• Eκτίμηση θρέψης κιρρωτικού ασθενή

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Χριστοδουλάκη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος; Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-05-06
    Εισαγωγή: οι ασθενείς με κίρρωση του ήπατος βρίσκονται συνήθως σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο εξαιτίας της ασθένειας, άρα και σε επίφοβη διατροφική κατάσταση ή κακή θρέψη. Σκοπός: να εκτιμηθεί η κατάσταση θρέψης ασθενών ...
  • Αντιλήψεις και προτιµήσεις του ευρύτερου καταναλωτικού κοινού σε ότι αφορά τα ελληνικά Τυριά "Φέτα", "Γραβιέρα Κρήτης", "Κεφαλοτύρι”, “Κεφαλογραβιέρα" και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους στην ελληνική και παγκόσµια αγορά.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Πετειναράκη, Ειρήνη; Πλουμάκη, Θεοδοσία; Αρετάκης, Γεώργιος
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-07-2014
    Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγµατεύεται τις αντιλήψεις και τις προτιµήσεις του καταναλωτικού κοινού σε ότι αφορά το ελληνικά τυριά «φέτα», «γραβιέρα Κρήτης», «κεφαλοτύρι», «κεφαλογραβιέρα» και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ...
  • Αντιμετώπιση δυσλιπιδαιμιών: σύγχρονες εφαρμογές υγιεινοδιαιτητικής αγωγής.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Φωτιάδου, Αθανασία
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 01-07-2013
    ∆υσλιπιδαιµία είναι η γενικότερη διαταραχή της µεταβολικής ισορροπίας των λιπιδίων. H δυσλιπιδαιµία ανάλογα µε την αιτιολογία της, διακρίνεται σε πρωτοπαθή όταν οφείλεται σε κληρονοµικά αίτια και σε δευτεροπαθή όταν είναι ...
  • Αύξηση της HDL χοληστερόλης μέσω της διατροφής και παράγοντες που την επηρεάζουν.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καραντώνη, Χρυσούλα; Πιπερτζή, Βάγια
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 22-10-2010
    Οι λιποπρωτεΐνες είναι μακρομοριακά σωματίδια από λιπίδια και πρωτεΐνη, των οποίων η πιο σημαντική λειτουργία είναι η μεταφορά λίπους δια μέσω των αγγειακών και εξωαγγειακών σωματικών υγρών. Οι λιποπρωτεΐνες ταξινομούνται ...
  • Βιορυθμοί και διατροφή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γοραντωνάκη, Μαρία-Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 18-10-2010
    Βιορυθμός, λοιπόν, ή Κιρκάδιος ρυθμός είναι ο εικοσιτετράωρος κύκλος της ύπαρξης της ζωής. Ο ρυθμός αυτός υπάρχει στα φυτά ,στα ζώα, στους μύκητες ,στα κυανοβακτήρια και φυσικά στον άνθρωπο. Την λέξη «Κιρκάδιος» την επινόησε ...
  • Βιταμίνη D, η συσχέτισή της με την παχυσαρκία και το διαβήτη.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μακρή, Αφροδίτη
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-06-2012
    ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνήσει, εάν τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D3 (25-OH) σχετίζονται με την παχυσαρκία και αν ναι ποιος βιολογικός μηχανισμός μπορεί να λαμβάνει δράση. ΜΕΘΟΔΟΣ: Ένα σύνολο ...
  • Γαστρονομικός χάρτης Χανίων.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Στρατουδάκη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 24-02-2015
    Η ιδέα της δημιουργίας γαστρονομικού χάρτη για το νομό Χανίων αποτελεί μια πρωτοπορία, η οποία θα αναδείξει τις ιδιαίτερες γεύσεις όλου του νομού. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα μοναδικά τοπικά παραδοσιακά προϊόντα που ...
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος και αντιμετώπιση της διατροφικά, φαρμακευτικά και χειρουργικά.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Χριστοδούλου, Ευαγγελία
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-02-05
    Η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος είναι μια ασθένεια η οποία ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και η συχνότητά της ολοένα και αυξάνεται. Ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ορίζεται η παλινδρόμηση γαστρικού ...
  • Δευτερογενής πρόληψη εμφράγματος μυοκαρδίου με διατροφική παρέμβαση με κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κουτρουλή, Ασπασία
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2024-02-09
    Καρδιακή προσβολή (έμφραγμα) είναι η αιφνίδια διακοπή της ροής του αίματος που προκαλείται από απόφραξη μίας αρτηρίας που αιματώνει την καρδιά και έτσι τα κύτταρά της δεν οξυγονώνονται σωστά. Μετά από την πρώτη καρδιακή ...
  • Διαβήτης τύπου I στα παιδιά: Ψυχολογικοί-κοινωνικοί παράγοντες, αντιμετώπιση και θεραπεία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ζουριδάκη, Σπυριδούλα; Περβολαράκη, Μαρία; Χαντζή, Φανή
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-07-25
    Ο διαβήτης τύπου Ι αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο το οποίο φέρει αντίκτυπο και στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και στην ποιότητα ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους. Θεωρείται ...
