• Οικονομική κρίση πως έχει επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες αν και πως μπορεί να συσχετιστεί με τη μεσογειακή διατροφή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κουτάντου, Αικατερίνη; Φασουλάκη, Αικατερίνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-07-25
    Η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι γεγονός ότι έχει επηρεάσει τη ζωή των ανθρώπων και ιδιαιτέρως στην Ελλάδα. Η κρίση έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του μηνιαίου εισοδήματος και ανάλογη αύξηση των τιμών στα τρόφιμα. Οι ...
  • Οστεοπόρωση και σκελετική υγεία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Δαμιανάκη, Αναστασία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Η οστεοπόρωση είναι ένα τεράστιο επιδημιολογικό πρόβλημα που καμιά φορά λέγεται και σιωπηλή νόσος. Είναι πιο συχνή σε γυναίκες. Αιτίες που προκαλούν οστεοπόρωση είναι η εμμηνόπαυση, πρώιμη εμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη πριν τα ...
  • Παιδική παχυσαρκία και διατροφή σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Πεταλίδου, Αριάννα; Στιβακτάκη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-02-16
    Η παρούσα εργασία είναι μια απλή προσπάθεια στο να προσεγγίσουμε το φαινόμενο, να παρακινήσουμε τους συνανθρώπους μας να ενδιαφερθούν και να αντιληφθούμε από κοινού πως εφόσον αφορά και τα παιδιά, πρέπει να υπάρξει ...
  • Παιδική παχυσαρκία σε ηλικίες 10-12 ετών. Έρευνα σε σχολεία της Ρόδου και της Αθήνας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γκίκα, Βασιλική; Κουντούρη, Μάρθα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Η εργασία αυτή έγινε με σκοπό την εκτίμηση της διατροφικής κατάστασης και του βάρους των παιδιών ηλικίας 10-12 ετών. Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα φαινόμενο πολύ συχνό σε όλο τον κόσμο και πολύ περισσότερο στη χώρα μας ...
  • Παράγοντες που επηρεάζουν στην επιλογή τροφής και τις γευματικές συνήθειες στο χώρο εργασίας του Ειδικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιώς «ΜΕΤΑΞΑ».

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κουρούσιας, Γεώργιος
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-10-18
    Σκοπός της μελέτης είναι να ερευνηθεί ο βαθμός στον οποίο επιδρά το εργασιακό περιβάλλον του νοσοκομείου στη διατροφή των επαγγελματιών υγείας, αλλά και ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή τροφίμων, τη ...
  • Ποιότητα ζωής στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Νάρη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-04-20
    Κατά την εμμηνόπαυση, υπάρχει μεγάλη διακύμανση των επιπέδων των ορμονών, γεγονός που καθιστά τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ευαίσθητες σε διάφορες πνευματικές και σωματικές διαταραχές. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η ...
  • Πρόσληψη λίπους και διατροφικές συνήθειες γυναικών που εμφάνισαν σακχαρώδη διαβήτης κύησης.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μακρίδου, Σοφία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-05-06
    Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης είναι μια κοινή επιπλοκή η οποία συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στο πρώτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας γίνεται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση του σακχαρώδη διαβήτη της κύησης. ...
  • Προτίμηση και συμπεριφορά του καταναλωτή προς τα βιολογικά τρόφιμα και παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά αυτών.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κιοσελάκη, Ελένη; Μαυραντωνάκη, Φωτεινή
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-05-27
    Η δημοτικότητα των βιολογικών προϊόντων αυξάνεται, καθώς γίνονται γνωστά τα οφέλη που παρέχουν στην υγεία, το περιβάλλον, τα ζώα, την ασφάλεια τροφίμων και την τοπική οικονομία. Κάποιοι από τους παράγοντες που εμποδίζουν ...
  • Πρωινό και δείκτης μάζας σώματος.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Διαλεκτάκου, Κυράννη
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 05-05-2008
    Πολλές μελέτες έχουν βρει θετική συσχέτιση ανάμεσα στην παράλειψη του πρωινού και στο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ή την παχυσαρκία σε εφήβους, αλλά αρκετές μελέτες δεν έχουν βρει συσχέτιση. Η παρούσα μελέτη ερεύνησε την ...
  • Πρωτεϊνικές δίαιτες και οι επιδράσεις τους στην υγεία. Πώς σχετίζεται η εφαρμογή τους με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας συγκριτικά με την Κρητική Μεσογειακή Διατροφή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κανάκη, Αικατερίνη; Κρομμύδα, Ελευθερία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-02-22
    Η εργασία αυτή αναφέρεται στις πρωτεϊνικές δίαιτες και στις επιδράσεις τους στην υγεία, καθώς επίσης αναλύει την συσχέτιση της εφαρμογής τους με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε σύγκριση με την Κρητική Μεσογειακή Διατροφή. ...
