• H συσχέτιση των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων στον κίνδυνο ανάπτυξης της παχυσαρκίας στα παιδιά.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μπελχάτζ, Αντώνιος-Σανούσσι
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2024-02-01
    Η παιδική παχυσαρκία είναι μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως τόσο στον αναπτυγμένο κόσμο όσο και στον αναπτυσσόμενο. Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγειά των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης ...
  • Αγωγή υγείας και διατροφικές συνήθειες παιδιών προσχολικής ηλικίας.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κάργατζη, Σοφία; Τσιώλη, Σταυρούλα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-11-10
    Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η μελέτη της διατροφικής κατάστασης των παιδιών προσχολικής ηλικίας, κατά πόσο αυτή συμβαδίζει με το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, πως επηρεάζεται από γενικούς και συγκεκριμένους φορείς ...
  • Αιτιολογία παχυσαρκίας και συμμόρφωση στη Μεσογειακού τύπου διατροφή: Διερεύνηση μέσω ερωτηματολογίων.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Δημουλά, Παρασκευή; Δουμάνη, Σταματίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-06-17
    Πρώτον, η καταγραφή διαφόρων χαρακτηριστικών και η συσχέτισή τους με την παχυσαρκία, ούτως ώστε να εκτιμηθούν τα αίτια που συμβάλλουν σε αυτήν. Δεύτερον, η εκτίμηση – με τη χρήση του Mediterranean Diet Score – του βαθμού ...
  • Αξιολόγηση κατάστασης θρέψης ηλικιωμένων ατόμων του Σελιβείου Γηροκομείου Μεσολογγίου και συσχέτισή της με τη συμμόρφωσή τους στη Μεσογειακή διατροφή.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Εκμετζόγλου, Μαρία; Μάτσια, Παρασκευή
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-10-18
    Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται το ιδανικότερο διατροφικό μοντέλο, που πρέπει να ακολουθείται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Παίζει ιδιαίτερο ρόλο, καθώς αποτελεί παράγοντα πρόληψης ή ύφεσης χρόνιων προβλημάτων ...
  • Αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης φροντιστών ασθενών με Alzheimer και η σύνδεση τους με παθολογικές καταστάσεις.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Νικολάου, Κωνσταντίνος; Σαραφίδης, Μιχαήλ
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-12-21
    Σκοπός μας είναι να αποδείξουμε εάν υπάρχει τη σχέση που μπορεί να έχουν οι ώρες που θυσιάζουν οι φροντιστές για την φροντίδα των ασθενών με Alzheimer με τοις διατροφικές διαταραχές που μπορεί να προκαλέσει η κατάσταση ...
  • Διαβήτης και Αγγειοπάθειες: Επίδραση του τρόπου ζωής.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Δημακίδη, Ευρυδίκη; Πάπα, Αναστασία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-11-04
    Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μία νόσο που απειλεί όλο και περισσότερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Η αύξηση των ατόμων που πάσχουν από την πάθηση αυτή αποδίδεται σε γενετικούς αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ...
  • Διατροφή και Άνοια.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τσούμα, Μαριάνθη; Σωπασή, Δήμητρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-10-27
    Μια διατροφική προσέγγιση για την επιβράδυνση, πρόληψη ή διακοπή της εξέλιξης της άνοιας είναι μια στρατηγική που υπόσχεται πολλά θετικά αποτελέσματα και αξίζει να διερευνηθεί περισσότερο. Πολλά επιδημιολογικά δεδομένα ...
  • Διατροφικές διαταραχές εφήβων αθλητριών αγωνιστικής γυμναστικής.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σαγιά, Αγγελική
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-04-05
    Η αγωνιστική γυμναστική αποτελείται από μια ομάδα αθλημάτων (ρυθμική γυμναστική, ενόργανη γυμναστική, αγωνιστικό τραμπολίνο) όπου οι αθλητές ξεκινούν την ενασχόληση τους με αυτή από πολύ μικρή ηλικία. Είναι αθλήματα που ...
  • Διατροφικές συνήθειες και στάσεις απέναντι στη διατροφή πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κοσιώνη, Μαρία-Άννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2024-02-13
    Στη σημερινή εποχή, η υγιεινή διατροφή απασχολεί όλο και περισσότερο τον άνθρωπο. Η εισαγωγή των νέων στο Πανεπιστήμιο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής τους, καθώς εκείνη την περίοδο όπου οι περισσότεροι φοιτητές ...
  • Διατροφικές συνήθειες και στάση απέναντι στην διατροφή φοιτητών στην Ελλάδα.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σουλαντίκα, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-06-02
    Οι διατροφικές συνήθειες των ατόμων φαίνεται να έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, και να έχουν απομακρυνθεί από το Μεσογειακό πρότυπο προς ένα «δυτικό» πρότυπο κατανάλωσης, γεγονός που πιθανόν να επιφέρει ποικίλες επιπτώσεις ...
