• Αιτιολογία παχυσαρκίας και συμμόρφωση στη Μεσογειακού τύπου διατροφή: Διερεύνηση μέσω ερωτηματολογίων.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Δημουλά, Παρασκευή; Δουμάνη, Σταματίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-06-17
    Πρώτον, η καταγραφή διαφόρων χαρακτηριστικών και η συσχέτισή τους με την παχυσαρκία, ούτως ώστε να εκτιμηθούν τα αίτια που συμβάλλουν σε αυτήν. Δεύτερον, η εκτίμηση – με τη χρήση του Mediterranean Diet Score – του βαθμού ...
  • Αξιολόγηση κατάστασης θρέψης ηλικιωμένων ατόμων του Σελιβείου Γηροκομείου Μεσολογγίου και συσχέτισή της με τη συμμόρφωσή τους στη Μεσογειακή διατροφή.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Εκμετζόγλου, Μαρία; Μάτσια, Παρασκευή
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-10-18
    Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται το ιδανικότερο διατροφικό μοντέλο, που πρέπει να ακολουθείται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Παίζει ιδιαίτερο ρόλο, καθώς αποτελεί παράγοντα πρόληψης ή ύφεσης χρόνιων προβλημάτων ...
  • Βαθμός προσκόλλησης στη Μεσογειακή́ διατροφή και εντερική υγεία φοιτητών του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γέρου, Μιχαέλλα; Μόνα, Μαρία; Φαραγγιτάκη, Φωτεινή Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Ανδρουλάκη, Καλλιόπη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-05-27
    Το γαστρεντερικό ή πεπτικό σύστημα αποτελείται από τον γαστρεντερικό σωλήνα που εκτείνεται από τη στοματική κοιλότητα έως το παχύ έντερο, το πάγκρεας, το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη και είναι υπεύθυνο για την τέλεση της ...
  • Διατροφικές συμπεριφορές και μεσογειακός τρόπος ζωής φοιτητών Διατροφής και Διαιτολογίας.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Φαγογένης, Άγγελος
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-06-18
    Η διατροφική συμπεριφορά είναι o συνδυασμός διάφορων μεταβλητών, που συντελούν στην απόφαση του ατόμου για την ποιότητα, την ποσότητα και το είδος του φαγητού που θα καταναλώσει και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. ...
  • Διατροφική αξιολόγηση φοιτητών του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛΜΕΠΑ.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κωστοπούλου, Ζωή; Λάγγαρη, Ιουλιανή
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-04-07
    Η παρουσία της πανδημίας του Covid-19 την τελευταία περίοδο σε παγκόσμιο επίπεδο αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, καθώς προκλήθηκαν ξαφνικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μέσω της κοινωνικής ...
  • Εντερικό μικροβίωμα και Μεσογειακή Διατροφή.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βεργούλη, Παναγιώτα
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνέλλα
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-04-07
    Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να συσχετιστεί η καλή υγεία του εντερικού μικροβιώματος με την κατανάλωση τροφών που ανήκουν στο φάσμα της λεγόμενης «Μεσογειακής Διατροφής (ΜΔ)» και να παρουσιαστούν τα ευεργετικά οφέλη ...
  • Επιλογή Τροφίμων και Συμμόρφωση στη Μεσογειακή Διατροφή: Αγρίνιο.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τσόλκα, Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-11-05
    Η επιλογή τροφίμων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη καλή υγεία του οργανισμού. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση των παραγόντων που συμβάλλουν στην επιλογή τροφίμων και η συμμόρφωση με τη ...
  • Επιλογή τροφίμων και συσχέτιση με την Μεσογειακή Διατροφή κατοίκων από την περιοχή Αρίλλα Μαγουλάδων Κέρκυρας.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μουζακίτη, Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-04-01
    Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων στην περιοχή Αρίλλα Μαγουλάδων Κέρκυρας. Ειδικότερα μελετώνται τα επίπεδα συμμόρφωσης τους με την μεσογειακή διατροφή, καθώς και οι ...
  • Η διατροφή των Ελλήνων από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ψάλιου, Ξένια
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-10-12
    Η διατροφή των Ελλήνων έχει μεταλλαχθεί με το πέρασμα του χρόνου. Η κάποτε περιορισμένη σε ποικιλία καθημερινότητα, σιγά σιγά μετετράπη σε μία πλουσιότερη και αρκετά διαφορετική συνήθεια. Τα δημητριακά και τα φρούτα που ...
  • Η δράση και οι προοπτικές του ευρωπαϊκού έργου “MD net” Mediterranean Diet-When Brand Meets People.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γεωργάκη, Δωροθέα
    Επιβλέπων καθηγητής: Τσικαλάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-06-10
    Η μεσογειακή δίαιτα είναι η κληρονομιά πολλών χιλιετιών που έχει προκύψει από τις διάφορες ανταλλαγές μεταξύ των πολιτισμών, των ανθρώπων αλλά και του φαγητού σε όλες της χώρες της Μεσογείου. Με τον όρο “Μεσογειακή ...
