• H αξία της μπύρας στην καθημερινή διατροφή

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Πετρεάκου, Μαριλένα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-07-27
    Ο ζύθος ή η μπύρα, γνωστή από τη αρχαιότητα, αποτελεί το τρίτο πιο συχνά καταναλώσιμο ρόφημα παγκοσμίως, μετά το νερό και το τσάι. Αποτελεί καθημερινό κομμάτι της διατροφής πολλών λαών. Η μπύρα περιέχει >2.000 οργανικές ...
  • HIV/AIDS και συννοσηρότητα σε ενήλικες: Ο ρόλος της διατροφής.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κιτσοπάνου, Εύα
    Επιβλέπων καθηγητής: Μπορμπουδάκη, Ελένη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 14-09-2015
    Η μόλυνση με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) χαρακτηρίζεται από την προοδευτική καταστροφή του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες ευκαιριακές λοιμώξεις, προοδευτική εξασθένιση και ...
  • Αγχώδη ψυχοσωματικά συμπτώματα και η διατροφή - Ψυχολογική τους αντιμετώπιση.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Δαφνομήλη, Παρασκευή; Κωτάκη, Δέσποινα; Πρίφτη, Ιφιγένεια
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2012
    Το άγχος είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα όπου η πηγή από την όποια προέρχεται είναι άγνωστη. Σε περιόδους άγχους συμβαίνουν διάφορες βιολογικές αλλαγές στο σώμα του ατόμου με σκοπό να διατηρηθεί η ομοιόσταση του οργανισμού ...
  • Αλλαγές στις συνήθειες διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των Ελλήνων ηλικίας 18 έως 40 κατά τη διάρκεια του 1ου «lockdown» εξαιτίας της πανδημίας COVID-19.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Στιπάνη, Γεωργία
    Επιβλέπων καθηγητής: Βενιαμάκης, Ελευθέριος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-06-02
    Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, ένας νέος κορονοϊός (SARS-Cov2), εμφανίστηκε στην πόλη Γούχαν της Κίνας προκαλώντας μια πανδημία που προκαλεί οξύ αναπνευστικό σύνδρομο στους ανθρώπους, η COVID-19. Τον Μάρτιο του 2020 η ...
  • Αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των πρωτοετών φοιτητών που φοιτούν αλλά διαμένουν μόνιμα εκτός του νομού Ηρακλείου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Γκόγκου, Γλυκερία; Κουτρελάκου, Βασιλική; Ξηρουχάκη, Χρυσή
    Επιβλέπων καθηγητής: Μερκούρης, Αναστάσιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 02-06-2009
    Η εργασία αυτή διερευνά την ύπαρξη ή μη αλλαγής στις διατροφικές συνηθειες των πρωτοετών φοιτητών που διαμένουν μόνιμα εκτός του νομού Ηρακλείου. Η διατροφή είναι ένα θέμα πολύ ενδιαφέρον και πάντα επίκαιρο. Πολλές φορές ...
  • Ανάπτυξη παιδικής παχυσαρκίας σε παιδικό πληθυσμό: Ο ρόλος του σχολικού νοσηλευτή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Κουγιουμουτζάκη, Αναστασία; Κασκούρα, Βασιλική
    Επιβλέπων καθηγητής: Δαφέρμου, Μαρία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 22-09-2010
    Η παχυσαρκία αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου όχι μόνο για την υγεία των παιδιών αλλά και στη μετέπειτα ζωή τους ως ενήλικες. Συμβάλλει στην ανάπτυξη σχετικών ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης,η ...
  • Αναβολικά και διατροφή - μύθοι και αλήθειες.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αϊτίδης, Γεώργιος; Μηνάς, Μηνάς
    Επιβλέπων καθηγητής: Τσαγκαράκης, Κωνσταντίνος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-04-05
    Τα συμπληρώματα διατροφής είναι προϊόντα, τα οποία συνήθως περιέχουν φυσικά συστατικά και απευθύνονται στους αθλητές, αλλά και σε άτομα, που ενδιαφέρονται για την καλή φυσική κατάσταση και διατροφή τους. Σκοπός τους είναι ...
