• Ελαιόλαδο και μεσογειακή διατροφή: Οι επιδράσεις της υψηλής κατανάλωσης ελαιολάδου στον ανθρώπινο οργανισμό.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Παπαηλιάκη, Ευαγγελία; Χειμωνέτου, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Πιπιλή, Χρυσούλα
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Στη παρούσα ανάλυση δύο διαιτολόγοι πήραν συνεντεύξεις τηλεφωνικά ή με άμεση επαφή από 242 άτομα στη περιοχή Σητείας. Τα διαιτολογικά ιστορικά αφορούσαν τη διατροφή στο σπίτι τις τελευταίες 24 ώρες. Στη προσπάθεια να ...
  • Εντερικό μικροβίωμα και Μεσογειακή Διατροφή.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βεργούλη, Παναγιώτα
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνέλλα
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-04-07
    Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να συσχετιστεί η καλή υγεία του εντερικού μικροβιώματος με την κατανάλωση τροφών που ανήκουν στο φάσμα της λεγόμενης «Μεσογειακής Διατροφής (ΜΔ)» και να παρουσιαστούν τα ευεργετικά οφέλη ...
  • Επιλογή Τροφίμων και Συμμόρφωση στη Μεσογειακή Διατροφή: Αγρίνιο.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τσόλκα, Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-11-05
    Η επιλογή τροφίμων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη καλή υγεία του οργανισμού. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση των παραγόντων που συμβάλλουν στην επιλογή τροφίμων και η συμμόρφωση με τη ...
  • Επιλογή τροφίμων και συσχέτιση με την Μεσογειακή Διατροφή κατοίκων από την περιοχή Αρίλλα Μαγουλάδων Κέρκυρας.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μουζακίτη, Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-04-01
    Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων στην περιοχή Αρίλλα Μαγουλάδων Κέρκυρας. Ειδικότερα μελετώνται τα επίπεδα συμμόρφωσης τους με την μεσογειακή διατροφή, καθώς και οι ...
  • Η διατροφή των Ελλήνων από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ψάλιου, Ξένια
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-10-12
    Η διατροφή των Ελλήνων έχει μεταλλαχθεί με το πέρασμα του χρόνου. Η κάποτε περιορισμένη σε ποικιλία καθημερινότητα, σιγά σιγά μετετράπη σε μία πλουσιότερη και αρκετά διαφορετική συνήθεια. Τα δημητριακά και τα φρούτα που ...
  • Η διατροφική αξία του αυγού και η θέση του στη διατροφή των ατόμων με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αλεξοπούλου, Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική; Λαπιδάκης, Νίκος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-02-20
    Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και έχει διάφορους παράγοντες κινδύνου όπως η αρτηριακή υπέρταση και η εκδήλωση εμφράγματος μυοκαρδίου. Έτσι κάποιος ο οποίος νοσεί από καρδιαγγειακά νοσήματα, ...
  • Η δράση και οι προοπτικές του ευρωπαϊκού έργου “MD net” Mediterranean Diet-When Brand Meets People.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γεωργάκη, Δωροθέα
    Επιβλέπων καθηγητής: Τσικαλάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-06-10
    Η μεσογειακή δίαιτα είναι η κληρονομιά πολλών χιλιετιών που έχει προκύψει από τις διάφορες ανταλλαγές μεταξύ των πολιτισμών, των ανθρώπων αλλά και του φαγητού σε όλες της χώρες της Μεσογείου. Με τον όρο “Μεσογειακή ...
  • Η επίδραση της μεσογειακής διατροφής στο σακχαρώδη διαβάτη τύπου 1.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αποστολάκη, Μαρίνα; Κορνάρος, Νίκος
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-10-07
    Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον για τα οφέλη της ισορροπημένης διατροφής στην διατήρηση της υγείας και στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Σύμφωνα με δημοσιευμένα ...
  • Η μεσογειακή διατροφή και η φυσική δραστηριότητα ως παράγοντες εμφάνισης προγεννητικής κατάθλιψης σε έγκυες γυναίκες.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βιβιλάκη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 14-03-2013
    Η εργασία χωρίζεται στο γενικό και ειδικό μέρος. Στο πρώτο μέρος αφού δοθούν οι απαραίτητοι ορισμοί, γίνεται ανασκόπηση της βιβλιογραφίας όσον αφορά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών σε σχέση με την διάθεση της εγκύου ...
  • Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή στην Κρήτη σήμερα: Διατροφικές συνήθειες υπερηλίκων σε δύο περιοχές της Κρήτης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Λερατάκη, Κλειώ; Πανουργιά, Παναγιώτα
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-07-21
    Στην αρχή της διατροφικής πορείας του ανθρώπου, οι διατροφικές συνήθειες και επιλογές εξαρτιόνταν κατά κύριο λόγο από το κλίμα, την αυτοφυή χλωρίδα και την γηγενή πανίδα. Σε μεταγενέστερη φάση, με την ανάπτυξη των κοινωνιών, ...