  • Η επίδραση της μεσογειακής διατροφής στο σακχαρώδη διαβάτη τύπου 1.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αποστολάκη, Μαρίνα; Κορνάρος, Νίκος
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-10-07
    Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον για τα οφέλη της ισορροπημένης διατροφής στην διατήρηση της υγείας και στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Σύμφωνα με δημοσιευμένα ...
  • Κριτήρια επιλογής τροφίμων και Μεσογειακή Διατροφή.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κουζάλη, Δήμητρα; Πυλαρινού, Αικατερίνη Ιωάννα; Σαμαρτζή, Αικατερίνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-06-01
    Ο σκοπός της παρούσης πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση των παραγόντων που καθορίζουν τις διατροφικές επιλογές των ανθρώπων και του βαθμού συμμόρφωσης στη μεσογειακή διατροφή ανάλογα με ορισμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά. ...
  • Μέθοδοι προσέγγισης παιδιών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό την υιοθέτηση υγιεινής διατροφής . Ενδεδειγμένες στρατηγικές.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ξανθίδης, Ηλίας
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνέλλα
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-03-03
    Η μεσογειακή διατροφή συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο ισορροπημένες διατροφές παγκοσμίως. Τα οφέλη της είναι ευρέως γνωστά, από μείωση του κινδύνου παθολογικών παθήσεων μέχρι και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Η σχολική ...
  • Μεσογειακή Διατροφή στην εγκυμοσύνη και την γαλουχία.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αργυρού, Μαρία; Σουβλάκη, Φωτεινή
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-05-11
    Η σωστή διατροφή παίζει καίριο ρόλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας καθώς συμβάλλει στην καλή υγεία της μητέρας και στην φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου και του νεογνού. Η μεσογειακή διατροφή συνιστά ...
  • Μια ολιστική προσέγγιση για τη πρόληψη και τη διαχείριση του Διαβήτη Κύησης με έμφαση στην διατροφική διαχείριση.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γιαννουρή, Μαρία; Ρούσσος, Ρένος
    Επιβλέπων καθηγητής: Μουρατίδου, Θεοδώρα
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-03-22
    Ο διαβήτης κύησης (GDM) είναι μια από τις πιο συχνές επιπλοκές της εγκυμοσύνης, με επίπτωση 9-25% των παγκόσμιων κυήσεων. Η παθογένεση του GDM σχετίζεται με την αύξηση των τοπικών ορμονών αλλά και με τις εκκριτικές ορμόνες ...
  • Πολιτική προώθησης της Μεσογειακής Διατροφής στα σχολεία της Περιφέρειας Κρήτης.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κουνελάκη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Τσικαλάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-05-25
    Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί πλέον μέρος της πολιτισμικής κληρονομίας και της παράδοσης μας. Είναι παγκοσμίως γνωστή και δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία από τους ερευνητές ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα και τα πιο ...
  • Πρόληψη καρδιαγγειακού κινδύνου στην παιδική ηλικία.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Εικοσιπεντάκη, Μαρία; Κούρτη, Χριστιάνα; Ριζοπούλου, Χριστίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Ζωγραφάκης-Σφακιανάκης, Μιχαήλ
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-07-22
    Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν μείζον πρόβλημα υγείας που είναι μια από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως. Η καρδιαγγειακή πρόληψη από την παιδική ηλικία κατέχει ουσιαστικό ρόλο στην υγιή ...
  • Προσέγγιση στην διατροφική αξιολόγηση της αξίας του Ελαιόλαδου μέσα από το πρόγραμμα Aristoil.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μιχαηλίδου, Δήμητρα; Πασαριβάκη, Μαρκέλα
    Επιβλέπων καθηγητής: Τσικαλάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-07-14
    Το ελαιόλαδο συμπεριλαμβάνεται στα υγειοπροστατευτικά προϊόντα που σχετίζονται με τη μεσογειακή διατροφή. Μέσω της συστηματικής κατανάλωσης ελαιόλαδου ασκούνται αντιοξειδωτικές δράσεις στο DNA, αντιφλεγμονώδεις δράσεις ...
  • Προσέγγιση της διατροφικής επιρροής στην πρακτική της νηστείας.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αποστολοπούλου, Ιωάννα; Ζούρα, Αρετή
    Επιβλέπων καθηγητής: Τσικαλάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-07-12
    Η Διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου επηρεάζονται από πολλούς εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες όπως η γεωγραφική του τοποθεσία, η οικονομική του θέση, οι προσωπικές πεποιθήσεις αλλά και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις. ...
  • Συγκριτική μελέτη συμμόρφωσης στην Μεσογειακή Διατροφή.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γκιοτσαλίτη, Δήμητρα; Θώδη, Αθανασία; Ρούμπου, Αντωνία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-05-12
    Ο σκοπός της παρούσης πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση των παραγόντων που καθορίζουν τις διατροφικές επιλογές των ανθρώπων και του βαθμού συμμόρφωσης στη μεσογειακή διατροφή ανάλογα με ορισμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά. ...