  • Ανασκόπηση των ελεύθερων σε θερμίδες δημοφιλών εμπορικών διατροφικών σχημάτων και των επιδράσεων τους στην υγεία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Φαρδελάκη, Αικατερίνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Παπαδάκη, Αγγελική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-06-2012
    Σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι να περιγραφούν λεπτομερώς οι εμπορικές δίαιτες Montignac, Atkins και South Beach, οι οποίες έχουν ως βασικό κοινό χαρακτηριστικό το ότι είναι ελεύθερες θερμίδων, και να περιγραφεί αναλυτικά ...
  • Ανίχνευση και συγκριτική αποτίμηση συμπεριφορών διακινδύνευσης για την υγεία φοιτητών του Τ.Ε.Ι. Κρήτης: η μελέτη ΛΑΤΩ.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Καπαρουνάκης, Νικόλαος; Καρακωνσταντάκης, Γεώργιος; Κουναλάκης, Γεώργιος
    Επιβλέπων καθηγητής: Κριτσωτάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-07-10
    ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μετάβαση από τη μαθητική στη φοιτητική ζωή σηματοδοτεί για τους νεαρούς ενήλικες περίοδο παγίωσης, διεύρυνσης και απελευθέρωσης των προσωπικών τους επιλογών. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα υιοθετούνται ή εμπεδώνονται ...
  • Αξιολόγηση διατροφικών γνώσεων στους αθλητές της εθνικής ομάδας κωπηλασίας ανδρών και καταγραφή των αντιλήψεών τους σχετικά με την διατροφή και τα συμπληρώματα.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καλέντζης, Νικόλαος-Αρσένιος
    Επιβλέπων καθηγητής: Βενιαμάκης, Ελευθέριος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2024-02-07
    Ο στόχος της παρούσας διπλωματικής ήταν η αξιολόγηση των γενικότερων γνώσεων αθλητικής διατροφής των αθλητών που υπήρξαν μέλη της εθνικής ομάδας κωπηλασίας ανδρών, καθώς επίσης και η καταγραφή των γνώσεων και αντιλήψεων ...
  • Αξιολόγηση διατροφικών συνηθειών, φυσικής δραστηριότητας και ψυχικής υγείας κρατουμένων σε καταστήματα κράτησης. Η περίπτωση της Κλειστής Φυλακής Αλικαρνασσού.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αλαχούζου, Χαριτωμένη; Σφηναρολάκης, Χαρίλαος; Σωμηρά, Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Μπορμπουδάκη, Λένα
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-12-05
    Η φυλακή αποτελεί το μέρος στο οποίο εγκλείονται οι άνθρωποι ως τιμωρία για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει ή τον χώρο όπου αναμένουν τις δίκες τους. Εξυπηρετεί τρεις βασικούς στόχους, την τιμωρία του κρατούμενου μέσω της ...
  • Αξιολόγηση της θρέψης και ποιότητας ζωής σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα υπό ανοσοθεραπεία.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., Σχολή Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ), ΠΜΣ Προηγμένη Κλινική Πρακτική στις Επιστήμες Υγείας
    Συγγραφείς: Φραγκιουδάκη, Χρυσή
    Επιβλέπων καθηγητής: Κωνσταντινίδης, Θεοχάρης
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-11-16
    Εισαγωγή. Οι ασθενείς με μεταστατικό, μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα (ΜΜΚΠ) βιώνουν συχνά διαταραχές θρέψης και άλλα προβλήματα ως συνέπεια της ταχείας εξέλιξης της νόσου και της εφαρμογής διαφόρων θεραπειών, που ...
  • Αξιολόγηση της σύστασης σώματος σε ενήλικες αθλούμενους σε σχέση με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής για αύξηση της μυϊκής μάζας

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μεταξιώτη, Ευδοξία
    Επιβλέπων καθηγητής: Τράνακας, Βασίλειος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-05-17
    Η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων παρουσιάζει αύξηση την τελευταία δεκαετία και ένα μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών, αφορά όσους αθλούνται με αντιστάσεις και έχουν σαν στόχο, την αύξηση της άλιπης μάζας σώματος, τη μείωση ...
