Ζαχαρίας
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 10-02-2011
    Η γεωγραφική θέση μιας περιοχής, η αυτόνομη παραγωγή αγαθών, οι εμπορικές σχέσεις και ο βαθμός ανάπτυξης τους, οι κοινωνικές και θρησκευτικές αντιλήψεις, επηρεάζουν, καθορίζουν και τελικώς διαμορφώνουν το διαιτολόγιο των ...