  • Διατροφικές συνήθειες και σύσταση σώματος φοιτητών του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας ΕΛΜΕΠΑ.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Λορέντζου, Αγγελική; Πανταζάρα, Σάρρα; Παπαδάκη, Νίκη; Pantazara, Sarra; Papadaki, Niki
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-06-17
    Η φοιτητική ζωή αποτελεί αναμφίβολα μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής και στις συνήθειες των νέων. Η απομάκρυνση από την οικογενειακή εστία και η έλλειψη προγράμματος μπορεί να οδηγήσουν τους φοιτητές σε μια ανεπαρκή ...
  • Διατροφικές συνήθειες μαθητών Στ΄ δημοτικού σε δυο διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας (Κομοτηνή- Χανιά).

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αρμεντζίδου, Ειρήνη; Πολυχρονάκη, Δέσποινα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-05-27
    Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον για την υιοθέτηση ενός υγιεινού προτύπου διατροφής έχει αυξηθεί σημαντικά. Είναι γνωστό ότι οι διατροφικές συνήθειες αλλά και οι διατροφικές γνώσεις που παρατηρούνται κατά την παιδική και ...
  • Διατροφική αξιολόγηση φοιτητών του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛΜΕΠΑ.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κωστοπούλου, Ζωή; Λάγγαρη, Ιουλιανή
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-04-07
    Η παρουσία της πανδημίας του Covid-19 την τελευταία περίοδο σε παγκόσμιο επίπεδο αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, καθώς προκλήθηκαν ξαφνικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μέσω της κοινωνικής ...
  • Διαχείριση υγρών στην νόσο- η περίπτωση στην χρόνια ηπατοπάθεια.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Θέμελη, Ρόζα; Παπάζη, Βασιλική
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-10-18
    Η χρόνια ηπατοπάθεια προκύπτει από μια ποικιλία νοσημάτων όπως είναι οι χρόνιες ηπατίτιδες (B και C κυρίως), το ηπατοκαρκίνωμα, η αλκοολική και η μη αλκοολική ηπατοπάθεια και η κίρρωση του ήπατος. Συχνές επιπλοκές είναι η ...
  • Δυσανεξία στη λακτόζη και ο ρόλος της διατροφικής ετικέτας.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Χατζηηλία, Ευαγγελία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-10-18
    H λακτόζη ανήκει στους πολυσακχαρίτες, συγκεκριμένα χαρακτηρίζεται ως ένας πολύ σημαντικός δισακχαρίτης στην διατροφή των ανθρώπων ο οποίος υδρολύεται σε 2 μονοσακχαρίτες χάρη στο ένζυμο λακτάση. Πρόκειται για το κυρίαρχο ...
  • Επιλογή Τροφίμων και Συμμόρφωση στη Μεσογειακή Διατροφή: Αγρίνιο.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τσόλκα, Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-11-05
    Η επιλογή τροφίμων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη καλή υγεία του οργανισμού. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση των παραγόντων που συμβάλλουν στην επιλογή τροφίμων και η συμμόρφωση με τη ...
  • Επιλογή τροφίμων και συσχέτιση με την Μεσογειακή Διατροφή κατοίκων από την περιοχή Αρίλλα Μαγουλάδων Κέρκυρας.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μουζακίτη, Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-04-01
    Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων στην περιοχή Αρίλλα Μαγουλάδων Κέρκυρας. Ειδικότερα μελετώνται τα επίπεδα συμμόρφωσης τους με την μεσογειακή διατροφή, καθώς και οι ...
  • Ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του χαρουπιού στον άνθρωπο.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κωνσταντάκης, Ανδρέας Γεώργιος
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-11-10
    Το χαρούπι αποτελεί ένα από τα αρχαϊκά όσπρια, τα οποία χρησιμοποιούνταν ως τροφή για τους ανθρώπους και τα ζώα. Η λατινική του ονομασία είναι ‘Ceratonia silique’ και ανήκει στην οικογένεια ‘Leguminosae’. Εδώ και πολλά ...
  • Η αντιοξειδωτική και καρδιοπροστατευτική δράση της μαστίχας Χίου.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κουμελά, Λεμονιά
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-11-12
    Στη Χίο, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο ευδοκιμεί το δέντρο της μαστίχας ή αλλιώς Σχίνος - επιστημονική ονομασία Pistacia lentiscus var. Chia - και η ρητίνη που εκκρίνεται ...
  • Η διατροφή των Ελλήνων από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ψάλιου, Ξένια
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-10-12
    Η διατροφή των Ελλήνων έχει μεταλλαχθεί με το πέρασμα του χρόνου. Η κάποτε περιορισμένη σε ποικιλία καθημερινότητα, σιγά σιγά μετετράπη σε μία πλουσιότερη και αρκετά διαφορετική συνήθεια. Τα δημητριακά και τα φρούτα που ...