  • Αποθέματα λιπαρών οξέων στους ιστούς και κίνδυνος για καρκίνο του μαστού.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Οικονόμου, Σωτήριος; Χρυσού, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Δαφέρμου, Μαρία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 23-06-2009
    Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες με μεγάλες διεθνείς κα τοπικές διακυμάνσεις όσο αναφορά τη συχνότητά του. Ο πιθανός ρόλος του διαιτητικού λίπους και των λιπαρών οξέων της διατροφής στον ...
  • Αύξηση της HDL χοληστερόλης μέσω της διατροφής και παράγοντες που την επηρεάζουν.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καραντώνη, Χρυσούλα; Πιπερτζή, Βάγια
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 22-10-2010
    Οι λιποπρωτεΐνες είναι μακρομοριακά σωματίδια από λιπίδια και πρωτεΐνη, των οποίων η πιο σημαντική λειτουργία είναι η μεταφορά λίπους δια μέσω των αγγειακών και εξωαγγειακών σωματικών υγρών. Οι λιποπρωτεΐνες ταξινομούνται ...
  • Αυτοάνοσα νοσήματα και διατροφή.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μελισσοπούλου, Βαρβάρα; Φασούλα, Ελισάβετ
    Επιβλέπων καθηγητής: Ταβλαδάκη, Θεονύμφη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-12-09
    Η διατροφή στην παθογένεση των αυτοάνοσων νοσημάτων έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια, δεδομένης της αλλαγής που μπορεί να επιφέρει στο ανθρώπινο μικροβίωμα. Τα συγκεκριμένα νοσήματα, ο αριθμός των οποίων συνεχώς ...
  • Αυτοφυή και καλλιεργούμενα φυτικά είδη της περιοχής της Βιάννου και οι χρήσεις τους από τους κατοίκους της.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Κοντονασάκη, Ευπραξία
    Επιβλέπων καθηγητής: Βραχνάκης, Θεόδωρος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-05-23
    Στην σύγχρονη εποχή, που οι άνθρωποι απομακρύνονται από τη φύση, υπάρχει ανάγκη υπενθύμισης της προσφοράς των φυτών στη ζωή μας, αλλά και πληροφόρησης των συνηθειών και μεθόδων που τα εντάσσουν στην καθημερινότητα. Οπότε ...
  • Βιολογικά προϊόντα: Αξίζει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καραγκούνη, Μαρία; Χαραλάμπους, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Λαπιδάκης, Νικόλαος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 22-03-2013
    Η παρούσα εργασία έχει στόχο να μελετήσει αν αξίζει να ενταχθούν τα βιολογικά προϊόντα στην διατροφή των ανθρώπων. Η βιολογική γεωργία πρέπει να στοχεύει στην δημιουργία ικανοποιητικού εισοδήματος στην διατήρηση του φυσικού ...
  • Βιορυθμοί και διατροφή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γοραντωνάκη, Μαρία-Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 18-10-2010
    Βιορυθμός, λοιπόν, ή Κιρκάδιος ρυθμός είναι ο εικοσιτετράωρος κύκλος της ύπαρξης της ζωής. Ο ρυθμός αυτός υπάρχει στα φυτά ,στα ζώα, στους μύκητες ,στα κυανοβακτήρια και φυσικά στον άνθρωπο. Την λέξη «Κιρκάδιος» την επινόησε ...
  • Γάλα: χημική σύσταση, μικροβιολογία, βιολογική αξία και ο ρόλος του στη διατροφή του ανθρώπου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κουσκουρά, Παρασκευή
    Επιβλέπων καθηγητής: Λαπιδάκης, Νικόλαος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ηνωμένων Εθνών ο όρος γάλα αφορά αποκλειστικά την κανονική έκκριση του μαστού που λαμβάνεται από ένα ή περισσότερα αρμέγματα χωρίς καμία ...