  • Η σημασία της επαρκούς πρόσληψης σιδήρου και φολικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μουρατίδου, Μαγδαληνή; Κοτζαγερίδου, Μαρία; Kotzageridou, Maria
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-12-04
    Μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για μια ανώδυνη εγκυμοσύνη και για έναν φυσιολογικό τοκετό, όπου η υγεία και η ευεξία μητέρας και νεογέννητου φτάνουν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια ...
  • Η συμμόρφωση σε έναν υγιεινοδιαιτητικό τρόπο ζωής, ομάδας καρκινοπαθών στην Έδεσσα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Λιπαρίνης, Αθανάσιος; Πραντσίδου, Πετρούλα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-02-20
    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) 1 στους 3 κατοίκους του πλανήτη θα προσβληθεί σε κάποια φάση της ζωής του από καρκίνο. Στη χώρα μας, με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ...
  • Η σχέση μεταξύ των τροφίμων της μεσογειακής διατροφής και του ύπνου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σωτηροπούλου, Λήδα
    Επιβλέπων καθηγητής: Παπανδρέου, Χριστόφορος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-11-15
    Η Μεσογειακή Διατροφή έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία και η επιλογή της ενδέχεται να είναι η καλύτερη για το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από διαταραχές ύπνου. Η διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στα τρόφιμα ...
  • Θυρεοειδής αδένας και μεσογειακή διατροφή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Δατσεράκη, Αικατερίνη; Καρμανιώλου, Φωτεινή
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζάκης, Νικόλαος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 22-10-2010
    Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος. Ο αδένας παράγει τρεις ορμόνες: τη θυροξίνη ή τετραϊωδοθυρονίνη Τ4, την τριιωδοθυρονίνη Τ3 που ρυθμίζουν το μεταβολισμό όλων των ιστών, και ...
  • Καρκίνος του παχέως εντέρου και η συσχέτισή του με τη διατροφή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μπρίκου, Ελένη; Φουντουλάκης, Μιχαήλ
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-07-22
    Ο καρκίνος του παχέως εντέρου αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα υγείας του σύγχρονου δυτικού κόσμου τα τελευταία τρία χρόνια και μάλιστα πολυπαραγοντικό, αφού για την πρόκλησή του ευθύνονται πολυάριθμοι βλαπτικοί ...
  • Κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και διατροφική συμπεριφορά ενηλίκων ηλικίας 25 έως 65 ετών στην Αττική.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Δημοπούλου, Χριστίνα; Κουμή, Κωνσταντίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Μπορμπουδάκη, Ελένη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 20-10-2010
    Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της επίδρασης του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου (ΚΟΕ) και επιμέρους κριτηρίων του (μόρφωση, εισόδημα) στη συμμόρφωση και στην υιοθέτηση του μεσογειακού προτύπου διατροφής ...
  • Κρητική κουζίνα-Αξιολόγηση και σύγκριση αντιλήψεων και πρακτικής εφαρμογής στις επιχειρήσεις εστίασης στους Νομούς Λασιθίου-Ηρακλείου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κοτοπούλου, Θεοδότα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-07-17
    Σκοπός της έρευνας είναι η συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με το αν οι επιχειρηματίες των καταστημάτων μαζικής εστίασης του νομού Λασιθίου και νομού Ηρακλείου ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή και κατ΄επέκταση αν εφαρμόζουν ...
  • Κριτήρια επιλογής τροφίμων και Μεσογειακή Διατροφή.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κουζάλη, Δήμητρα; Πυλαρινού, Αικατερίνη Ιωάννα; Σαμαρτζή, Αικατερίνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-06-01
    Ο σκοπός της παρούσης πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση των παραγόντων που καθορίζουν τις διατροφικές επιλογές των ανθρώπων και του βαθμού συμμόρφωσης στη μεσογειακή διατροφή ανάλογα με ορισμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά. ...
  • Μέθοδοι προσέγγισης παιδιών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό την υιοθέτηση υγιεινής διατροφής . Ενδεδειγμένες στρατηγικές.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ξανθίδης, Ηλίας
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνέλλα
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-03-03
    Η μεσογειακή διατροφή συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο ισορροπημένες διατροφές παγκοσμίως. Τα οφέλη της είναι ευρέως γνωστά, από μείωση του κινδύνου παθολογικών παθήσεων μέχρι και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Η σχολική ...
  • Μελέτη παρέμβασης: αλλαγές στη σύσταση σώματος εφαρμόζοντας δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη ή μεσογειακή δίαιτα σε υπέρβαρες / παχύσαρκες γυναίκες στη Σητεία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μιχαηλίδη, Ευανθία
    Επιβλέπων καθηγητής: Ανδρουλάκη, Καλλιόπη; Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 15-09-2015
    Σκοπός της τρέχουσας μελέτης είναι η διερεύνηση της αλλαγής του σωματικού βάρους, της σύστασης σώματος καθώς και των βιοχημικών δεικτών σε υπέρβαρες/ παχύσαρκες γυναίκες, χρησιμοποιώντας δυο διαφορετικά διατροφικά σχήματα, ...