• H αξία της μπύρας στην καθημερινή διατροφή

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Πετρεάκου, Μαριλένα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-07-27
    Ο ζύθος ή η μπύρα, γνωστή από τη αρχαιότητα, αποτελεί το τρίτο πιο συχνά καταναλώσιμο ρόφημα παγκοσμίως, μετά το νερό και το τσάι. Αποτελεί καθημερινό κομμάτι της διατροφής πολλών λαών. Η μπύρα περιέχει >2.000 οργανικές ...
  • Stress και διατροφική συμπεριφορά.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αθανασιάδη, Ναταλία; Κασσεσιάν, Γρηγόρης
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-07-24
    Η διατροφική συμπεριφορά συνδέεται και επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από τον τρόπο σκέψης του ατόμου σε σχέση με το περιβάλλον και τον εαυτό του, καθώς και από τον τρόπο που αισθάνεται για τον εαυτό του. Η κατάθλιψη σχετίζεται ...
  • Αιτία και πρόληψη της οστεοπόρωσης. Έρευνα στην περιοχή του Αιγίου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Δημητρακοπούλου, Σταυρούλα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Στην εργασία αυτή με τίτλο ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν, πληροφορίες με θέμα τα οστά, το ασβέστιο και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών, την οστεοπόρωση (διάγνωση, πρόληψη, ...
  • Αλκοόλ, κάπνισμα και καφεϊνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Θανάση, Ηρένα; Σουλτάνη, Κυριακή; Τζαφέρη, Στέλλα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 15-05-2009
    Μια υγιής εγκυμοσύνη είναι εκείνη που διακρίνεται χωρίς φυσική ή ψυχολογική παθολογία στη μητέρα ή το έμβρυο και οδηγεί στην γέννηση ενός υγιούς μωρού. Η εγκυμοσύνη είναι μια κρίσιμη περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας η ...
  • Αποτελεσματικότητα της παρέμβασης τρόπου ζωής στην παιδική παχυσαρκία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καρέτσου, Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-02-16
    Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό να εξετάσει το επιδημιολογικό και άκρως επίκαιρο φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας που απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως και ιδιαίτερα της χώρας μας. Για να επιτευχθεί αυτός ...
  • Ασφάλεια συμπληρωμάτων πρωτεΐνης ορού γάλακτος και οι επιδράσεις τους στην υγεία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μπακόπουλος, Κωνσταντίνος
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-12-20
    Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αυξημένο ενδιαφέρον γύρω από την χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, όχι μόνο από αθλητές αλλά και από άλλες κατηγορίες ανθρώπων. Ένα από τα χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα αυτά είναι η πρωτεΐνη ...
  • Αυτοάνοσες δερματικές παθήσεις & ο ρόλος της διατροφής.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Πρέζας, Δημήτριος; Τζεμολλάρι, Βιόλα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-05-13
    Το αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση των αυτοάνοσων δερματικών παθήσεων, τις συνυπάρχουσες ασθένειες όπου εκδηλώνονται κατά την πάροδο της νόσου καθώς και κατά πόσο μια διατροφική παρέμβαση μπορεί να ...
  • Βαριατρική χειρουργική και μετεγχειρητική διατροφική και ψυχολογική εκτίμηση

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κουνδουράκη, Αγγελική
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-05-09
    Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια προβλήματα της Δημόσιας Υγείας. Είναι μια πολυπαραγοντική νόσος που μπορεί να οφείλεται σε γενετική προδιάθεση, σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, στην αυξημένη κατανάλωση ...
  • Διατροφή - Εντερικό μικροβίωμα & σύνδεση με την παχυσαρκία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σταμούλου, Εμμανουέλα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-12-05
    Το εντερικό μικροβίωμα του ανθρώπου αποτελείται από βακτήρια, μύκητες, ζύμες, αρχαία και ιούς. Τα δύο κυρίαρχα φύλλα βακτηρίων του ανθρώπινου εντερικού μικροβιώματος είναι τα Firmicutes και τα Bacteroidetes, τα οποία ...
  • Διατροφή στα δημόσια νοσοκομεία: Η περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τρελλοπούλου, Σταματία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-07-22
    Ο ρόλος της διατροφής είναι πολύ σημαντικός στην υγεία του ανθρώπου αλλά και στην πρόληψη ασθενειών. Το Τμήμα Διατροφής είναι αρμόδιο για την σίτιση των ασθενών στο Νοσοκομείο και αποτελεί ένα σημαντικό χώρο παροχής ...
  • Διατροφή στην βρεφική ηλικία από 0-12 μηνών. Καταγραφή θρεπτικών συστατικών βρεφικού γαλατος, βρεφικών τροφών, σκευασμάτων και ποσοστό κάλυψης στα αντίστοιχα RDI της ηλικίας αυτής.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κούλογλου, Γεώργιος; Κουρκούλη, Ματίνα; Νουσινάνος, Ελευθέριος
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Ο 1ος χρόνος της ζωής είναι μία από τις σημαντικότερες περιόδους που καθορίζουν τη μετέπειτα εξέλιξη του ανθρώπου. Σε αυτή την ηλικία συμβαίνουν εντυπωσιακές μεταβολές τόσο στη σωματική ανάπτυξη, όσο και στον τρόπο διατροφής ...