  • Διαιτητική αντιμετώπιση της παιδικής επιληψίας μέσω κετογονικής δίαιτας: Εφαρμογές, ενδείξεις, αντεδείξεις, επιπλοκές.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Παντερή, Μαρία; Τζορμπατζάκη, Ελίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 27-06-2012
    Η Κετογονική δίαιτα (ΚΔ) έχει αναγνωριστεί ως ένα ισχυρό μέσο αντιμετώπισης της παιδικής φαρμακοανθεκτικής επιληψίας. Αρκετά χρόνια πριν φαίνεται να χρησιμοποιείται η νηστεία, μια διατροφή με αυστηρό περιορισμό τροφίμων ...
  • Διατροφή και συμπληρώματα κατά την προετοιμασία σωματοδόμησης των αθλητών: καταγραφή σε γυμναστήρια.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βούρβαχη, Ιωάννα; Νικολακάκη, Βάσω
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-07-14
    Η εργασία αυτή αφορά τις διατροφικές συνήθειες και τα συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιούν τα άτομα που ασχολούνται με το bodybuilding (σωματοδόμηση). Στην παρούσα εργασία, γίνεται αναφορά στο άθλημα του bodybuilding ...
  • Διατροφή και υπέρταση στη τρίτη ηλικία: Η συνδυασμένη επιρροή τους στη γνωστική λειτουργία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σκούρα, Αικατερίνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-05-2012
    Υπόβαθρο: Η συστηματική εξέταση και εκτίμηση των γνωστικών λειτουργιών ασθενών που υποφέρουν από άνοια εμφανίζεται όλο και πιο επιτακτική καθώς αυξάνει η αναλογία των ατόμων τρίτης ηλικίας στον γενικό πληθυσμό και κατ' ...
  • Διατροφή, μεταβολισμός και ψυχολογική διάθεση.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σαρρή, Χρύσα
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2012
    Στην εργασία αυτή έγινε προσπάθεια να τεκμηριωθεί ή να αναιρεθεί η θεωρία που συσχετίζει την κατανάλωση των τροφίμων με τη διάθεση του ατόμου και τα συναισθήματα που του προκαλούνται καταναλώνοντας συγκεκριμένες ομάδες ...
  • Διατροφικές ανάγκες και μεταβολισμός σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γιαννακόπουλος, Νίκος; Χατζησάββα, Κωνσταντίνα-Αναστασία
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 14-03-2013
    Η δίαιτα ασθενών με οξεία νεφρική ανεπάρκεια πρέπει να είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες που προκύπτουν από το βαθμό στρες και το επίπεδο καταβολισμού κάθε ασθενή. Βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τη ...
  • Διατροφικές οδηγίες για ασθενείς με φαινυλκετονουρία (PKU).

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τσιρλή, Δέσποινα
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2012
    Η φαινυλκετονουρία (PKU) είναι η πιο συχνή διαταραχή μεταβολισμού των αμινοξέων, αποτελεί κληρονομικό νόσημα και βασικό χαρακτηριστικό της είναι η ενδογενής αδυναμία μεταβολισμού του αμινοξέος φαινυλαλανίνη προς τυροσίνη. ...
  • Διατροφικές συνήθειες παιδιών ΣΤ΄ δημοτικού, περιοχής Ηρακλείου, περιόδου 2005-06. Προετοιμασία διατροφικής παρέμβασης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κριτσωτάκη, Μακρίνα; Αποκορωνιωτάκη, Στεφανία
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος «Αρχιμήδης ΙΙ», που πραγματοποιήθηκε στο Νομό Ηρακλείου, η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία, έχει ως κύριο στόχο να προσδιορίσει τη διατροφική πρόσληψη των παιδιών της έκτης τάξης ...
  • Διατροφική αξία του κολοκυθόσπορου και συμβολή του στην υγεία μας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καραγκούνη, Άννα-Βιολέτα
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-07-24
    Ο κολοκυθόσπορος είναι ένας ελαιούχος σπόρος, που ανήκει στην οικογένεια των Cucubitaceae και στο γένος Curcubita L.Από την αρχαιότητα χρησιμοποιούταν για την θεραπεία ασθενειών ,όπως ο διαβήτης, ο προστάτης αλλά και για ...
  • Διατροφική αξιολόγηση χρηστών ηρωίνης σε στάδιο απεξάρτησης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Διαμαντοπούλου, Ελεάνα; Πασχάλη, Ζωή-Νεκταρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 22-03-2013
    Σκοπός της έρευνας, ήταν να μελετηθούν τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά και να γίνει εκτίμηση της κατάστασης θρέψης χρηστών ηρωίνης, κατά την περίοδο απεξάρτησης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη του ...
  • Διατροφική αποκατάσταση σε νευρική ανορεξία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τσατά, Αικατερίνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-07-27
    Η νευρική ανορεξία αποτελεί μια ύπουλη και επικίνδυνη ασθένεια που κάνει το άτομο να χάσει την αίσθηση της εξωτερικής εικόνας του σώματός του. Αυτή η νοητική διαστρέβλωση μπορεί να οδηγήσει σε άγνωστα μονοπάτια και να ...