  • Πρωτεϊνικός υποσιτισµός και οι επιπτώσεις του στην παιδική ηλικία στις υπανάπτυκτες χώρες.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γκίνη, Κωνσταντίνα; Κυριακού, Ειρήνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-07-2014
    Η σωστή διατροφή θα πρέπει ναµπορεί να παρέχει στον οργανισµό όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώµα για να διατηρείται υγιής. Πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά ενώ πρέπει να περιέχει πολύ περιορισµένα ...
  • Σιδηροπενική αναιμία, μεγαλοβλαστική αναιμία και αναιμία οφειλόμενη σε αιμορραγία από το γαστρεντερικό σύστημα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κουγιά, Γεωργία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 05-02-2016
    Η αναιμία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που επηρεάζει τόσο τις αναπτυσσόμενες όσο και τις ανεπτυγμένες χώρες, με σημαντικές συνέπειες για την υγεία του ανθρώπου, καθώς και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. ...
  • Σύγχρονη διαιτητική και φαρμακευτική αγωγή της οστεοπόρωσης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Πλαρινού, Διονυσία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-07-24
    Η αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών παρεμβάσεων εξετάζεται με μοναδικό κριτήριο την μείωση της πιθανότητας να εμφανιστούν οστεοπορωτικά κατάγματα σε γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης ύστερα από την ...
  • Συγκριτική μελέτη συμμόρφωσης στην Μεσογειακή Διατροφή.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γκιοτσαλίτη, Δήμητρα; Θώδη, Αθανασία; Ρούμπου, Αντωνία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-05-12
    Ο σκοπός της παρούσης πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση των παραγόντων που καθορίζουν τις διατροφικές επιλογές των ανθρώπων και του βαθμού συμμόρφωσης στη μεσογειακή διατροφή ανάλογα με ορισμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά. ...
  • Συμμόρφωση με τη Μεσογειακή και τη «Νέα» Σκανδιναβική Διατροφή.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μιμούλη, Γεωργία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-05-07
    Σκοπός της εργασίας αποτελεί η ανάδειξη της μεσογειακής και της σκανδιναβικής διατροφής και η συγκριτική μεταξύ τους. Έρευνα σε 119 κατοίκους του Δήμου Λαρισαίων με χρήση ερωτηματολογίου τριών ενοτήτων: Κοινωνικό – ...
  • Συσχέτιση μεσογειακού τρόπου ζωής και διατροφικής συμπεριφοράς σε νέους ενήλικες που αθλούνται, ηλικίας 18-35 ετών.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σπανουδάκη, Ειρήνη; Χριστουλάκη, Γαρυφαλιά
    Επιβλέπων καθηγητής: Κοϊνάκη, Στέλλα; Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-11-15
    Πληθώρα μελετών έχει τονίσει τη σχέση διατροφικής συμπεριφοράς με την επιλογή και τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων, τη φυσική δραστηριότητα ή/και τον επαρκή ύπνο. Ωστόσο, ο Μεσογειακός τρόπος ζωής μόνο πρόσφατα ...
  • Συσχέτιση του είδους του πρωινού γεύματος που καταναλώνεται από τον αγροτικό πληθυσμό της νότιας Κρήτης (νομού Ηρακλείου) με την παχυσαρκία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βατσινά, Μαγδαληνή; Ζώρζου, Ασπασία-Αργυρή
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Το πρωινό, είναι το πρώτο γεύμα που προσφέρουμε στον οργανισμό μας στην αρχή της παραγωγικής του ημέρας. Επειδή μεσολαβεί, αρκετός χρόνος από το τελευταίο μας γεύμα, ο διαιτητικός ανεφοδιασμός το πρωί γίνεται απαραίτητος, ...
  • Τα διατροφικά προβλήματα παιδιών και εφήβων με αυτισμό.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καρούτσου, Θεοδώρα; Πολυχρονάκη, Νικολέτα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-10-18
    Πολλές έρευνες έχουν αναδείξει ποικίλα προβλήματα στη διατροφή ατόμων με αυτισμό. Η παρούσα εργασία αναφέρεται σε μία έρευνα που διεξήχθη με θέμα «τα διατροφικά προβλήματα παιδιών και εφήβων με αυτισμό». Συντάχθηκαν ...
  • Τα μεταβολικά οφέλη των βαριατρικών επεμβάσεων και οι αρνητικές επιπτώσεις αυτών.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τασούλη, Αγγελική; Φαντριδάκη Κυριακή, Κυριακή
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-10-26
    Η παχυσαρκία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που επιβαρύνει τόσο τη δημόσια, όσο και την ατομική υγεία και σχετίζεται με την αύξηση διαφόρων χρόνιων νοσημάτων όπως η υπέρταση, η υπερινσουλιναιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ...
  • Τα ξηρά φασόλια στην υγεία του ανθρώπου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σαπλαούρας, Αλέξανδρος; Χριστοδούλου, Κωνσταντίνος
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-05-13
    Τα ξηρά φασόλια (Phaseolus vulgaris L.) ή τα κοινά φασόλια έχουν χαρακτηριστεί ως σχεδόν τέλεια τροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, προβιοτικά, βιταμίνη Β και χημικώς ποικίλων συνθέσεων ...