  • Διατροφικά προβλήματα των ασθενών με Β-Θαλασσαιμία: Διερεύνηση διατροφικών γνώσεων σε δείγμα ασθενών.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βασιλαντωνάκη, Θεοπούλα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-12-05
    Η νόσος του Cooley ή β-θαλασσαιμία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο κοινές κληρονομικές παθήσεις του αίματος. Περίπου το 1,5% του πληθυσμού παγκοσμίως είναι φορείς της β-μεσογειακής αναιμίας. Oι ασθενείς με β-θαλασσαιμία ...
  • Διατροφικές διαταραχές και αθλητισμός. Προσδιορισμός, αιτίες και συχνότητα εμφάνισης σε αθλητές και αθλήτριες.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ζουρίδη, Ειρήνη; Σκόρδου, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Τράνακας, Βασίλειος; Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-05-13
    Οι διατροφικές διαταραχές είναι σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές που χαρακτηρίζονται από επίμονη διαταραχή της κατανάλωσης φαγητού ή της συμπεριφοράς που σχετίζεται με το φαγητό και οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα μεταβλητή ή ...
  • Διατροφικές συνήθειες και αντιλήψεις των εγκύων στο νομό Ηρακλείου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βολωνάκη, Γεωργία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Γνωρίζουμε ότι κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης η διατροφή της μητέρας έχει πολλές επιπτώσεις στην υγεία του μωρού. Η σωστή διατροφή αυτής, εξασφαλίζει μια όσο το δυνατό ομαλή εγκυμοσύνη και εύκολη γεννά καθώς επίσης και ...
  • Διατροφικές συνήθειες κατά το πρώτο στάδιο της εφηβείας μεταξύ 12-14 ετών στις περιοχές Ηρακλείου και Σητείας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ροδαρου, Αναστασία; Καλομοίρη, Ανδρονίκη
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Παχυσαρκία, όπως και η λέξη υπονοεί, σημαίνει αύξηση του σωματικού λίπους. Αποτελεί συχνή μεταβολική πάθηση και χαρακτηρίζεται από αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από 20% του κανονικού βάρους σώματος που οφείλεται κυρίως ...
  • Διατροφικές συνήθειες μαραθωνοδρόμων. Χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και εργογόνων μεθόδων/ουσιών ως μέσα ενίσχυσης της αθλητικής τους επίδοσης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γκρέμου, Αθηνά
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-05-13
    Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας, είναι να γίνει μία διερεύνηση των διατροφικών αναγκών των μαραθωνοδρόμων, σε προαγωνιστικό, αγωνιστικό και μεταγωνιστικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιείται μία εκτενής ...
  • Διατροφικές συνήθειες νέων ηλικίας 18-28 ετών στο νομό Λασιθίου Κρήτης, συσχετισμός τους με την Κρητική Μεσογειακή Διατροφή και κατά πόσο κυριαρχεί στην ζωή τους.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κουτρουγιαννιού, Μαρία; Προκοπίου, Ανδρούλλα; Ψυχούλα, Μαλαματένια– Σάρρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 18-01-2016
    Ο ρόλος της κρητικής Μεσογειακής διατροφής έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι συμβάλλει στην καλή υγεία του ανθρώπου και στην πρόληψη διάφορων ασθενειών ( π.χ μεταβολικό σύνδρομο, καρκίνος και Alzheimer). Στην παρούσα λοιπόν ...
  • Διατροφική αξιολόγηση των εβδομαδιαίων σιτηρεσιών στους νηπιακούς και παιδικούς σταθμούς των νομών Λασιθίου και Ηρακλείου Κρήτης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αποστόλου, Αλεξάνδρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Το κεφάλαιο της διατροφής αποτελεί αντικείμενο πολύ μεγάλου επιστημονικού αλλά και πρακτικού ενδιαφέροντος. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σαφές ότι η υγεία μας, η υγεία των ενηλίκων, εξαρτάται κατά μεγάλο ποσοστό από την ...
  • Διατροφική αξιολόγηση, σωματική δραστηριότητα και δεκαετής καρδιαγγεικός κίνδυνος δείγματος ηλικίας 65-85 ετών στην κρητική ύπαιθρο.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γαλανάκη, Χρυσαυγή
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 21-01-2016
    Εισαγωγή: Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την 1η αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μόνο στην Ελλάδα κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους, λόγω κάποιου νοσήματος του καρδιαγγειακού συστήματος 50.000 άτομα περίπου. Στην Ευρώπη, 4,35 εκατομμύρια ...
  • Διατροφική παρέμβαση σε εγκύους με διαβήτη κύησης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μάλλιου, Ευγενία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-11-05
    Σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι η ανάδειξη της αποτελεσματικότητας της διατροφικής παρέμβασης στον έλεγχος του σακχάρου των εγκύων σε διάστημα δυο εβδομάδων, ώστε να αποφύγουν τη χρήση ινσουλίνης, καθώς και επίτευξη ...